ROCKMARATON 2010 - 2. nap

Villámbeszámoló fotókkal

2010. július 8. (csütörtök) 16:25 | utoljára módosítva: 2010. július 24. (szombat) 09:36

A 2010-es Rockmaraton fesztivál második napja a nagyszerű Al and the Black Cats rockabilly zenekarral kezdődött. Az új lemezét a fesztiválon bemutató zenekar a klasszikus hármas-nagybőgős felállásban nyomja kicsit punkos, kicsit klasszikus rockabilly zenéjét. Néhány feldolgozással kellemesen bemelegítették a közönséget úgy 7 óra fele.

(taptarap és wiktor beszámolója)

Kicsit sikerült a Fekete Sereg produkciójába is beletekinteni. Némiképp csalódást okozott, hogy ezúttal csak a pólóról lehetett felismerni a fiúkat, sehol egy pajzs vagy pallos. Áh, már ők sem a régiek. Mindenesetre a zene nem változott, és persze a kiállással sem volt komoly probléma, hozták a kötelezőket, legalábbis azalatt, amíg volt szerencsém látni őket.

Közben már az Alvin és a mókusok hangolt a nagyszínpadon. Tegyük hozzá a tömeget elnéznve megérdemelt helyükön voltak. Nagy bátran rögtön az első számnál közönségénekeltetéssel kezdtek, de nem nyúltak mellé, mert lelkes kórust találtak. Azt hiszem, a kötelező fesztiválprogramot hozták, nem tűntek elveszve azon a porondon, ahol nem sokkal utánuk már az Exploited fellépése volt várható. A három tagból ketten is kiválóan működtek frontemberként, egyformán kommunikálva a közönséggel, megtalálva a megfelelő hangot. És persze a végén a slágert sem felejthettük el, a kurva életbe. Alvin elmondta, hogy Nyíregyházáról jöttek, mintegy 7 órányit utaztak a koncert kedvéért, de nagyon megérte.

Itt érdemes egy pillanatra elgondolkodni azon, ha még nem tettétek, hogy egy-egy zenekar főleg a nyári fesztiválidőszakban, mennyit utazik, és amíg az átlag fesztivál-látogatónak az a macerásabbik része, és ahogy megérkezik, kiengedheti a gőzt, nyílhatnak a sörösüvegek, addig a zenekaroknak utána kell igazán a top-on lenni, mert az senkit nem érdekel, ha ők rosszul utaztak, fáradtak, két hete meg sem állnak, a színpadon teljesíteni kell. Tehát a lényeg, hogy total respect minden bandának, akik kiállnak és teljes energiával teszik a dolgukat, hogy a közönség elégedetten távozzon. (taptarap)

Rómeóék a tavalyi - vagy tavalyelőtti? - nagyszínpados fellépés után idén beszorultak a Planet sátorba. Talán jobb is volt így, mert emlékeim szerint az a buli, bár jó volt, kicsit lightosra sikerült. Érezhető volt, hogy sokan még mindig nem ismerik őket igazán, így picit nehezen indult be az aznap este. Ez a sátras megmozdulás már sokkal-sokkal erősebb volt, elég hamar all-inclusive szaunát is kaptunk a rock'n'roll mellé.

Nemrég gitárosváltás volt a csapatban - Püke helyére Ermi érkezett a Dust n'Bonesból - és lehet a júniusi interjú miatt érzem hatványozottan ezt, de a csapat nagyon egyben van! Egy jól megdörrenő bulit nyomtak a srácok teljes lendülettel. Hihetetlen, hogy idén a 15. szülinapjukat ünneplik, mintha nemrégi kaptam volna kölcsön a Kettőre indulunk lemezt!:) A kötelezők mellett elnyomták a Hammer mellékleten megjelent Kezeket neki a falnak című új számot is. Ha a terveknek megfelelően alakul minden, akkor még idén gazdagabbak leszünk egy új Rómeó lemezzel, tele slágerekkel és jövőre újra a nagyszínpadon játszhatnak.

A Rómeó után a Road következett, szinte percre pontosan. Zseniális húzás volt ezt a két hasonló karakterű zenekart egymás után szerepeltetni. Igaz, Roadék egy picit másfelől közelítik meg a rock and rollt, de attól még ugyanolyan elánnal és elszántsággal játszanak. Viszonylag hamar ki is alakult a "NAGYSZÍNPAD, NAGYSZÍNPAD!" kórus, amit Máté alig tudott elhallgattatni. Végtelenül szimpatikus volt, ahogy kezelte a helyzetet, miszerint nem az számít, hogy mekkora a hangfal, hány négyzetméter a színpad, milyen fények vannak, hanem az, hogy hányan vannak a sátorban. És a létszámmal bizony nem volt hiba.

Sokszor láttam már őket, de mindig meg kell állapítanom, hogy Máté vitán felül az egyik legjobb hazai frontember. Egyszerűen jó hallgatni azt a pár mondatot, amit számok között elereszt. Semmi extrát nem mond, de szépen összeköti a dalokat, lesz íve az egésznek, picit reagál a helyzetre, visz bele humort - kiderült a Road zenekar roadjai sajnálják a piát a zenészektől :D - és ezzel olyan pluszt ad, amit kevés zenekar könyvelhet el magának. Egyértelmű, hogy a méregerős dalok mellett ez is baromi fontos sokak szemében és nagyrészt ennek is köszönhető az egyre bővülő rajongótábor. Kíváncsi leszek a következő lemez lesz-e olyan ugROADeszka, amivel egy ligát feljebb tudnak lépni. Abszolút megérdemelt lenne számukra!

A PICSA egy legenda. Az ingyen letölthető új lemezük (RiaRiaAnarchia) nálam betalált, egész sokat hallgatgattam mostanában. A koncert indítása egy azonnali állásfoglalás volt a Tiszta Weimar képében. Megyerei Ferinél sose volt szarozás, most sincs. A lemezen az eddig 20 évnek megfelelően jönnek a komolyabb és teljesen komolytalan szövegek. Ez a kettősség a koncerten is megvolt. A “kankó/tripper/vérbaj, ha megkaptam az mér’ baj” jellegű szövegeket nyilván nem kell komolyan venni, de azért nekem jobban tetszenek a komolyabb dalok. A csúcspont a fúvósokkal kiegészült “Csak egy éjszakára” volt. A dal egy háborúellenes Gyóni Géza vers megzenésítése. És ha már megzenésítések, akkor ne felejtsük el a szülinap miatt igencsak aktuális “Tiszta szívvelt” sem! Boldog szülinapot PICSA! (wiktor)

Wattie elképesztően energikusan lendül színpadra, egy pillanatra meg nem áll, mászik kontrollra, dobra, mindenhova, de azért közelről úgy néz ki, mint egy joviális nagypapa. A gitáros mint egy Eddie van Halenbe oltot Nottinghami főbíró, a basszer Csató Peti ikertestvére... Persze a koncert hangulatát ez nem befolyásolta, lebegtek a tarajak, ahogy kell. A koncert vége felé a Sex and Violence elég érdekesen sült el, ugyanis Wattie megpróbált néhány embert felinvitálni a színpadra közös éneklésre, azonban ezt nem teljesen sikerült elfogadtatni a nagyszerű biztonsági emberekkel, úgyhogy támadt egy kis zűr, amit közelről nézve nem túl barátságosan kezeltek az arra hivatottak, de aztán szerencsére minden és mindenki a helyére kerültek, akinek a színpadon volt a helye oda, akinek előtte, az oda. De be kell látni, minden jóindulattal együtt, hogy bizony ez már inkább nosztalgia.

A rockerek.hu sátorban az idei Metalfesten már látott Varg lépett fel. A színpadi produkcióhoz képest talán egy kicsit kicsi volt a sátor, a lángcsóvák néha bizony a tetőt fenyegették, és a tagok is kicsit szűkösen fértek el, de ez nem vette el a kedvüket. A piros-fehérre mázolt zenészek (tiszta Csillagok háborúja, komolyan...) megzúzták a színpadot, egyetlen pillanatra sem volt megállás, a magukat pagan metalként besoroló zenekar hozta a szükséges kellékeket, hörgés, fáklyacsóválás, minden, ami egy látványos show-hoz kell.

A sűrű turnéprogramból úgy tűnik, sikerült a srácoknak jó irányba indulni, annak ellenére, hogy 2009 végén nem túl sikeres kapcsolatot hoztak össze a Nuclear Blasttal. Épp hogy megkötötték a szerződést, pár hét elteltével már fel is bontották “zenei és promóciós nézeteltérések” miatt. Remélem, hogy sikerült végre olyan hátteret kialakítaniuk, ami segíti az előrejutást. Hát, csak így tovább...

A nap végére jutott még egy kis nevermore, illetve egy kicsit kevesebb, az Evermore. A feldolgozásbanda az image-t nem is próbálta átvenni, a feelinget pedig lássuk be nem sikerült. Nem voltak rosszak, szó sincs erről, dehát az, hogy valaki le tud játszani egy Loomis-témát még nem jelenti azt, hogy át tudja adni azt, amiről a Nevermore szól. Az énekesnek is jó hangja volt szerintem, de Warrel Dane egy kicsit több jó hangnál... Szóval az alap nem rossz, de azért meg kéne még nézni néhány dvd-t, hogy igazán sikerüljön jó tribute-bandává válni.. Márpedig ha valaki magára veszi a tribute-bandaságot, annak illik megfelelni a kritériumoknak. (taptarap)


Rockmaraton 1. nap
Rockmaraton 0. nap

Hozzászólások

[002157]
Csigaur
Rockmaraton képek!
Heaven Shall Burn, Mayhem, Exploited,Walls of Jericho, stb.
http://www.concertphotos.hu
[002155]
bluevoodoo
Csefeco: ők? Helytállóbb lenne a "mi", nem? ;)
[002154]
csigusz
A Road zseniális volt, és az összekötő szövegek is tényleg jók voltak. :D nagyon élveztem. :D:D
[002151]
Csigaur
Nem Wattie hívta fel az embereket a színpadra, hanem a dobos.
A VARG fekete-vörös, nem fekete-fehér
;)
[002150]
tMartin
Alvin telecasterrel? Nagyon nagy!
[002148]
csefeco
...és a Metallust? Sztem ők zárták a napot...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MÖRK GRYNING - 15 év után új album jön a svéd black metalosoktól, dalpremier: Fältherren
2020. augusztus 12. (szerda) 18:35

Hinsides Vrede címmel október 23-án jelenik meg a 2016 óta újra aktív svéd Mörk Gryning hatodik albuma, elsőú előzetesként pedig máris itt a Fältherren dal. A stockholmi black metal brigád legutóbbi lemeze, a Mörk Gryning még 2005-ben jelent meg, aztán 11 éven át szünetelt a zenekar. A friss albumot Sverker Widgrennel rögzítették a stockholmi Wing stúdióban, Carl-Gustaf Bäckström dobos játéka csaupán a Black Spirit dalban hallható, amelyben amúgy Jonas Bernt basszer mellett Laura Ute is énekel. Johan "Aeon" Larsson, aki a koncerteken billentyűzik, a For Those Departed és az On The Elysian Fields számokban zongorázik az új lemezen. "Büszkén jelenthetjük be, hogy végre kiadás előtt áll az új albumunk. Sokat kellett várni rá, mi azonban épp olyan éhesek vagyunk, mint bármikor. A lemezanyag egyenesen leás a bandánk leglényegéig: brutális és melodikus, sötét és euforikus..."  ...

ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. A reggel már bemutatott...

KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától
KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától

Tegnapután címmel és egy klip kíséretében hozta ki első dalát a Kori, az ex-P. Box énekes, Koroknai Árpád (ex-Omen, Szfinx) új formációja. Ez a szám Kozma Norbert gitáros (Rúzsa...

DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük
DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a svéd Desolator második albuma, amelynek harmadik előzeteseként a The Great Law Of The Dead nótával lehet ismerkedni. A szám...

ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS