ÉLŐ FÉM - Sabaton és Rammstein a göteborgi Metaltown fesztiválon!

2010. június 18. - Göteborg, Frihamnen, Metaltown festival

2010. július 19. (hétfő) 09:55 | utoljára módosítva: 2014. január 7. (kedd) 03:54

Már régóta terveztük, hogy valamikor eljutunk Svédországba is, és az utazás most egy rendhagyó nászút keretében meg is valósulhatott. Feleség, három barát, autó, két hét... És ha már a messzi Északon járunk, nyilván kötelező elmenni kedvencünk, a svéd Sabaton valamelyik koncertjére.

Rá is találtunk az optimális megoldásra, a Metaltown fesztiválra, aminek helyszínéül a göteborgi kikötő egy hatalmas mólója szolgált. A jegyeinket már hónapokkal előre megrendeltük egy svéd rokon segítségével, úgyhogy ott már ezzel sem kellett foglalkoznunk.

A Metaltownt amúgy 2004 nyarán rendezték meg először, akkor még csupán egy napos volt az esemény, de 5 ezer néző jött el megnézni Alice Coopert, a Turbonegrót, az Edguyt vagy az In Flamest. A szervezők pár év alatt rendesen felhizlalták a bulit: tavaly már a 'Megtelt' táblát is kitehették az időközben kétnapossá változott fesztivál bejáratánál, miután 22 ezren már megváltották a belépőiket.

Egyéb programjaink miatt csak a Sabaton és a Rammstein buliját tudtuk megnézni az idei feszten, de ezeket nagyon élveztük.
Körmendi István beszámolója.A fesztiválra célirányosan érkeztünk az első nap késő délutánján, hogy legyen időnk egy kicsit körbenézni és persze néhány sört is elfogyasztani. A bejutás zökkenőmentesen ment, kedvesen mosolyogtak az ottani hostessek, kellemes szórakozást kívánva. A karszalag viszont hagyott némi kívánnivalót maga után. Jó néhányan kénytelenek voltak visszamenni és újat kérni, mivel nem valami stabil módszerrel rögzítették. Nem úgy, mint a magyar MetalFesten, az a karszalag még mindig kitartóan öleli körbe a csuklómat, és remélhetőleg sokáig ott is marad.

Miután körbenéztünk a standoknál, fura érzés fogott el. Bármennyire is hihetetlen, de egy svéd metal fesztiválon nem lehetett Sabaton pólókat, pulcsikat vagy bármilyen velük kapcsolatos relikviát kapni! Mivel mi már a Sabaton Csatahajón beszereztük az új album pólóját, így megvolt az alkalomhoz illő öltözetünk. Az is meglepő volt, hogy többen kérdezték a helyiek közül, hogy nekünk honnan van ilyen pólónk.

A következő meglepetés a sörsátornál fogadott: el volt kerítve és a biztonságiak kérték a személyit, ha alkoholt akartál fogyasztani. Ráadásul nem lehetett kivinni a sört, csak az üdítőt, úgyhogy bent kellett maradnunk, amíg meg nem ittuk a habos nedűt. Viszont az üres söröspoharakat a pultnál visszaváltották. Igazi meglepetésként ért az is minket, hogy egy bódénál eredeti magyar lángost lehetett kapni - legalábbis a felirat szerint: 'Ungersk Original Langos'. Nem próbáltuk ki...

Néhány sör elfogyasztása után végre kezdődött a Sabaton koncert! Az első pillanattól az utolsóig extázisban volt a nem kis létszámú tömeg. Mivel a fesztiválos műsoridők rendszerint rövidebbek, ezért a szettlista egy best of programot tartalmazott (Ghost Division, Panzer Battalion, Attero Dominatus, Cliffs of Gallipoli, The Price of Mile, The Art of War, Primo Victoria), plusz néhány új dalt (Coat of Arms, Saboteurs, Uprising, Screaming Eagles), és természetesen az elmaradhatatlan Metal Machine/Metal Crue kettőst, ami nélkül nincs Sabaton koncert. (Bár ez a Primo Victoriára is érvényes...)

A koncert alatt végig lehetett érezni azt az energiát, amit Joakimék közvetítettek a közönség felé. És a koncertezés örömét is. A lelkes énekes bejárta a színpad minden szegletét, hozta a szokásos pózokat. Ami pedig még jobban feldobta a látványt, az a nem kis mennyiségű pirotechnika volt.

Véleményem szerint a következő évek egyik legmeghatározóbb zenekara lesz a Sabaton, köszönhetően az ilyen koncerteknek is, ahol egyértelműen lejön, hogy szívvel-lélekkel nyomják a metalt. Hála továbbá a jobbnál jobb albumoknak, és persze a közönség iránti közvetlenségüknek.SABATON - Metaltown 2010 (Göteborg)
Remélem, hogy november közepén a Wigwamban a World War Tour keretében a lemezbemutató koncertet szintén életreszóló élménnyé varázsolják. Ott végre teljes műsoridőt kapnak majd. Mi ott leszünk!

Alig hevertük ki a Sabaton okozta csapást, már mehettünk is a másik nagyszínpadhoz, ahol kb. tíz perc múlva kezdett az est főzenekara, a Rammstein. Őket volt szerencsém látni márciusban az Arénában, és most is csak azt tudom mondani, amit az akkori buli után: a Rammsteint mindenkinek látnia kell! Amit ez a hat német srác a színpadon művel, az már nem is szimpla koncert, hanem egy hatalmas és látványos show.

A göteborgi műsoruk teljesen megegyezett a Liebe ist für alle da lemezbemutató koncertkörút programjával, azzal az eltéréssel, hogy egy számot lehagytak a szett elejéről, valamint kimaradt a legutolsó dal, az Engel is. Pedig szívesen megnéztem volna még egyszer, ahogy Till egy orbitális méretű, égő angyalszárnnyal a hátán énekel.

De így is voltak klasszikusok bőven. A műsoruk első felében főleg az új nóták domináltak (Rammlied, B*****, Waidmanns Heil, Wiener blut, Frühling In Paris, Ich tu dir weh), a második részben pedig beindult a slágerparádé (Du riechst so gut, Benzin, Links 2 3 4, Du hast, és persze az újkeletű klasszikus, a Pussy - habágyúval).

Volt itt minden amit megszokhattunk tőlük: a Feuer Frei alatt az arcra szerelt lángszórók, a Benzin alatt az egyik technikus felgyújtása, és az Ich tu dir weh alatt pedig a billentyűsnek tűzzel történő leöntése egy emelvényről, és persze nem hiányoztak a megszokott színpadi fények és lángok sem.. Ráadásként a Haifish alatti gumicsónak-szörfözést is megejtették, ezen a turnén ez a szerep Flake billentyűsnek jutott. A koncertet a szokásos Sonne, Haifish és az Ich Will zárta.

Rendkívül szimpatikus volt, hogy a Sabaton énekese több taggal együtt megtekintette a Rammstein fellépését is. Mindkét koncert megérte az utazás fáradalmait, ez egy felejthetetlen este volt!
Körmendi István


Hozzászólások

[002182]
adam1990
Na most már rendben van.
[002181]
adam1990
Hol a folytatása a cikknek!?
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIRSTBORNE - Friss videó Chris Adler és James Lomenzo új projektjétől: Roll The Dice
2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:38

Még júniusban jelent meg a debütáló EP az ex-Lamb Of God dobos, Chris Adler új projektjétől, a FirstBorne-tól, a Roll The Dice dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó. A csapatban James Lomenzo basszusozik (ex-Megadeth, White Lion, Lynch Mob), az énekes Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), a gitáros pedig Myrone. "A FirstBorne egy közösség. Innen senki sincs kizárva. Ez egy soundtrack mindenki számára, ezekben a sötét időkben egy pozitív jelzőfénynek szánjuk."   www.facebook.com/pg/firstborneofficial   FIRSTBORNE - Roll The Dice (szöveges videó a 2020-as FirstBorne EP-hez) FIRSTBORNE - FirstBorne EP (2020) Firstborne by Firstborne

BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again
BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again

The Human Condition címmel október 30-án lát majd napvilágot a southern rocker Black Stone Cherry hetedik albuma, első előzetesként pedig máris itt van a klippel kísért Again dal. A...

CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS