KERECSENSÓLYOM - Videóklip és saját szavaikkal!

Aquileia ostroma címmel jelent meg a bemutatkozó nagylemez

2010. június 10. (csütörtök) 14:17 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 20. (péntek) 11:03

A csillebérci MetalFesten is fellépett szegedi KerecsenSólyom nemrég adta ki debütáló albumát Aquileia ostroma címmel, most pedig elkészültek első videóklipjükkel. Az Ensiferum, Arkona, Turisas rajongók érdeklődését máris felkeltő lemez harmadik tételét, a Hősök Mulató Mezeje című dalt filmesítette meg a magyar történelmi témákat feldolgozó szimfonikus folk metalt játszó csapat, mégpedig az Iloncsuk Hagyományőrző Szabadcsapat segítségével. A szegedi Fűvészkertben és a kunszentmiklósi pusztán forgatott videó rendezője Medvigy Borbála volt, a digitális utómunkákat pedig a frontember Alkonyat végezte el.


KERECSENSÓLYOM - Hősök Mulató Mezeje


Kattints a debütáló lemez dalainak bemutatásához!

 
 

 
 
KERECSENSÓLYOM:
Lőrincz Máté - szólógitár, vokál
Tóth Boglárka - billentyűs hangszerek
Farkas Gábor - basszusgitár, vokál
Görög 'Alkonyat' András - ének, doromb, csörgők, táltosdobok
Dudaszeg László - ritmusgitár
Bertók Márton - furulya, mandolin, vokál
Szenti "Thypad"Árpád - dobok, vokál


Közreműködők:
Kovács Péter (Sear Bliss) - szólógitár  
Pál Zoltán (Sear Bliss) - harsona
Vincze Balázs - trombita
Kulcsár Ildikó - harsona
Péter Zoltán - trombita
Havasréti Pál (Magyar Tekerőzenekar, Téka Együttes) – tekerő
Okos Tibor (Gajdos Zenekar) - duda, töröksíp
Fábry András (Vágtázó Csodaszarvas) – ciszter
Szurasenkó Dániel - alt-, szoprán-, szopranino furulya
Győrffy András (Anakron) – furulya
Szlama László - koboz, kaval
Benedekfi Zoltán – hegedű
Purnhauser Rozina – fuvola
Károly Tamás - doromb, konga

Festmény: Tari József, utómunka: AlkonyatAz Aquileia ostroma album dalai Alkonyat saját szavaivalHÍVÓ
 
„Hullatja levelét az időnek vén fája.
Zümmögve hull rozsdaszín levél.
Üljünk le az nagy fa alája,
s hallgassuk, ahogy az öreg mesél!
 
Hajnalok-hajnaláról,
magyarok ősapáiról, s nagy csatáikról.
Szárnyaljon a rege Kerecsen szárnyon,
s váljék csodálattá az egész világon!”
 
"Az album szimfonikus hangszerelésű nyitánya. Bevezeti a hallgatót az ősi hun-magyar mondák világába. Itt kell megemlítenem, hogy a dalszövegek Komjáthy István Mondák könyve (Hun és magyar mondák) című művén alapulnak. Az érdekesség pedig az, hogy az album 5 tétele a Mondák könyve 5 nagy fejezetéből dolgoz fel egy-egy történetet, ami többnyire egy-egy nagy csata eseményeit eleveníti meg képzeletünkben.

Legfontosabb zenei törekvésünk, hogy lehetőség szerint minden dallamot és ritmust valódi, élő hangszerrel szólaltassunk meg, ezzel is hangsúlyozva zenénk élő, ösztönös és emberi mivoltát."
 


AQUILEIA OSTROMA
 
"Egy győzelmi himnusz Atilláról, a hunok királyáról. 452 tavaszán Atilla Róma ellen indul seregével. Ám útjuk során szembekerülnek a rettenetes Aquileia (Észak-Itália kapuja) várával, ahol éppen Atilla fiának, Csabának a mátkáját, Bankát tartják fogva…
Ez a legelső szerzeményünk. Főként heavy/power metalos elemekből építkezik. A magasztos hangulatot erősíti a furulyák, a rézfúvósok és a kórus használata."

„Győzött a fortély, dicső Atilla, vezess minket hős, nagy király!”HŐSÖK MULATÓ MEZEJE

 
"A Hősök Mulató Mezeje tulajdonképpen a hős harcosok mennyországát jelenti. Ugyanaz, mint a skandináv mitológiában a Valhalla.
Szerettünk volna egy igazi népdalos, mulatós, népi metal számot, ezért használtuk fel a két dunántúli népdal dallamát. Viszont, hogy ne legyen túl sablonos a dolog, beillesztettem még egy kecskeméti népdalt is, ami fura dallamával igazán különlegessé teszi a számot.

A dalszöveg a hőssé válás kérdéskörét boncolgatja, ami fontos motívuma ezeknek a mondáknak. Csak közvetetten kapcsolódik a csatározáshoz, hangsúlyosabban megjelenik benne a lírai én, és szabadabb teret hagy a gondolkodásnak."

„A nagyvilágon csak Hősként érdemes élni!”


KERECSENSÓLYOM - Hősök Mulató Mezeje (MetalFest, 2010. május 22)
KERECSEN
 
"A első lírai, szerelmes számunk. Nemere és Enéh (Hunor és Magyar szülei) történetét meséli el a házasságkötéstől egészen Hunor és Magyar megszületéséig. A háborúzás másik oldalával szembesülünk: Enéh aggódva várja férjét, Nemerét, aki a puszta törvényét követve, hadba indult, hogy egy baráti törzset megvédelmezzen ellenségeitől.

A zenét próbáltuk kicsit lágyabbra, szomorúbbra venni, hogy a zenekar más arcát is megmutassuk a hallgatónak. Felhívnám a figyelmet a szenvedélyes gitárszólóra és az akusztikus/kórusos részre, ami véleményem szerint, az album egyik csúcspontja."

„Szállj haza Kerecsen! Nyugtasd meg a szívem! Énekeld azt nekem: Mienk a győzelem!”KEVE OSTORA (AZ ŐRTORONY FOGLYA)
 
"Kimondottan harcias költemény. A tárnokvölgyi csata történetének egy részét meséli el: Keve kapitány leánya és hadvezére (Ríka és Csillagok Látója) római fogságba esett, s a tárnokvölgyi csata egyik fő eseménye az ő kiszabadításuk.

Talán a leglendületesebb és legkarcosabb nóta az albumon. Főleg speed/power metalos elemek uralják. A dal szigorú hangulata Keve kapitány kétszer százezer fős, félelmetes seregét próbálja megeleveníteni."

„RAJTA! RAJTA! Megremeg a föld! RAJTA! RAJTA! Árad a folyó!”

KERECSENSÓLYOM - Keve ostora
CSATÁBA! (A KIÓVI CSATA)

"Az albumunk dicsőséges zárótétele, ami a kióvi csata történetét meséli el: Álmos vezér és a Hétmagyar törzs fortélyos győzelméről szól.

Zeneileg nagyon összetett szerzemény. Lehetne nevezni az album összefoglalásának is, hiszen megtalálhatók benne a tipikus KerecsenSólyom stílusjegyek: gyors, harcias részek, akusztikus-népzenés és zúzós népzenés részek, valamint kórusos, rézfúvós részek, és a szám végén ott a nagy gitár/szinti/hegedűszóló is.

Az album levezetéseként pedig - mintegy keretet alkotva - a Hívó témája elevenedik meg népi hangszerelésben: a koboz, töröksíp, tekerő és duda gyönyörű hangjával búcsúzik el a hallgatótól."
 
„Győzelem ez, nem a halál!
A dicsőség most mi reánk vár!
Bátrak vagyunk, sose félünk!

 

Hozzászólások

[004406]
apolo
vinylfanatic,nem véletlen hogy nem látod a svastikát/horogkeresztet,ehhez nagyfokú demokrata paranoia kell...és megfelelési kényszer,ami nem rocker attitűd...
[003256]
apolo
kívánok a kerecsensólyomnak több tekerőt,dudát,kavalt,citerát,kobozt,hosszú furulyát,hegedűt,táltosdobot.
[003254]
apolo
alkonyat,hallgass muzsikást és tatrost.meg vágtázó csodaszarvast.és ajánlom a székelyföldi transylmania csodálatos folkrockját.
[003246]
apolo
és ajánlom zenehallgatás céljából-drudkh,nocturnal mortum,before god,skyforger,windir,obtest,hate forest,graveland,storm,kampfar,primordial,ereb altor,temnozor,moonsorrow,forefather,numen,menhir
[003245]
apolo
front14.hu
[003233]
apolo
örülök a tömör válasznak,szerintem alkonyat tudja miről beszélek...de ez lehet hogy csak az én fixa ideám,ha-ha.jó lenne alkonyatot is az antidogma olvasói közt üdvözölni.az europe2029 videot az antidogmán mindenkinek őszintén ajánlom.na most már megbontom a jégbehűtött finlandia vodkámat.
[003140]
Alkonyat
Készülnek az új nóták és igyekszünk minél több népzenei elemet belevinni a zenénkbe! Lesznek népdalfeldolgozások is.
Persze amolyan Kerecsenes stílusban...

A KERECSEN VEZESSEN A HARCBAN!
[003128]
apolo
kedves rockerek,nincs még elegetek az állandó megfelelési kényszerből és elmezavaros elhatárolósdiból.miért kell mindig az Ő játékszabájaik alapján játszani.ez a nagy rocker individualizmus.kicsit n ézzetek szét magatok körűl...vállaljátok a sorsotokat a magatok és családotok jövője miatt.tessék olvasni,és nem zsidókommunista műveket,hanem reális történelmet,mondjuk a fehérlófia bolt könyvkínálatát vagy az antidogma.hu-t,vagy a magyar jelen kéthetilapot.a kerecsensólyom meg jól nyomja,de én még több népzenei témát és egy-két népodalfeldolgozást is elviselnék.
[002488]
apolo
jujjj.horogkereszt kerestetik.aki megtalálja,kap ey talmudot vagy egy kolompár orbán önéletrajz könyvet.gyorsan elhatárolódni a nácifasisztáktól.merjünk demokraták lenni. amúgy a kerecsensólyom jól nyomja,már kellett egy ilyen banda.pagan&white europe
[002087]
choofie
A honlap már elérhető, viszont még inaktív. Előreláthatólag augusztus hónapban fog elkészülni a végleges változat.
A koncertet illetően pedig mindent meg fogunk tenni azért, hogy egyre több helyre eljuthassunk! Reméljük adódik majd lehetőségünk Esztergom környékére is eljuttatni a zenénket! :)
[002084]
Kardhordoz
A honlapotok mikorra várható?
Remélem Esztergom környékére is eljuttok a közeljövőben.
[002078]
Alkonyat
2010-re kihozni a 2. albumot nagyon hamar lenne...
Kicsit azért még szeretnénk megmozgatni ezt a mostanit, amennyire csak tudjuk. Eljuttatni minél több webzine-hez, rádióhoz...stb. Ja és persze jó sokat koncertezni ezekkel a dalokkal. :)

A 2. albumot kb. 2011 tavaszán szeretnénk kihozni... Nem tudom, hogy sikerül-e majd, mert a mostani is 3 évbe telt, mire megjelent. Mindenesetre nagyon szeretnék vele igyekezni, de a sietség nem mehet a minőség rovására...
Inkább dolgozzunk vele nagyon sokat, de profi legyen! :)
Egyébként már van jó néhány új nóta...
[002074]
Kardhordoz
Köszi!
Igen pont azt néztem én is hogy ahhoz képest hogy milyen lehetőségeitek vannak és anyagi tőkétek nagyon profi lett a klip! Gondolom hogy nagyon korai ilyet kérdezni de mégis van elképzelés hogy a 2. lemezetek mikorra várható? 2010 vége? 2011....stb: )
[002073]
Slania
Szerintem nagyon jó lett a klip! A zene is tetszik. Csak így tovább!!
[002072]
Alkonyat
A From Afar klip? Hmmm... Úgy emlékszem, hogy épp leforgattuk a miénket, amikor feltették a From Afart. Talán az effektelése miatt lehetnek hasonlóságok, de az nem tudatos...
Amúgy ez a From Afar klip nem lett olyan jó, mint amire számítottam... nekem az Ahti videója sokkal jobban tetszett!
De igazából az Amon Amarth - Twilight Of The Thunder God klipje hatott a leginkább a miénkre. Ahhoz hasonló harcos jeleneteket szerettünk volna... Saját készítésű klippel nyilván nem kelhetünk versenyre egy ilyen profi produkcióval... De azért talán első nekifutásra egészen igényeset sikerült alkotni.
Jaaa jut eszembe, még az Ex Deo klipjei nagyon durvák! Főleg a The Final War... teljesen hasonló a képi világa, mint a 300 című filmnek. Valószínűleg költöttek rá néhány centet. :D
És még egyet megemlítenék, amit imádok: az Arkona klipjei. Gyönyörűek!!!
Ha lesz jó sok pénzünk, akkor mi olyan szintre szeretnénk eljutni! :D

A KERECSEN VEZESSEN A HARCBAN!
[002060]
Kardhordoz
A Virrasztókra rátérve! Már 2 koncertjükön is voltam a Metal Hammernek köszönhetően meg is van az albumuk de valahogyan sehogysem tudom megszeretni a zenéjüket!
Alkonyat feléd lenne egy olyan kérdésem hogyha már igy visszaírogatsz nekünk hogy A klipre milyen szinten hatott az Ensiferum: From Afar klip?
Kerecsen legyen velünk!
[002059]
Alkonyat
Szevasztok!
Természetesen Kiss Marcit nem tagadjuk le, az interjúkban is rendszeresen említem, és a készülő honlapunkon is fel lesz tüntetve!
A magyar mitológiát nem magyarázzuk a vikinggel. A Valhalla a dal angol címe, hogy a külföldi emberkék is sejtsék, hogy miről szól a dal. (Egyébként az összes dalunk címe fel van tüntetve angolul is, zárójelben a magyar cím után, valamint tervezzük a dalszövegek angolra fordítását is.)
Az Aquileia Ostroma az első teljes albumunk... csak 1 picit rövidebb az átlagostól. :D (De a Finntroll első albuma se hosszabb...) Megígérem, hogy a 2. album hosszabb lesz!
Hogy a Virrasztóktól jobb zenét játszunk-e? Teljes mértékben ízlés kérdése! Teljesen más zenei világ, nem hasonlítható össze. Kinek mi áll a szívéhez közelebb... Nekem a Virrasztók nagyon tetszik, ahogy a Dalriada is, és persze a saját muzsikánk is.
A horogkereszt eltávolításán már dolgozom! Valóban nem lenne túl praktikus, ha pusztán a félreértések miatt bármilyen előítélet áldozatává válnánk.
Kedves Infernaldemon!
Na jó, beismerem, nyilván nem harcolunk ma is karddal és íjjal... Ugye? Hiszen ez egy metaforaaaaa...
Természetesen, ha pedig úgy vesszük, csak vicc az egész, a zene is és a klip is... Miért kéne bármit is komolyan venni... vagy miért ne kéne? Mindenki szíve joga szerint máshogy értelmezi a dolgokat... ezzel nincs semmi gond.
Hiszen a mondás is úgy tartja: Vicc az egész élet!

Baráti üdv:
Alkonyat
[002048]
infernaldemon
Én azt hittem,hogy ez csak egy vicc!Kiparodizálják a folkmetált.Ha komoly akkor én nagyon újra gondolnám ezt az egészet.Végig röhögtem az egész videót...Bocs de nagyon nem jött be
[002047]
vinylfanatic
Én ha megvakulok sem látom sehol a horogkeresztet.
[002046]
pite
Valaki szerint a Virrasztók tényleg jobb ennél? Láttam őket a Nevergreen előtt, és csak a pálinkaosztás tetszett. Általános iskolában tanult népdalokat metálosítani szerintem kicsit gáz. Kicsit olyan érzésem volt a számaikat hallgatva, mintha az énekórán gyakorolták volna piros pontért. Mindegy, ez csak az én véleményem, de ez a Kerecsensólyom azért sokkal jobb. Ja, és kit érdekel, hogy skandináv alapú zenét játszanak? Ha egyszer ez jó, akkor miért kell vitatkozni?

Alkonyat!
A horogkeresztről természetesen tudom, hogy egy ősi jelkép, megtalálható pl. Buddha-szobrokon és római mozaikokon is. De azt el kell ismerned, hogy a jelentése kicsit átértékelődött az idők során... Ezért én nem tenném bele egy klipbe pont AZT a pajzsot, mert valaki félreértelmezheti és lenácizza a zenekart.

Amúgy a kliphez gratulálok. A zenéhez is. Külön egy plusz pont jár az ex-Sear Bliss tagok alkalmazásáért...:-)
[002040]
Kardhordoz
Alkonyat!
Örülök hogy ránk írtatok...remélem minnél hamarabb jön az első teljes albumotok!
A többiekkel ellentétben nagyon örülök hogy saját anyanyelven hallgathatok efajta zenét ami képviseltek!!!
[002038]
szasza666
Az mondjuk elég ciki, hogy a magyar mitológiát a skandinávval kell megmagyarázni :)
(gondolok itt a Valhalla c. témára)
[002036]
bluevoodoo
Jó a lemez - bár nem annyira az én világom a folkmetal -, annyit kötekednék viszont, hogy azért legalább a közreműködők közt megemlíthettétek volna Kiss Marcit (aki tudtommal elég sokat vállalt a lemezanyag megírásából/felgitározásából), hiába nem a zenekar tagja már. De amúgy respekt, jól nyomjátok!
[002035]
Alkonyat
Köszönjük szépen a hozzászólásokat (a teljes zenekar nevében)! Igyekszem reagálni mindenki írására.
Mindenek előtt leszögezem, és ez a legfontosabb, hogy a zenekar és a zenénk mentes mindennemű politikai témától!!! Jómagam vagyok a garancia arra, hogy itt politikai téma a legkisebb csírájában sem volt és nem is lesz soha!
A horogkeresztről pedig:
http://www2.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=6&id=4038, és
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szvasztika
Valószínűleg mindezzel nagyon sok ember nincs tisztában...

Hogy miért játszunk ilyen zenét (miért majmoljuk az északiakat)? Nagyon egyszerű a válasz: mert mi ezt szeretjük, nekünk ez tetszik. Játszhatnánk bármilyen másmilyen zenét is, olyat is, amiből még meg is gazdagodhatnánk... de mi ezt szeretjük. Azért mindenesetre nem sok északi metal bandáról tudok, aki autentikus magyar népi hangszereket (tekerőt, magyar dudát, kobzot, kavalt, töröksípot) és magyar népi dallamokat használna a zenéjében... (Ellenben harmonika az nincs a mi zenénkben!) Másrészt pedig igazat kell adnom, mert ahogyan a mondás is tartja: Bach óta nincs új a zenében...

Baráti üdvözlettel:
Alkonyat / KerecsenSólyom

A KERECSEN VEZESSEN A HARCBAN!
[002033]
farkaslaci
nem tudom, miért kell nekünk az északiakat majmolni. biztos, hogy a mi népzenénk ez a hörgős, töketlenül üvöltős, harmónikás hejehuja, harcos-morcos történet? szerintem erőltetve van ez a pogánymetál dolog. a Virrasztók igényesen, szolidan megoldja a népi motívumokat, de ez nagyon klisés.
[002032]
pite
A klip tényleg jó, a zene is. De a 3. perc 31. másodpercében tényleg ott világít a faszi pajzsán a horogkereszt... Ezt azért meg lehetett volna spórolni. És nehogy valaki azt mesélje be nekem, hogy a középkori magyar katonáknak horogkeresztes pajzsa volt...
[002026]
Kardhordoz
Hányadik perc hányadik másodpercénél?
A Klip nagyon jó lett!!! A Metálfestes koncerten pedig ott voltam én is a felvételen pedig 2-szer is rajta vagyok: ) (Dalriadás pólóba Headbangelek)
[002023]
pite
Jól látom, hogy az egyik rohanó katona pajzsán egy horogkereszt van???
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS