NADIR - Az Eco-ethic dalai a csapat saját szavaival

Július 4-én a Crowbar előtt játszanak a Wigwamban

2010. április 29. (csütörtök) 11:20

Azt írja a footer.hu a júliusi Crowbar bulin is fellépő Nadir friss albuma kapcsán, hogy "Világszínvonalú, ökotudatos hörgős metal, hardcore-os kiállással, és súlyos, mocsok rákenrol témákkal? Ráadásul itthon? Igen, van ilyen. A budapesti underground metal élet egyik méltatlanul keveset emlegetett brigádja, a Nadir. A Dark Clouds néven alakult banda több, mint 16 éve nyomja, szép lassan dolgozva magát előre. Az új lemez pedig az eddigi legérettebb anyaguk." Az Eco-ethic címet viselő és a zenekari blogról szabadon letölthető albumot 2009. végén egy Lotus Eaters című EP előzte meg, amit a debreceni Dim Vision-nel közös splitként hozott ki az ötös. Az Eco-ethic album CD formátumban is elkészül, és elsőként a május 15-i Dürer Kertes bulin, majd a július 4-i Crowbar koncerten a Wigwamban lesz beszerezhető - szintén ingyenesen!
Ha kattintasz, elolvashatod, hogy mit mond a csapat a komoly mondanivalót hordozó Eco-ethic dalairól.
NADIR
Hugó - gitár
Vitya - ének
Szabi - dobok
Gergő - basszusgitár
Norbi - gitár
 
...AND THE HUNTING SEASON BEGINS / UNJUSTIFIED

"E két összekapcsolt szám közül előbbi egy doomos intro, amely a lemez zenei világát hivatott előrevetíteni, és általánosságban is jellemez minket. Utóbbi egy groove-os death metal témával indul, de néhol azért berántjuk a féket. Minden eddiginél jobban érvényesül itt a Bolt Thrower hatása.

Az intro után nagyon jó érzés az Unjustified-ot élőben játszani, és a lemeznek is ideális felvezetése - egyik nagy közös kedvencünk. Szövegileg arra világítunk itt rá, hogy az állatokkal szembeni kegyetlenkedés vagy az elhanyagolásuk világméretű probléma. A szövegben rögtön ott vannak a való életből vett konkrét képek: az ázsiai állatkertből elrabolt és megnyúzott tigris példája (bundája a feketepiacon került eladásra, az egyes testrészeit a gyógyszeripar használta fel) is sokkoló, ...de a gazdátlanul kóborló vagy kiéheztetett, fához kötözött kutyák eseteinek szintén figyelemfelkeltőnek kellene lenniük."5F

"Azaz „Five Freedoms”, tehát az állati szabadság öt kritériuma, amelyeket az Egyesült Királyságban a Mezőgazdasági Haszonállat Jóléti Bizottság (Farm Animal Welfare Council) fogalmazott meg 1979-ben. Ezek a következők: az éhségtől és szomjúságtól való mentesség (szabadság), a kényelmetlenségtől való mentesség, a fájdalomtól, sérülésektől és betegségektől való mentesség, a normális viselkedés kifejezésének szabadsága, valamint a félelemtől és az intenzív szubjektív szenvedést okozó stressztől (distressz) való mentesség.

Mi természetesen nem csak a haszonállatokkal, hanem általánosan az állatokkal szembeni kíméletlen bánásmóddal szemben foglalunk itt állást. Zeneileg menetelős, militáns riffek váltakoznak a dalban, középen pedig gyors túrás színesíti tovább a számot. Erre is igaz, ami általában jellemzi a lemezt: a stílus adta keretek között mindenütt próbáltunk emlékezetes témákat és fogós refréneket felvonultatni."


NADIR - Stúdióban (2009) 

RESCUE SHELTER

"Erre a death'n'roll jelző illene a legjobban, vagyis az Entombed hatása érvényesül a dalban, de nem hiányzik belőle a Crowbar-jellegű súlyos riffelés sem, a befejezés pedig ízig-vérig doom. A szöveg a gazdátlan vagy bántalmazott állatok megmentésének, sorsuk jobbra fordításának egyik lehetőségéről, az állatmenhelyről szól."THE PROMETHEUS DECEPTION
 
"Amit a jelenkori hazai és / vagy világméretű társadalmi kérdésekről el akartunk mondani, azt az eddigi anyagainkon elmondtuk - a The Prometheus Deception (az albumot felvezető "Lotus Eaters" spliten már hallható volt) és a Benighted kivételével.

Ennek a számnak a szövege abból a gondolatból indul ki, hogy Prométheusz nem az emberiség üdvére, hanem a saját céljaira lopta el a tüzet az Olümposzról az istenektől. Ebből a felvetésből kiindulva azt fejtegetjük, hogy a világban gondolatok, érdekek állnak harcban egymással, és minden hangzatos, ember(iség)központúnak mondott „forradalmi” eszme mögött ezek valamelyike húzódik meg, a köréjük vont reklámszlogenek, jelmondatok pedig csupán a valódi célok leplezésére szolgálnak.

Amúgy Obituary / Bolt Thrower jellegű groove-os death metal tételről van szó, utóbbinak a dallamvilága is felidéződik benne."


NADIR - They Pull The Strings
(a 2001-es Dark Clouds album, a Nadir nyitódala 2009-ben a Poco Loco-ban)

POACHER BASHERS

"A lemezről ezt tettük közzé először a myspace-en, és videoklip is készül majd hozzá. Minden idők "legslágeresebb" Nadir nótája ez, amellett, hogy ugyanakkor kellően súlyos, és dinamikailag is különösen jól felépített. Egyébként mind zeneileg, mind a szövegi mondanivaló tekintetében megvan benne a zenekar valamennyi jellemző vonása.

Ahogy a cím is mondja, az orvvadászat ellen küzdő természetvédelmi mozgalmakról van itt szó. Olyan szervezetek ihlették, mint a Sea Shepherd vagy az Earth First – utóbbi (ahogyan a dalban utalunk is rá) a drasztikus eszközöktől sem riad vissza céljainak eléréséhez. Hozzá kell tenni, nem megoldásokat / döntéseket vetünk fel, hanem indulatos reakcióink lenyomatainak szántuk ezeket a sorokat."ECO-ETHIC

"Az album címadója, és mint ilyen, a legsúlyosabb tétel is az anyagon. Sodró, hardcore-os témák foglalják keretbe a doomos középrészt. Ez lehet leginkább mérvadó a következő Nadir anyagok zenei irányvonalát tekintve. A szöveg azzal a természettel szembeni gátlástalan élet-és magatartásformával szembesít, amely méltatlanná és alkalmatlanná teszi a mai embert arra, hogy a földi lét középpontjába helyezhesse magát.

Azzal a viselkedéssel tudniillik, amellyel önmagunkat pusztítjuk, a környezetünket is pusztítjuk, azaz szüntetjük meg a létfeltételeit minden élő minőségnek. Még akkor is, ha ezzel egyidejűleg megszervezzük a tudatformálást, és elhitetjük önmagunkkal, hogy nincs semmi probléma."DEATH - A HAPPY RELEASE

"Minden lemezünkön van teljes egészében doomos lassú dal, de ez is teljesen más karakterrel bír, mint az eddigiek. Az utolsók között született, de kihagyhatatlan koncertszámnak ígérkezik.

A dal az állatkísérletek áltudományos voltát taglalja – a tudomány ugyanis az aktuális problémák igen kis hányadának megoldására képes csupán, miközben egy sor újabb gondot generál –, s ezeknek a kísérleteknek az értelmét, szükségességét is megkérdőjelezi, amellett, hogy rendkívüli kegyetlenségüket hangsúlyozza. A sorokba az orosz fiziológus, pszichológus Pavlovnak néhány, az élő állatokon kísérleti célból végzett élveboncolásról szóló gondolatát is beépítettük."


BENIGHTED


"Ezt viszont az elsők között írtuk. Ízig-vérig Nadir, csak érettebb formában. Fő gondolata az, hogy sokan a jelenleginél is több „szabadságot” akarnak maguknak, miközben a meglévővel – voltaképp egész életükkel – se tudnak mit kezdeni. E fogalom nélküli, teljességgel elbutított tömegek mellett a jelenség hátteréről, a színfalak mögött megbúvó, a tényleges aknamunkát végző háttérerőkről is említést teszünk.

Az albumon bónuszdalként szerepel a Raging Speedhorn zenekar Scaramanga dalának átirata is, ezzel folytatjuk a Tenacity lemezen megkezdett hagyományunkat. Közös kedvencünkről van szó, hat-hét éve folyamatosan napirenden volt már a feldolgozása. Mivel azonban a szövegi koncepcióból kilóg, úgy döntöttünk, rejtett bónuszként adunk helyet a nótának a lemez legvégén."


nadir-hungary.blogspot.com/
www.myspace.com/nadirhungary

 

Hozzászólások

[004245]
apolo
olvastam a nuskullon a viktor interjúját az amerikai anarchocrustmetal banda,a from the depths tagjaival...döbbenet és szánalom.a céljuk-több más hülyeség között-hogy az usaban megszüntessék a börtönöket,mert az a kapitalizmus fenyítő eszköze,szerintük.és közben a börtönök tele v annak homokos,antiszociális,pedofil,drogos,kannibál,gyilkos,tolvaj hulladékokkal...őket akarják kiszabadítani.akkor már inkább jöjjön a gungnír dal,a sárbatapostt erkölcsi rend romjaiból felébredve az új élet hajnalán,ez valóságosabb... gondolkozz.
[003252]
apolo
front14.hu
[003231]
apolo
youtube-europe2029video-az antidogmán asszem magyar szinkronnal is.ajánlott!!!
[003225]
da1uluv2h8
...és az októberi Hammerben is!!!
[003123]
apolo
nadir interjú a real resistance blogon.
[003119]
apolo
ajánlott olvasnivalók-the real resistance,underground revolution,antidogma.hu mind magyar nyelvű.
[002532]
apolo
judapestrocknroll
[002531]
apolo
pár jobbos attitűdű,antibalos/antiliberális/anticionista/antipíszí death/thrash/hc metal zenekar a nagyvilágból azoknak,akik unják a hülyének nézést,az extrém liberális terrort,a holoipart és a beteg politikai korrektséget-attack,angriff,purification,excalibur,devastation now,kiborg,angerwithin,brainwash,daily broken dream,painful awakening,path of resistance,hate for breakfast,in we die tomorrow,hope for the weak,inborn hate,message in blood,non divine,grinded nig,triskelon,2minutes warning,blind justice,s.p.q.r.,in tyrannos,eternal bleeding,blue eyed devils,h8machine,still burnin youth,teardown,antagon,+antidogma.hu
[002497]
apolo
A NADIR ÉRTÉKES CSAPAT,PÉLDAÉRTÉKÜ DALSZÖVEGEKKEL-HOZZÁÁLLÁSSAL.A HAZAI METAL/HC SZÍNTÉREN SZINTE EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON SZARNAK A LIBSI/BALOS BEÁLLÍTOTTSÁGÚ MEGMONDÓEMBEREKRE ÉS MENNEK A SAJÁT FEJÜK UTÁN,FOKOZATOSAN JOBBRA TOLÓDVA ÉS SOKSZOR NEM PÍSZÍ TÉMÁKAT FESZEGETVE A DALOKBAN.MÉG AKKOR IS HA EZ SZINTE EGYENLŐ A KERESKEDELMI ÖNGYILKOSSÁGGAL.DE VAN MÉG ITTHON PÁR ILYEN BANDA-WORST NIGHTMARE,GUNGNÍR,FEHÉR TÖRVÉNY,PUSHING ONWARDS,MUTILATED TRUTH,UTOLSÓ VÉDVONAL,VOICE OF JUSTICE ANTIDOGMA.HU
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula
2019. június 16. (vasárnap) 10:35

Venenum címmel szeptember 13-án lát napvilágot a dán death metal gépezet Baest második albuma, a 2018-as Danse Macabre lemez folytatása, amelyről máris itt a klippel kísért első előzetes dal, a Gula. A videót Karmacat készítette. "A Gula dallal igyekeztünk kidomborítani a súlyosabb oldalunkat, megmutatva a Baest hangzását. Egy nyers, egyszerű, mégis őrlős nóta lett belőle, amiben hangsúlyosan ott van a Baest lényege: dallam és groove - káosszal keverve."   www.facebook.com/baestband   BAEST - Gula (a 2019-es Venenum albumhoz)  

INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak
INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak

Június 18-án, azaz kedden a szegedi JATE-klubban játszik a death/grind/deathcore vonalas brit Ingested, amelynek pénteken kiadott új EP-jét azonnal végig is hallgathatod. A buli vendége a...

THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert
THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert

Nothing But Wild címmel augusztus 2-án lát napvilágot a német hard rock új vonalát képviselő The New Roses negyedik albuma, amelyről máris itt az az első dal, a Down By The River. Jó...

BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie
BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie

The Summoning címmel jelenik meg június 26-án a doomos, gótos pszichedelikus hard rockot, ősmetalt horror és okkult témákkal kísérő észak-karolinai Bloody Hammers új stúdióalbuma,...

HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite

Satellite címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS