ORFEUS - A Kincs album - Kovács Fery saját szavaival

Neoklasszikus metal Győrből

2010. június 1. (kedd) 13:52
A tavaly újjáélesztett Orfeus zenekar Kincs címmel adta ki új albumát. A neoklasszikus elemekkelt átszőtt dallamos heavy metalt játszó győri bandát a gitáros Kovács Fery alapította, még 1989-ben. Igazából a ’90-es évek elejétől indultak be: a korai Orfeus a klasszikus hard rock vonalon mozgott, de teátrális előadással kísérve a zenét. Két demó is készült az első időkben, már kétgitáros felállásban: 1991-ben a Boszorkányéj, 1992-ben pedig a Boldog jövő. Az első Orfeus nagylemez 1994-ben jelent meg Rögös úton címmel.
1994 és 2002 között sok mindent átélt, megtapasztalt az Orfeus, a turnéktól a rockkocsmás zenéléseken át egy 4 éves pihenőig. 2002-ben régi és új tagokkal kezdődött újra a munka, amelynek eredményeként 2003 októberében elkészült egy friss demó, a Végtelen utazás, ám ismét tagcserék jöttek, és végül Kovács Fery 2006-ban ideiglenesen befejezte az Orfeus működtetését. 2009 tavaszán éledt fel újra a banda, ezúttal már a Kanadából visszatért Szőts Gery énekessel (ex-Helion), és így készült el a Kincs című album, amelynek dalait Kovács Fery mutatja be.
Kattints, ha érdekel a folytatás!


ORFEUS - Nem kell (1993-ban a királyi tévé Ász című műsorában)


ORFEUS (b-j):
Sólya Lajos - basszusgitáros

Knausz Péter - dobos
Szőts Gery - énekes
Hóbor László - billentyűs

Kovács Ferenc - gitáros


KINCS

„Mindnyájunknak van egy életútja, azaz kell, hogy legyen célunk! Megtalálni a helyed egy hatalmas rendszerben, megtalálni azt, amit igazán szeretsz csinálni, ez a saját utad… Vagy megtalálni azt, akit igazán szerethetsz akár egész életedben! Ez óriási dolog, de mindezt, vagy éppen Őt és a lelki egyensúlyt egy életen át megtartani. ez az igazán nagy teljesítmény! Vagy marad a másik véglet, a szertefoszlott, be nem teljesült álmok világa. A pozitív üzenetünk: ha igazán akarsz valamit, eléred, és ez csakis rajtad múlik...”

 


SZABADSÁG

“Egy igazi szabad rocker feeling a laza, önfeledt életstílusról. Akinek nem számít a ma, a holnap... olyan igazi szabad életérzés.”


ORFEUS - Szabadság


 


VICTORY

“A győzelem azon fajtája, amikor van háttér, segítség, mert egyedül nem megy... és ez igaz a zenészre, a sportolóra stb. Ezek a gondolatok keringtek a fejemben, amikor a szöveg született.”
 


A VETERÁN

“Egy háborús veteránról, egy túlélőről szól. Arról, hogy a puszta jelenléte is sokatmondó, és az is, ahogy rád néz... Amikor megszólal, a szavai mögül a felszínre tör minden gondolat, emlék és érzés a múltból... a fájdalom, a keserűség, a rettegés... A múltjának képei kísértik, újra meg újra megtörve lelkét, mégis minden reggel megerősödve végzi a dolgát! A dal közepén az a gondolat jön elő, hogy ha békében élhetsz, hálás lehetsz a sorsnak. Sokan másoknak, egész nemzeteknek ez nem adatik meg.”
 


SZULTÁN LÁNYA

“Egy általunk csodás keletnek hitt világ árnyoldalainak bemutatása ez a szöveg. Ott még mindig feudális alapokon nyugszik a párválasztás, vagyis a szülő pénzért adja oda a lányát... ebből kerekedik ki a tragédia, mert nem az a szerelem, amit megveszünk, hanem ami belülről fakad.”
 


IKAROS

“A görög mitológiai Ikarosról szól, ám mai köntösbe burkolva. Aki közel megy a tűzhöz, megégeti magát. A magasból nagyot lehet zuhanni, ha valaki nincs észnél.”

 
ORFEUS - Ikaros (a 20 éves jubileumi koncertről, Győr - 09/11/07)ACÉLGLÓRIA

“Egyfajta múltidézés... milyen is volt anno az igazi rocksztárok élete, akiket szinte királyként éltettek. Az óhajuk parancs volt... Bár a múlt megkopott, de a glória ott van a fejeken, mindazokén, akik letettek valamit az asztalra. Nem úgy, mint manapság a popszakmában...”
 


ŐSZI SZÉL

“Egy lírai dal, mely az elmúlt szerelmet idézi. Szakítás és talán újfent egymásra találás... ahogy a sors könyvét írják odafenn.”
 


LEONARDO

Igen, a reneszánsz nagy alakjáról szól, de nem a híres festőről, képzőművészről, hanem egyfajta misztikus emberről, aki üstökösként érkezett az emberiség porondjára.”
 


FORTUNA

“A sorsról szól. Arról, hogy mennyire számít, ki hová születik. Akinek szomorúbb a sorsa, arra is rákacsinthat Fortuna, és jobb irányt vehet az élete.”
 


A BÖLCS
 
“Nietzsche tanítása a mai korra vetítve: hiába hozzák el a világosságot, a mai világ tele van vak szemekkel és süket fülekkel. De eljön talán egy újabb kor, amikor jobb lesz minden, és újra lesz súlya a szavaknak, tetteknek.”
 


ELMEGYEK

“A kivándorlás egyik sajnálatos oka, hogy vannak, akik a saját hazájukban nem találják a boldogulást. Fájó szívvel ugyan, de kénytelenek máshol szerencsét próbálni. Az állandó honvágy azonban folytonosan visszatekintésre bírja a távozottakat. Talán, ha jobb lesz a helyzet itthon, újra hazatalálnak, igazi hazára találnak.”


ORFEUS - Elmegyek


9:11

Mint az a szöveg első sorában is olvasható, ott volt a kételkedés az emberek millióiban, amikor eljött szeptember 11. A jóslat valóra vált, egy új korszakot ír az emberiség, egy nemzet nagysága összeomlani látszik... a történtek duplán rázzák meg a világot! Egyrészt ott a terror, az értelmetlen, oktalan pusztítás ténye, másrészt ott van Nostradamus jövendölésének valóságtartalma. Ezek szerint a többi is valóra válhat?”
 


KÜLDETÉS

“Szoktam mondani, hogy ‘egy élet - egy küldetés’... Azt hiszem, mindnyájunkat foglalkoztat az evilági lét értelme, és ezt kutatva, újra meg újra átgondolva, felmerül bennem, hogy ha létezik reinkarnáció, mindig egy új feladat vár ránk? A lényeg szerintem az, hogy sose hívd ki magad ellen a sorsot, tanulj abból, amit már megéltél, és abból is, amit látsz magad körül! De nem minden a vizualitás, bízz a megérzéseidben, önmagadban... halld meg a segítő hangot, érezd a segítő szándékot! Ha itt az idő, tudni fogod, melyik a jó irány!”

www.orfeus.hu
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
2020. június 3. (szerda) 14:40

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is forgatott a nótához, mégpedig a veresegyházi főhadiszállásukon, ahol a dalt is rögzítették. A klip operatőre Bikali Sándor volt, a vágást pedig maga Balázs Mihály végezte. "A Comin' Around a mondanivalóját és az atmoszféráját tekintve is agresszívebb a megszokottnál; kitörés, kiugrás a komfortzónából. Az embert néha, a sok átgondolt koncepció közepette elkapja az érzés, hogy 'azt csinálok, amit akarok', és ezt ösztönös formában ki kell adnia magából, akár az árral szemben is úszva."   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   FATAL ERROR - Comin' Around (2020)  

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS