LORD - A Mahasz lista 2. helyén nyitott az Örökké album!

Tabáni István verhetetlen...

2010. április 8. (csütörtök) 15:34

Örökké címmel április elsején jelent meg az egyik legpatinásabb magyar hard rock banda, a szombathelyi Lord friss stúdióalbuma... és azonnal a Mahasz lista 2. helyére ugrott! A limitált első szériában egy extra DVD-t, a 2008-as sitkei koncert felvételét is rejtő anyagra 13 új dalt rögzített a Lord a modern metal hazai mekkájának is tekinthető érdi Bakery stúdióban, méghozzá Varga "Pici" Zoli értő irányítása mellett. A korszerű hangzással rendelkező, de ízig-vérig lordos lemez dalait a csapat két oszlopos tagja, az énekes Pohl Misi és a gitáros Erős Attila mutatja be a hammerworld.hu-nak.
1. MÁS AZ ÉLET
Misi: "Ez itt Attila találmánya, ő is énekelte fel nekem fel a demóra. A demó alapján írta meg Balogh Józsi a szám szövegát, amit aztán át is írtunk, mert eredetileg egy kicsit negatívra sikerült. Most sem túl pozitív azért, mert hát a mai világról szól, de azért így már jobb, így már lordosabb. Más az élet, más a törvény, ez a mai világ...

Attila: "Két mélyebbre hangolt nóta is van a lemezen, ez az egyik. Nagyon dübörög! Nekem ez az egyik kedvencem az újak közül."


2. NEKED SOHA NEM ELÉG

Misi: "Ez úgy született, hogy Attila elénekelt nekem egy dallamot, angol szöveggel, amihez ott volt a magyar refrén, hogy 'neked soha nem elég, de nekem elég'. Vagyis ehhez kellett megírnom a többit... (nevet) de adta is magát a dolog. Egy olyan nőről szól, aki túl sokat akar. Ez persze egy kitalált történet!" (nevet)

Attila: "Amikor megírom az új dalokat, először mindig a családon tesztelem le őket. Amikor ezt megmutattam a drágámnak, rám nézett… de elég érdekesen... (nevet) Mondtam is neki gyorsan, hogy nem rád gondoltam!" (nevet)
Amikor meg jött az a rész, hogy 'hidd el, nem te vagy az első', rá is kérdezett, hogy hát akkor ki?! (nevet) Nekem egyébként ez a kedvenc szövegem a lemezen, főleg ez a két sor: 'mikor a visszhang hozzád beszél, és csak nekünk zenél a szél...”


3. LÉPJÜK ÁT A MÚLTAT
Attila: "Na, ez itt az én választási nótám!" (nevet)

Misi: "Ez csak úgy kigurult belőlem, nem volt semmi instrukció. Attila felénekelt rá egy olyan dallamot, ami teljesen követhetetlen volt. A verze rész meg a bridge tökre rendben volt, de a refrént már dühében énekelte fel. Mondtam is neki, hogy ez biztos tök jó, csak nem bírom lekövetni… Először is meg kellett tanulnom az énekdallamot, és csak utána tudtam megírni rá a magyar szöveget. Írtam rá vagy húsz sort, mire ez a végső négy összeállt."
.

Attila: "Az volt a helyzet, hogy egyszerűen már nem jutott eszembe semmi értelmes. Valahogy mindig azt akartam ráénekelni, amit gitáron is játszottam. Aztán elegem lett, elindítottam a magnót, hogy kész, erőből valamit ráénekelünk és jól is van… Aztán visszahallgattuk: Á, mondom, ez jó! Misinek mondjuk annyival könnyebb szöveget írnia, mint Balogh Józsinak, hogy énekesként eleve olyasmiket talál ki, amikről tudja, hogy az ki is fog jönni, vagyis gond nélkül elénekelhető. Józsi pedig ragaszkodik ahhoz, ami kamu a demón szerepel, viszont az meg a magyar szöveggel már egész máshogy szól. Én egyébként nagyon örülök annak, hogy Misi előszedte ezt a rejtett képességét, mármint hogy szövegeket ír. Persze, eddig is sokat besegített, tehát ez nem egy újkeletű dolog. Most viszont elkezdett önállóan is alkotni."


4. A MÚLT MEGTALÁL
Attila:
"Ez egy különleges hangszerelésű dal, szájgitár is van benne. Ez azért nem jellemző a lassú dalokra... Az első dalunk, amelyben akusztikus gitár hallható. Mellesleg van még egy ilyen az új albumo, az Engem ne várjatok. A zenét itt én hoztam, a dal szövegét pedig Balogh Józsi. Érdekessége még az, hogy szövegileg a klasszikus Vándor folytatása."


5. FÉLVE DE ÉLEK
Misi: "Balogh Józsi ezt szánta címadó dalnak, de végül más döntés született. Ha a zenét vesszük, ez önmagában egy zúzda szám. A refrénjét is át kellett írni, mert olyan pörgős tempó van benne, hogy nehéz volt rendesen megszólaltatni."


Attila: "Ez egy jó kis nóta, a tempójában még némi punkos-rockos dolog is megbújuk. Én nagyon szeretem! Eleve úgy viszem a dalokat a stúdióba, hogy azokat a 'japán dobos' már feldobolta. Ezt a számot egy 130-as tempóval mutattam meg a többieknek, a végén meg 150-es lett! Fel kellett húzni, fel kellett gyorsítani, különben elalszik az énekes!" (nevet)6. PRÓBÁLD MEG ÚJRA
Misi: "Ez egy slágeresebb szám ezen az albumon. Attila kitalálta, hogy legyen már egy ilyen 'nananázós' refrénünk is, én meg rábólintottam, hogy jó, ilyen még úgysem volt!"

Attila: "Az elején egy kicsit kétségbe is estünk, amikor Misi egy szál maga felénekelte a 'nananát', de aztán mindenkit behívtunk énekelni, aki csak arra járt! (nevet) Misi eredetileg felénekelte a három szólamot, majd a megvastagításhoz már mindenki kellett."


7. ENGEM NE VÁRJATOK
Attila: "Itt az első versszakot úgy írtam meg, hogy azon már lehetőleg ne változtassunk. Úgy képzeltem el, hogy egy szál akusztikus gitárral meg egy kiváló tangóharmónikával teljesen jó lesz. De Varga Pici azt javasolta, hogy inkább tegyünk alá valami tempót, és basszus is legyen, meg zongora is. Elmolyoltunk egy kicsit a feladattal, és jött a Fender zongora is, majd Józsi megírta a többi szöveget... és ez lett belőle.

Nekem ez a dal a szívem csücske!
Nem beszélve a végén a szájgitárról, hát az óriási! Az úgy lett odatéve, hogy felvittem a stúdióba a szájgitáromat, mert még két másik dalhoz is használni akartam. De sajnos elhalálozott, így el kellett mennem egy másikért... Utána vissza a stúdióba, ahol fel is játszottam a két dalt.

Már mentem hazafelé, épp Győr környékén jártam, amikor bevillant valami... Fel is hívtam Picit, hogy tudja-e, hogy elfelejtettem feljátszani a harmadik számot! (nevet) Javasolta, hogy forduljak meg, de egyből rávágtam, hogy nincs az az Isten!
Később amikor felmentünk Misivel meghallgatni a keverést, feljátszottam utólag, amit kellett. Nagyon rendben is van ott, nagyon szeretem."8. ADJ EGY FÉLÓRÁT
Attila: "Ebben a dalban egy vendég is szerepel, egy basszusgitáros srác, valamint a stúdióban másik műszakos csapatából egy hangmérnök srác, aki szintén basszer. Mondtam nekik, hogy srácok, itt a kiugrási lehetőség, gyertek énekelni! (nevet) Ők vokáloznak a refrénben, mert itt megint egy amolyan csordavokál hallható. Itt én írtam a refrént, többit Balogh Józsi."

Misi:
"Az a helyzet, hogy itt rendesen vakvágányra futottam, mert én is megírtam egy szöveget ehhez a dalhoz, és csak utána jöttem rá, hogy Attila nagyon szeretné ezt a félórás dolgot!" (nevet)


LORD - Ízelítő az új dalokból (a 2010. február végi Wigwam-buliról)9. HÍVNAK A FÉNYEK
Attila: "Ez Misi dala. Itt nemcsak a szöveget írta ő, hanem a zenét is. És, hogy legyen változatosság is, ez billentyűre lett hangszerelve. Misi eleve egy teljesen más dallamvilágot képvisel, mint én, így ez az egész dal is teljesen más lett, mint a többi."

Misi:
"Ez csak úgy kijött belőlem... Megmutattam a fiúknak, és nekik is tetszett..."


10. KÉPZELD EL
Attila: "Na, ez is az egyik kedvencem! Sok új kedvencem van, ahogy láthatod... (nevet) Amikor ez elején elkezdtük próbálni, és még csak szövegfoszlányok voltak, eléggé kétségbe voltam esve miatta. De a végére nagyon is összeállt!"

Misi: "A szöveg felét Józsi írta, a másik felét meg én. Amikor Józsi elhozta a szöveget, a refrénig szinte egyből megcsináltuk, de Józsi akkor nagyon megfáradt, így én láttam neki a folytatásnak.. A refrénje úgy 2 perc alatt született meg."11. ÖRÖKKÉ
Misi: "Ezt a számot teljes egészében én írtam. Ez lett a címadó is, bár egyáltalán nem annak szántam. Viszont a többiek ezt szavazták meg. Erről a dalról tudni kell, hogy a feleségemnek szól, Valentin napra kapta meg tőlem. Azonnal el is sírta magát, ahogy meghallotta..."


12. JÁTSZOM, MÍG ÉLEK
Misi: "Ezt a számott én írtam, a szövegét pedig ketten hoztuk össze Józsival. A Lordhoz hozzátartoznak ezek a lassú számok. Mivel nem vagyok gitáros, olyan rfiffeket nem tudok írni, mint Attila, nekem máshogy jár az agyam. De a legszebb lassúkat amúgy is a rockzenekarok írják, nézd meg csak a Metallicát vagy a Scorpionst!"
13. NE HAZUDJ SZÉPET 

Attila: "Ez Gidó dala, amihez Misi írta a szöveget. Egy gyönyörűséges zárónóta. Ennél jobb számot nem is tehettünk volna az Örökké album végére. Szépen megnyugszik minden, aztán lehet újraindítani a lemezt! Ez egy jó tendencia... A legutóbbi, Kifutok a világból albumnál is bevált, hogy egy szép lassú került a lemez végére. Egyébként a lemezidő sem volt meg, ezért is kellett!" (nevet)


www.lordzenekar.hu
www.lordinfo.hu


Az április elsején megjelenő HammerWorld magazinban exkluzív Lord interjú is olvasható, szintén Baranyai Gyöngyvér tollából.


A limitált CD+DVD verziót itt rendelheted meg

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."
2020. február 24. (hétfő) 14:37

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.  A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod.    A koncert Facebook oldala Pataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin...

METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori
METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori

Tragedy Of Delusion címmel a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg a 2010-ben alakult budapesti Meteora zenekar második nagylemeze. A 2017-es Our...

MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben
MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben

Kelet népe címmel megjelent és végig is hallgatható a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. A lemez Békességben című dala egy friss...

EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától
EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától

Pár napja egy új dalt tett közzé az Exhorder, most azonban egy rossz hírrel jelentkeztek: megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LeBellától. Egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan...

CARCASS - Augusztusban érkezik az új album
CARCASS - Augusztusban érkezik az új album

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett még decemberben a Carcass, az pedig friss hír, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása augusztus 7-én jön...

ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS