SHAPAT TERROR - Egri sztóner 3D-ben!

Mentés másként... címmel letölthető az új album!

2010. április 1. (csütörtök) 10:20 | utoljára módosítva: 2010. április 21. (szerda) 10:31

Funeral Of Doom Reloaded néven március 26-án a Yukban került megrendezésre egy kisebb doom/stoner örömünnep, amelyen bemutatkozott a színtér nem ismeretlen figuráiból tavaly alakult Magma Rise, a Stardrive frontember Cselényi Csabival kiegészült Wall Of Sleep, de játszott a régi/új énekessel, Felföldi Petivel már egy új albumon dolgozó Stereochrist is. Fellépett még többek között a Sunday Fury, a Chief Rebel Angel, a Stonedirt, valamint az egri sztóner arcokból álló "fűszeres egri bikavér", a Shapat Terror is. A 2002-ben alakult egri négyes nemrég készült el Mentés másként... című debütáló albumával, amely a honlapjukról szabadon letölthető, illetve meg is rendelhető CD-n. Verebélyi Gábor a Funeral buli előtt látogatta meg a srácokat a sörszagú próbatermükben...

 

Kezdjük talán a legelején, az egri földalatti életnél... My Wounds, Anger, Polly is Dead, majd Shapat Terror...
 
Ati (gitáros): “A MyWounds még ‘95 táján alakult, azt hiszem... Miki Szabi bőgős, Asztalos Zsolti dobos, aki most Angliában él... Hogy is kezdődött? Ahhh... (röhögés) Egy zöldséges helyiséget béreltünk ki, ami Szabi nagyanyjáé volt annak idején, az lett a próbaterem. Tudod, hogy kezdtük? Gitárerősítő, faterom szalagos magnója felvételre állítva, megtekerve, betorzítva. Asztinak meg volt egy dobszerkója.”
 
Gergő (dobos): “Tudod hány hétig tartott a próbaterem elkészítése? Amíg elszívták a pálmatexet. Tubusból vagy zacskóból? Zacskóból! (röhögés) Még gyerekcipőben járt a dolog, de ugyanez lett volna az irányvonal.
 
Az Anger pedig egy nagyreményű hardcore zenekar volt 1993-2002-ig. Úgy nyomtuk együtt, hogy Szilveszter a Tango Undergroundból, kezdetben Guszti, aki oszlopos tag volt ‘98-ig, meg Varga Krisztián, aki szintén nem zenél már sehol. Megelőztük a korunkat valahol, emészthetetlen muzsika volt. Tudod, ilyen Leukémiás, meg ez a komplex, csépelős hácé. Megfáradtak az emberi kapcsolatok, mindenki mást akart csinálni. Alapelvünk, hogy csak úgy lehet kurva jó zenét csinálni, ha barátokkal vagyunk együtt. Most újra csináltuk az Angert egyébként: júniusban lesz koncert az egri Egal-ban, egy ilyen ‘reuniting’ féleség. Tulajdonképpen az Anger vége lett a SHPT kezdete.”
 
Ati: “Még a New Face-ben, emlékszel? Anger koncert 2001 telén? ‘97-ben vége lett a My Wounds-nak. F...om kivolt, nem gitároztam, nekem is csajom volt. Van is még? Már nincs megint! (hangos röhögés) Már nagyon rég nem zenéltem, ők meg játszanak, tudod. Azt a kurva, de jó ez. Néztem, ahogy Gergő dobol, ilyen kék valamin.”
 
Gergő: “Amit a Polly is Dead-től örököltem.”
 
Ati: “Nézem így magamban... kicsit be voltam már b...va... nekem ilyen dobos kell! Már akkor haverok voltunk, dumáltunk, Gergő mondta, hogy holnap vissza kéne vinni a dobot, nem segítenék-e? Hát, hogyne segítenék, vigyük! De mi lenne, ha kivinném a gitáromat, és akkor már valamit zörögnénk is? Végül is azon a próbán ketten két számkezdeményt is összeraktunk.”

 

 
 
Gergő: “Szabit (MikiSzabi, a SHPT basszusgitárosa/vokalistája) is gyerekkorunk óta ismertük, Atival egy lépcsőházban nőtt fel, nekem birkózótárs is volt. Meséltük neki, hogy b...meg, ez kurva jó volt. Na, akkor csináljuk! Csak az volt a gáz, hogy nem volt énekes.  Akkor a Polly Is Dead még ment, volt nevük. De nekik is már nyűg volt: Pesten vannak, Sohika (SHPT gitáros-énekes) meg Egerben. Sohika egyébként - eszem a szívét - mindig ment próbákra, de volt olyan, hogy Vámosgyörkről szóltak rá - a vonaton gitárral... - hogy b...meg, nem lesz próba! Bocs, fordulj vissza... Tudod, iszonyat pacifista, tényleg, egy hangos szava nincsen, csak részegen. Az is vicc. Tehát Sohika is szóba jött, hogy kurva jó, meg minden. Meg járt is ki hozzánk próbára.”
 
Ati: “Jó, csináljuk meg feldolgozásnak a Spiritual Beggars Lack Of Prozac-jét. Sohika meg: hülye vagy, éneklek. (röhögés) Elnyomta, mondom ez kurva jó! Voltak olyan koncertek, hogy akkor még csak eljött velünk... volt a feldolgozás, Sohi feljött a színpadra, elküldte. Utána már mondta, lehozom a gitáromat.”
 
Gergő: “Volt azért egy énekes-próbálkozásunk, amiről sokan nem tudnak, miközben Sohi énekelte ezt a számot. Szóval volt egy Öcsi nevű siófoki cimbora, aki lejárt próbákra, jól énekelt, meg minden, de stílusban nagyon nem volt ott. Ilyen jazz-rock vonalon mozgott. Kurva érdekes volt, de végül nem illett bele a képbe zeneileg. Utána jött a képbe Sohi, mint állandó énekes. Megkérdeztük Pollyékat, lehetne-e, mert haverok vagyunk, meg minden, aztán mivel laposodni kezdett a Polly Is Dead, Sohi maradt nálunk. Ez olyan 2004 körül volt.”
 
Ha már itt tartunk, érdekelne a Shapat Terror név története is. Úgy hallom, van ennek egy kedves kis sztorija...
 
Gergő: “A név jóval megelőzte a zenekart: graffiti, firkálás, miegymás, alakulgatott a baráti társaság... Nagyanyám piros kombi Ladájával kimentünk egy helyre a kellő hangulatba kerülni... A Rozália temető mellett volt egyébként. Amikor bulizni mentünk, az azért elég terror. Szerencsére ma már nem!” (hangos vihogás)
 
Ati: “Sós homok a buszmegállóban, dobálják. Kukákat borigatnak... Néha volt az, hogy leléptem...” (hangos röhögés)
 
Értem, szóval maradjunk annyiban, hogy a baráti társaság neve. Hagyjuk meg ezt a misztikumot az utókornak. Saját számok mikor és hol készültek? Megvannak még az első felvételek?
 
Gergő: “Az elején is már inkább a saját számokról szólt a történet. Bár Öcsivel próbálkoztunk Life Of Agonyval, de hát igazából abból nem lett semmi. Két gitár kellett volna. C.O.C. - Albatross, Fireball Ministry - King, meg a Spiritual Beggars. Ennyi. Szinte a legelején is inkább a saját dolgokra gyúrtunk.” 
 
Eger korábban inkább a hardcore zenekarairól volt ismert. Felcimkézhető egyáltalán a SHPT stílus?
 
Ati: “Death Metal!”
 
Szabi: “Stadionrock, KISS...”
 
Kérdezek inkább, oké? "Sztóner" a zene?
 
Gergő: “Áááá, nem szeretjük. Én az vagyok mondjuk...” (nevet)
 
Ati: “Toxic terror, Toxicus thrash, grindcore.”
 
Sohi: “Öreges.”
 
Szabi: “Dagadt rock. Egyébként van benne egy jó adag grunge, miközben meg elhajlunk...” (röhögés)
 
Ati: “Én szabad vagyok, jöhetnek a csajok!” (röhögés)


SHPT - Hatos

 
 
Viszonylag hamar, 2005-ben kijött egy 3 számos demó (Látomás az egész világ, Mindent ingyen, Hatos), majd az első videótok, a Látomás az egész világ. Ennek szerintem állat vágásai lettek... A dalokat hol vettétek fel?
 
Gergő: “Hol is? Sohi szobájában, azt hiszem.”
 
“Erre én kurvára nem emlékszem...” - kontrázott Sohi.  
 
Gergő: “Egy kis részen volt a süket, úgymond, egy napon meg bemikrofonoztuk a dobot. A gitárt is ott játszottátok fel?”
 
“Az ágyon!” – vágta rá Ati. (röhögés)
 
“2005-ben, a három számos demóval együtt elkészítettük az első klipünket a próbatermünk előtt, a vasudvarban. Először ott volt az egész haveri kör, de csak beb...tunk... Rá egy hétre jó idő volt, gyorsan kicuccoltunk és Dani (Aenima CGS - a szerk.) pedig különböző kameraállásokból felvette a nótát.”


SHPT - Látomás az egész világ


 
 
2007-ben egy másik ötszámos Ep követte a demót. Miért nem egyből a Mentés másként... album született meg? Miért húztátok egészen 2009 év végéig?
 
“A lemezt egy-két szám kivételével már akkor meg akartuk csinálni. Felvettünk 11 számot, de nem volt ének, meg volt egy csomó más dolgunk is. 2007-ben kimentünk a Szigetre a Kommunával pólót árulni és akkor úgy voltunk vele, csináljuk meg a számokat és adjuk ki. Akkor készült az Egon és Dönci, hát így húztuk... Mi az átka, ha van egy saját stúdiód? Addig csinálod, amíg bele nem hülyülsz. Az EP után amúgy minden cuccot újra feljátszottunk. Ebből választottuk ki az a tizenegyet, ami végül felkerült a lemezre. Mivel mindent újra feltoltunk, újra mentettük az egészet, ha úgy nézzük... Így adta magát a cím is.”
 
A SHPT dalok egyébként hogy állnak össze?
 
Gergő: “Folyadékból, füstből és zenéből. (röhögés) Kitalálunk egy témát és hónapokig játsszuk.”
 
Szabi: “Megy a döngölés, nincs f...om hátraszaltó."
 
Gergő: “Az egész szöveget durván ketten hozzuk. Sohi kitalálja a dal ritmikáját, de  mindenképpen a zenét csináljuk meg először. Olyan még nem volt, hogy énekre írtuk volna zenét, mindig a muzsika hozza az éneket. Van egy alapkoncepció, jönnek az ötletek. Írok egy vers jellegű kvázi alapot, és akkor Sohi átnézi a rímeket.”
 
Sohi: “Igazából amit Gergő ír szöveget, arra azt mondom, hogy szar, és fordítva... Sufni-tuning.”
 
Szabi: “A Vágóhidat és a Lombhullást teljes egészében Sohi írta, a többit meg közösen.”


SHPT - Egyikse (3D-s klip!)


 
A közelmúltban az Egyikse dalra kijött az új klip, 3D formátumban. Gratulálok, ez azért nem semmi!
 
“A 3D az régi koncepció. Itt készült a próbateremben: Dani, Ádám és a csapat, az Aenima CGS Stúdió nélkül egyáltalán nem lenne. Ezúton is köszönet nekik mindenért! A Kommuna.org és a SHPT együtt indultak. Az Egon és Döncis és egyéb stúdiós kisérletezések után teljesen egyértelmű lett, hogy a SHPT videó lesz az ország első 3D-s klipje. Ez is ingyen van. Mindent ingyen. Amúgy meg ezzel foglalkozunk civilben.”
 
“Sokat köszönhetünk a Gorezone műsornak is. Menedzselték volna dolgot, de mi elbalf...kodtuk.”
 
Új dalok készülgetnek már?
 
Gergő: “Mentés másodszor. Kivágás, beillesztés. Van két új kezdemény.”


Kommuna.org presents SHPT at Sziget 2007


 
Felléptetek már a Trouble, valamint Brant Bjork előtt is. Híresek vagytok arról, hogy szénné túrázzátok magatokat, szinte kivétel nélkül miden hétvégén felléptek valahol. Lehet ezt bírni energiával? Vidéki rockélet, koncertek, fellépési lehetőségek?
 
Gergő: “Szarok. (röhögés) Legutóbb mondjuk az Egal kurva jól szólt. nagy piros pont nekik. Kiskunfélegyháza, Balmazújváros, Szegeden a Garaboncziás, ott van élet. De mondjuk vannak helyek, ahol 20-30 ember téved be.”
 
Ati: “Az egri koncerteket általában mi szervezzük.”
 
Szabi: “A pestiek és a vidékiek legtöbbször meghívásra mennek. Bejáratott helyeken lépünk fel, vagy haver zenekarok meghívására: HAW, Vostok Room, Angertea például, vagy a Sunday Fury.”
 
Sohi: “Ki mondta, hogy kurva jók vagyunk?! (röhögés) Brant Bjork előtt mondjuk állat volt a Kultiban...”
 
Ati: “A Trouble előtt elszakadt a húrom!” (röhögés)
 
Szabi: “Koncertek előtt valamennyire tartóztatjuk magunkat, utána már nem annyira...”
 
Ati: “Híresek vagyunk arról, hogy koncert után elhagyjuk a cuccunkat. Gyöngyösön Miki Szabi bőgője maradt el, Gergő meg folyamatosan elhagyja a kiegészítőket. Sohinak Brant Björk előtt a gitár erősítő ládája maradt fenn a színpadon.”
 
Milyen arcok járnak SHPT bulikra?
 
Gergő: “Itthon elsősorban haverok. Én nem is tudom ezt megmondani. Ja, fiatal csajszik is vannak!”
 
Szabi: “Mert ki vagyunk gyúrva! Meg van a szado-mazo...”
 
Gergő: “Szerintem a pozitív arcok járnak hozzánk, meg egyre több a fiatal. Pesten meg aztán a zenészek, akik szintén haverok.”
 
Kacsingatás külföld felé?
 
“Voltunk Bécsben meg Szlovákiában... (röhögés) Nincs bennünk ilyen ambíció, egyelőre Magyarország hadd menjen.”

www.shpt.hu
www.myspace.com/shapatterror

 

 

Hozzászólások

[000803]
battereye
Jó az interjú, de Gábor azért lecsekkolhatta volna, hogy ki milyen posztot tölt be a zenekarban. Mondjuk simán kinézem Atiékból, hogy ők beszéltek zöldségeket, de akkor is...:D
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."
2020. február 24. (hétfő) 14:37

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.  A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod.    A koncert Facebook oldala Pataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin...

METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori
METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori

Tragedy Of Delusion címmel a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg a 2010-ben alakult budapesti Meteora zenekar második nagylemeze. A 2017-es Our...

MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben
MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben

Kelet népe címmel megjelent és végig is hallgatható a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. A lemez Békességben című dala egy friss...

EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától
EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától

Pár napja egy új dalt tett közzé az Exhorder, most azonban egy rossz hírrel jelentkeztek: megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LeBellától. Egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan...

CARCASS - Augusztusban érkezik az új album
CARCASS - Augusztusban érkezik az új album

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett még decemberben a Carcass, az pedig friss hír, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása augusztus 7-én jön...

ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS