ÉLŐ FÉM - Rage, Jaded Heart Budapesten

Bp., Diesel - 2010. március 4. - Rage, Jaded Heart, Seven

2010. március 5. (péntek) 18:36 | utoljára módosítva: 2010. március 11. (csütörtök) 07:22

A német metal intézmény nem először, és remélhetőleg nem utoljára érkezett el hozzánk. Ezúttal a Strings To A Web című friss albummal koncerteznek szerte Európában, előzenekarként pedig a Seven nevű cseh bandát cipelték magukkal, valamint a Frontiers kiadónál tevékenykedő német/svéd Jaded Heartot. A Rage mai power trió formátuma az erős dalokra és az igen erős zenészi teljesítményekre épül. Igaz, két éve már nem Mike Terrana a dobosuk, hanem Andre Hilgers, de a bombabiztos alapokra olyan virtuóz gitármunkát pakol Victor Smolski, hogy az valami eszelős. Ahogy egy Rage-fanatikus mondta a buli után a ruhatárnál, ez az ember úgy játszik, mintha ketten gitároznának... Ennél találóbban ezt nem is lehetne megfogalmazni.
A király bulikkal gazdagon tarkított, masszív hétvége, meg a válság némiképp riasztóvá tette a Jaded Heart buli elején még kis túlzással kongó klubot, de mire Peavy Wagnerék színpadra léptek, már egészségesen festett a Diesel.

 

 


 
A koncertet nyitó cseh Seven zenekart egyáltalán nem ismertem, jól le is késtük Farkas Lajos kollégával, de mindenki azt mondta, hogy mit sem vesztettünk. A banda igazából attól fogva kezdett érdekelni, hogy a Jaded Heart-ra kiéhezett Cselőéket kis túlzással nekik sikerült hazakergetniük. Még a Jaded Heart előtt... 

Tudom, nem volna szabad ilyet mondanom, de a német/svéd Jaded Heart engem lemezen sem hatott meg különösebben, de élőben sem voltak túlontúl izgalmasak. Az viszont igaz, hogy a 2004-ben érkezett langaléta svéd frontember, az erre az estére Unleashed pólót húzott Johan Fahlberg jóval metalosabb irányba vitte el a korábban Michael Bormann énekessel inkább AOR, melodikus rock vízeken evező jovista csapatot.

A még elég szellősen álldogáló közönséget szimpatikusan próbálták bevonni az akcióba, előrébb csalogatni mindazokat, akik maguktól nem akartak színpadközelbe menni. Még én is kaptam némi megrovást a basszer Michael Müllertől a karbafont kezeim miatt. De hát a szakadatlan billentyűzéstől kapott enyhe ínhüvelygyulladásom miatt ez a póz egyszerűen a legkevesebb fájdalommal jár számomra. Bár ezt ő nem tudhatta. Döngölős, de nem túl fifikás riffek, középtempós kalapálás, némi szintvarázslat, sok vokál, és kiszámítható dalszerkezetek jellemzik a Jaded Heart-ot: mint egy sótlan és fémesebb Dokken, de az ízes dallamok nélkül.Legjobban az utolsóelőtti dalként elővezetett Hero talált el (a mobilos alaptéma ellenére, vagy tán épp azért...). Ez a 2007-es lemezük nyitónótája volt, egyben a csapatba akkor beszállt svéd gitáros, Peter bemutatkozása is. A 9 nótás program egy dal kivételével a legutóbbi két lemezre épült, a régi, dallamos világból semmit sem adtak elő.
Gondolom, Cselőék azon is bosszankodtak volna, hogy még a Paid My Dues című Anastacia feldolgozást is hanyagolták, pedig azt már Johan hangjával vették lemezre. A hangzásuk sajnos kásás volt, így a jóféle vokálmunka is sokszor kárba veszett, akárcsak a szintitémák jó része.
L. L.  
 
A Rage-re persze mindenki bejött a pultok környékéről is, így a nézőtér megtelni látszott, még ha nem is szorosan. Hozták a nagyjából szokásos nézőszámot, pedig a zene minősége alapján a Rage-nek tömegek előtt kellene turnéznia! Csodák máshol sincsenek, de a szekér tőlünk nyugatabbra, a németeknél mondjuk, biztosan jobban megy. A gigaméretű merchpultot, rajta korai lemezek pólóival, DVD-vel, oktató-DVD-vel, lábtörlővel, mindenféle kütyüvel pl. nem lehetett nem megcsodálni. A gépezet tehát köszöni, azért működik.

A pankrátor-kidobóember keverék kinézetű énekes/basszer Peavy Wagner és a belőtt frizus fehérorosz gitármester Victor Smolski mindig is valószínűtlen kettős volt számomra, látványilag, így egymás mellett, ám amilyen más ez a két karakter, olyannyira működik a közös hullámhossz! Dalokban pedig egyszerűen nem tudtak hibázni - egy ilyen másfél órás szett náluk simán összeugrik bármikor, csont nélkül, gyengébb pont nélkül… Még a Trapped albumról exhumált gyors, trappolós ősiség is jóleső pont volt, de hogy az új lemez számaival ennyire nem spórolnak, arra igazán nem számítottam. Ha jól számoltam, csak három dalt nem játszottak róla, de mivel az anyag igen jól sikerült, engem ez abszolút nem bántott.

Rögtön harmadiknak jött az Into The Light, azzal a melodikus-heroikus, azonnal ragadó refrénjével, ami amúgy az első kikerült dal volt még a megjelenés előtt. De a Beggar’s List Dime is odapirított. Amúgy ezt a globálválság eseményei miatt a korrupt seggfejeknek címezte Peavy. A Drop Dead viszont az előző albumot idézte fel, ám a legnagyobbnak mégis az új lemezen öt részre tagolódó, itt egyben előadott tizenperces Empty Hollow bizonyult. Ebben a remek dalfüzérben a csapat kb. minden erénye felvillan. Csúcspont volt, egyértelműen, még úgy is, hogy a nagyzenekari részek értelemszerűen gépről szólaltak meg.

Az Empty Hollow-t egy dobszóló is megelőzte, ami sokkal egészségesebb és izgalmasabb volt, mint manapság az ilyesmi produkciók Mellesleg a már nem is olyan új dobos Andre Hilgers most is példaértékűen dobolt, noha közel sem olyan látványosan, mániákusan, mint kissé szélütött amerikai elődje, Mike Terrana. Már a legelső dalnál feltűnt, hogy a mega-zseniálisan kinéző állványos dobszerkó vázára, amolyan kitüremkedő plusz végtag gyanánt egy-egy plusz dobtestet is szereltek, és mivel ezeket be is mikrofonozták, egyértelmű volt, hogy ez nem valami szerelési anomália, funkciója is lesz a monstrumnak. És volt is! A dobszóló végén Peavy és Smolski is beszállt egy kis örömdobolásba.

A leginkább persze Smolskit kellett bámulni, egyszerűen megbabonázó, ahogy játszik, egyszerre ritmusozva, szólózva, villogva. Az übersláger Downnál is például, ami eszelős zúzást hozott, a bal oldali hangfaltorony tetejére állva szólózott! Komolyan mondom, libabőrös lettem az ürgétől. A kezében aztán tényleg minden benne van: Van Halen, Paul Gilbert, George Lynch típusú technikás játék, eszelős pontosság, iszonyat fogós melódiák, érzés, átszellemültség, riffek, finom kis harmóniák… Kevés gitáros tudja ilyen sokrétűen belevinni magát az egyébként markáns karakterrel rendelkező produkcióba. A vigyorgyáros Peavy érdemeit sem kisebbíteném, mert ezúttal is fülig érő szájjal izzadta végig a bulit, többször megköszönve az amúgy valóban hihetetlen hangulatot megélő közönségének lelkesedését.

A cucc persze frankón megéledt a Jaded Hearthoz képest, a közönség pedig végighejjegte a show-t, ahogy a vastaps is alap volt az egyes tételek között. Kimaradt viszont a Don’t Fear The Winter a programból, ami „döbbenetes” volt számomra. Nálam az a Rage alapnóta, az ő Enter Sandmanjük. Nem hittem, hogy enélkül kell megtapasztalnom egy Rage bulit....


 

Láttam már jó párszor őket, szerencsére rendszeres vendégek nálunk, de minden koncertjük közül talán ez volt a leghangulatosabb!
 
Sz. G.


Fotók: savafan - www.a-cslp.hu


RAGE, JADED HEART, SEVEN - savafan galériája

 
A RAGE műsora:

Edge Of Darkness
Hunter And Prey
Into The Light
The Beggar's Last Dime
Drop Dead!
Empty Hollow
Straight To Hell
Saviour Of The Dead
Medicine
Alive But Dead
Purified
---
Set This World On Fire
Down

Hozzászólások

[000653]
wiktor
Eszement jó buli volt. :) Szerintem a nézőszám teljesen korrekt volt, a tavaly mini 25 éves turnén Bécsben jóval kevesebben voltak, ott Smolski mester még csellózott is. :) Azért egy Soundchasert én még el tudtam volna viselni... :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
2020. augusztus 14. (péntek) 14:11

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta azonban visszatért hozzájuk Johan Hallgren gitáros, aki 1998 és 2011 között volt a Pain Of Salvation tagja. Az új lemez felvételét a frontember Daniel Gildenlöw irányította, együtt Daniel Bergstranddal (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend stb), a keverést is együtt végezték el. A borítót André Meister készítette. Harmadik előzetesként a klippel kísért címadó dallal, a Pantherrel lehet barátkozni.   www.facebook.com/Painofsalvation   Daniel: "Több mint két éven át készült a Panther. Szükségét éreztem annak, hogy még távolabb kerüljenek a korlátok, mind zeneileg, mind hangzásilag. Hogy még több szemszögből közelítsünk a zenéhez, miközben nem veszítjük el a bandánk identitásának velejét. A szövegek...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz
JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz

Már előrendelhető a Junkies új kiadványa: augusztus 28-án jelenik meg az idén 25 éves Káros az egészségre album újrakiadása - teljes egészében újra felvéve, digipak csomagolásban,...

EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice
EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását, pár hónapja pedig az ötödik stúdióalbum első...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS