ÉLŐ FÉM - Ronnie James Dio emlékkoncert Helsinkiben!

2010. július 2. - Helsinki, Tavastia

2010. július 16. (péntek) 16:45 | utoljára módosítva: 2010. július 24. (szombat) 09:37
Ronnie James Dio egy igazi rocklegenda, aki hosszú-hosszú évtizedeken keresztül uralta a színpadot hatalmas hangjával, és olyan csapatok élén alkotott feledhetetlen dalokat, dallamokat, mint a Rainbow, a Black Sabbath, a Dio névre hallgató saját csapata, vagy éppen a Heaven & Hell. Sajnos, idén május 16-án a gyomorrák legyőzte az énekest, aki pár napja, július 10-én töltötte volna be a 68. életévét. Ronnie James Dio munkássága azonban kitörölhetetlen marad a további rockgenerációk számára.
Finnország már jó pár éve metal nagyhatalomnak számít, így nem is csoda, hogy sok ottani zenész is példaképének tekinti az egykori Rainbow frontembert. Július másodikára néhány Dio-fanatikus finn zenész egy jótékonysági koncertet szervezett Helsinkiben (Nightwish, Tarot, Amoral stb. tagokkal - a képen Pekka, a Leverage és a Brother Firetribe énekese), amelynek bevételét a Cancer Society of Finland számára már át is utalták. A koncert a Tuska fesztivál keretén belül került megrendezésre a Tavastia klubban.
Kattints, ha érdekel Szilágyi Szilvia fotós beszámolója!

 Helsinki híres rockklubjába fokozatosan szállingóztak az emberek, és mire elérkeztünk a 23 órához, teltház is lett. Jone Nikula volt az esemény konferansziéja. Nem nagyon tudok finnül, de azt hiszem, hogy többek között ekkor jelentette be a jótékonysági buli bevételének összegét. Amikor elhangzott Ronnie James Dio neve, a nézők egyből azt skandálták, hogy Dio, Dio...

Rögtön ezután Vili Ollila szintetizátorából előbújtak az első hangok és belecsaptak a zenészek a Tarot Woman című Rainbow (Rising, 1976) dalba Patrick Eriksson vezetésével. Utána a srác bemutatta a kísérő muzsikusokat: Erkka Korhonen (gitár), Jari Ilomäki - Soulcage (basszusgitár), Janne Parviainen - Ensiferum (dob), Vili Ollila (szintetizátor).

Színpadra lépett az első beugró vendégzenész, Zachary Hietala a Tarot-ból és eljátszották a sodró futamokkal tarkított 1977-es Rainbow alapnótát, a Kill The King-et. A mikrofont Aleksi Parviainen (Soulcage) vette át, hogy elénekelje a 16th Century Greensleeves-t a Richie Blackmore's Rainbow lemezről. Őt Marco Hietala (Nightwish, Tarot, Northern Kings) követte. Nemcsak az énekesi poszton történt változás, hanem kitértünk Ronnie másik klasszikus csapatára is, a Black Sabbath-ra, a kicsit elborultabb After All (The Dead)-del 1992-ből.

MARCO HIETALA - After All (The Dead) (RJD memorial, Tavastia 2010)
A viking beütésű Marco mestert a szintén tarotos Tuple Salmela váltotta fel. Meghallgathattuk az 1985-ös Dio albumon található Rock'n'Roll Childrent. Utána Pekka Heino (Leverage, Brother Firetribe) tolmácsolásában a Long Live Rock'n'Roll, egy vérbeli Rainbow himnusz söpört végig a teremben, némi közönségénekeltetéssel.

Újabb vokalista, Antony Parviainen (Machine Men) lépett a deszkákra és a hangfalakból a Gates Of Babylon (Rainbow) kísérteties dallamai röppentek ki. Antony, dinamikus előadásával egy ördögfiókára emlékeztetett. A fellépők névsorát Jarkko Ahola (Teräsbetoni, Northern Kings) gazdagította. Ő a líraibb hangvételű The Temple Of The King-et (Ritchie Blackmore's Rainbow) adta elő.

Majd Ari Koivunen (Amoral) vette át a mikrofont. Ő egy hozzá illő dalt (a dal címe a karjára van tetoválva), a nagyon szép Catch The Rainbow-t (Ritchie Blackmore's Rainbow) énekelte, melybe Aleksi is besegített itt-ott.ARI KOIVUNEN - Catch The Rainbow (RJD memorial, Tavastia 2010)
Ismét Patrick következett a Black Sabbath Heaven And Hell lemezén lévő Children Of The Sea-vel. Még egy új énekest láthattunk Asim Searah (The Nibiruan) személyében. Nagy energiák feszültek a srácban és miközben a Black Sabbath Die Young-ját énekelte, sorban mutogatta az ördögvillát.

Ekkor újra Tuple lett a főszereplő, aki mellé beállt egy újabb vendégmuzsikus, Mr. Crab. Zenében maradtunk a Black Sabbath-nál a The Mob Rules által. A műsor rendesen pörgött. Marco a Dio 1983-as debütáló korongjáról a Stand Up And Shout-ot adta elő. A programot Jarkko folytatta a Holy Diverrel (Dio - Holy Diver, 1983), melyben Ben Varon (Amoral) gitáros is szerepet kapott. Utána Ari Koivunen vette át a stafétabotot. Maradva az első Dio lemeznél, a Don't Talk To Strangers-t élvezhettük előadásában. Rendesen hasított a srác hangja.

Patrick vezetésével visszatértünk a Rainbow korai szakaszához a Man On The Silver Mountain-nel. A következő szerzemény a Last In The Line volt Dio 1984-es albumáról, mely Pekka hangszálait mozgatta meg. Két 1980-as Black Sabbath nótával folytatódott az est. Az első a Neon Knights volt Marco-val, mely egybefolyt a Heaven And Hell c. számmal, melyet már Jarkko énekelt. Persze, a nézőket nem kellett nógatni, hogy tapsoljanak dal közben.


A közönség szinte követelte a ráadást a szünetben. Jone jött a színpadra és finnül közölt pár gondolatot és bemondta az eseményen részt vevő zenészek neveit. Majd 'Ron-nie-James-Dio'-zás vette kezdetét. A zenészek ismét elfoglalták helyüket. Marco az 1976-os Stargazer dalt szolgálta fel. A csodaszép Rainbow szám után Antony-tól a lendületes We Rock-ot kaptuk meg az 1984-es Dio albumról, a The Last In Line-ról.


ANTONY PARVIAINEN - We Rock (RJD memorial, Tavastia 2010)


Kis tapsolás és Jone mondókája után az utolsó szám az 1986-os (Angry Machines) Dio lemezre írott lírai This Is Your Life volt Jarkkoval. A dal végén felsorakoztak a közreműködő énekesek, zenészek (páran lecserélték pólójukat egy Ronnie James Dio tiszteletére készültre). Meghajlással köszönték meg a rajongók lelkesedését és tapsát, majd legördült a képzeletbeli függöny.
 
Azt hiszem, ez a bő két óra méltó megemlékezés volt egy olyan nagy énekesről, mint Ronnie James Dio!
SW

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DEMONS & WIZARDS - 15 év után új album az Iced Earth és a Blind Guardian frontembereitől, végighallgatható!
2020. február 21. (péntek) 08:25

15 év után a mai napon egy új albummal jelentkezett a Blind Guardian és az Iced Earth frontembereinek közös projektje, a Demons & Wizards. Jon Schaffer és Hansi Kürsch első közös lemeze 2000-ben jelent meg (Demons & Wizards), 2005-ben jött ki a Touched By The Crimson King, a szimplán a III címet viselő friss lemezt pedig máris végighallgathatod. Jon Schaffer, az Iced Earth főnöke: "Az az érzésem, hogy valami igazán különleges anyagot sikerült összeraknunk, és persze alig várom, hogy kiderüljön, mit gondolnak róla a rajongók. Én rendkívül büszke vagyok erre a lemezre. Nem kétséges, hogy ez egy epikus méretű utazás." Hansi Kürsch, a Blind Guardian frontembere: "Egészen bizonyos, hogy ez a harmadik album a pályafutásunk csúcsa. Jól jegyezzétek meg a szavaimat... Ti is imádni fogjátok!"   www.facebook.com/demonsandwizardsofficial DEMONS & WIZARDS - III (a 2020-as album) DEMONS &...

OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man
OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man

Ordinary Man címmel megjelent és végig is hallgatható az új Ozzy Osbourne album. A 11 dalt tartalmazó új album felvételei Los Angelesben zajlottak, a dalokban Andrew Watt producer...

LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom
LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom

Lucifer III címmel március 20-án jelenik meg a Johanna Sadonis énekesnő (ex-The Oath) vezette Lucifer zenekar harmadik albuma, amelynek második előzeteseként máris itt a klippel kísért...

OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid
OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid

Ordinary Man címmel holnap jelenik meg az új Ozzy Osbourne album, a 11 nótás lemezről pedig itt az It's A Raid dal, amelyben Post Malone a vendég. Az új Ozzy album felvételei Los...

CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise
CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise

Forever Black címmel április 24-én jelenik meg az epikus, doomos heavy metalt játszó, eredetileg még a 70-es évek első felében elindított kaliforniai Cirith Ungol ötödik albuma. Ez lesz...

DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre
DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre

Eredetileg tavasszal indult volna egy új turnéra az indusztriális gót/glam vonalas svéd Deathstars, de az ötödik lemezük munkálatai miatt csak ősszel kezdik a koncertezést, viszont...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS