BLOODY ROOTS - Smiciék Isten kezében!

A koncepciózus thrash anyag dalai Smici szavaival

2010. április 21. (szerda) 19:47 | utoljára módosítva: 2010. április 26. (hétfő) 07:32
Isten kezében címmel jelent meg a Bloody Roots debütáló albuma. A formáció nem más, mint a Moby Dick frontember Smici szólóprojektje, számos vendégzenésszel és társszerzővel. A koncepciózus lemez öt dalszövegét a Dalriadás Ficzek Andris írta, aki érces hangját is hallatja az albumon, de az Ektomorfos Farkas Zotya (képünkön Smicivel), a Cadaveres Körmi is meghívást kapott az albumra, akárcsak a Wall Of Sleep két gitárosa, vagy a Nevermore kapcsán rengeteget emlegetett Vörös Attila.
Smici koncertcsapatot is szervezett már, melyben a lemezen is villantó nagyobbik fia, Schmiedl Balázs a másik gitáros, mögöttük pedig egy atombiztos ritmusszekció dohog. Most pénteken a soproni Hangárban lépnek fel, másnap pedig Pécsett! Ha kíváncsi vagy a koncertekkel kapcsolatos hírekre és a lemez dalainak személyes bemutatójára, kattints!

 

 BLOODY ROOTS (koncertcsapat, b-j): Horváth Tamás basszusgitáros, Schmiedl Balázs szólógitáros, Schmiedl Tamás énekes/gitáros, Tarcsai Ádám dobos
 


 

"Kedves Barátaim! Hétvégén koncertek!

Otthon hazai környezetben fellépni mindig egy nagy kihívás, főként ha ez az első ilyen.
Mi is így vagyunk ezzel, nagyon készülünk és mindent megteszünk, hogy emlékezetessé tegyük a péntek estét.

Sok vendégünk lesz, nagyon jó zenekarokat hívtunk. Igyekezzen mindenki a Hangárba, mert korai kezdés lesz. 20h-tól Felvidék legjobb modern metal zenekara az Eye Beyond Sight veszi birtokba a színpadot, rögtön utánuk a fiatal generáció egyik legreményteljesebb soproni csapata a Blizard lép a deszkákra.

Harmadikként a budapesti K3 zenekar játszik, mesterien kezelik a hangszereket, igazi vitruózok, nem véletlenül vendégszerepelt lemezükön a Dream Theater billentyűse Jordan Rudess. Azt hiszem ez önmagáért beszél, ki ne hagyjátok!
 
És következik, aminek következnie kell, vagyis mi, jön a Bloody Roots! Az Isten kezében album dalaiból válogattunk, melyeket Moby Dick számokkal vegyesen játszunk. Eljátszunk pár dalt a K3 tagjaival, Szuna Péterrel és Kállai Jancsival, jön Ficzek Andris a Dalriadaból, hogy Sopron zászlaját közösen magasra emeljük, jön Rózsi és Kurti, a régi zenésztársak, ős Moby Dick tagok, hogy Sopronban hosszú idő óta először, újra együtt adjuk elő a legklasszikusabb Moby Dick dalokat. Lesznek meglepetések is, de mindent nem árulhatunk el.
 
Mindenkit szeretettel várunk, hajrá Sopron, pénteken Hangár!
 
Amiért még érdemes korábban érkezni: a belépő 21h-ig 1000Ft, 21h-tól 1500Ft.
 
Szombaton pedig a Pécsiek készülhetnek!
A K3 és a pécsi Terror Zone Kreator Tribute zenekarokkal tiszteletünket tesszük a Toxicban."

A Bloody Roots album munkálataiban résztvevő alkotó és zenészgárda:
 
Dalszerzők, szövegírók:
Schmiedl Tamás (Moby Dick)
Farkas Zotya (Ektomorf)
Füleki Sándor (Wall Of Sleep) 
Ficzek András (Dalriada)
Körmöczi Péter (Cadaveres)
Kemencei Balázs (Wall Of Sleep, Stonedirt)
Vörös Attila (Remembering The Steel)
Egri-Kiss Dávid (Fuge)
Sill Attila (Eye Beyond Sight)
Ványi Szilárd (ex-Cavum)
 
Hangszeres közreműködök:
Kállai János (K3)
Szuna Péter (K3)
Szíjártó Zsolt (Akela, After Rain)
Ziskó Olivér (ex-Cavum, Sear Bliss)
Homonnai Gergely (Ektomorf, Cadaveres)
Schmiedl Balázs (Amadea)
Horváth Tamás (ex-Cavum, Desertplane)
Tarcsai Ádám (ex-Hayseed)

 

 

A Bloody Roots Isten kezében című debütáló albumának dalait Smici mutatja be:

KÉSŐI FOHÁSZ

“Ezzel a dallal kezdte meg útját a projekt, pontosabban ennek egy kezdeti változatával, mert később gondoltam egyet és a teljes számot átírtam. Már az énektéma, szöveg is készen volt, de ahogy rákerültek a dobok és visszahallgattam egy rögtönzött felvételről, túl konszolidáltnak éreztem. Nekem hiányzott belőle a lobogó tűz, ami egyből éget, pedig sokan biztosan kiegyeztek volna vele. Végül csak a kezdő téma maradt meg a végső változatban, de megtaláltam, amit kerestem. Most olyan amilyennek elképzeltem, iszonyatosan nagy energiákat szabadít fel, az erő és az érzelmek találkozása, a zsigerekig hatol.

A dal szövegét Ficzek Andris (Dalriada) írta és hihetetlen jól ráérzett, bele tudott illeszkedni a dal hangulatába, mintha belelátott volna a lelkembe, első olvasásra a magaménak éreztem. Egyetlen sort, de betűt sem kellett rajta változtatni, de ugyanez vonatkozik a későbbi, további Andris által megírt szövekegre is. Nekem ez új volt, mert a korábbi lemezeimnél sokszor sakkozni szoktunk a sorokkal mire összeállt a végső verzió. Ez megkönnyítette a munkát és élőbbé, természetesebbé tette a dalokat. Valószínűleg ebben közrejátszott az is, hogy Andris nemcsak tapasztalt dalszerző, de mindemellett zenész és énekes is.

A középső kiállás, gitárszóló nekem hatalmas flesh, nem tudok hozzászokni, még mindig borsózik tőle a hátam, akkora feeling, felemelő érzés van benne. A nagyszerű gitárszólót Kállai Jancsi játszotta fel, de érdemes odafigyelni a bőgőre és a dobokra is, arcleszakító breakek vannak a dalban.”
 

ISTEN KEZÉBEN

“A lemez címadó dala ebben az esetben nem helyes definició, mivel a lemez címe volt meg előbb és később az ehhez igazodó dalcím. Igazi thrash tétel, karakteres riffekkel és nehéz, technikás dobokkal. A gitárszóló Balázst dicséri, ez és a többi szólója is bizonyítja, hogy nem véletlenül kapta meg a projektben a szólógitárosi posztot. Nem lehet nem megemlíteni ismételten a dobokat, itt olyan technikailag nehezen kivitelezhető dolgok vannak, amit egy átlaghallgató nem biztos, hogy észrevesz, a zenészek remélhetőleg igen, a kritikusoknak meg illene.

Érdemes jobban odafigyelni milyen breakek, kétlábdobok, cinezések történnek és ez vonatkozik az összes többi dalra is. Pontosan ez is volt a cél, a jó dalokon kívűl technikailag is magasra tenni a lécet, a dobok hangszerelésével hosszú hónapokat foglalkoztunk és sokszor még a jóval sem voltam elégedett, még jobbat akartam. Fél évig kerestem a dobost, aki mindezt le tudja játszani. Annyit még hozzáteszek, ami számomra nagyon-nagyon lényeges, mi is alkalmaztuk a mai, modern stúdiótechnikát, de ami a lemezen hallható az élő dob, nem holmi átverés, nem letriggerelt műanyag szar.”

 
HARAGVÓ ISTENEK

“Száguldó riffek, az egyik leglendületesebb dal, a középrész egyik kedvenc riffemmel indul és Vörös Attila szólója, a végén... a többszólamú játék valami fenomenális! Mowgli nem véletlenül fér be még a Nevermore-ba is! Egyszerűnek is tűnhet a dob alaptempója, de piszkosul nehéz a lábdobokat ebben a tempóban a megfelelő dinamikával, pontosan eljátszani, végtagfüggetlenítési bravúr. Az utolsó refrén alatt a bőgő, ahogy lépdel felfelé harmoniában nem éppen szokványos, merész húzás volt Szuna Petitől, de nekem elsőre nagyon bejött.”

 
VÉREZZEN MEG MINDEN

“Ezen a dalon majdnem elvéreztünk, kivitelezés szempontjából a legnehezebb volt. Énekileg sem volt egy egyszerű megfejtés, legalábbis ami az én dallamos részeimet illeti, hiszen ezt a dalt ketten énekeljük Ficzek Andrissal, neki viszont otthonos terepnek számított. Nemcsak a szokásosnál magasabb hangfekvéssel kellett megbirkóznom, hanem egy november végétől tartó torokproblémával, ami igen lelassította és megnehezítette a stúdiózás határidőre történő befejezését.

Az igazi problémát azonban a gitárok feljátszása jelentette, mivel a dal szerzője Egri Kiss Dávid, alias Fuge a stúdiózás megkezdése előtt kiköltözött a New York mellett lévő Marylandbe, hogy összerakjon egy félig magyar, félig amerikai zenekart.

Nekünk kellett megoldani hirtelen a gitárokat, ami tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de annál is nehezebb volt, majdnem belefalcoltunk. Több gitáros is nekifutott, de mindenki térdrehullott! Újra és újra feljátszottuk, végül a hatodik nekifutásra sikerült egy olyan verziót összehozni, amire azt mondtam rendben, ez vállalható. Ez az egyik legmodernabb dal a lemezen, ami nem meglepő, hiszen Dávid a legfiatalabb szerző a projektben. A virtuóz gitárszólókat ismét Vörös Attila követte el. A bőgőt minden dalban kiemelhetném, mert amit Szuna Péter az egész lemezen művel, anélkül ez a lemez nem lehetett volna ilyen, amilyen. Sok metal lemezen eldugják a bőgőt, na itt egészen más a helyzet, ezt nem kell takargatni.”

 
A NAP GYERMEKEI

“Old school thrash, dallamos speed metal, sodor, hengerel, nagyon sűrű énekkel, nem könnyű levegővel bírni. A gitárszólót Szupermen tekerte fel, virtuóz, igazi thrash szóló. A nótát Ványi Szilárd ex-Cavumos gitárossal raktuk össze, a szöveget Ficzek Andris írta.”

 
ÁRVA VILÁG, ÁRVA FIA

„Ezzel a dallal Füleki Sanyi (Wall Of Sleep, ex-Mood) rendesen megvárakoztatott, nehezen akart elkészülni, de én nem hagytam, hogy kitűzze a fehér zászlót, kihajtottam belőle és milyen jól tettem. Jó kis dal lett belőle, de hát Sanyitól pontosan ezt is vártam, mindig is nagyon tiszteltem szerzői munkásságát. A gitárszólót sem volt egyszerű megfejteni, mivel nem könnyű maga az alap, nem lehet akármit rájátszani, hogy még hangulatban is stimmeljen. Több verzió született, több gitárostól, de végül Balázs oldotta meg a legsikeresebben a feladatot. A szövegben megint Andris alkotott nagyot, pedig panaszkodott, hogy szívás a dal a nem négynegyedes énektéma miatt, de végül csak összehozta és milyen jól!”

 
NE ADD FEL

“Groove-os, húzos középtempó, olyan Ektomorfos! Nem véletlenül, hiszen Farkas Zotya nótája. Ezt a dalt már tavaly felvettük, volt is egy előkevert verzió, de most újrakevertük az egészet. Sőt az éneket újravettem, mert időközben beszereztem egy még ütősebb énekmikrofont és Balázs meg újrajátszotta a gitárszólót. Az éneket felváltva nyomjuk Zotyával, szinte leharapjuk egymás fejét - nagyon súlyos.”

 
SZÉL, NAP, FÖLD, JÉG

“Vörös Attila alapötletéből épült fel, de mire lemezre került, faragtam itt-faragtam ott, egy kissé átalakult. Attila azt mondta, már nem is érzi ezt ő igazán a sajátjának, így megkaptam ajándékba. Andris írt rá szöveget, aki olyan formában volt, hogy nem tudott hibázni, egy másik dallal együtt, egy nap alatt megírta, miután mondtam neki, hogy határidő van, már tegnapra kellett volna. A mesteri gitárszólók természetesen ismét Attila művei, aki egyébként elmondom, nem sokat szarozott a stúdióban. Két és fél óra alatt felnyomta a szólókat és ebben benne volt egy ebéd is. Mondtam neki, maradjon, kéne még egy jó gitáros a projektbe, de ő inkább ment Nevermore-ozni! (nevet) Ja és szívtunk itt is a kísérettel, amit eredetileg Attilának illett volna feljátszani, de mivel nem bírtuk megfizetni, főként nem dollárban, elrepült a tengerentúlra...” (nevet)

 
ROSSZ JELLEL SZÜLETTÜNK

„Körmi dala, és mint később kiderült, volt belőle más változat is. Attila, aki akkor még a Cadaveresben is nyomta, nem mindent úgy játszott fel a demóra, ahogy Körmi eltervezte, de mire ez kiderült, a szöveg már elkészült, így azt mondtam, hogy most már minden marad így. A lemez leghosszabb gitárszólójában, úgy tűnik, Attila soha nem fogyna ki a hangokból, mindig tud hova továbblépni. A dob veszedelmes, őrült tempók, gyilkos breakek, dobos legyen a taplán, aki lejátsza. Lehet, ki is írunk egy versenyt, meg lehet próbálni!” (nevet)

 
ÖRÖK BÜNTETÉS

“A legelső dalok közül való, nagyon könnyedén született, szigorú riffekkel, veszett gyors tempóval, Balázs rövid, de tökéletes thrash szólójával. A dal végén súlyos belassulás jön, amire doktor Kohlmann Péter barátom bársonyos hangján a Halotti Beszédből szemezget.”


BLOODY ROOTS - Ezer év (Ziskó Olivér Workshop videója az MD Stúdióból)


 
EZER ÉV

“Hihetetlen könnyedén összeállt a dal, egyik délután összeraktam a riffeket, rá következő hajnalban pedig megírtam a szöveget. Nagyon jó játszani élőben, de sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik. A gitárszólóval eredetileg mást bíztam meg, de Attila nagy munkakedvében véletlenül rágitározott, ami olyan jól sikerült, hogy azt mondtam, ez marad is, ennél nem kell jobb. Aztán a gitárszóló helyére Szuna Peti önszorgalomból feljátszott egy olyan bőgőszólót, hogy nagyot koppant az állam a padlón és azt mondtam, ez sem maradhat ki, ennek is helyet kell szorítani, így a végére ismét behoztuk a szólóalapokat. A dobok hangszerelése Ziskó Olivér "dobzsonglőr" érdeme. Remekül eltalálta mi kell ide, technikai high school!”

 
MÁRIA ORSZÁGA, KOLDUSOK HAZÁJA

“Kemencei Balázs (Wall Of Sleep, Stonedirt) old school thrash nótája, gyors riffek, agresszív dobok - nagyon állat! A gitárszóló is Balu villámkezeit dicséri. Tévedésből fél hanggal feljebb játszottuk fel a bőgőt, valami számítógépes szarakodás miatt úgy küldtem le a demót Péternek, ő meg azt hitte így van rendben, így csinálta meg. Mire észrevettük, már nem volt visszaút, úgy maradt. Egyébként nem tett rosszat a nótával, szerintem sokkal jobban szól, csak én szívtam, mikor jött az éneklés. Rohadt sokat számít fél hang, ha már amúgy is a határokat súrolod...”

 
A GYŰLÖLET MEZEJÉN

“A dal alapötleteit, fő riffjeit Sill Attila, a felvidéki Eye Beyond Sight gitárosa hozta. Ezt egészítettem ki pár témával, riffel, aztán egy kicsit megkevertem, mint egy jó mixer a koktailt és össze is állt ez a thrash remek. Azért ennyire nem volt egyszerű, többször nekifutottunk, de végül megérte a kitartás, mert nagyon húzos nóta lett! A szöveg előbb megvolt, mint a kész zenei alap, így ahhoz is kellett igazodnom. A szólóalap megint nem szokványos, becsapós és ezért kicsit jobban feladta a leckét Balázsnak, de végül megtalálta a hangulatban odaillőt.”

www.bloodyroots.hu
www.myspace.com/bloodyrootsband

A Bloody Roots CD-jét itt rendelheted meg!

 

 

Hozzászólások

[001057]
angyalka34
Az album nagyon tuti lett...
Imádom őket:)Igy tovább
[000974]
jrpi
fantasztikus album lett! :) fel van adva a lecke a Moby Dick számára is!
[000967]
nightwica
Nekem nagyon bejön ez a zene! A dalok, a szövegek, Andris éneke
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
2021. január 15. (péntek) 18:52

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The Savage Season egyúttal egy klip is született. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette, valamint egy fiatal rockgitáros,...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től
SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től

Pár hete jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók előtt,...

WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear
WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear

Curse Of Autumn címmel március 5-én jelenik meg a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez utódja....

WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge
WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge

A koronajárvány globálissá válása előtt még úgy volt, hogy 2020 nyarán kijön a folk/ambient vonalas norvég Wardruna ötödik albuma, a Kvitravn (White Raven, Fehér holló), a lemez...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS