THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Folkos révület

Többet játszanak külföldön, mint itthon

2010. április 12. (hétfő) 13:46

Ha április 16-án épp Prágában időznél, ki ne hagyd az A Studio Rubinban a hely honlapján pagan gothic folk bandaként jellemzett magyar formáció, a The Moon And The Nightspirit koncertjét!
Az Evensong romjain még 2003-ban alakult békéscsabai duó (Tóth Ágnes - ének, hegedű, billentyűsök, furulyák, és Szabó Mihály - gitár, szövegek) a következő nyolc fellépéséből mindössze egyet játszik hazai terepen, ez május 10-én lesz a Dürerben, a fatörzsölelgetős black metal amerikai képviselője, a Throne In The Wolves Room előtt. Pár nappal ezelőtt azonban a Vágtázó Csodaszarvas vendégeként léptek fel az A38-on, ahol a megszokott módon Ágnes és Mihály kiegészült Végh Gábor perkással és Cseh Gergely basszerrel. Dósa Miklós és Simon Andrea a basszusgitárosnak tette fel villámkérdéseit.
Táltosok, révülés és varázslat
 
"Egy vagyunk mind, rögből Élet
maggyermek Föld-bölcsőben
Fény vagyunk mind, tüzes Lélek,
mely izzik, lüktet, újul, szület"

(Rögből élet)


THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Rögből élet 
A The Moon and the Nightspirit amellett, hogy különleges zenei világot képvisel, még népszerűsíti a magyarság kultúráját a népzene segítségével. Dalaikban életre kelnek a középkori "pogány" mesék, hiedelmek, mítoszok egy természet ihlette harmóniában. Számos érdekes hangszert vonultatnak fel a lemezeiken, pl. kaval, citera, doromb, illetve egy nagyméretű, kétfenekű makedón dob, a tapan.Mit kell tudni a The Moon And The Nightspirit előéletéről?
 
"Létezett egy békéscsabai doom/death zenekar, az Evensong, az volt az előd. Az Evensong feloszlása után Ági és Misi megalapította ezt a formációt. Az élő fellépések alkalmával, a teljesebb hangzás érdekében Végh Gábor és jómagam is erősítjük a csapatot."


 
Európa hány országában volt már fellépésetek?
 
"13 országban, de inkább nem sorolnám fel mindet! (nevet) Tényleg sokfelé jártunk már, és folyamatosan jönnek az újabb megkeresések. Portugáliában például többször is koncerteztünk az ottani kiadónk közreműködésével. De említhetném Litvániát is. Sok nagyon jó hangulatú koncertünk volt."


Litvániában például hogy fogadták a magyar folk hagyományokra építő zenéteket?
 
"Leginkább a visszafogott, kissé tartózkodó skandináv atmoszféra fogadott minket..."


Visszafogott atmoszféra egy német fesztiválon...Miért éppen portugál kiadóval dolgoztok?

"A megfelelő kiadóhoz a megfelelő zenét!" (nevet)

 
Nehezebb a dolgotok külföldön azáltal, hogy magyarul énekeltek?
 
"Cseppet sem hátrány, hogy magyarul énekelünk, inkább egzotikumnak számít. Sőt!
Gyakran a koncertek végén odajönnek érdeklődni, hogy milyen nyelven énekeltünk. Aztán amikor megtudják, hogy magyarul, gyakran érkezik olyan válasz, hogy valamikor majd meg szeretnék tanulni magyarul. Ilyenkor szoktunk elmosolyodni..." (nevet)


Itthon melyik volt emlékezetes fellépésetek?
 
"Ugyanitt, az A38-on játszottunk már a finn Korpiklaani előtt, a Kongresszusi Központban pedig a Deep Purple legendás egykori gitárosának, Ritchie Blackmore-nak a mai formációja, a Blackmore's Night előtt léphettünk fel."
 
 
Van olyan nagy álmotok, vágyatok, hogy valamelyik ismert, legendás zenekar előtt játszhassatok?

"Nem különösebben. Volt már alkalmunk számos ismert zenekar előtt játszani, itthon is, külföldön is. Inkább azt tartanánk fontosnak, hogy a profi zenészek velünk kapcsolatban pozitívan vélekedjenek. Ritchie Blackmore például, akivel már korábban is játszottunk együtt, kifejezetten velünk szerette volna kezdeni a Kongresszusi Központ-beli koncertjét. Ez nagyon nagy elismerés volt számunkra! Arra pedig nehéz szavakat találni, hogy a koncert végén személyesen dicsért meg minket, mert nagyon tetszett neki a játékunk. Ezek azok a pillanatok, amik leginkább motiválnak minket."  

 
És milyen zenék hatnak rátok?
 
"Rám például egy kanadai énekesnő, Loreena McKennit volt nagy hatással. De a metalból vagy a népzenéből is sok minden. Igazából mindenhonnan merítünk egy kicsit."

 
A magyar lelkületű zenét mennyire sikerül átadni külföldön?
 
"Itthon nyilván könnyebb, viszont külföldön kuriózumnak számít ez a muzsika, például Németországban megvan ennek a típusú zenei iránynak a masszív közönsége, ott az ilyen fesztiválokat várakban rendezik, megfelelő díszlettel, skót dudával, akusztikus zenékkel..."


www.myspace.com/themoonandthenightspirit
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KYLFINGAR - Klippremier: Istenek hangja
2020. augusztus 5. (szerda) 18:00

Új videoklipet készített a Kylfingar zenekar a Világok határán című legutóbbi albumuk két éves évfordulója alkalmából az Istenek hangja dalhoz. Egyúttal az első lemezen hallható Helheim daluk is átesett egy korszerűsítésen, akárcsak a remaszterizált Istenek hangja. "Az Istenek hangja című számunkhoz régóta tervben volt egy harci jelenetekkel megtűzdelt, nagyszabású klip, viszont a megvalósításához sokáig nem találtuk meg a megfelelő partnereket. Szerencsére megismerkedtünk az Aurora Borealis hagyományőrző egyesület és a Flokken csapatának vezetőjével, Sebő Bélával, aki nyitott volt az együttműködésre. Egyébként már a 2019-es Rockmaratonon is ők emelték a bulink hangulatát a színpadon. Az operatőrünket, Regős Bálintot is Béla ajánlotta, Bálint pedig nagy lelkesedéssel és szakértelemmel segített kidolgozni a klip jeleneteit. A kisfilm történetének alapja, hogy egy fiatal viking harcos egy talizmánt kap...

SÓLSTAFIR - Az első dal a novemberben érkező új albumról: Akkeri
SÓLSTAFIR - Az első dal a novemberben érkező új albumról: Akkeri

Endless Twilight Of Codependent Love címmel november 6-án jelenik meg az izlandi pagan metalos Sólstafir hetedik albuma, a 2017-es Berdreyminn lemez utódja. A friss anyagról máris itt az...

METALLICA - Nyár végén jön ki az S&M² koncertfelvétel, premier: Moth Into Flame
METALLICA - Nyár végén jön ki az S&M² koncertfelvétel, premier: Moth Into Flame

S&M²: Metallica And San Francisco Symphony Together Again. Live címmel augusztus 28-án jelenik meg a Metallica új kiadványa, a tavaly szeptemberben a San Francisco-i szimfonikusokkal...

GOJIRA - Négy év után új dal érkezett a francia metal mesterektől: Another World
GOJIRA - Négy év után új dal érkezett a francia metal mesterektől: Another World

Another World címmel, egy animációs klip kíséretében mutatta be új dalát a francia Gojira. A 2016-os Magma lemez óta ez az első friss nótájuk, a producer maga a frontember Joseph...

MONEYROLL - Dalpremier a debreceni P. Box tagok új zenekarától: Mitől jó?
MONEYROLL - Dalpremier a debreceni P. Box tagok új zenekarától: Mitől jó?

Pár héttel ezelőtt mutatta be első dalát az a MoneyRoll nevű új csapat, amelyet a debreceni P. Box zenészei alapítottak, most pedig itt a folytatás, a második nótájuk, a Mitől jó?,...

THE DEAD DAISIES - Januárban új album Glenn Hughes-zal, februárban magyar koncert!
THE DEAD DAISIES - Januárban új album Glenn Hughes-zal, februárban magyar koncert!

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS