ÉLŐ FÉM - Katatonia és Swallow The Sun a Dürerben!

2010. március 29. - Dürer Kert - Katatonia, Swallow The Sun, Long Distance Calling

2010. március 31. (szerda) 07:24 | utoljára módosítva: 2010. március 31. (szerda) 07:39

A zenéje melankolikus jellege miatt gyakran bánatmetalosnak is titulált svéd Katatonia ismételten megvette – véleményem szerint – a komplett hazai közönséget. Már többször jártak nálunk, de most végre egészséges hangzás keretében sikerült bemutatniuk nótáik erejét. A Katatonia zenéjének „gyászos” mivolta miatt gyakoriak a nyavalygások, és ugyan a vidámság soha nem volt jellemző rájuk, érdemes a svédeket egyszer élőben megtekinteni, hogy teljes képet alkothassunk produkciójukról.
A programot nyitó német Long Distance Callingról eleddig semmit sem hallottam – se tőlük, se a hírükről. Most is csak a két utolsó számot „kaptam el”, és még szerencsés voltam, mert a korábbi kezdés miatt sokan az egész műsort lekésték.

 

 

 
A Long Distance Calling egy olyan zenei közegben mozog, amely elég népes mostanság. Igen, újra elő kell vennem a „post-rock” jelzőt, ami bármilyen lerágott csont is, ennek olvastán mégis sokaknak beugrik egy bizonyos hangulatvilág. Néha úgy tűnik számomra egy-egy ilyen csapat hallatán, hogy olyanok játszanak/hallgatnak ilyesfajta zenét, akik nem kedvelik a metal konvencionálisabb ágazatait, de a torzított gitár által nyújtott örömökről sem akarnak lemondani. Természetesen az úgynevezett konvencionális(abb) metal irányzatok is rendre összeolvadnak azzal, amit post-rocknak hívunk, tehát a hosszas fejtegetés ez ügyben itt talán nem is igazán indokolt.

A német csapat zenéjében – amit le tudtam szűrni a két nótából – a finom elszállások, a laptop segítségével előcsalt művi hangok éppúgy megvoltak, mint a zúzások, „gitárszőnyegek”, s néhol egészen beindult a gárda. Jól érezték magukat, ez látszott.

A finn Swallow The Sun viszont, mely csapat a lemezein megbízható doom/death metalt játszik, nem mutatott magáról jó képet. A hangzás csapnivaló volt, a gitárosok csak a helyet foglalták a színpadon, és a hangzás időközbeni javulása is csak annyit jelentett, hogy a basszus és a dob felhangosodott. Aznap este a keverős nem dolgozott meg a fizetéséért. Sajnos maga a csapat sem volt felejthetetlen. A hanghordozón kellemes dolgokat bemutató zenekar élőben egy sápadt produkciót adott elő. Nem tudom, a nótákat ki tudta felismerni, mindenesetre egy 10 éve létező, már négy albumon túl lévő csapattól ez édeskevés volt.

Ami a főzenekart illeti, pár hónappal ezelőtt a hosszú ideje itt zenélő Norrman fivérek távoztak a Katatoniából, azonban a helyükre érkezett – legalábbis a koncertekre – Per „Sodomizer” Eriksson gitáros és Niklas Sandin bőgős tökéletesen látta el feladatát. Az új album Forsaker dalával indító Katatonia énekese, Jonas Renkse haja egyre hosszabb és látszólag testben is egyre jobban „erősödik.”
 


Először úgy tűnt, a hangja nincs nagy formában, de ahogy jöttek egymás után a nóták, szerencsére egyre jobban belelendült és egész gördülékenyen tolmácsolta életunt dallamait. Vokálokkal Anders Nyström (másik ős-tag) és Sodomizer is folyamatosan segített, amivel ügyesen dúsítottak az énektémákon, de Renkse nagy fekete hajába burkolódzva is elég hitelesen adta elő a Katatonia nótákban rejlő fájdalmat.

Bármennyire is levertnek tűnnek, melankolikus hangulatúak a csapat nótái, a kőkemény, masszív, rockos alapok egy olyan dinamizmust kölcsönöznek a zenének, melyek kiemelik a zenekart a tengernyi bánat sújtotta csapat közül. Ebben nagy érdemei vannak az ebben a műfajban ritkán tapasztalhatóan fifikásan, erőteljesen ütő Daniel Liljekvist dobosnak. A Katatonia másik nagy erénye a könnyen énekelhető, fülbemászó refrénekben rejlik, melyek élőben is remekül érvényesültek.

Az olyan dalok mint a Saw You Drown (néhány más szerzeménnyel együtt ezen a turnén nálunk játszották először), a Dispossession, a Teargas (az egyik csúcspont), a Ghost Of The Sun, a Complicity, az Omerta, a Rusted, vagy az új album számai – The Longest Year, Onward Into Battle… - egyszerre voltak hangulatosak, szomorkásak, de lendülettel, dinamikával telítettek is (az Omerta kivételével, mert ez inkább szép volt és hangulatos mint dinamikus).
KATATONIA - Onward Into Battle (Live, Dürer Kert, 2010)

 


Ám azt senki ne gondolja, hogy a Katatonia egy magába fordult csapat! A zenészek gyakorta headbangeltek, Nyström különösen lelkes volt, minden mozdulata, gitáremelgetése a zene átélését sugallta. A meglehetősen forró hangulatú műsor fő blokkja után levonultak, de egy rövid szünet után még visszatértek két nóta erejéig, melyek közül a már említett Dispossession volt a kellemesebb meglepetés.

Az intenzíven turnézó Katatonia egy kitűnő koncerttel örvendeztetett meg bennünket, látszott, hogy lendületben vannak. Renkse két dal között a kisegítő zenészeket is bemutatta, mindazonáltal kíváncsi vagyok, kik lesznek az állandó tagok. Az egész zenekar kitett magáért, ami nem lehet kis teljesítmény estéről-estére. Dicséret illeti őket.
M. P.


Fotók: Wera

KATATONIA program:
1. Forsaker
2. Liberation
3. My Twin
4. Onward Into Battle
5. Complicity
6. The Longest Year
7. Omerta
8. Teargas
9. Saw You Drown
10. Idle Blood
11. Ghost Of The Sun
12. Evidence
13. Rusted
14. Day And Than The Shade
15. In The White
16. For My Demons
17. Dispossession
18. Leaders 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIRSTBORNE - Friss videó Chris Adler és James Lomenzo új projektjétől: Roll The Dice
2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:38

Még júniusban jelent meg a debütáló EP az ex-Lamb Of God dobos, Chris Adler új projektjétől, a FirstBorne-tól, a Roll The Dice dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó. A csapatban James Lomenzo basszusozik (ex-Megadeth, White Lion, Lynch Mob), az énekes Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), a gitáros pedig Myrone. "A FirstBorne egy közösség. Innen senki sincs kizárva. Ez egy soundtrack mindenki számára, ezekben a sötét időkben egy pozitív jelzőfénynek szánjuk."   www.facebook.com/pg/firstborneofficial   FIRSTBORNE - Roll The Dice (szöveges videó a 2020-as FirstBorne EP-hez) FIRSTBORNE - FirstBorne EP (2020) Firstborne by Firstborne

BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again
BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again

The Human Condition címmel október 30-án lát majd napvilágot a southern rocker Black Stone Cherry hetedik albuma, első előzetesként pedig máris itt van a klippel kísért Again dal. A...

CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS