INSANE - Őrült nagy buli lesz ma a Dürerben!

Az Insane mellett fellép még: Turn Of Mind, Stiff Bastard, Pigs Might Fly, My Best Habit, Dystopia

2010. április 2. (péntek) 09:17 | utoljára módosítva: 2010. április 2. (péntek) 13:03

Ma este a Dürer Kertben játszik az Insane zenekar, de nemcsak ők lépnek fel, hanem még öt másik csapat is az ország minden tájáról, Szegedről, Fehérvárról, Veszprémből... A közös nevező az energikus, súlyos és modern metal, amely vonalnak a budapesti Insane már több, mint 10 éve kitartó harcosa. A külföldön és itthon is veszettül koncertező brigád tavaly Fonogram díjat is kapott az Our Island - Our Empire című, legutóbbi lemeze kapcsán, ami tökéletes születésnapi ajándék volt a 2009-ben éppen 10 éves csapat számára. Az Insane immáron hagyományos húsvéti pesti partija előtt egy kis helyzetjelentésre és jövőlatolgatásra kértük fel a csapat tagjait.   


INSANE (2007 óta):

Brünner Béla - gitár
Érsek Gábor - dobok
Kádár László - gitár
Molnár Bálint - ének
Tóth Bertalan - basszusgitár, ének
 
Szabó Dávid - "hatodik érzék" (szervezés itthon, promóció stb.)

 


 

Tavaly voltatok 10 évesek és Fonogram díjat is kaptatok az Our Island - Our Empire album kapcsán. Mondhatjuk, hogy 2009 volt az Insane eddigi legjobb éve?
 
Dávid: "Az biztos, hogy a válság ellenére is rekord koncertszámunk volt tavaly: 70 buli...  és ebből 54 itthon. 2009-ben 'csak' 16 alkalommal játszottunk külföldön."
 
Érsi: "Végre tudunk újra itthon koncertezni és ez csupán Dávid kitartó munkájának köszönhető! Illetve biztosan segített a Fonogram díj is, meg talán az is, hogy két klip is készült az Our Island - Our Empire lemezhez."


INSANE - Hocus-Pocus (a 2008-as Our Island - Our Empire albumhoz készült első klip)

 

 
Idén már januárban elindítottátok a turnézást. Ennyire nem bírtok otthon ülni?
 
Érsi: "Talán viccesen hangzik, de tényleg nem bírtuk! (nevet) Erre jó példa a tavalyi Karácsony: mindenki otthon volt a családjával, majd amikor vége lett, éreztük, hogy menni kell... és még az év végén lenyomtunk két bulit! (nevet)  Január 8 óta pedig folyamatosan koncertezünk!"
 
Valaki számon tartja, hogy az elmúlt 10+ évben pontosan mennyi Insane koncert volt?
 
Dávid: "Számításaink szerint 2010 végére már 600 lenyomott buli fölé kerülünk majd. Ez nagyjából 400 hazai és 200 külföldi koncertet takar."

 
Hogy lehet az ennyire intenzív koncertezést, a rendszeres külföldi utakat a melóhelyekkel egyeztetni? Ki mit csinál a zenekar mellett?
 
Érsi: "Minden akarat és kitartás kérdése szerintem. Volt például, hogy egy kéthetes turné után valósággal bezuhantunk a munkahelyeinkre... Éjjel még utaztunk, vezettünk vagy 18 órát hazafelé Litvániából. Kemény dolog ez az underground, de megéri az élmények és a közönség miatt! Volt 'ezermillió' buszlerobbanásunk, volt, hogy napokig nem aludtunk, és még sorolhatnám. Én személy szerint egy könyvkiadónál dolgozom, mellette pedig szervezem a zenekar életét, Berci könyvel egy légitársaságnál és ő is szervez, Laci asztalos, valamint a buszügyek felelőse, Dávid pedig egy laboratóriumban dolgozik és a hazai bulikat szervezi. Bálint és Norman meg töb alkalmi munkákat végeznek és mindig segítenek nekünk ebben – abban. Szóval egy kis családként működünk, immár 3 éve így együtt.
 
 
A válság hatását mennyire érzitek az Insane bulik látogatottságán? Mindenki próbál zsonglőrködni a jegyárakkal, spórolni, ahol csak lehet. Nálatok mi a stratégiai válasz a válságra?
 
Dávid: "A válság ellenére nálunk gyarapodik a nézőszám. Szerintünk sok függ az internetes megjelenésektől."
Érsi: "Minket ez nem nagyon érint, mert itt nem az az elsődleges cél, hogy profitáljunk a bulikból. Inkább jó koncerteket szeretnénk adni. Valamint az fontos még, hogy fizetni tudjuk a zenekar havi költségeit, amelyek egyébként igen magasak. A másik dolog pedig az, hogy amennyiben őszinte és szívből jön a produkció, akkor az emberek idővel értékelni kezdik a bandádat, pénz ide vagy oda. Nyilván sosem fogunk önálló bulikat nyomni mindenféle arénákban, de nem is ez a cél, hanem az, hogy a klubkoncertjeinken sokan legyenek és hogy mind a közönség, mind mi jól érezzük magunkat."
 
 
Új nótákkal hogy álltok most? Távlatosan mikor gondolkodtok egy ötödik albumban?
 
Érsi: "Rengeteg vázlatunk van már, illetve pont tegnap készült el egy új szám teljes vázlata két gitárral. Lassan, komótosan haladunk, nem akarunk kapkodni. Illetve nagyon nem is tudnánk ennyi koncert mellett! (nevet) Viszont abban bízom, hogy jövőre talán lesz új Insane lemez!"

 
Érsi, jellemezd légyszi a kreatív folyamatot a mai Insane-ben! Ki hozza az ötleteket, hogyan rakódik rá a többi elem az első vázra stn. Próbateremben alkotó csapat vagytok, vagy inkább a gép előtt ülve születik egy kezdeti demó?
 
Érsi: "Az Insane egy klasszikus próbatermi zenekar, viszont ezen belül is párokra osztódunk. Laci és Norman például együtt szoktak lemenni gyakorolni, én pedig általában Bercivel. Ezekből a közös muzsikálásokból mindig kialakulnak dalszerkezetek, majd ezeket gyúrjuk össze. De volt olyan is, hogy Bercinek vagy Bálintnak jött valami szövegötlete és aköré épült fel maga a dal. De van egy több éve dédelgetett tervünk is, ami a koncertek és a meló miatt sosem jön össze... Elmennénk közösen pár napra valami házikóba, és ott csak számokat írnánk, dumálnánk stb."
 
 
Az idei bulikon várható, hogy előkerül valami új dal is? Szoktatok egyébként kiadatlan dalokat tesztelni?
 
Érsi: "Az Our Island - Our Empire lemez megjelenése előtt rengeteg akkor még friss dalt játszottunk, és biztos vagyok benne, hogy amint teljesen kész lesz valamelyik új téma, azt tesztelni fogjuk a színpadon is! Most feldolgozásokat szoktunk extrának berakni, pl. a Deftones-tól a Headup-ot játsszuk már egy jó ideje, és most készül két újabb meglepetés!"


INSANE - 33 (a 2008-as Our Island - Our Empire albumhoz készült második klip)

 
A ti esetetekben a sok koncert és turné miatt nyilván még érdemes fizikai formátumban is kihozni egy CD-t, nem csak egyszerűen letölthetővé tenni az aktuális anyagot. El tudod képzelni, hogy egy idő után már csak 'download only' anyagaitok lesznek?
 
Érsi: "Én személy szerint CD-párti vagyok. Mondjuk nem azért, mert nem fejlődöm a világgal, hanem azért, mert mi még bakeliten, vagy magnókazettán hallgattuk a zenéket, aztán jött a CD, most meg minden egyéb. Még bőven 30 alatt vagyok, de hihetetlen, hogy kb. 15 év alatt mekkorát változott a világ. Simán elképzelhetőnek tartom a csak letöltést is, de emellett azt érzem, hogy van szükség az eredeti CD-re. Ebből a legutóbbi Insane lemezből csak mi, csak a koncerteken 400 db felett adtunk el! Ez azért nem rossz szám szerintem."
 
 
A merch-dolgoknak, a pólóknak, pulcsiknak miegyebeknek ki a felelőse a bandán belül?
 
: "Érsi és jómagam intézzük ezt a vonalat, a felelős pedig valójában a Legend csapata. Hamarosan a széldzsekitől a tangáig minden lesz!" (nevet)
 
 
Egy-egy olyan Insane miniturnéra, mint ez a júniusi finn körötök lesz, mekkora merch kínálattal mentek? Mi a legfurább eleme a merchpultotoknak? És más bandától mi volt a legfurább merchtermék amit valaha láttál?
 
Dávid: "Jelenleg 8-10 féle mintánk van. A sokszínnyomás lesz a következő lépcső, illetve mindig próbálkozunk újdonságokat, apró kis dolgokat odacsempészni a standunkra!"
 
Érsi: "Talán eddig a tanga vagy az óvszergumi volt a legfurább dolog, de biztos vannak még ennél durvább cuccok is!"
 
 
A külföldön legtöbbet játszó magyar bandák közé tartoztok. Ez pusztán elhatározás kérdése vagy óriási kalandvágy kell hozzá? Mert anyagilag biztosan nem kifizetődő egy balti vagy akár egy finn kanyar, nem?
 
Érsi: "2005-ben kezdtünk el Északon játszogatni. Az első turné nem volt nyereséges, sőt totálisan bukó volt! (nevet) De innen-onnan, támogatásokból összeszedtük rá a pénzt. Utána ugyanúgy, mint itthon, elkezdtünk szépen visszalátogatni, majd arra döbbentünk rá, hogy most már minket hívnak és nem ráfizetéses a dolog. Jelen pillanatban pedig nézőszámilag is jobbak a bulik és most már nem kell aggódnunk azon, hogy bukunk-e a turnén vagy sem. Mondjuk, ahogy ismerem a társaságot, még ha veszteséges is lenne egy-egy kanyar, akkor is elmennénk, mert annyira szeretünk zenélni, utazni és új emberekkel találkozni."
 
 
A mostani finn miniturné hány buliból áll, mekkora helyeken játszotok és kikkel? Szerinted a finn klubokban milyen fejek jönnek le egy-egy Insane bulira?
 
Érsi: "A 2005-ös turnénk során már volt egy bulink Tamperében, és az a kevés néző ellenére is jól sikerült. Készültek velünk interjúk, profi volt a klub, az ellátás, szóval minden klappolt. Ez a mostani kör úgy jött össze, hogy a tavaly nyári balti turnén egy lettországi koncerten játszott velünk egy finn banda, akikkel lecimbiztünk. De nem maradtunk akkor semmiben, sőt még kontaktot sem cseréltünk, majd jött egy e-mail pár hónappal ezelőtt, hogy lesz egy kis turnéjuk és szeretnék, ha mennénk. Erre nyilván nem mondhattunk nemet! (nevet) Az meg, hogy kik jönnek majd le, ki fog derülni! Négy buli lesz, kb. ilyen volt Kultiplex méretű helyeken!"
 
 
De nemcsak északra mentek, hanem délre, keletre is, vagyis nem csak Nyugat-Európa felé. Hasonlóan a Subscribe-hoz. Lehet-e továbblépni ezeknél a köröknél? Pl. megállapodni egy kinti nagyobb bookinggal vagy promó-irodával, netán kisebb kiadót találni? 
 
Érsi: "Subiéknál picit más a helyzet, mint nálunk, mivel ők itthon nagyon felfutottak, így esetlegesen nehezebb lesz külföldön alkalmazkodni pár esetlegesen új szituációhoz. Mindenesetre jók nagyon és a jó élő produkciót mindenhol értékelik. Csak azért mondtam el ezt, mert Subiék nemrég kezdtek el kifelé is kacsingatni, mi meg 2004 és 2008 között is rengeteget játszottunk külföldön, itthon pedig alig. Ezt egyébként nagyon bánjuk is, de ebbe ne is menjünk bele...Most az a kitűzött cél, hogy a bulik 50%-a itthon legyen, 50%-a pedig  külföldön. De ez még a jövő zenéje.
Sok helyen amúgy már kisebb booking irodák szervezik a bulijainkat, ami jó, mert nem nekem kerül rengeteg extra munkába, viszont rossz is, hogy nem tudom felügyelni a dolgokat! (nevet) Ez azért bajos, mert például egy új szervezőnél mindig vannak kétségeim. Ami az igazán nagy köröket illeti, oda ugyanúgy szinte lehetetlen bekerülni, mint itthon. Vagy pedig rengeteg pénz kérdése.
Tavaly szerződtünk egy angol kiadóval, de gyakorlatilag semmit sem csináltak. Aláírtunk minden papírt, de azóta sem történt semmi, amit most már nem is bánok, mivel megtalált minket egy másik cég. Ők májustól indítják a zenekar promóját a Szigetországban. Nem szeretnék semmit elkiabálni, de ez komolynak tűnik, mert nagyobb nevek is dolgoztak már velük, pl. a Textures. Ha minden igaz, nagyobb magazinokba is bekerülünk majd, de tényleg ne kiabáljuk el a dolgokat."

 

 
Van ez a számomra új szponzorotok, a Monster Energy. Személyes kapcsolat kellett ehhez, vagy az utcáról estetek be, hogy 'csókolom, tessék minket szponzorálni'?
 
Érsi: "Folyamatosan keresgélünk szponzorokat, itthon és külföldön is. Velük is így sikerült összekeverednünk, illetve egy jó barátunk segítsége által. Ez picit ilyen 'ezerből egy összejön' dolog, de úgy érzem, megérdemeljük, mert nagyon sok munka van minden mögött."


Az április 2-i, pénteki Dürer Kertes buli mitől lesz különleges? Mondjuk azon túl, hogy sok más fellépő után egy energikus Insane lép majd színpadra. Készültök extra programmal?
 
Érsi: "Most nem készülünk semmi különlegessel úgymond, maximum annyival, hogy fénytechnikában próbáljuk kibővíteni a terem adta lehetőségeket, illetve a hangosítás terén is kértünk egy pici extrát. A programunk nagyjából az lesz, mint a turnén, de a dalsorrenden szoktunk azért variálni, tehát meglátjuk majd..."

 

A koncertezésen és a majdani ötös albumon túl a közeljövő Insane tervei közt mi szerepel még?
 
Érsi: "Még a nyár előtt szeretnénk egy újabb klipet forgatni az Our Island lemezhez. Aztán elkészül pár újabb feldolgozás is, és ugye lassan gyúrjuk a saját friss dalokat is. A többiről pedig majd később!
 
 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Ősszel jön az új lemez, itt a második dal: Empire Of The Blind
2020. augusztus 7. (péntek) 18:21

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, idén pedig jön majd a folytatás, az új lemezük címe Empire Of The Blind lesz. Az album szeptember 19-én lát majd napvilágot, második előzetesként pedig itt a címadó nóta - szöveges videóval. Vendégek is lesznek a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN...

SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh
SKELETAL REMAINS - Új dal és klip a kaliforniai death metal brigádtól: Congregation Of Flesh

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, második...

VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs
VITRIOL - Klippremier a portlandi death metal brigádtól: Hive Lungs

A death metal vonalas portlandi Vitriol tavaly szeptemberben adta ki a debütáló albumát To Bathe From The Throat Of Cowardice címmel, idén márciusban pedig visszatértek volna Budapestre a...

JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala
JOHN PETRUCCI - 10 év után újra együtt dolgozott Mike Portnoy-jal, itt az új szólólemez első dala

Digitális verzióban augusztus 28-án, CD-n és LP-n pedig majd október 30-án jelenik meg a Dream Theater gitáros, John Petrucci új szólóalbuma, a Terminal Velocity, amely azért is érdekes...

METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak
METALLICA - Maszkban és négyesben, videón ahogy már együtt próbálnak

Egy nyúlfarknyi videót tett közzé a Metallica arról, ahogy San Rafaelben, a főhadiszállásukon végre együtt jammelhetnek - maszkokban. Hetfielden ugyan nincs maszk, de hát neki énekelnie...

MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból
MOBILMÁNIA - Dal- és klippremier: Holnap a roncsokból

A zenekartagok otthonaiban, találkozás nélkül készült el a Holnap a roncsokból című, legújabb Mobilmánia dal. A friss szerzeményhez drónos, otthoni és stúdiós felvételekből...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS