ÉLŐ FÉM - Az AC/DC Ausztriában

AC/DC - Wels, reptér - 2010. május 22

2010. május 30. (vasárnap) 07:56
Az AC/DC-t látni kell! Még ha itthon is lettem volna a tavalyi budapesti koncert idején, és ha csodával határos módon jegyet is tudtam volna szerezni rá, valószínűleg akkor is kimegyek erre az osztrák bulira.
De így, hogy tavaly nem sikerült elcsípnem az eredeti Airbourne-t (:-)), végképp nem volt kérdéses, hogy ezen a bulin ott kellett lennem. Nálam is ők voltak az első nagy külföldi kedvencek és ugyan a kb. 20 éve vett AC/DC ujjatlanom (az első zenekaros pólóm) már rég nem jön rám, hasonló lelkesedés lett rajtam úrrá Wels felé közeledve, mint amikor annak idején először megláttam a Thunderstruck klipjét. Igen, koromnál fogva, én a banda pályáját tekintve középtájt, a '90-es évek legelején kapaszkodtam fel a rocn'n'roll vonatra, de ez lényegtelen is, mert ez az időtlen zene ma is ugyanúgy meg tudja vadítani a 14 éveseket, mint annak idején a Bon Scott-os lemezeken felnőtt szülőket.
Kelemen Zoli beszámolója egy kattintás után folytatódik.


Jegyet szerezni erre a welsi bulira se volt túlságosan egyszerű. Februárban már nem lehetett hivatalosan belépőt kapni, de a koncert előtt egy hónappal úgy döntöttek a szervezők, hogy kibővítik a területet és újabb adag tikettet bocsájtottak ki az igényeket érzékelvén. Úgyhogy ezúttal a jegyüzérek szívtak.


Hat óra körül érkeztünk a helyszínre és már akkor döbbenetes tömeg fogadott a használaton kívüli reptéren. A másnapi osztrák újságok 90-100 ezer közé lőtték be nézőszámot, (az egy héttel azelőtti Metallica a Puskásban klubbulinak tűnt ehhez képest), ami azt eredményezte, hogy három órával a főbanda kezdése előtt már csak kb. 150 méterre a színpadtól tudtunk megállni. Szerencsére a gigantikus méretű színpadnak és a területen több helyre elhelyezett kivetítőknek köszönhetően így is teljes értékű produkciót kaptunk, nem maradtunk le semmiről.

Az előzenekaroknál még nem voltak bekapcsolva a kivetítők így a bécsiBoon-ból konkrétan nem sokat láttam, de nyaknyújtogatás helyett amúgy is inkább a merch-pult kínálatával voltunk elfoglalva. (Az árak láttán aztán az a döntés született, hogy jó lesz az a turnépóló majd az ebayről is.)


Modern rockot nyomatott a Boon,  fél füllel odafigyelve is jobbnak tűntek mint általában az átlag osztrák előzenekarok, de a körülményeket tekintve értelmetlen lenne bármilyen kritikát megfogalmaznom róluk. A közönség nagy része is inkább azzal volt elfoglalva alattuk, hogy minél több sört magába döntsön a két eurós AC/DC-s ajándékkorsókból.


Ez egyébként még a Volbeat alatt is így volt, pedig ők kifejezetten jók voltak, jól és hangosan is szóltak, főleg a Metallica előtti méltánytalan hangzáshoz képest. Ugyanazokat a dalokat tolták mint Pesten, láthatóan, hallhatóan élvezik a jelenlegi sikerszériájukat, teljesen megérdemelten- teszem hozzá. Jó arcok, király zenével. Szimpatikus volt, hogy Ronnie James Dio-ról is megemlékeztek egy kis Holy Diver riffeléssel két saját dal között. Remélem az új album is rendesen oda lesz téve ha lemegy ez a turnés kör.


Kilenc előtt tíz perccel aztán elkezdődött A Nagybetűs Show, a Rock N’ Roll Train-hez készült jópofa animációs filmecskével, majd természetesen beérkezett a vonat is a színpadra és ettől kezdve elszabadult a pokol. Mintha egy óriási méretű házibuliban lettünk volna, mindenki léggitározott a szomszédjaival vagy énekelte a klasszikus vagy éppen újabb keletű sorokat, legyen szó korai dalokról vagy akár Black Ice-os szerzeményekről.


AC/DC - Back In Black (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A setlist alig változott a tavalyi turnékör óta, nagy meglepetés nem volt, de erre számíthattunk is. Másodikként jött a Hell Ain’t A Bad Place To Be és ezzel együtt az ég is leszakadt. Jégdarabokkal megspékelt égi áldást kaptunk, ami iszonyat sártengerré változtatta a környéket. A Back In Black, Big Jack, Dirty Deeds hármas után jött az ős-blues The Jack és alatta az elmaradhatatlan Angus sztriptíz. Innentől kezdve aztán persze alsógatyában gitározta, ugrálta, pörögte végig a bulit.


AC/DC - Thunderstruck (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A további elmaradhatatlan klasszikusok (Thunderstruck, Hell’s Bells, TNT, High Voltage, You Shook Me, Whole Lotta Rosie) közé jó érzékkel sütötték el az új lemezről a War Machine-t és a címadót, a ráadás előtti zárásként pedig a Let There Be Rock tízpercesre nyújtott változata kergetett őrületbe mindenkit. Az intenzitás amivel Angus itt nyomult tényleg elképesztő, a hangulat érzékeltetését pedig meg sem próbálom szavakba önteni.


AC/DC - Hell's Bells (Wels, Ausztria - 2010/05/22)
A Highway To Hell és az ágyúdörgéssel kísért For Those About To Rock vetett véget a több mint két órás shownak melyet nem érdemes és nem is lehet agyonelemezni, túlragozni, ezt egyszerűen meg kell tapasztalni amíg lehet. Csalódás kizárva, az AC/DC maga A Rock!
További képek itt!

És itt is!


A műsor:

Rock N' Roll Train
Hell Ain't a Bad Place to Be
Back in Black
Big Jack
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Shot Down in Flames
Thunderstruck
Black Ice
The Jack
Hells Bells
Shoot to Thrill
War Machine
High Voltage
You Shook Me All Night Long
T.N.T.
Whole Lotta Rosie
Let There Be Rock
---
Highway to Hell
For Those About to Rock (We Salute You)

Hozzászólások

[002050]
wiktor
Az kimaradt, hogy pont a Thunderstruck előtt igazi villámlás és dörgés volt! De csak ott! :D Így kell ezt csinálni!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
2021. január 19. (kedd) 17:29

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új számhoz, a Waiting On A War-hoz pedig most a hivatalos klip is megérkezett. Dave Grohlék a minap a Jimmy Kimmel Live! show-ban vezették elő a Waiting On A War és a No Son Of Mine dalokat, azt a felvételt is mutatjuk. Ez lesz a tizedik Foo Fighters album, a 2017-es Concrete And Gold lemez utódja. Az anyag producere maga a zenekar volt, Greg Kurstin mellett. Dave Grohl: "A múlt ősszel épp a lányomat fuvaroztam a sulijában, amikor odafordult hozzám és megkérdezte: 'Apa, háború lesz?'. Össze is szorult a szívem, amikor leesett, hogy ugyanaz a sötét felleg nyomasztja, mint engem 40 évvel ezelőtt. Aznap meg is írtam a Waiting On A War dalt. Minden nap arra számítani, hogy leszakad az ég. Csakis erről szól ez az egész? Nincs is több, csak annyi, hogy számítasz...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS