ÉLŐ FÉM - Ronnie James Dio emlékkoncert Helsinkiben!

2010. július 2. - Helsinki, Tavastia

2010. július 16. (péntek) 16:45 | utoljára módosítva: 2010. július 24. (szombat) 09:37
Ronnie James Dio egy igazi rocklegenda, aki hosszú-hosszú évtizedeken keresztül uralta a színpadot hatalmas hangjával, és olyan csapatok élén alkotott feledhetetlen dalokat, dallamokat, mint a Rainbow, a Black Sabbath, a Dio névre hallgató saját csapata, vagy éppen a Heaven & Hell. Sajnos, idén május 16-án a gyomorrák legyőzte az énekest, aki pár napja, július 10-én töltötte volna be a 68. életévét. Ronnie James Dio munkássága azonban kitörölhetetlen marad a további rockgenerációk számára.
Finnország már jó pár éve metal nagyhatalomnak számít, így nem is csoda, hogy sok ottani zenész is példaképének tekinti az egykori Rainbow frontembert. Július másodikára néhány Dio-fanatikus finn zenész egy jótékonysági koncertet szervezett Helsinkiben (Nightwish, Tarot, Amoral stb. tagokkal - a képen Pekka, a Leverage és a Brother Firetribe énekese), amelynek bevételét a Cancer Society of Finland számára már át is utalták. A koncert a Tuska fesztivál keretén belül került megrendezésre a Tavastia klubban.
Kattints, ha érdekel Szilágyi Szilvia fotós beszámolója!

 Helsinki híres rockklubjába fokozatosan szállingóztak az emberek, és mire elérkeztünk a 23 órához, teltház is lett. Jone Nikula volt az esemény konferansziéja. Nem nagyon tudok finnül, de azt hiszem, hogy többek között ekkor jelentette be a jótékonysági buli bevételének összegét. Amikor elhangzott Ronnie James Dio neve, a nézők egyből azt skandálták, hogy Dio, Dio...

Rögtön ezután Vili Ollila szintetizátorából előbújtak az első hangok és belecsaptak a zenészek a Tarot Woman című Rainbow (Rising, 1976) dalba Patrick Eriksson vezetésével. Utána a srác bemutatta a kísérő muzsikusokat: Erkka Korhonen (gitár), Jari Ilomäki - Soulcage (basszusgitár), Janne Parviainen - Ensiferum (dob), Vili Ollila (szintetizátor).

Színpadra lépett az első beugró vendégzenész, Zachary Hietala a Tarot-ból és eljátszották a sodró futamokkal tarkított 1977-es Rainbow alapnótát, a Kill The King-et. A mikrofont Aleksi Parviainen (Soulcage) vette át, hogy elénekelje a 16th Century Greensleeves-t a Richie Blackmore's Rainbow lemezről. Őt Marco Hietala (Nightwish, Tarot, Northern Kings) követte. Nemcsak az énekesi poszton történt változás, hanem kitértünk Ronnie másik klasszikus csapatára is, a Black Sabbath-ra, a kicsit elborultabb After All (The Dead)-del 1992-ből.

MARCO HIETALA - After All (The Dead) (RJD memorial, Tavastia 2010)
A viking beütésű Marco mestert a szintén tarotos Tuple Salmela váltotta fel. Meghallgathattuk az 1985-ös Dio albumon található Rock'n'Roll Childrent. Utána Pekka Heino (Leverage, Brother Firetribe) tolmácsolásában a Long Live Rock'n'Roll, egy vérbeli Rainbow himnusz söpört végig a teremben, némi közönségénekeltetéssel.

Újabb vokalista, Antony Parviainen (Machine Men) lépett a deszkákra és a hangfalakból a Gates Of Babylon (Rainbow) kísérteties dallamai röppentek ki. Antony, dinamikus előadásával egy ördögfiókára emlékeztetett. A fellépők névsorát Jarkko Ahola (Teräsbetoni, Northern Kings) gazdagította. Ő a líraibb hangvételű The Temple Of The King-et (Ritchie Blackmore's Rainbow) adta elő.

Majd Ari Koivunen (Amoral) vette át a mikrofont. Ő egy hozzá illő dalt (a dal címe a karjára van tetoválva), a nagyon szép Catch The Rainbow-t (Ritchie Blackmore's Rainbow) énekelte, melybe Aleksi is besegített itt-ott.ARI KOIVUNEN - Catch The Rainbow (RJD memorial, Tavastia 2010)
Ismét Patrick következett a Black Sabbath Heaven And Hell lemezén lévő Children Of The Sea-vel. Még egy új énekest láthattunk Asim Searah (The Nibiruan) személyében. Nagy energiák feszültek a srácban és miközben a Black Sabbath Die Young-ját énekelte, sorban mutogatta az ördögvillát.

Ekkor újra Tuple lett a főszereplő, aki mellé beállt egy újabb vendégmuzsikus, Mr. Crab. Zenében maradtunk a Black Sabbath-nál a The Mob Rules által. A műsor rendesen pörgött. Marco a Dio 1983-as debütáló korongjáról a Stand Up And Shout-ot adta elő. A programot Jarkko folytatta a Holy Diverrel (Dio - Holy Diver, 1983), melyben Ben Varon (Amoral) gitáros is szerepet kapott. Utána Ari Koivunen vette át a stafétabotot. Maradva az első Dio lemeznél, a Don't Talk To Strangers-t élvezhettük előadásában. Rendesen hasított a srác hangja.

Patrick vezetésével visszatértünk a Rainbow korai szakaszához a Man On The Silver Mountain-nel. A következő szerzemény a Last In The Line volt Dio 1984-es albumáról, mely Pekka hangszálait mozgatta meg. Két 1980-as Black Sabbath nótával folytatódott az est. Az első a Neon Knights volt Marco-val, mely egybefolyt a Heaven And Hell c. számmal, melyet már Jarkko énekelt. Persze, a nézőket nem kellett nógatni, hogy tapsoljanak dal közben.


A közönség szinte követelte a ráadást a szünetben. Jone jött a színpadra és finnül közölt pár gondolatot és bemondta az eseményen részt vevő zenészek neveit. Majd 'Ron-nie-James-Dio'-zás vette kezdetét. A zenészek ismét elfoglalták helyüket. Marco az 1976-os Stargazer dalt szolgálta fel. A csodaszép Rainbow szám után Antony-tól a lendületes We Rock-ot kaptuk meg az 1984-es Dio albumról, a The Last In Line-ról.


ANTONY PARVIAINEN - We Rock (RJD memorial, Tavastia 2010)


Kis tapsolás és Jone mondókája után az utolsó szám az 1986-os (Angry Machines) Dio lemezre írott lírai This Is Your Life volt Jarkkoval. A dal végén felsorakoztak a közreműködő énekesek, zenészek (páran lecserélték pólójukat egy Ronnie James Dio tiszteletére készültre). Meghajlással köszönték meg a rajongók lelkesedését és tapsát, majd legördült a képzeletbeli függöny.
 
Azt hiszem, ez a bő két óra méltó megemlékezés volt egy olyan nagy énekesről, mint Ronnie James Dio!
SW

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof
2020. augusztus 11. (kedd) 18:44

Még június közepén egy 2 dalt tartalmazó digitális kislemezzel jelentkezett a Machine Head. A Civil Unrest címet viselő single A oldalára a Stop The Bleeding dal került, amelyben a Killswitch Engage frontembere, Jesse Leach a vendég, a B oldalra pedig egy Bulletproof című nóta. Mindkét dal az amerikai rendőri brutalitásra reflektál, a nóták a nemrég történt események után pár nappal születtek meg. A Stop The Bleeding dalhoz készült videót már akkpor bemutattuk, most pedig megszületett egy hivatalos szöveges videó a Bulletproofhoz is.   Akárcsak a Stop The Bleeding, a Bulletproof dal is Jared és Carlos segítségével került rögzítésre 2018 decemberében. Robb Flynn: "A Bulletproof szövege nem csupán annak nyomán született, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdetők megölték Ahmaud Arberyt (februárban), de annak nyomán is, hogy a világunk teljesen kifordult önmagából. A világjárvány őrülete és a...

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget
HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Never Forgive, Never Forget

Live! Against The World címmel október 23-án egy új koncertanyaggal jelentkezik a Hammerfall, első előzetesként pedig máris itt a Never Forgive, Never Forget dal felvétele a svéd metal...

FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is
FINNTROLL - Jövő áprilisban visszatérnek Budapestre, jön az új lemez is

Vredesvävd (Wrath-woven) címmel  nem az eredetileg tervezett időpontban, augusztus közepén, hanem szeptember 18-án jelenik meg a Finntroll hetedik albuma. A finn folk mesterek hét éve...

STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love
STARDUST - Dal- és klippremier a Frontiers kiadó első magyar zenekarától: 2nd Hand Love

Az AOR, melodikus rock vonalas budapesti Stardust még 2019 elején kötött szerződést az olasz Frontiers kiadóval, amely jelenleg az egyik legjelentősebb nemzetközi hard rock/metal...

AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz
AT NIGHT I FLY - Új karanténklip készült az Afterlife dalhoz

Újabb élő karantén-videót készített az At Night I Fly zenekar, hasonlóan a májusi The Pit videóhoz. Ezúttal is különböző helyszíneken, de élőben játszották el a decemberben...

EiLEMA - Klip született a komolyabb, grunge-osabb Mother dalukhoz
EiLEMA - Klip született a komolyabb, grunge-osabb Mother dalukhoz

Uzseka Norbert szerint a budapesti EiLEMA 2019 egyik legjobb dalát adta ki Mother címmel a bemutatkozó EP-jén, a tavalyi Take Wingen. Most ehhez a nótához egy klip is született. "Ezúttal...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS