ÉLŐ FÉM - A nagy thrash négyes a cseh Sonisphere-en!

Nyírbátori metalfejek kalandozása

2010. július 16. (péntek) 17:28 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 6. (péntek) 05:09

Június 18-án négy, a negyvenhez közelítő, illetve már azt taposó fanatikus metalos indult el Nyírbátorból Csehországba, hogy tanúja lehessen a nagy thrash négyes (Anthrax - Megadeth  - Slayer - Metallica) első közös turnéjának.
A készülődés esetünkben már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. A tökéletes kikapcsolódás érdekében Mimon közelében egy kempingben foglaltunk egy kellemes kis faházat. Miután a fesztivál szervezői megváltoztatták a helyszínt, áttették a Prágához közeli Milovicébe, a szállást már nem tudtuk átszervezni, így 100 km-t kellett utazni a helyszín, valamint a festői szépségű tó mellett lévő erdei kemping között. A fesztivál fontosságára való tekintettel egyáltalán nem bántuk a változtatást, csakis a négy nagyágyúra tudtunk koncentrálni... és a koncert előtti este koccintani.
Szombat délelőtt érkeztünk meg Milovicébe, és csaknem 40 percbe telt, amíg megtaláltuk a fesztivál helyszínét. Az út mentén semmi sem jelezte, hogy túlzás nélkül rocktörténelmi esemény van készülőben a környéken. A faluban rendőrök és szekusok próbálták gumibotlengetéseikkel tudtunkra adni a követendő irányt.
Kattints, ha érdekel Farkas Laci fotós beszámolója!

Krumpliföldeken át, és kihalt lakótelepek mentén végre elérkeztünk a már gyepes reptérre, ahol hatalmas, jelzés nélküli szektorokra osztva alakítottak ki parkolókat a néhol térdig érő fűben. A fesztivál területe elég egyszerű elrendezéssel bírt. Sörsátrak, ételes standok, póló-, és egyéb árusok vették körbe a helyszínt, ahol egy kisebb fajta vidámpark is szórakoztatta a koncertek előtt, közben, és után a „lóhajú” nagyérdeműt.  A sörsátrak elegendőnek bizonyultak, a 39 Koronás ár (kb. 390 Ft) is tűrhető volt.

A mobil WC-k száma és elhelyezése is korrekt volt, nem kellett sokat harcolni egy kabinért. A logisztika tehát véleményem szerint kellőképpen kiszolgálta a csaknem 40 ezres népet.
 
A négy Thrash Metal ikon első közös színpadon történő fellépését két banda, az általam nem ismert brit Panic Cell, valamint a kaliforniai DevilDriver 30-30 perces bemelegítése előzte meg. Előzőről nem nyilatkozom, nem ismerem munkásságukat. Csak annyit észleltem, hogy a tűző napon sörözgető közönség nem törte össze magát, elszórt taps és némi bemelegítő csápolás volt a lelkes banda jutalma.

Dez Fafara a DevilDriver élén már talált párszáz lelkes rajongót. Nekem sajna nem jött be az üvöltős-hörgős vokállal kísért jellegtelen szegelésük. 1995 táján lehet, hogy elismerően bólintottam volna rájuk, de a kiművelt metalos közönséggel ezt nehéz volt megetetni. Az utoljára elnyomott nótára (bocs, de számcímeket nem ismerek) némi frontemberi instrukció után egy közepes méretű „circle pit”, majd pedig nagy erőltetve egy „wall of death” került végrehajtásra. Nem tudom miért, de erre gerjednek az amcsi zenészek.


 

A napfényes forró délután első igazán várt eseménye az ismét Joey Belladonnával egyesült Anthrax programja volt. Amint feltűnt az Among the living hatalmas logoja a háttérben, már vigyorogtunk, hogy egy jó kis oldschool műsort fogunk kapni a lendületükből semmit sem vesztett thrasherektől.A feketébe öltözött banda egységes és egészséges képet mutatott. Öröm volt látni/hallani, ahogy az örökké 1000 fokon égő Frank Bello belekezdett a kötelező koncertkezdő Caught in a mosh-ba. Volt még énekeltetős Be all, nagy közönségkedvenc Antisocial, I am the law, tolldíszes Indians, aminek a közepét átvezették a Sabbath Heaven and hell-jébe, meghatóan tiszteletet adva DIO-nak (R.I.P.). Szimpatikus húzás volt, hogy előadták a Bush korszakos Only-t is. Megemlítem még Benante pontos, laza, de húzós dobolását is, a szokásos minőséget hozta. Végig tiszta hangzás volt a műsoruk alatt, öröm volt látni őket.

A Megadeth tökölés nélkül csapott bele a Holy wars-ba (ami egyébként a programjuk keretéül is szolgált). A hangzás terén itt már volt kivetnivaló. Kellett 2-3 dal, mire összerakták a hallható, és érthető éneket, a tiszta gitárokat. Megahalál slágergyár hangzott el a kihagyhatatlan remekekkel, In my darkest, Trust, A tout le monde, Headcrusher, Peace, Symphony, Sweating…
Mustaine jó formában volt, mi pedig élveztük a műsor végére helyreálló hangzású penge rifforgiáját, és Broderick-kel vívott szólópárbajait. Sallangmentes, szűkszavú programot toltak, de jólesett a délutáni napfényben elcsipegetni a klasszikus Megadave riffekre.
 
A nagy négyes közé talán pihentetőként beékelt Alice in Chains műsorát örömmel fogadtam, de a zúzásra éhes publikum hűvösen fogadta Cantrelléket. Rendesen megritkult a küzdőtér, a saját bulin egyébként taroló AIC műsora alatt. Szerintem a dalok sem túl jól voltak beválogatva, sajnáltam, hogy ez a szerep jutott most nekik.


 
 
Már a Lombardo dobszerkóját közrefogó Marshall láda falak puszta látványa tekintélyt parancsolt a lemenőben lévő nap fényében. Tetőzte ezt még az a várakozás, az érezhető vibrálás, amit a közönség soraiban érezni lehetett a Slayer kezdése előtti pillanatokban. Aztán már rombolt is az új albumot nyitó World Painted blood. Végig hibátlan, gyilkos sounddal nyomták le a klasszikus szettet.


 

Szegény Araya a dokik által letiltott hedbangelés helyett csak bólogatott, de fülig érő szájjal üvöltötte arcunkba kedvenc Ölő eposzainkat, Jihad, Mandatory, Seasons, South, Silent, Chemical, Hell Awaits, Raining, és a kihagyhatatlan Angel of death-t. Nálam ők vitték az est pálmáját. Kíméletlenül, csalódást kizáróan adták elő a programot. A King-Hanneman duó precízen mészárolt, Lombardo pedig újra méltó a legjobb thrash dobos címre. Briliáns borzongás volt a Slayer!


 
 
A Metallica műsorára már totál kikészültünk, lábakat és derekakat fájlalva, de a végsőkig kitartva küzdöttünk a heroikusan kiharcolt helyünk megtartásáért. A hosszú átszerelés után Hetfield-ék még kb. fél órát késtek, ez igencsak korbácsolta a hangulatot. A megszokott Morricone intro után jött a megszokott Creeping.Szépen bedörrent a banda, a kézilabda pályányi HD led-fal pedig kellemes látványt nyújtott, a profi kamerás stáb élő közvetítésével, képvágásaival. Dalokat nem sorolnék, inkább kiemelném, hogy milyen jólesett az überritka Disposable heroes. Megtisztelve éreztük magunkat, hogy megkaptuk ezt a gyöngyszemet, melyet egyébként nagyon élvezhetően, mismásolás nélkül toltak a képünkbe. Mások szerint is a legkedvesebb pillanat az volt, amikor a Nothing else közben a kamerás egy giga-zoommal behozta James pengetőjét, amit a bátyó trükkösen odatolt a kamera elé, megmutatva rajta a 4 zenekar, a The Big Four 4 címerét. Szép volt!Aztán jött a tűzijáték, piró hegyek, máglyák, lángok, robbanások. A One elején egy háborúba csöppenve éreztük magunkat, a már megszokott módon. Az aktuális Lars fikázást nem szaporítván, de fájó volt megtapasztalni a One dupla lábgépes részének totális megalázását. Ez valóban arcpirító volt. Ennyit Ulrich-ról. Negatívum volt még, hogy ahányszor (kb. 129-szer) gitárt cseréltek, annyiszor lett szar a hangzás. Tompán pöfögő gitársound volt hallható ezen esetek többségében. A klasszikus Motorbreath és Seek zárás viszont nagyon jólesett, az utolsó életerő cseppet is kifacsarták belőlünk.


 
A szervezőknek a tömeg kezelésében kell még fejlődniük (be-, kiengedés, parkolók, távozó autók kezelése), de nálunk jelesre vizsgázott az idei Sonisphere Csehországban. Elnézést, ha nem a megfelelő sorrendben soroltam a dalokat, és ha kihagytam dolgokat, de elég nehéz feldolgozni ezt a rendkívüli erejű élményt. Büszkék vagyunk, hogy ott lehettünk! Találkozzuk a Sonisphere-en 2011-ben is!!!
Farkas László Nyírbátorból (fjlaszlokukacgmailpontcom)A cimbora korán érkezett...

 

Meg ő is...


Mi viszont előbb még beugrottunk Rumcájsz kománkért is, aki mint tudjuk jól, feleségével, Mankával és fiúkkal, Csibészkével a Jicín melletti erdő közepén tengetik életüket...A metalista falunap színhelye


És amikor az Anthrax játszott...


Meg amikor a Megadeth...


Alice in Chains alatt viszont inkább a sörpult előtt támadt tumultus...


Slayerék még néhány Marshall-ládát felpakoltak...


A Metallica szereti a zöldet...


 

 

 

Hozzászólások

[002176]
farkaslaci
PayaV: Nagyon szívesen! A Machine Head valóban jobban passzolna. Amúgy még így is örüljünk (még ha sokan nem is jutottak el), hogy ezúttal nem csak Amerika kapott a jóból, mint általában. Az Anthrax megdobogtatta a thrasher szíveket :)
[002175]
PayaV
Kösz a beszámolót. A 4 banda mindegyikét megnéztem volna én is élőben (főleg Anhraxéket), igaz a Megadethet a 90-es években szerettem, a Slayer is csak a Seasons albumig volt a kedvencem. Ha összejönne kis hazánkban is egy ilyen négyes koncert, én az AIC helyett a Machine Headet mindenképpen el tudnám képzelni ezen bandák között.
[002174]
farkaslaci
adam1990: a facebookon írtam a sonispherenek, hogy ha van nekik, akkor vennénk, de még nem válaszoltak...de szerintem árulják a neten más helyen is...hallottam, hogy a big four pengetőket is árulják már.
[002173]
adam1990
Irigy vagyok! :(
Egy olyan pólónak az 1. képen tudnék örülni, lehet olyan szerezni itt Magyarországon?
[002172]
farkaslaci
Arra itt vannak a profik. Csak megosztom saját tapasztalataimat.
[002171]
attila70
a végén még újságíró leszel
[002170]
farkaslaci
Nos, szóljatok hozzá :) Köszi!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920
2020. február 19. (szerda) 08:39

1920 címmel megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze.  "A trianoni tragédia századik évfordulójának évében megjelent lemez olyan dalokat tartalmaz, amelyeket korábban még nem dolgoztak fel. A CD megrendelhető a zenekar online boltjában." A legutóbbi rockos Kárpátia album a 2019 áprilisában kiadott Egyenes gerinccel volt.   www.facebook.com/Karpatiazenekar KÁRPÁTIA - (1920) (a 2020-as album) KÁRPÁTIA - 1920 01. Lesz-Lesz-Lesz 02. Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom 03. Mindent vissza! 04. Erdély induló 05. Kassán a szél 06. Az est harang 07. Igazságot Magyarországnak 08. Nem lehet azt parancsolni senkinek 09. Fenyő-fenyő 10. Bús magyarok imádsága      

SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline
SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline

Mad World címmel február 28-án jelenik meg a 25 éves jubileumát ünneplő svájci hard rocker Shakra új stúdióalbuma, amely már a harmadik lemezük lesz az öt év kihagyás után 2014-ben...

USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe
USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe

Üveghely címmel márciusban jön ki a Useme zenekar harmadik albuma, a lemez legfrissebb előzetese pedig a szöveges videóval kísért Mindenből a Semmibe dal. Csongor Bálinték első lemeze...

DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!
DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!

Decemberben egy 3 tételes EP-vel (Destined To Rot) mutatkozott be a régisulis, svédes death metalt játszó budapesti Deprived Of Salvation, most pedig már végig is hallgathatod az első...

ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity
ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity

Március 3-án az Archaic, a Stonedirt és a Wolverine Blues Brothers (Entombed tribute) a Dürer Kertben ad jótékonysági koncertet - egy rajongó megsegítésére. Archaic: "Miklós Csaba...

MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem
MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem

Kelet népe címmel február 21-én jelenik meg a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása, aznap pedig lesz lemezbemutató buli is a szeghalmi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS