RONNIE JAMES DIO - Elhunyt a legendás énekes

A gyomorrák végül legyőzte

2010. május 16. (vasárnap) 23:02 | utoljára módosítva: 2010. május 31. (hétfő) 08:19

Csupán néhány órával azután, hogy Wendy Dio bizakodó twitter üzenetet küldött arról, hogy a pletykákkal ellentétben a legendás heavy metal énekes, Ronnie James Dio kitartóan küzd a halálos betegségével, Dio felesége és menedzsere hivatalos közleményt adott ki az énekes haláláról.
A novemberben diagnosztizált gyomorrákkal harcoló, rendszeres kemoterápiás kezelésre járó Ronnie James Dio május 16-án békében hunyt el. Számos barátja, családtagja még végső búcsút tudott venni tőle, mielőtt végleg elment.
Az 1942. július 10-én született Ronnie James Dio az Elf soraiból került Ritchie Blackmore mellé a Rainbow-ba, majd a Black Sabbath őt választotta Ozzy utódjául. Dio később sikeres szólókarriert futott be, az utóbbi években pedig a Black Sabbath-beli társaival zenélt Heaven & Hell név alatt.
A rockvilág egyik legnagyobb énekesét és egyik legkülönlegesebb egyéniségét veszítettük ma el.
Nyugodj békében, Ronnie!
A rock/metal világ egy emberként búcsúzik az énekestől. Kattints! 


MENNY ÉS POKOL
 
Bármennyire is sok a feladat, feszítenek a határidők, egy pillanatra meg kell állnom.
 
Tegnap, május 16-án vasárnap este 7 órakor értem haza az irodából egy MetalFesttel kapcsolatos munkamegbeszélésről. Leültem a gép elé és egyből rákerestem a Dio-val kapcsolatos friss hírekre. A Hammerworld oldalra is felkerült az üzenet vasárnap reggel, miszerint a Dio rajongók ne aggódjanak, a pletykák nem igazak, Dio még él. De nagyon rossz volt a Wendy Dio-tól érkező közlemény hangneme. Szomorú és elkeseredett volt, a szóhasználatból lehetett tudni, itt nagyon nagy a baj!

És akkor bejött Ronnie hivatalos oldala, ahol nem volt más, csak fekete háttér és egy egyszerű fehér betűkkel kiírt üzenet:
RONNIE JAMES DIO ELHUNYT!

Most úgy érzem, mintha egy közvetlen hozzátartozóm ment volna el. Talán megbocsátható, de könnyek szöktek a szemembe, percekig csak ültem a gép előtt és bámultam a megdöbbentő hírt. Aztán nem tudtam mit csinálni, megkerestem életem legfontosabb metal albumát, a Black Sabbath 1980-as Heaven and Hell korongját és végighallgattam.

Csak ma reggelre tudtam elkezdeni gondolkodni. Fényképeket kerestem, számomra nagyon fontos fotókat (csak az a rettenetes szemüveg ne lenne rajtam! :-)) és közben végiggondoltam, hol is kezdődött és hogyan folyatódott a kapcsolatom a világ legfontosabb metal énekesével, örök kedvenc énekhangommal, egy nagyon gazdag fantáziával megáldott, zseniális dalszerzővel és színpadi előadóval, aki annyi szép percet szerzett a zenéjével, a szövegeivel.

Emlékszem, amikor egy 1978-as jugoszláv családi kiránduláson Black Sabbath albumokat készültem venni egy helyi lemezboltban, amikor édesapám kollégájának fia, egy nálam négy évvel idősebb srác a kezembe nyomta a Rainbow On Stage dupla bakelitjét a következő megjegyzéssel: „Ha szereted a kemény zenét, akkor ezt meg kell hallgatnod. Egy Dio nevű fickó énekel rajta. Olyan a hangja, hogy nem bírsz majd szabadulni tőle”! És igaza lett.

Még ott helyben megvetette velem a Rising és Long Live Rock’n’roll albumokat is. Alig vártam, hogy hazaérjek és feltegyem a lejátszóra a korongokat. Megbabonáztak a borítók. A Rising szivárványt markoló ökle, a kastély, az On Stage album kihajtható borítója, a szivárványt mintázó színpadi világításról a fotó. Valami hihetetlen misztikum áradt ezekből a lemezekből.

Emlékszem, amikor még azon a nyáron a Balatonon két hétig csak az On Stage szólt a hordozható magnómból. Egy stégnyi gyerek torkán nyomtam le a dupla koncertalbum teljes anyagát. A két hetes nyaralás végére mindenki fújta angolul a Stargazer és a Long Live Rock’n’Roll szövegét, pedig akkor még az orosz volt a kötelező idegen nyelv!

Aztán emlékszem, amikor Ozzy kivált a Sabbath-ból és felröppentek a hírek, hogy esetleg Ronnie James Dio lesz az új énekes. Tudtam, hogy ez a tökéletes választás és nagyon drukkoltam, hogy igaz legyen a hír! Máig megvan az Ifjúsági Magazin kitépett oldala, melyet az asztalom melletti szekrény oldalára ragasztva tartottam, amiben megírták az erről szóló infót..

És tisztán emlékszem arra a napfényes vasárnap délelőttre 1980-ban, amikor az asztalomnál ülve hallgattam Cseke László műsorát a Szabad Európa rádión (emlékszik még valaki, milyen nehéz volt zenéhez jutni akkoriban? Sistergett a rádió, mert a komcsik zavarták az adást, nehogy bejöjjön az a fránya imperialista metal zene az országba!) És én megpadlóztam a gyönyörtől, amikor megszólalt a Children of The Sea, majd pedig a lemezt indító Neon Knights, amit később a Magyar Rádióban a hozzáértő DJ – talán B.Tóth László? – Neonfényes éjszakák-ként konferált fel!

És persze ezernyi emlékem van még: ahogy öcsémmel, kezdő amatőr metal zenészekként próbáltuk eljátszani a Heaven And Hell nótáit, ahogy el voltam bűvölve a Mob Rules és a Live Evil borítójától és muzsikájától. Emlékszem, mennyire sokkolt, amikor jött a hír, hogy Dio kiválik a Sabbath-ból, mert rohadtul összevesztek Iommiékkal, mivel az a pletyka járta, hogy Dio éjjel belopódzott a stúdióba, hogy hangosabbra állítsa az éneksávot a Live Evil albumon.

Emlékszem, amikor megjelent az első Dio album, a Holy Diver és kikészültünk az új gitáros, bizonyos Vivian Campbell játékán és a zseniális nótákon.
Emlékszem, ahogy ’84-ben egy sötét, Klauzál téri lakásban megbűvölten néztük a haverokkal az addig sosem látott Dio klipeket.
Emlékszem, amikor 1992-ben, az újjáalakult Black Sabbath-tal először láttam élőben Ronnie-t egy nyári fesztiválon.

És persze emlékszem az első személyes találkozásra, amikor a Strange Highways turné bécsi állomásán másfél órán keresztül beszélhettem vele. Dio-ról sokféle hír keringett, hogy kis Hitler, egy kis akarnok zsarnok, hogy elviselhetetlen a természete stb. Azonban én egy végtelenül kedves, intelligens, figyelmes emberrel ismerkedhettem meg, aki minden kérdésemet akkurátusan válaszolta meg, jól megfogalmazott és rendkívül informatív mondatai, a hangja azóta is a fülemben cseng.Olyan volt, mintha mindig is ismertem volna, mintha régi barátok lennénk, aki hosszú ideje nem találkoztak és most a lehető legtöbb témát megbeszélik. Vicces volt, minden szavát lehetett érteni és úgy bánt velem, mint egyenrangú partnerrel, régi barátjával.

Emlékszem, amikor 2004-ben először vittük el az akkor még 8 és 5 éves kislányainkat egy ausztriai klubkoncertre, mert feltétlenül akartuk, hogy legalább egyszer ők is lássák a Mestert élőben. Persze, aztán még többször is megnéztük Dio-t együtt, hol a Dio Band-del, később pedig két napon egymás után, amikor Katowicében játszott a Heaven And Hell, majd másnap Balingenben, a Bang Your Head fesztiválon!

Hihetetlenül örültem, amikor felröppent a hír, hogy a Heaven And Hell új stúdióalbumot csinál. Bár nem minden nóta tetszett maradéktalanul, óriási volt friss dalokat hallani attól a négy embertől, akik a '80-as évek elején megajándékoztak azokkal a felejthetetlen Black Sabbath dalokkal!

Dio munkássága egész nemzedékekre hatott, dalai irányt szabtak ezernyi banda számára, ma már szintén híres zenészeket indítottak el a pályán. Tudom, velem együtt most a teljes metal közösség gyászol. Igen, igazságtalan, hogy a jó embereket ragadja el korán a halál. Dio még csak 67 éves volt, tele energiával, alkotókedvvel, gondolatokkal, tervekkel. Hihetetlen munkabírásával képes volt egy majdnem egy éven át tartó világ körüli turnét végignyomni a Heaven And Hell zenekarral, majd amikor véget ért a kör, azonnal bejelentette, hogy levezetésként még saját bandájával, a Dio-val tesz egy európai kirándulást. Már éppen csomagoltunk, hogy induljunk megnézni őt, amikor érkezett a hír, hogy le kellett mondani a turnét, mert Dio-nál gyomorrákot diagnosztizáltak.

És most, fél évvel később, május 17-én reggel itt ülök a nappalimban, a hi-fiben szól a Lonely Is The Word, kint tombol az ítéletidő, de belül nagy a csend. Ahogy a feleségem, Barbara, aki a párom immár több, mint húsz éve, megjegyezte néhány perce: „Ez egy kicsit olyan, mintha a heavy metal is meghalt volna.” És milyen igaz! Dio halálával egy kicsit meghalt a heavy metal is. Legalábbis egy kicsi, de nagyon fontos része.

Hiányozni fog a színpadon éneklő Ronnie hangja, azok a csodálatos, egyedi énekdallamai és azok a misztikus, egyedi világú dalszövegei, amelyekből már nem készül több album. A metal műfaj egyik legnagyobb alakja volt ő, aki most elment. Azonban a szerencse az, hogy az eddig megírt és elénekelt dalai velünk maradnak, minden nap meghallgathatjuk őket, erőt meríthetünk belőlük. Ő pedig tovább él ezekben a dalokban. Valóban mindig velünk lesz.

Long Live Rock’n’Roll!
 
Cselőtei „Stargazer” László
 
Ui: Azt gondolom, velem együtt sok millió rajongó gyászol most. Ha neked is vannak gondolataid, élményeid Dio-ról, akkor ne habozz, írd meg, emlékezzünk rá minél többen! Én pedig most leülök és időpontot egyeztetek egy tetkóssal. Már régen terveztem egy Heaven And Hell tetoválást. Azt hiszem, most itt az ideje megcsináltatni. Mert az élet tényleg MENNY ÉS POKOL!Barátok, kollégák, zenésztársak emlékeznek Ronnie James Dio-ra...


RAINBOW - Gates Of Babylon
Tony Iommi (Black Sabbath, Heaven & Hell):

"Tegnap, május 16-án, Los Angeles-i idő szerint reggel 7.45-kor elhunyt drága, drága barátom, Ronnie James Dio. Ez teljesen lesokkolt, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy elment. Ronnie-nál kedvesebb emberrel nem is találkozhattál volna, fantasztikus időket töltöttünk együtt. Ronnie imádta, amit csinált: zenélni, színpadon előadni. Annyira szerette a rajongóit! Kedves ember volt, aki mindig igyekezett másokon segíteni. Őszintén mondhatom, hogy valódi megtiszteltetés volt ennyi éven keresztül mellette játszani, a zenéje örökké él majd. Lélekben Wendy Dio-val vagyunk, aki mindvégig kitartott mellette... Ronnie nagyon szerette őt. A mágikus hangú ember egy csillag a csillagok között, egy vérbeli profi. Nagyon fogsz hiányozni, drága barátom."Lars Ulrich (Metallica):

"Kedves Ronnie,
Most jöttem le a színpadról Zágrábban. Ekkor találkoztam a hírrel, hogy elhunytál. Hogy úgy mondjam, sokkos állapotban vagyok, de tudatni akarom veled, hogy az egyik fő oka vagy annak, hogy felkerültem arra a színpadra.

Amikor először láttalak az Elfben, 1975-ben a Deep Purple előtt, teljesen kifektetett a hangodban rejlő erő, a színpadi jelenléted, az önbizalmad, és az a könnyedség, amellyel kapcsolatot tudtál teremteni 6 ezer dánnal és azzal a naivan optimista kis 11 évessel, holott a legtöbben nem is ismertük még az Elf zenéjét.

A következő évben annyira felpörgetett, amit a kedvenc gitárosommal együtt alkottatok. Annyira passzoltatok egymáshoz, és belőlem egy csapásra a Rainbow első számú dán rajongója lett. 1976 őszén, amikor első ízben léptetek fel Koppenhágában, szó szerint az első sorban álltam, és a buli alatt néhány alkalommal még szemkontaktus is kialakult köztünk. Ilyenkor mindig úgy éreztem, hogy én vagyok a világ legfontosabb embere.

Az a hír, hogy a szabadnapotokat a városban töltitek, valahogy beleágyazódott az agyamba, és el is zarándokoltam a Plaza Hotelhez, hátha sikerül elcsípni egy fotót, egy autogramot, egy közös pillanatot, bármit. Pár órával később ki is jöttél, annyira kedvesen és gondoskodóan... fotók, aláírások, pár percnyi kötetlen duma. Ettől a világ csúcsára kerültem, tele inspirációval, készen bármire. A következő évek során párszor újra játszottatok Koppenhágában,és minden egyes alkalommal kisült az agyam a bulitól. Jó három éven át ti voltatok az abszolút kedvenceim ezen a bolygón!

Az évek során volt szerencsém vagy féltucatszor ütközni veled, és minden alkalommal épp olyan kedves és barátságos voltál, mint 1976-ban a szállodánál. Amikor végre együtt is játszhattunk, 2007-ben Ausztriában, még ha nem is vertem nagydobra, szó szerint visszaváltoztam azzá a kis taknyos kölyökké, akivel 31 évvel korábban találkoztál és akire inspiráló hatással voltál. Akkora kib...ott megtiszteltetés volt, valamint egy valóra vált álom, egy színpadon játszani veled és a Heaven & Hell többi legendájával!

Amikor néhány hete azt hallottam, hogy a júniusi közös Sonisphere bulikon nem lehetsz ott, fel akartalak hívni, hogy tudassam veled: gondolok rád és minden jót kívánok, de valahogy elfogyott a merszem, arra gondolva, hogy a gyógyulásodhoz épp nem hiányzik, hogy telózgass egy dán dobossal/rajongóval. Bárcsak felhívtalak volna.

Rettenetesen fogsz hiányozni nekünk, és az egész körúton nagy-nagy csodálattal és szeretettel gondolunk majd rád. Annyira rendbenvalónak tűnt, hogy az úgynevezett Nagy Négyes (nagy thrash négyes) turnéján te is ott legyél, hiszen egyértelmű, hogy neked is köszönhető, hogy ez a négy banda egyáltalán létezik. Ezalatt a két hét alatt rengeteget fogsz csuklani, hisz' mind rólad fogunk beszélni, rád fogunk emlékezni, megosztva a sztorikat arról, hogy az életünket mennyivel jobbá tette, hogy megismertünk téged.

Ronnie, a hangod hatott rám, erőt adott nekem, a zenéd isniprált és befolyást gyakorolt rám, a kedvességed pedig megérintett, megindított. Köszönöm neked.

Rengeteg szeretet,
Lars." 


RAINBOW - Man On The Silver Mountain (1977, Live)
Twisted Sister:
"Barátunk, Ronnie James Dio halálát a metal rajongók millióival együtt a Twisted Sister tagjai is megsiratják. Ronnie nem pusztán egy óriás volt a világ metal színterén, de egyike volt a legkedvesebb embereknek, akikkel csak találkozhattál. A zenei közösség egyik legbarátságosabb, legsegítőkészebb tagja volt, kezdve attól, hogy 1983-ban Kanadában elsőként turnéztunk Ronnie-val, egészen az utóbbi hét évig, amikor tucatnyi fesztiválon léptünk fel közösen szerte a világban. Gondolatainkban és imáinkban Wendyvel és Ronnie családjával vagyun
k."


Judas Priest:
"Hatalmas szomorúság töltött el minket a barátunk, Ronnie James Dio-val kapcsolatos rettenetes hír hallatán - részvétünk Wendynek és Ronnie családjának. Ronnie csodálatos
ember volt, aki mindannyiunknak nagyon fog hiányozni."


Ritchie Blackmore:
"
Ronnie hangja egyedi és csodás volt. A rock'n1roll világ nagyon fogja hiányolni őt."


Testament:
"Egy igazi metal legenda, örökké a szívünkben."


Ozzy Osbourne:
"Nyugodj békében, Ronnie."


Slash:
"
Ronnie elhunyt ezen a reggelen 7:45-kor (vasárnap, helyi idő szerint), de a zenéje örökké élni fog."


Anthrax:
"
Dio, azaz olaszul Isten. Szavak ezúttal nem írhatják le az embert, úgyhogy meg sem próbálkozunk ezzel. Ördögszarvak örökké!"


Scott Ian (Anthrax):
"
Nyugodj békében, Ronnie James Dio. Félárbócon a villa. Micsoda óriási veszteség... Annyi emlék jön elő Ronnie-ról. Turnéztunk együtt egy csomószor. Mindig volt egy kedves szava, és IMÁDTA a Yankeest. A 2004-es Dio/Anthrax turnén mindig eljuttattam hozzá a színpadon a Yankees aktuális eredményét. Annyira rá volt kattanva!
A Black Sabbath-ot még 1980-ban láttam a Black & Blue turnén (a Black Sabbath és a Blue Öyster Cult közös körútja) a Madison Square Gardenben. Első sor, középen. Ronnie a világ királya volt. Minden idők Top 3 bulijának egyike."RAINBOW - Kill The King (1977, live)
Glenn Hughes:
"
Ez a mai nap nagyon szomorú... Elvesztettem egy igen kedves barátot. Ronnie igazi vezetője volt a heavy metalnak... egy ikon, egy látnok... sosem lesz más hozzá fogható. Ronnie-tól bölcsességet kaptam és nagy könyörületet is láttam tőle, amikor annyi évvel ezelőtt az Elfben zenélt, én pedig a Deep Purple-ben, és együtt turnéztunk. Egy gyönyörűséges lélek volt, kedves, tapintatos... egy csodás tanár. Egy napon felviszem majd magammal a mikrofonodat, és együtt eléneklünk egy dalt... és közösen fogyasztunk el egy vindalooot... Hiányozni fogsz, cimbora."


David Coverdale (Whitesnake):
"
Mélyen elszomorított a hír Ronnie elhunytáról... Gondolataim, imáim és részvétem a családjának és a barátoknak."


Robb Flynn (Machine Head):
"
Dio egy igazi úriember volt.
2007. májusában
a Machine Head lehetőséget kapott arra, hogy a Heaven & Hell előtt játszhasson, és mivel előzőleg sosem találkoztunk vagy turnéztunk Ronnie James Dio-val, ez óriási megtiszteltetés volt mindannyunk számára.

A turné első éjszakáján, az arizonai Phoenixben, elég súlyos ünneplésbe kezdtünk, és ugyan Dio öltözöjét egy hadseregnyi szekussal erősítették meg, valahogy mégis sikerült bekavarnom magam, hogy köszönhessek neki. Fogalma sem volt, hogy ki vagyok, de úgy bánt velem, mint egy régi baráttal. Attól fogva, mindig igyekezett beköszönni az öltözőnkbe, vagy csak megcinkelte Dave-et (Dave McClain, Machine Head dobos), mert a San Antonio Spurs kosárlabdacsapatnak szurkolt, néha meg csak megajándokozott minket egy palack 100 dolláros borral, ami amúgy ott maradt volna az öltözőjükben. Príma ember.

Erőtől duzzadó énekes volt. Hihetetlen hangszín és karcosság. A hangja a színpadon kib...ott HANGOS volt! Sokkolóan hangos! Csaknem minden este a színpad széléről nézhettük őt, és mindannyiunkat ledöbbentett, hogy milyen hangerővel rendelkezik.

A memóriája megdöbbentő volt. Csaknem egy évvel később még a feleségem nevére is emlékezett, mindössze egy röpke bemutatkozás után, és a párom ettől teljesen elolvadt. A közös turné után egy évvel az én nevemre is azonnal emlékezett, egy nagy csapatnyi ember között, és még a srácaim után is érdeklődött, majd búcsúzóul két puszit is kaptam tőle... Egyből odafordultam a barátomhoz: 'Haver, Dio emlékezett a nevemre és még puszit is nyomott az arcomra. Ez kib...ott csúcs!"

Amikor a szüleimmel a kaliforniai Fremontba költöztünkk, és elkezdtem a hetediket, elég magányos voltam. Egy Lori Kibby nevű lánnyal cimbiztem össze, és nála hallottam életem első heavy metal lemezét. A Heaven And Hell volt az a Black Sabbath-tól. Megrémített, megigézett, teljesen magával ragadt. Az image, a név, a cím... mind azt diktálta, hogy újra és újra meghallgassam a lemezt, különösen az olyan dalokat, mint a Heaven And Hell, a Children Of The Sea és a Die Young. Az első garázsbandámmal (a csodálatosan elnevezett Inquisitorral) még nyomtuk is a Stand Up And Shout-ot.

Rátaláltam volna-e nélküle a metalra? Talán. De ember, annyira szerencsésnek érzem magam, hogy Ronnie James Dio vezetett be elsőként a metal csodás világába!

Köszönöm, köszönöm, köszönöm mindazt, amit a zenéért tettél, Ronnie! Szarvak."BLACK SABBATH - Children Of The Sea (Oakland, 1992)
Danko Jones:
"
Csak most hallottam, hogy a mai napon elhunyt Ronnie James Dio. Ez roppant szomorú hír. Minden idők legnagyobb énekese volt. Ezt rengetegszer elmondtam már korábban is. Rockságban mindenki nagyon fogja hiányolni őt. 2004-ben sikerült találkoznom vele, és annyira barátságos volt, annyira hétköznapi, majd felment a színpadra és mindenkit leiskolázott. Mindannyiunknak megvannak a lemezek: Heaven & Hell, Mob Rules, Holy Diver, Last In Line, Dream Evil, Rainbow Rising, Long Live Rock'n'Roll... Képtelen vagyok ma feltenni ezeket, az túl kemény volna, de holnap ezeket fogom bömböltetni! R.I.P. Ronnie James Dio!"


Dave Ellefson (Megadeth):
"
Dio a szakma egyik igazi 'jó arca' volt, emellett végtelenül profi... olyasvalaki, akitől mind csak tanulhattunk. Mindannyian a rajongói vagyunk, ő pedig rengeteg óriási dolgot tett a Megadethért és a tagokért, kezdve azzal, hogy a Dream Evil turnéján Észak-Amerikában mi lehettünk a vendégbanda a So Far, So Good... albumunkkal. Nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem őt és turnézhattam vele, mind a Megadeth tagjaként, mind pedig Tim "Ripper" Owens-szel együtt. Wendy Dio intézte Rippernek azt az Európa-turnéját, ahol néhány bulin a Heaven & Hell vendégeként játszhattunk. Erről a körútról számos nagyon kellemes, Ronnie-hoz kötődő emléket örzünk. Mindannyunknak hiányzik. Imáink most hozzá és a családjához szólnak.
Long live Ronnie James Dio!"DIO - Stand Up And Shout (1983, The Rock Palace tévéműsor)
Queensryche:
"
Ronnie James Dio kétségkívül a heavy metal egyik leghatalmasabb előadója volt, aki örökké hatással lesz a heavy metal világára. Egyértelmű, hogy rendkívül nagy hatást gyakorolt a Queensryche-ra, és menetközben drága barátunkká is lett. Mindannyiunknak rettentően fog hiányozni, de minden egyes alkalommal életre kel majd, amikor magasba emeljük metalvilláinkat! Az ember az Ezüst-hegyen mindig is a szivárványunk lesz a sötétben."DIO - QUEENSRYCHE - The Chase (live)
Nikki Sixx (Mötley Crüe):
"
Ronnie egyike volt a legkedvesebb lelkeknek, akikkel valaha is találkoztam, tehetsége pedig több mint inspiráló volt oly sokunk számára. Látom magam előtt, ahogy 100 ezer ember előtt áll a színpadon, és nyomja a Man On The Silver Mountaint, és emlékszem, milyen libabőrös lettem ettől. Mindannyiunknak hiányozni fog!"


Billy Corgan (Smashing Pumpkins):
"
R.I.P. Ronnie James Dio. Csak egyszer sikerült találkoznom vele, de őszintén mondhatom, hogy nála kedvesebb ember nem volt a szakmában. Ronnie igazi úriember volt, és nyilvánvalóan a valaha létezett egyik legjobb rockénekes. Micsoda szomorú veszteség!"


KISS:
"Gyászoljuk a hatalmas Ronnie James Dio tragikus elvesztését. Erőtől duzzadó hangján túl Ronnie igazi úriember volt, aki mindig barátságot árasztott felénk, és mindenki felé a környezetében. Hiányozni fog!"Rowan Robertson (ex-Dio, DC4):
"
Kivételezett vagyok, hiszen részese lehettem Ronnie James Dio életének és zenéjének. Gondolataimban most mind ott vannak a hozzá legközelebb állók."


Mike Portnoy (Dream Theater):
"
Nyugodj békében, Ronnie James Dio... minden idők egyik legnagyobbja!
Úgy tűnik, hogy Dime, Cliff és Bonzo most megcsípte az alapvető énekest.
Ez lesz mindig is a metal egyik legszomorúbb napja."


HEAR'N'AID - We're Stars (1986)
Sebastian Bach:
"
Sírok, miközben emlékezem hősömre és barátomra, Ronnie James Dio-ra. Dio fontos, fontos része volt az életemnek. Koncertezhettem, dolgozhattam vele, és egész életemben szerettem Őt. Nagyon köszönöm.
A világ az egyik legjobbat vesztette el.
Az utolsó albumod volt a legjobb. Természetesen."Gary Holt (Exodus):
"Mi mást lehetne mondani Ronnie-ról, amit olyan sokan még nem mondtak el előttem. A legkedvesebb, legszerényebb metal isten volt, akivel valaha is volt szerencsém együtt turnézni.
Első ízben a Foundations Forumon találkoztunk, úgy két-három héttel azelőtt, hogy koncertezni mehettünk velük (Black Sabbath) a Dehumanizer turnén. Ez nagyjából tíz perc lehetett, miközben odakint várt a taxijára. Bemutatkoztam, elmondtam, hogy micsoda óriási megtiszteltetés, hogy találkozhatok vele és hogy majd együtt turnézhatunk. Aztán eljött a turné első napja, és amikor meglátott, egyből ezt kérdezte: 'Hogy vagy, Gary?'. Az sem zavart volna, ha az egész turné során nem jegyzi meg a nevemet, de még egy három héttel korábban lezajlott, mindössze 10 perces csevegés után is megmaradt a fejében.
Annyi csodás emlékünk van arról, ahogy együtt lógtunk vele, és közben még azt is hagyta, hogy szakadatlanul újabb sztorikért zaklassam Ritchie Blackmore-ról és arról az időszakról, amit a kedvenc bandám, a Rainbow énekeseként töltött el.
R.I.P. - A rám gyakorolt hatásodat sosem fogom elfelejteni."Iron Maiden:
"Hatalmas szomorúsággal értesültünk arról, hogy Ronnie alulmaradt a gyomorrákkal folytatott küzdelemben. Szívből jövő részvétünket tolmácsoljuk a feleségének, Wendynek és a családnak ebben a rettenetes időszakban. Az Elf, a Black Sabbath és a DIO zenekar élén töltött korai éveitől egészen a mostani Heaven & Hell éráig, Ronnie újra és újra bizonyította frontemberi zsenijét, mindig is maximálisan átadva magát a rajongóinak és a zenéjének.
Ronnie nemcsak egy hihetetlen adottságokkal rendelkező énekes volt, hanem egy csodálatosan melegszívű, intelligens és nagylelkű személyiség. Mindez átjött a színpadon és azon túl is, pozitív benyomást keltve mindenkiben, akivel csak kapcsolatba került. A Maiden egy régesrégi barátja volt, akivel az évek során számos közös bulit adtunk. Mindannyiunknak nagyon fog hiányozni!
A világ elveszített egy pótolhatatlan tehetséget, de legelőször is az egyik legkedvesebb emberi lényt, akivel csak találkozhatsz."
Steve, Bruce, Adrian, Dave, Janick, Nicko és Rod.
DIO - Rainbow In The Dark (live, 1983, The Rock Palace)
Hozzászólások

[001890]
Orokmozgo
Nem tudtam elhinni, amikor meghallottam a hírt. Egész héten azokat a lemezeket hallgattam/hallgatom, amiken énekelt. A rockvilág egyik legnagyobb veszeteséget szenvedi el az ő halálával.
Kb. 15-16 éves voltam mikor a Petőfi rádión meghallgattam Szakács Gábor és Bozsik József Black Sabbath sorozatában a Heaven and Hell lemezt és onnantól kezdve nem tudtam szabadulni ettől a HANG-tól. Mindegyik lemezen nagyot teljesített.
Amikor a 2000-es nagyzenekari Deep Purple túrnén énekelte a Sitting In A Dream-et, könnyeket csalt a szemebe.
Dio bácsi száomra sohasem halsz meg!
Isten nyugosztaljon.
[001887]
bogar
azt akartam írni minden nagy zenész meghal.
[001886]
bogar
hát ez nagyszerű minden nap zenész meghall.most ő előtte peter steel.ez már katasztrófa.
[001856]
turisas
2010. május 15. Szombat

"25-30 barát várakozott Ronnie szobáján kívül. Tudtuk, hogy közel a vég. Mindannyian el szerettünk volna tőle búcsúzni. Egész nap könnyes volt a szemünk, este érkezett meg a lelkész, mi pedig összegyűltünk Ronnie ágya körül, és imádkoztunk érte. 11 körül szinte mindenki elment, Wendy ottmaradt Ronnie mellett, hogy a külvilágot kizárva, utoljára elbúcsúzhasson tőle."

Ha jól értelmezem a fenti sorokat, Ronnie imádságokkal megerősítve és pap jelenlétében távozott el. Legyen ez csattanós válasz az összes ostobának, akik olyan dolgokat is bele akarnak látni a zenébe, amelyek komolyan fel sem vetődtek soha az előadók részéről. Dio/Black Sabbath, mint a gonosz szócsöve? - Röhej. És remélem, hogy ezek után a Heaven or Hell sem kérdés többé...Nyugodj békében.
[001837]
WallOfDeath
Ronnie A másik oldalon találkozunk!! \w/

R.I.P.!!
[001823]
ANGERSEED
Az Angerseed zenekar búcsúzik a Rockzene Istenétől egy saját megemlékezéssel a www.angerseed.hu oldalon. DIO, legyen Neked könnyű a Föld...
[001819]
horvathfefe
Nem hiszem hogy Dio meghalt,szerintem csak elköltözött és az a kérdés,hogy hová? Heaven or hell? Erről lehetne beszélni.
[001811]
WISDOMFAN
WISDOMFAN, NYUGODJ BÉKÉBEN RONNIE. ,,ÁLLNI FOG A FÉMZENE TEMPLOMA EGY KŐ LESZEL BENNE NEM FELEJTÜNK SOHA,,
[001806]
Maryenne
Szerintem nem halt meg. Sokunk szívében ott van.
Amúgy csak a test hal meg a lélek soha!
[001781]
Predator
kár érte jó zenész volt...
hogy halhatott meg egy Isten?!?
R.I.P
[001748]
kadarboti
Az Istenek gőgősek és nagyképűek. Hiszen az embert is saját képmásukra teremtették. De most már van közöttük egy, akinek érdemes a saját képmására embert teremtenie.
[001738]
RiziRubensAchado
Soha nem felejtem el azt a napot, amikor 1976-ban, Eszéken megvettem a Rainbow bakelit koncertlemezét. Az akkor számomra még ismeretlen Ronnie James Dio énekével olyan zenei élményhez jutottam, mint korábban csak Ian Gilan és Dave Byron esetében. Olyas valaki távozott most a metál színtérről, aki rengeteg mindent adott a szakmának, közönségnek egyaránt, s ezért semmit sem kért cserébe.
Tisztelgek emberi nagysága és zenészi mivolta előtt!
Rest In Peace, Ronnie!
[001737]
Gyugyo
Egy barátom szavai:

http://randomskyovernomansland.blogspot.com/2010/05/rip-ronnie-james-dio.html
[001734]
Trashfan
Első találkozásom Dio hangjával a Sabbath Dehumanizer albumán történt 1992-ben. Ekkor voltam 14 éves kis ifjú metalos srác. Addig a Twisted Sister meg a Jovitól a Slippery és persze a Guns volt a kedvenc nálam. Egészen addig a pillanatig, amíg valahol meg nem láttam a TV Crimes klippjét. A szövegből semmit sem értettem, de a zene, azok a bámulatos riffek, és Dio zseniális hangja totálisan elbűvölt. Emlékszem, csak néztem ki a fejemből, hogy hogyan jöhet ki valakinek a torkán ekkora hang. Zseniális volt. Szüleim csórók voltak, de addig rágtam a fülüket, míg megvették nekem az egész albumot. Akkor padlóztam meg igazán, mert amit ez a pöttöm ember az egész albumon énekelt, az maga volt a csoda. Nem tudtam ki ez az ember, de elkezdtem utána keresgélni, és eljutottam a régebbi albumaihoz. Amit a Heaven and Hell-en énekel, az számomra a mai napig a metal éneklés csúcsa. Ahogy a Dehumanizer is a mai napig az egyik kedvenc albumom, és az egyik legjobb Sabbath korongnak tartom. Vagy 6 éve, mikor olyan lánnyal jártam, akinek az USA-ban éltek rokonai és vele kint voltam 2 hónapot az Államokban, 3x néztem meg koncerten, ahol szintén zseniálisan énekelt.
Életem egyik meghatározó zenei és emberi élménye volt, mikor egy füstös Friscoi bárban sikerült találkoznom vele, és vagy 20 percet beszélgettünk. Hihetetlenül kedves volt velem, a szaros kis rajongóval, aki bár már nem 14 éves volt, de éppen olyan lelkes, mint akkor. Elmondhattam neki, hogy számomra ő minden idők legnagyobb énekese, és hogy a zenéje mennyit adott nekem. Kedvessége, nyitottsága, amit ott tapasztaltam, szintén meghatározó élmény volt.

Most pedig itt ülök, és végtelenül szomorú vagyok, hogy többé már nem hallhatom a hangját, csak lemezen. Hogy már nincsen köztünk ez a kedves ember. De ugyan akkor az is eszembe jut, amit akkor mondott ott nekem abban a füstös bárban:

"Tudod, az ember bármikor meghalhat, és az a lényeg, hogy addig élj teljes életet. Én már 60 is elmúltam, bármikor meghalhatok, de az én életem teljes már nagyon régóta."

Azt hiszem ennél szebb és jobb végszót nem is lehetne írni, mint amit ez zseniális ember akkor mondott nekem.

Nyugodj Békében Mester!

[001724]
goldilox
Méltó megemlékezés Cselőtől.
Dio tényleg a legnagyobbak egyike volt.
R.I.P. Ronnie.
[001659]
pearlblood
Bár ezt a dalt nem Dio énekli, ezzel szeretnék búcsúzni ettől a kedves pici embertől, akinek gyémánt volt a torkában. BORN AGAIN
[001645]
seventhson
Én Dio saját szavaival szeretnék tőle búcsúzni! Összeollóztam egy versikét Black Sabbathos szövegeiből.

It's over

If an echo doesn't answer
Sing me a song you're a singer:
"Maybe life's a losing game
The end is always the same
There's another side of Heaven
You are a song without an end"

Oh they say that it's over
It's too late, too late for tears
Nothin' to make me stay
As the candle fades
A Sabbath ending...

Nyugodj békében DIO!
[001639]
ossian11
Gyönyörű szép megemlékezést találtam ezen az oldalon,a személyes nyilatkozattal és a legnagyobb énekesektől vett idézetekkel! Ennél szebb emléket nem lehetett volna állítani Dio-nak.
Nyugodj Békében Dio!!!!
Éljen tovább a METAL!!!


[001637]
sabsfan
18 éve vagyok fanatikus Black Sabbath rajongó, és az első lemez amit megvettem tőlük, a Ronnie James Dio fémjelezte Dehumanizer volt. Dio énekhangja örökre rabul ejtett, és akkor még nem is sejthettem, hogy jóval késöbb élőben is láthatom majd az általam legjobban favorizált, a metal világ egyik maghatározó énekesét a Black Sabbath élén. Két egymást követő koncerten is volt szerencsém megtapasztalni Ronnie zseniális énekteljesítményét, mondhatni lemezmínőségben. Lesúlytott a hír, amikor Ronnie betegségéről először olvastam. De reméltem, hogy sikerül legyőznie a szörnyű kort és ismét láthatom majd őt a Novarock fesztiválon, amire már meg is vettem a jegyet... Ronnie James Dio, a legnagyobb tiszteletemet és köszönetemet szeretném kifejezni mindazért amit tőled kaptam az évek során, amiért a zenéd segítségével nemegyszer átsegítettél nehéz napjaimon, amiért sikerült erőt merítenem a dalszövegeidből, és amiért még életem végéig bearanyozod napjaimat lenyűgöző munkásságod által. Nyugodj békében Ronnie! És remélem Cozy Powell-lel már nyomjátok odaát a Long Live Rock And Roll-t! :)
[001632]
dreambarker
Sosem volt a kedvencem, de minden egy lemezre préselt hangot értéknek tartok tőle. Nélküle a metal nem lenne az ami! Nyugodjon békében!
[001625]
pozdi
Hihetetlen,nyugodj békében Ronnie
[001622]
heavy
R.I.P Dio - most csak ennyit tudok mondani.
[001612]
esch
Én egy koncertbeszámolóm részletével emlékeznék Rá:
"DIO bácsi Bukarestben
Rocklegendák, ha nálunk járnak...

...akkor a dalokba szőtt mesék életre kelnek. A tájainkon már jól megszokott késéssel indult be az a bizonyos szivárványos (Rainbow) fekete szombat (Black Sabbath), szeptember 21-én, hétfő este.
....
Sötétség... A pokol 666.-ik bugyrából előtörő hangok, megszólal a '93-as Strange Highways album Evolution dalának riffje, fény önti el a színpadot és előttünk áll a kis Nagy ember, ezrek bálványa és énekel. Rég voltam olyan koncerten, ahol a hideg futkorászott a hátamon. Itt nincs mese, egy legenda kelt életre! Széles mosollyal konferálja be a nagy klasszikusokat: Holy Diver, Rainbow in the Dark, Don't talk to Strangers, Children of the Sea... Gesztikulál, előadja a dalt, vezeti a csapatát. Olyan, mint egy kis ördög, amikor a Heaven and Hell közben alulról vörös fénnyel megvilágítják. Ízig-vérig frontember. Bár nem igazán állnak közel hozzá a Deep Purple Mistreated dalának sorai, elnézzük neki, mert a szivárvány kánonjával (Catch the Rainbow) színezi a középrészt. Hangjával párbajozik a gitáron megszólaló hangokkal, emígy buzdítva gitárosát: "Tracy G. play for me". Kétszer hívja vissza a közönség. Az első ráadásban a Man on the Silver Mountain-be építi bele a Long Live Rock and Roll-t, majd a We Rock-kal vesz végleges búcsút. Látszik, hogy elégedett az "éhes" közönség fogadtatásával.
....
A lényeg: itt volt Ő, a kis ember óriási torokkal.
http://www.rockpolis-media.com/reviews/1998/reviews1998_002.php
[001611]
nightwing
"...it's a lonely game..."
R.I.P.
[001610]
morningrise
Nyugodj békében !
Sokáig fog élni a Rock N' Roll !
Hála neked !
[001607]
Attikorn
Szürreális érzés tudomásul venni Ronnie James Dio halálát. Nekem ő az a fajta ember volt, akiről úgy gondoltam, hogy soha nem fog meghalni (még ha ez lehetetlenség is), és mégis,megint szembesülni kellett azzal, hogy a legjobbakat is kivégzi az élet (ahogy nemrég azt megtette szegény Peter Steele-lel is). Sokkal tartozunk ennek az embernek, és nem csak azért, mert bevezette a metal tudatba az egyik védjegyünket, az "ördögvillát". Tiszta életet élt, és csakis tisztelettel emlékezhetünk meg róla és munkásságáról, amit ránk hagyott. Nyugodj békében DIO, most már te is az Égi Zenekarban játszol! Legyen neked könnyű a föld! R.I.P.
[001602]
Gyugyo
R.I.P. az alábbi idézet nagyon találó: „Ez egy kicsit olyan, mintha a heavy metal is meghalt volna.”
[001598]
wiktor
Nekem volt szerencsém ott lenni azon a 2007-es osztrák bulin (nem ausztrál :) és tényleg óriási élmény volt. Mondjuk mindenképpen furcsa volt, hogy a Metallica előtt léptek fel, a közönség nagy része nyilván azt se tudta, hogy mekkora rocktörténelmi pillanat részese, de én igen. Örülök, hogy ott lehettem és annak is, hogy még Wackenben láthattam őket tavaly! Ma végig fog pörögni jó pár lemez! RIP! :(
[001596]
vinylfanatic
Sajnos érezni lehetett a levegőben,hogy nagy a baj.Azonban nem gondoltam hogy ennyire kevés idő van már csak hátra.Erre nem lehet szavakat találni.Pótolhatatlan veszteség.A Heavy Metal legnagyobb énekese ment el.Nyugodjék békében.
[001593]
farkaslaci
Megsirattam, még jobban mint Peter Steele-t. Mindketten hiányoznak. Ma még Végvári Tamás is...eltűnnek a jó emberek. A hangjuk, a zenéjük viszont örökké él!
[001592]
zoltanalexander
nehéz ilyenkor bármit is mondani,foleg a MetalFEST elott ilyen hír,sajnos mindig kifogunk ilyen dolgokat,amelyek az élethez tartoznak.Szigeten voltunk amikor megtudtuk h.meghalt DAczi Zsolt...Ronnie nyugodj békében.
[001590]
Knarrenheinz
Esküszöm, még mindig nem hiszem el. Ez a valóság? If you listen the fools, the mob rules...
[001589]
Maryenne
Nagyon fáj de tudom hangja itt marad velünk.
Legyen neki könnyű a föld!
[001583]
szasza666
http://www.youtube.com/watch?v=C1_b5tJ1SoY&fmt=18
[001579]
Winternight
Éppen a Stargazert hallgattam amikor jött a hír...
Nyugodj békében Ronnie!
[001576]
SEXDRUGROCK
Örökké a szívemben élsz tovább :(
[001575]
szasza666
ilyen nincs bazmeg.
[001574]
ATYA
LEGYEN AZ ÁLMOD SZÉP
[001573]
HartmannKristof
Nyugodj békében Ronnie!
[001572]
kalapacsroland
Nagyon megdöbbentett a hir hatalmas veszteség R.I.P. Ronnie James Dio " Állni fog a FÉMZENE temploma egy KŐ leszel benne nem felejtünk soha" Azt hiszem ez a Pokolgép idezet Dio számára is helytálló
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORM THE STUDIO - Szeretet áradt oda-vissza (koncertbeszámoló)
2020. augusztus 15. (szombat) 06:03

STORM THE STUDIO / SUPERUNKNOWNS Bp., A38 Hajó Ha nem lett volna a pandémia, akkor is ezt a koncertet vártam volna a legjobban ebben a rihes évben. Igaz, Esztergom helyett végül Pest s Buda között, az A38 hajón került megrendezésre, és persze, hogy érződött rajta a járvány hatása (a közönség is visszafogottabb volt, ötszázan sem voltunk, és csak lassan oldódott az az átok feszültség, amit ez a helyzet szült). De mégis, megtörtént: Fodi hazajött Japánból két koncert erejéig!   De előbb a Superunknowns koncertjét kellett megnéznünk, és kb. 666 ennél rosszabb előzenekart tudnék felsorolni, hehe. Székely Marciék Soundgarden számokat tolnak ebben a bandában, kicsit rozsdások voltak még ők is, de az iszonyat erős, alapvető "slágereket" és különlegességeket is felvonultató program így is remek bemelegítés volt (hiába nem volt Black Hole Sun).   Aztán jött a Storm The Studio oly nagyon...

PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója
PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója

69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg: "Elhunyt az ikonikus...

(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits
(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits

Az utóbbi pár évben három magyar koncertet is adott az amerikai rap-rock huligán (Hed) P.E., a legfrissebb albumuk pedig augusztus 21-én jön majd ki Class Of 2020 címmel. Már a második...

PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread
PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread

The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City címmel november 13-án lát majd napvilágot a régisulis death metalt atmoszférikus elemekkel kísérő svéd Puteraeon negyedik albuma, a 2014-es...

TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches
TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches

Andro címmel egy új szólóalbummal jelentkezik október 16-án a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee. Korábban már két klipes dalt is kikerült a lemezről, mindkét videót a Limp Bizkit...

PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS