STEREOCHRIST - A III. album dalai a saját szavaikkal!

Június elsején jelent meg a lemez

2010. június 2. (szerda) 12:40 | utoljára módosítva: 2010. június 2. (szerda) 15:27

Megjelent a csillebérci MetalFesten is fellépett Stereochrist harmadik albuma, a III. A doom, southern, sludge, ősmetal vonalon mozgó banda a Mood 2001. decemberi feloszlása után született meg három egykori Mood-arc közreműködésével. A basszer Megyesi Balázs és a gitáros Hegyi Kolos ma is tartja a frontot, viszont az új album érdekessége, hogy visszatért az eredeti énekes Felföldi Peti, akivel a 2004-ben kiadott Dead River Blues debüt is készült. Menetközben gitározott a Stereochristban az IHM-es Palika is, 2004. nyara és 2009. februárja között pedig Makó Dávid (ma Haw) volt az énekesük, vele készült el a második Stereochrist lemez, a 2006-ban kiadott Live Like A Man (Die As A God). Játszottak többek között a Trouble, a Candlemass és a Cathedral előtt, de turnéztak a Testamenttel is.
Az új albumról előzetesen így lelkendezett a csapat: "...nagyon súlyosnak ígérkezik a cucc, és minden bizonnyal ez lesz a legváltozatosabb Stereochrist lemez! Van itt gyilkos thrash zúzdától a lassan hömpölygő doomig minden!"
Június 4-én Bécsben játszik a Stereochrist, együtt Kolos másik csapatával, a Magma Rise-zal, ahol az ex-Mood frontember Holdampf Gábor bőgőzik és énekel.
Ha érdekel, hogy Kolosék hogyan mutatják be az új Stereochrist lemez dalait, kattints!
www.myspace.com/stereochrist


 

STEREOCHRIST (B-J):
Hegyi Kolos - gitáros
Megyesi Balázs - basszusgitáros
Felföldi Peti - énekes
Binder Gazsi - dobos

 

 

DOUBLE DEALER (ez a dal szerepel a júniusi Hammer CD-mellékletén)

Felföldi Peti: "Tipikus nyitónóta: direkt, egyszerű, őszinte. Nem is akartam túlzásba vinni a szöveget. Elég hamar elkészült, pedig ritkán szoktam dühből írni. Nem is annyira az ilyen kétkulacsos emberekről szól, hanem hogy valamiért mostanában egyre kevésbé divat őszintén beszélni egymással, lassan már barátok között sem - talán mert félünk megbántani a másikat."

Hegyi Kolos: "A számok erre a lemezre kb. az utóbbi 3-4 évben álltak össze. Ez a nóta készült el utolsóként, bár a főriff elég régóta megvolt. Balázs hozta a témát, amit kb. 3 éve össze is raktunk, de valahogy nem volt elég meggyőző. Aztán tavaly tavasszal otthon gitározgatva beugrott ez a beütögetős verze hozzá, és ezután már nagyon hamar összeállt a nóta. Peti pedig igen jól megoldotta az énektémákat. A verzék végén pedig nem más, mint Jaya Hari das óózik! Ezt éreztük olyan átmeneti nótának, ami összeköti a Stereo eddigi három korszakát. Ebben valahogy minden benne van, ami jellemzi az eddigi 3 lemezt."THE LONG HARD MILE


Kolos: "Ez a nóta viszont már elég régóta készen volt. A riffek lényegében otthon álltak össze, de Balázs is fésült rajtuk pár hangot, és így már nagyon kerek lett! A verze részben az első két sor dallama Lőrincz Karesztól származik (Whitesnake Tribute - egy ideig ő énekelt a csapattal, még Peti visszatérése előtt), amit meghagytunk, mert az úgy tökéletes, ahogy volt! Számomra ez az egyik legkedvesebb darab a lemezen - benne van az a déli metalos feeling, amit nagyon szeretek!"

Peti: "Jó kiindulópont volt az a verzió, amit aztán igyekeztem a saját ízlésemnek megfelelően formálni. Többen mondták, hogy ez lett a legdallamosabb szám a lemezen. A szöveg a történelem ciklikusságáról szól, vagyis hogy látszólag semmit nem tanulunk az előző generációk hibáiból. Ez egy ilyen anti-totalitariánus himnusz!" (nevet)DEAL WITH OR DO WITHOUT

Kolos: "Az alapjait Gazsival ketten hoztuk össze a próbahelyen, amíg vártuk a többieket. Elsőre kicsit merésznek tűnt a kétlábdobos témák miatt, de aztán mindenki megszokta, Peti pedig nagyon egyberakta az énektémákkal. A lemez egyik szélsőséges száma, de nagyon nagyot tud ütni élőben! A stúdióban szenvedtem is vele rendesen, hallani is, mert kissé helyenként szétesik az a sikálós rész!" (nevet)

Peti: "Na, ez az ellenpont, a legdühösebb nóta a lemezen. Oldd meg, vagy légy meg nélküle a cím, ami elég beszédes. Azt vettem észre, hogy sok ember, ha valamilyen problémával szembesül, hajlamos leragadni magánál a problémánál, és nem igazán keresi a megoldást, pedig az legtöbbször baromi egyszerű. Van egy másik vetülete is a dalnak, mégpedig az, hogy amikor elvesztesz valakit, nem vagy képes szabadulni a kötődéstől, sokszor pedig nincs másról szó, csak kapcsolatfüggőségről."WHEN YOU CLIMB UP THE LADDER

Kolos: "A lemez és egyben a Stereo eddigi legszélsőségesebb száma. Itt egyértelműen érezhető a Testamenttel közös koncertek hatása! (nevet) Még egy régebbi gödöllői Trafós bulit követően sörözgettünk Buksi haverommal, aki ilyen ős-thrasher, és ő mondogatta, hogy kéne egy kő thrash nóta is. Nem titkoltan ez is benne volt abban, hogy összehoztuk ezt a dalt. A riffek otthon álltak össze ennél a dalnál is, de Gazsika nélkül ez a nóta sem született volna meg. Azt hiszem, neki ez az egyik kedvence!"

TESTAMENT és STEREOCHRIST (2008)Peti: "Amikor megmutatták a demóverziót, eléggé elhűltem! Nem is tudtam eldönteni, hogy akarom-e én ezt... (nevet) A Testament mondjuk nekem is nagy kedvencem volt még '89-'90 körül, szóval annyira azért nem áll tőlem távol a dal. Ráadásul az ének is erre lett leghamarabb kész. A szövegnél pedig egyből az ugrott be, hogy ez amolyan Christ Was An Angry Man II lesz, a kis privát valláskritikám folytatása... vagy inkább egy másik szempont szerinti feldolgozása. Olyan emberekről szól, akik úgy próbálnak közelebb férkőzni úgymond a 'megismerés esszenciájához', hogy közben teljesen kicsúszik a kezükből a lényeg. Mondjuk, pl. amikor valaki úgy harcol a függőséget jelentő szerek ellen, hogy közben maga is egy téveszméhez láncolja magát."941028

Kolos: "Ez ilyen feszültségcsökkentő, rövid kis akusztikus gitáros, szomorkás szösszenet. Nem is nóta igazából, inkább csak ilyen hangulatkép. Egy az egyben otthon csináltam, a laptopommal vettem fel. Jaya-nak ezzel nem volt sok dolga, talán csak maszterelt rajta egyet. Mostanság ezt használjuk intróként, arra tökéletes! A dalt apám emlékének ajánlottam, ezért lett ez a címe."A SHIPLOAD OF TRICKS IN FORFEIT

Kolos: "Ezt a nótát már évek óta játszottuk, mint 'új' tételt. Jó nagy döngölős súlyosság! Az éneket, meg az elejét leszámítva semmit nem változtattunk rajta. Jó kis koncertnóta!"

Peti: "Néha olyan helyekről veszek kölcsön énektémákat, hogy be sem merem vallani... (nevet) Teljesen stílusidegen pl. ennek az eredetije is, de szerintem passzol a számhoz. Az egész egy korábbi utazás feldolgozása, inkább hangulat, mint egyszerűen megfogalmazható üzenet. Hideg, északi dal, az biztos. Nem otthonosan meleg, inkább kib...ottul morcos, elvadult, mint a sötét, mély Balti-tenger."UNIFIED THEORY

Kolos: "Ez is egy szélsőség, csak ez a másik oldal. Az egyik „doom” nóta az új lemezen. Hatalmas kedvenc, és koncerten is üt! Ez a nóta is viszonylag új gyermek, de volt vagy hat verziója, és csomószor a próbán csak néztünk, hogy most akkor mit is beszéltünk meg, itt miből mennyi van?! (nevet) Persze, ahogy megszületett az énektéma, ez a probléma is megoldódott! Amúgy ehhez Peti is csak valamikor az év elején hozta az éneket - gyakorlatilag a stúdióban hallottuk először!"

Peti: "A szöveg egy elég sötét időszakomról szól. Szerintem, aki világ életében a kezében tartotta az életét, nem igazán képes megérteni a depresszióra hajlamos embereket, és azt sem érti, hogy az egésznek van egyfajta dinamikája, ami miatt nagyon kényelmesen tudod érezni magad a bőrödben. Csak éppen ez baromira nem jó..."QUEEN OF THE OCTOPI

Kolos: "Ezt a nótát Dáviddal (makó Dávid, ex-énekes) 2-3 éve már játszottuk egy Kék Yukas koncerten. Sőt ebben a középrész gitártémája is Dávidé! Peti ehhez is új énekdallamokat írt. Amúgy tök érdekes volt hallani a nótákat a három különböző énekessel! Erre az alapra Dávid is, Karesz is, és persze Peti is megcsinálta a saját témáját, és bár alapjaiban nem változott a szám, mégis mindig totál más hangulatú volt. Jó kis nóta, hatalmas rockriffel! Őszre elő is akarjuk venni a koncerteken!"

Peti: "Ez a megszokottnál talán kicsit modernebbre sikeredett, a szövege is kicsit utópisztikus, H.G.Wells-i hangulatú. Vegyük alapul, hogy az ember természetes létformája a kezdetektől fogva barbarisztikus, állati, a civilizáció csupán elnyomja bennünk az ösztönöket. Mi van akkor, ha ez egyszerre felszínre tör, meddig képes fenntartani magát a civilizáció?"

SHALLOWMAN

Kolos: "A bugyilehúzós líra! (nevet) Igazából ilyen southern rockos téma, amire Peti iszonyú nagy dallamokat hoz! Ez is átalakult párszor, de a végeredmény önmagáért beszél. Nekem baromi nagy kedvencem! Egy baja van, hogy egy gitárral nem szólal meg olyan faszán, ezért egyelőre hanyagoltuk a koncerteken, de ősszel szeretnénk ezt is elővenni!"

Peti: "Azt mondhatnám, hogy az egész lemez egyfajta összefoglalása az elmúlt időszaknak, mondjuk az elmúlt 4-5 évnek. Ez a dal egy kb. egy-másfél éves, elég kemény periódus lenyomata, amiből annak idején megszületett a Chief Rebel Angel lemez is. Itt ugyanaz jött ki belőlem, csak egy szemlélődőbb formában. Ezek az örök kérdések, amivel minden alkotó embernek szembesülnie kell: be akarsz-e illeszkedni a többi közé, vagy mindenáron a magad útját akarod járni? Utóbbiból van egy tucatnyi, de rövid úton mind ugyanoda vezet..."


STEREOCHRIST - Hole In The Sky (Black Sabbath - Kék Yuk, 2010. március)
SOUL SQUEEZER

Kolos: "A legnagyobb doom himnusz a lemezen, egyértelmű Black Sabbath hatásokkal. Bár elég hosszú dal, de nagyon magával ragadó! Aztán lehet, hogy csak játszani jó, hallgatni nem... (nevet) Peti először nem akart énekelni a közepén a visszafogott torzítatlan részen, de aztán a producer (azaz én - ha-ha!) addig b...ogatta, amíg a feléneklés előtti napon megszülte azt a fasza énektémát! Megérte..." (nevet)

Peti: "Az a Cornelles téma a közepén... na, azzal kínlódtam a legtöbbet. Aztán egyszer csak ott volt! Ez a dal a legnagyobb kedvencem a lemezen, úgy szoktam magamban nevezni, hogy az önkényes törvénytevők balladája! (nevet) A vigilante-himnusz. A verze alatt csak cincálod, szaggatod a lelkedet, aztán jön az a másik hang a refrénben, ami azt mondja, hogy a k. anyját mindenkinek, aki azt hiszi rólad, hogy lúzer vagy, betárazol és ... Sajnos az ilyesmi manapság elég gyakran jön szembe a híradókban. Nem egy kellemes téma, de hát az, hogy létezik, részben annak köszönhető, hogy mindenki a homokba dugja a fejét."


Az új Stereochrist CD-t itt rendelheted meg!


A csapat myspace oldalán belehallgathatsz az új dalok némelyikébe.

www.stereochrist.com
www.myspace.com/stereochrist

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS