ÉLŐ FÉM - Az AC/DC Ausztriában

AC/DC - Wels, reptér - 2010. május 22

2010. május 30. (vasárnap) 07:56
Az AC/DC-t látni kell! Még ha itthon is lettem volna a tavalyi budapesti koncert idején, és ha csodával határos módon jegyet is tudtam volna szerezni rá, valószínűleg akkor is kimegyek erre az osztrák bulira.
De így, hogy tavaly nem sikerült elcsípnem az eredeti Airbourne-t (:-)), végképp nem volt kérdéses, hogy ezen a bulin ott kellett lennem. Nálam is ők voltak az első nagy külföldi kedvencek és ugyan a kb. 20 éve vett AC/DC ujjatlanom (az első zenekaros pólóm) már rég nem jön rám, hasonló lelkesedés lett rajtam úrrá Wels felé közeledve, mint amikor annak idején először megláttam a Thunderstruck klipjét. Igen, koromnál fogva, én a banda pályáját tekintve középtájt, a '90-es évek legelején kapaszkodtam fel a rocn'n'roll vonatra, de ez lényegtelen is, mert ez az időtlen zene ma is ugyanúgy meg tudja vadítani a 14 éveseket, mint annak idején a Bon Scott-os lemezeken felnőtt szülőket.
Kelemen Zoli beszámolója egy kattintás után folytatódik.


Jegyet szerezni erre a welsi bulira se volt túlságosan egyszerű. Februárban már nem lehetett hivatalosan belépőt kapni, de a koncert előtt egy hónappal úgy döntöttek a szervezők, hogy kibővítik a területet és újabb adag tikettet bocsájtottak ki az igényeket érzékelvén. Úgyhogy ezúttal a jegyüzérek szívtak.


Hat óra körül érkeztünk a helyszínre és már akkor döbbenetes tömeg fogadott a használaton kívüli reptéren. A másnapi osztrák újságok 90-100 ezer közé lőtték be nézőszámot, (az egy héttel azelőtti Metallica a Puskásban klubbulinak tűnt ehhez képest), ami azt eredményezte, hogy három órával a főbanda kezdése előtt már csak kb. 150 méterre a színpadtól tudtunk megállni. Szerencsére a gigantikus méretű színpadnak és a területen több helyre elhelyezett kivetítőknek köszönhetően így is teljes értékű produkciót kaptunk, nem maradtunk le semmiről.

Az előzenekaroknál még nem voltak bekapcsolva a kivetítők így a bécsiBoon-ból konkrétan nem sokat láttam, de nyaknyújtogatás helyett amúgy is inkább a merch-pult kínálatával voltunk elfoglalva. (Az árak láttán aztán az a döntés született, hogy jó lesz az a turnépóló majd az ebayről is.)


Modern rockot nyomatott a Boon,  fél füllel odafigyelve is jobbnak tűntek mint általában az átlag osztrák előzenekarok, de a körülményeket tekintve értelmetlen lenne bármilyen kritikát megfogalmaznom róluk. A közönség nagy része is inkább azzal volt elfoglalva alattuk, hogy minél több sört magába döntsön a két eurós AC/DC-s ajándékkorsókból.


Ez egyébként még a Volbeat alatt is így volt, pedig ők kifejezetten jók voltak, jól és hangosan is szóltak, főleg a Metallica előtti méltánytalan hangzáshoz képest. Ugyanazokat a dalokat tolták mint Pesten, láthatóan, hallhatóan élvezik a jelenlegi sikerszériájukat, teljesen megérdemelten- teszem hozzá. Jó arcok, király zenével. Szimpatikus volt, hogy Ronnie James Dio-ról is megemlékeztek egy kis Holy Diver riffeléssel két saját dal között. Remélem az új album is rendesen oda lesz téve ha lemegy ez a turnés kör.


Kilenc előtt tíz perccel aztán elkezdődött A Nagybetűs Show, a Rock N’ Roll Train-hez készült jópofa animációs filmecskével, majd természetesen beérkezett a vonat is a színpadra és ettől kezdve elszabadult a pokol. Mintha egy óriási méretű házibuliban lettünk volna, mindenki léggitározott a szomszédjaival vagy énekelte a klasszikus vagy éppen újabb keletű sorokat, legyen szó korai dalokról vagy akár Black Ice-os szerzeményekről.


AC/DC - Back In Black (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A setlist alig változott a tavalyi turnékör óta, nagy meglepetés nem volt, de erre számíthattunk is. Másodikként jött a Hell Ain’t A Bad Place To Be és ezzel együtt az ég is leszakadt. Jégdarabokkal megspékelt égi áldást kaptunk, ami iszonyat sártengerré változtatta a környéket. A Back In Black, Big Jack, Dirty Deeds hármas után jött az ős-blues The Jack és alatta az elmaradhatatlan Angus sztriptíz. Innentől kezdve aztán persze alsógatyában gitározta, ugrálta, pörögte végig a bulit.


AC/DC - Thunderstruck (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A további elmaradhatatlan klasszikusok (Thunderstruck, Hell’s Bells, TNT, High Voltage, You Shook Me, Whole Lotta Rosie) közé jó érzékkel sütötték el az új lemezről a War Machine-t és a címadót, a ráadás előtti zárásként pedig a Let There Be Rock tízpercesre nyújtott változata kergetett őrületbe mindenkit. Az intenzitás amivel Angus itt nyomult tényleg elképesztő, a hangulat érzékeltetését pedig meg sem próbálom szavakba önteni.


AC/DC - Hell's Bells (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A Highway To Hell és az ágyúdörgéssel kísért For Those About To Rock vetett véget a több mint két órás shownak melyet nem érdemes és nem is lehet agyonelemezni, túlragozni, ezt egyszerűen meg kell tapasztalni amíg lehet. Csalódás kizárva, az AC/DC maga A Rock!
További képek itt!

És itt is!


A műsor:

Rock N' Roll Train
Hell Ain't a Bad Place to Be
Back in Black
Big Jack
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Shot Down in Flames
Thunderstruck
Black Ice
The Jack
Hells Bells
Shoot to Thrill
War Machine
High Voltage
You Shook Me All Night Long
T.N.T.
Whole Lotta Rosie
Let There Be Rock
---
Highway to Hell
For Those About to Rock (We Salute You)

Hozzászólások

[002050]
wiktor
Az kimaradt, hogy pont a Thunderstruck előtt igazi villámlás és dörgés volt! De csak ott! :D Így kell ezt csinálni!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke
2020. augusztus 4. (kedd) 14:09

Choke címmel egy szöveges videóval kísért új dallal jelentkezett a budapesti Nest Of Plagues. A csapat első nagylemeze, a gyulai No Silence stúdióban rögzített és 2018-ban kiadott End Of The Century volt, 2019-ben pedig már kihoztak egy új dalt (Memento For Her Deeds), azóta azonban Kövecses Evelin személyében lett egy második gitárosuk is. A két nóta mellé újabbak is érkeznek majd, erről a metal.hu-nak beszéltek a premier kapcsán: "Most fel van véve a Memento For Her Deeds-en és a Choke-on kívül 4 dal. Ha a COVID és a pénztárca engedi, akkor ezeket fogjuk kiadni a következő tavaszig tételenként, illetve közben íródik kb. 3 szám, amelyekkel összeállhat jövőre egy nagylemez. Kevesebb lesz a death metal/deathcore vonal a leendő nagylemezen. Több dallam, metalcore, szinti-elem lesz benne, illetve a vokállal is sokat kísérletezünk. A szövegek témáját illetően is egységesedik a körítés. Jobban összpontosulnak bizonyos...

THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak
THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak

Arról már tavasszal beszámoltunk, hogy a Haw és a Stereochrist éléről ismert Makó Dávid egyszemélyes projektje, a folk/dark/blues vonalas The Devil's Trade a francia Season Of Mist...

STUBBORN - Dalpremier a hazai zúzda-brigádtól: Narrow-minded
STUBBORN - Dalpremier a hazai zúzda-brigádtól: Narrow-minded

Narrow-minded címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a metal/hardcore vonalas kerekegyházi Stubborn, amelynek második albuma, a remekül sikerült Let's Start A Fire még 2018-ban látta meg...

DIVIDED - Friss klipet kapott a sunshine-sláger: Don't Turn Away
DIVIDED - Friss klipet kapott a sunshine-sláger: Don't Turn Away

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje a Don't...

NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik....

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS