AVATAR - Az Edda vendégeként!

A gitáros Gellér Tomi beszél a bulikról és a tervekről

2010. április 22. (csütörtök) 11:33

Az elmúlt hetekben három koncertet is adott az Edda vendégeként az Avatar zenekar. A klasszikus hard rock csapat még 2008. végén, a HammerWorld extra mellékleteként jelentette meg A szabadság felé... című debütáló albumát, amelynek köszönhetően a hardrock.hu szerkesztői listáján a 2. helyre kerültek a "2008. magyar zenekara" kategóriában.
Tavaly sokat koncertezett a zenekar, végre eljutottak Erdélybe is, a Székelyföldi Rockmaratonra, ahol akkora sikert arattak, hogy már ősszel visszakövetelték őket Udvarhelyre! Történt egy tagcsere is, az új basszusgitáros, az Efti helyére érkezett Kiss Barna (Nemadomfel, Villon Trió) tavaly novemberben mutatkozott be a Wigwamban. A csapat utóbbi hónapjairól, az Eddás bulikról és a friss tervekről a gitáros Gellér Tomi beszélt a hammerworld.hu-nak
AVATAR - avatarzenekar.com

Moldován György Szabolcs – ének, vokál, akusztikus gitár
Szepesi Richárd – billentyűs hangszerek, ének, vokál
Gellér Tamás – gitárok, ének, vokál
Paróczi Krisztián – dobok, ütőhangszerek
Kiss Barna – basszusgitár, vokál


Céljaik:

“A legfontosabb talán a magyar klasszikus, dallamos, igényes hard rock és heavy metal „megmentése”, újraélesztése, hagyományainak megőrzése és fiataloknak való átmentése. A magyar–magyar kapcsolat, illetve összetartozás, általában a nemzeti értékeink felvállalása, hagyományaink fontosságára való rávilágítás – zenekarunkban két tag is határon túli magyar: gitárosunk újvidéki, az énekesünk marosvásárhelyi, ezért igazán a „bőrünkön érezzük” ezt a problémát. Zenénket egy internetes portál egyszerűen a „Kárpát-medence rockzenéjé”-nek nevezte, ugyanis zenénkben néhol egyaránt fellelhetőek balkáni, erdélyi és magyar folk-elemek, klasszikus motívumok, dallamok – ugyanakkor teljesen rock-hangszerelésben játsszuk őket.

Célunk egy „embereket összefogó zenekar”, amely egyszerű emberi értékrendről, életekről, élményekről ír, fiataloktól szól fiatalokról (nem csak) fiataloknak, pozitív üzenetet adva egymásnak a mai bolond, értékromboló világban – hogy mindenki megtalálja benne azt, ami neki szól…

Egymás elfogadása – a zenekar billentyűse, Szepesi Richárd és technikusa/hangmérnöke, Miks Csaba is vak; a billentyűsünk fogyatékos fiatalokkal zenél együtt a Nemadomfel együttesben, akikkel több alkalommal a Papp László Sportarénában lépett fel a jótékonysági nagykoncerten (a koncertnek a basszusgitárosunk, Kiss Barna volt a zenei rendezője, szervezője, és gitárosa), kitűnő művészek társaságában. A koncerten felcsendült a Határ nélkül című dalunk is.
Mottónk: „...Mert szeretet nélkül bizony meghal a cél!”


AVATAR - Határ nélkül

Három tavaszi koncerten is felléptetek az Edda jubileumi turnéján. Hogy keveredtetek eléjük?

"Egy nagyon jó barátunk ajánlott be minket a Pallai Produkciónál a győri bulira, és végül a velük történt egyeztetés után lett belőle még két alkalom: Székesfehérvár és Szombathely. De reményeink szerint lesz még több alkalom is! Már akkor tudtuk, hogy a győri buli alkalmával Krisz, a dobosunk pont nem ér rá, ennek ellenére elvállaltuk, és Nagymihály Lajcsi barátom ugrott be. Vele egyébként a Europe Tribute Band-ben is játszom."
Milyen volt az első buli az Eddával?

"Fantasztikus, és tanulságos! Jó volt belátni egy ilyen profi stáb munkájába, és minden rohanás és izgalom ellenére, ami ilyenkor egy előzenekarnak kijárhat úgy érzem, hogy nagyon jól vizsgáztunk! Győben egy hatalmas, kb SYMA Csarnok méretű hely várt minket, valamint a Gellért Tibi által vezényelt profi stáb, akiknek ezúton is hatalmas köszönetet küldünk! Ekkora helyen még nem játszottunk így volt bennünk nem kevés vizsgadrukk! (nevet)

A közönség nagyon jól vette a lapot, rengetegen énekelték a dalokat, és a vadiúj merchandise cuccokat is vitték szépen! Sajnos nagyon gyorsan elmúlt az a háromnegyed óra! Utána viszont a neten is pezsgett az élet, rengetegen gratuláltak. Azt hiszem, az Eddások megszerettek minket, és ez hatalmas megtiszteltetés!"


Edda tagokkal tudtatok beszélgetni? Ismertek titeket?

"Sajnos nem nagyon, mivel ez a győri volt a turnényitó, és előtte készültek, utána rohantak. Azért pár közös fotó született, és Attila is kapott egy CD-t tőlem, reméljük tetszik neki! Amúgy Barnát és Ricsoszt ismerik, ők már zenéltek is együtt a Sportarénában a Nemadomfeles bulikon. Nagyon segítőkészek voltak különben mindannyian, a roadoktól a biztonságiakig, úgyhogy max respekt!"
Szerinted voltak olyanok a bulikon akik már ismertek titeket?
"Persze, nagyon sokan, sőt, sokan írták és mondták utána, hogy csak miattunk jöttek! Velük persze jót buliztunk utána együtt, és lettek új barátok is, akiktől ígéretet kaptunk, hogy elkísérnek minket a következő bulikra is, sőt egy csomó fotót is küldtek már a neten!"


AVATAR - Az Edda előtt Győrben (kisfilm, vágta: Kiss Barna)

A Lorddal nem próbáltatok még koncertezni? Hozzájuk is passzolnátok...

"Jó lenne! Ami késik, nem múlik – szokták mondani. Reméljük erre is lesz alkalom!"


Eltekintve ezektől az Eddás buliktól, az utóbbi időben mintha kevesebb koncertetek lenne. Ez stratégiai döntés volt?

"Alapvetően igen, de nem olyanformán, hogy most nem koncertezünk és kész. Egész egyszerűen mostanság az új nótákra koncentráltunk, zeneírós időszakot tartottunk, és marha jól is haladunk! Az Eddás bulikon már játszottunk új nótákat! Másrészt úgy döntöttünk, hogy inkább vidékre fogunk koncentrálni, és igyekszünk olyan nagyobb, jobb feltételekkel rendelkező helyszínekre menni, ahol maximális produkciót tudunk nyújtani hangzásban, látványban... valamint a nyári szabadtéri bulikat várjuk főleg!
 
Meg fog ez lassan sokasodni, de változások voltak, és a minőség lett a fontosabb most a mennyiségnél! Ettől függetlenül épp elkezdtünk dolgozni egy komolyabb szervezőcéggel, és kapjuk a meghívásokat is, szóval idén is neccesen megy a banda nyaralni!" (nevet)


A szabadság felé... lemezzel, és az arra kapott reakciókkal elégedett vagytok?
 
"Nagyon szeretjük a lemezt, és jónak tartjuk, de tökéletesen elégedettek sosem leszünk semmivel szerintem! (nevet) És ez jó! De komolyra fordítva, az, hogy év lemeze másodikak lettünk pl a hardrock.hu-n, ezenkívül a rengeteg pozitív kritika, amit a szakmától és a hallgatóktól kaptunk, az nagyon-nagyon lelkesítő!

Másrészt a lemez nyomán már Székelyföldre is hazajárunk, ahol hihetetlen fogadtatása van az Avatarnak, pl az udvarhelyi Thunder Rock Club is tele vol, amikor október 23-án ott jártunk! Igazából tökéletesen jól sült el a bemutatkozás, az újságmellékletre rengetegen felkapták a fejüket! Már alig maradt szinte a CD-ből!" (nevet)


AVATAR - Duna rapszódia (az 1999-es délvidéki bombázások emlékére)Tavaly felvettetek angol nyelvű dalokat is. Ezekkel vannak konkrét terveitek is?

"Természetesen. Megpróbálunk szerencsét próbálni kint is, ki tudhatja! Illetve így a közeli szerb, horvát, szlovén, osztrák fesztiválokat is be tudjuk már támadni, bár elsősorban a magyarlakta területeket célozgatjuk. Igazából Zserbó (Mirkovics Gábor) barátunk tanácsára vágtunk bele, de borzasztóan élveztük! Töfivel kicsit újra is kevertük a két nótát, így még jobban megdörren.

A szövegeket egyébként a Cry Free-s Scholtz Atti fordította, és elképesztő munkát végzett! A Feel Our Souls Embrace például már újságmellékleten is megjelent. Persze szeretnénk még több dalt is lefordítani együtt, ahogy várható egy-két magyarított külföldi nóta is majd, de erről majd legközelebb! (nevet) A visszhang nagyon jó, a myspace is elkezdett pörögni kegyetlenül."
 
 
Volt egy tagcsere, Efti helyén új srác penget. Mit kell tudni róla?

"Kiss Barna a novemberi Wigwamos buli alkalmával lett beugróból állandó tag. Nagyon jól kijövünk egymással, azóta igazi cimbora lett, aki amúgy egy zenebuzi, egy multihangszeres, és egy nagyon jó zenész! A Villon Trió a saját szerelemgyereke, ahol fúziós rockba ötvözött versmegzenésítéseket játszanak nagyon jól, de többen a hangszerboltjáról és az általa üzemeltetett fórumról ismerhetik.

Ricsosszal már több éve együtt játszanak a Nemadomfel Együttes háttérzenekarában, és még vagy hatszázezer formációban csinál mindig valamit! Legutóbb, amikor a Fészekben örömködtünk, akkor például dobolt, amúgy meg egy marha jó gitáros. Rettenetesen idióta humora van, tehát ez már egy nagyon jó pont volt alapból! Ja, és ha ki van bontva a haja, kicsit olyan mint a Reb Beach, úgyhogy emiatt vettük be igazából!" (nevet)Hogy álltok most új dalokkal? Van valami új irány?

"Nagy meglepi nem várható, Avatar lesz ez is, ahogy kell! Nem akarunk mást, csak jófajta dalokat, meg rockot! Tehát senki ne számítson hatalmas megfejtésekre, hörgimörgi metalra, vagy bárminemű felesleges modernkedésre. Ha jól számolom akkor 7 vadiúj dal van most kész január óta, meg egy rakat ötlet ami olyan 40-60%-os.

A változást most ott látom, hogy kicsit letisztultabb, dallamosabb a dolog, a szövegek pedig emberközpontúbbak, mint inkább globális problámákat feszegetnénk velük. Változás még az, hogy a három vokálszólamból Barnával már négy lett, úgyhogy még nehezebb lett minket hangosítani! (nevet)

Illetve megtisztulásképpen otthagytuk a régi próbatermet is, most a változatosság kedvéért én járok a város másik végére... (nevet)


Hol lehet titeket elérni a neten?

"Miután a netről a tagcsere alkalmával sértődésből le lettünk gyilkolva, így új elérhetőségeink vannak!

www.avatarzenekar.com
www.myspace.com/avatarbandhungaryAVATAR - Eddig tart (új dal az Edda előtt, érdekessége, hogy Szaszkó a bevérzett torka miatt nem énekelhetett, így a többiek pótolják)
A dalszerzés terén ki most a főkolompos? Ki hozza a több ötletet?

"Most is a Ricsosz vitte a pálmát, de a hangszerelésbe meg a szerkezetekbe már többet beleszóltam, és nekem is jött több ötletem. Krisszel már többször összejártunk riffeket, témákat összerakni, és ő is írt szövegeket, illetve Szaszkó is hozott ötleteket, ezeket a jövő héten meg is csináljuk... Idén még szeretnénk kijönni a lemezzel. Meglátjuk! Az új dalokból 4-5 biztos elő fog fordulni a bulikon, vetésforgóban játsszuk őket."


Trükkös kérdések


 
Divlje Jagode (Tamás újvidéki, a DJ pedig a legnagyobb jugó rockbanda volt) vagy Edda?
 
"Húúú… Ez olyan alma-körte…előbbi azért mert az otthonom, a gyermekkorom, az Edda meg az itteni, magyarországi életemhez kapcsolódik. Legyen mindkettő, mert tök összehasonlíthatatlan!"


"Bakancsos" Edda - újraindult Edda?

 
"Egyre jobb… (nevet) Nekem egyértelműen az új Edda, a 6-ostól a 15-ösig. Mondjuk leginkább a Szélvihar és Elveszett illúziók közti! De az első kettő nélkül sem lennék meg sokáig!" (nevet)


Europe vagy Bon Jovi?

"Figyelj, a két legkedvesebb albumomat ők adták ki '86-'87-ben.. Most erre mit mondjak?! Hol így, hol úgy. A Joviban kevesebbet csalódtam az utóbbi 10 évben mondjuk, bár abban is épp eleget!" (nevet)


John Norum vagy Richie Sambora?


"Ha gitáros és gitárjáték, akkor Norum az alap. Mindig elmondom, hogy miatta kezdtem gitározni. Ha meg a zeneiséget veszem alapul, a stilisztikát, a dallamokat, a hangulatot, akkor abban Richie mester verhetetlen nálam! De egyik sem nyűgözött le olyan 1994 óta. Mi lenne, ha összegyúrnánk őket?" (nevet)


Kun Peti vagy Alapi Steve?


"Én Steve-et tartom itthon messze a legjobbnak, és nagyon nagy hatást gyakorolt rám, viszont örökre Kun Peti marad a legnagyobb kedvenc az itthoniak közül! Ha rágondolok azokra a '91-'92 körüli bulikra, libabőrös leszek a mai napig! Gyerkőcként lenyűgözött teljesen, és a direktebb, rockosabb/metalosabb megközelítése sokkal közelebb áll hozzám! Nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem ismerhettem személyesen!"


John Norum vagy Kee Marcello?

"Ez olyan mint az Alapi / Kun párhuzam. Nekem egyértelműen Norum!"


George Lynch vagy Eddie Van Halen?

"Óh, ez könnyű! (nevet) ŐEddiesége mindenki felett áll! Eddie Éltessen mindenkit! Amúgy meg Mr. Scaryt is imádom, Vito Bratta-ról nem is beszélve.. meg pl. John Sykes-ot is, lett is már Les Paulom!" (nevet)


Avatar vagy Gyűrűk ura?

"Se nagy filmes, se nagy fantasy-s nem vagyok, így az utóbbihoz érdemben nem tudok hozzászólni. Még egyszer nem volt türelmem, hogy végignézzem. Az Avatart megnéztem, és nagyon tetszett, elsősorban a hihetetlen részletesen kidolgozott fantáziavilág. Mondtam is, hogy faszán néznénk ki kékre festve, ágyékkötőben, hosszú farokkal a színpadon! (nevet) Amúgy meg ha ajánlhatok filmet, akkor nézzétek meg a Rock Start! Azt, amiben Steel Dragon formátumban húzza Jeff Pilson, a kis Bonham, Zakk Wylde meg Blas Elias mellett még sok más... Na, az nem kispálya, uraim!" (nevet)
 

 

Hozzászólások

[004415]
apolo
ahogy az avatartól a határ nélkült és a hontalanult hallgatom,eszembe jut a gyalázatos december 5.-ei népszavazás...
[004411]
apolo
a határ nélkűl fantasztikus dal.és a szöveg...itt még a ricsosz volt a billentyűs,aki a szkítiában éa a nemadomfelben is játszott...
[004410]
apolo
avatar-jó zene,komoly szövegekkkel...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS