FINNTROLL - Skrymer és Vreth véleménye a lemezekről!

A folk/pagan vonal finn mesterei fellépnek a MetalFesten

2010. március 1. (hétfő) 14:41

A májusi, csillebérci MetalFesten is fellép a Finntroll, a folk/pagan metal finn zászlóvivője, amelynek ötödik nagylemeze Nifelwind, azaz Nifelheimi (avagy Pokoli) szél címmel jelent meg nemrég. A svéd nyelven éneklő finn csapat énekesét, Mathias "Vreth" Lillmanst és a gitáros Samuli "Skrymer" Ponsimaat arra kértük fel, hogy pár mondatban foglalják össze, amit az új albumukról tudni kell, és a korábbi Finntroll nagylemezekről is mondják el a véleményüket.
"A Nifelvind talán legfontosabb jellemzője a változatosság - kezdte magyarázni Vreth. - Rendkívül változatos lett ez az anyag, mert mindenki beletette a magát. Sokkal inkább, mint bármelyik korábbi lemeznél. Ráadásul elég eltérő dolgokat hallgatunk, például Skrymer vérbeli death metal rajongó, Trollhorn billentyűs inkább a folkos cuccokért van oda, jómagam pedig a black metalt tartom a legnagyobb kedvencemnek. Ha minden lényeges hatásunkat egybeolvasztjuk, meg is kapjuk a Nifelvindet. Ráadásul akár black metalosabban fogalmazunk, akár folkosabban, a végeredmény mindig Finntroll lesz." 
Kattints, ha érdekel Skrymer véleménye is."Még nagyon friss ez az anyag, hogy definitív véleményt mondjak róla - jelentette ki Skrymer. - De azt érzem, hogy jól sikerült. Elégedett vagyok a hangzással is. Szerintem kiállja majd az idő próbáját. Nagyon szeretem, amikor új hangszereket tudunk kipróbálni a stúdióban, sőt, fel is tudjuk őket használni a felvételek során. Ezúttal egy spéci bolgár gitár, valamint néhány iráni népi hangszer jelenik meg újdonságként a dalokban. A Nifelvindnél az éneket, a folkos hangszereket és a billentyűt utóbb rögzítettük, de már az alapokkal, ezzel a nyers metal/punk keverékkel is boldog voltam. Ezek a nóták a kiegészítő dolgok nélkül is megállták a helyüket."

"Szerintem messze ez a legjobban megszólaló Finntroll album - tette hozzá Vreth. - Sajnálatos, hogy a korábbi albumaink nem szólnak ilyen jól!"

FINNTROLL - Solsagan (a 2010-es Nifelvind albumhoz)UR JORDENS DJUP (A Föld mélyéből) - 2007


"Erről a konceptalbumról nincsenek kellemes emlékeim. Előzetesen ki kellett rúgjuk Wilskát, az előző énekesünket, és dalszerzés közben a hangulat borzalmas volt. Csak azután lett jobb a helyzet, hogy Vreth csatlakozott hozzánk."

"Ez volt a belépőm a Finntroll világába, így én egész másképp viszonyulok az anyaghoz, mint a többiek - vette át a szót Vreth. - Ráadásul ez egy nagyon komor hangulatú lemez, amit külön bírok benne."


NATTFÖDD (Éjszülött) - 2004

"Az egyetlen lemezünk, amelyen Tapio Wilska hallható, és az egyetlen, amelyhez a szövegeket nem Katla írta (a Finntroll eredeti énekese, aki torokproblémái miatt kényszerült kilépni 2003-ban, de szövegíróként azóta is a csapat mellett dolgozik). Tapio nagyon akart szöveget írni, és nem nagyon akart Katlával dolgozni."

"Vannak ezen az albumon olyan dalok, amiket sosem énekelnék el - jelentette ki Vreth. - Nem is énekeltem még ezeket, és nem is fogom. Vannak olyan Wilska-szövegek, amelyekkel képtelen vagyok azonosulni. Ezért inkább így is jelzem, hogy semmi közöm hozzájuk."


FINNTROLL - Trollhammaren (a 2004-es Nattfödd albumhoz)
JAKTENS TID (Vadászidény) - 2001

"Mivel a Midnattens Widunder egész sikeres lett, itt elkezdtünk agyalni, hohgy vajon merre is kéne továbblépnünk - kezdte fejtegetni Skrymer. - Vajon mi kellhet a közönségnek? És mire bólintana rá a szakma? Szerencsére az egyik este összeakadtam egy pubban a Korpiklaanis Jonnéval, aki elmagyarázta, hogy így tilos gondolkodni. Igazat is adtam neki, de azért rendesen rákészültem erre a lemezre. Sokkal inkább, mint az elődjére. Szerintem ez hallatszik is. Mármint a fejlődés, a törődés, az odafigyelés..."

"Én ugyan a felvételek idején még nem voltam a csapat tagja, de ezt az albumot rommá hallgattam. A minőségéről mindennél többet elmond az a tény, hogy egyetlen szerzemény kivételével minden nóta előkerült már róla a bulikon."


MIDNATTENS WIDUNDER (Éjfél csodája) - 1999

"A Finntroll-ötletünk első verziója hallható itt. Néhány nótát még ma is játszunk róla. Szerintem elég jó kis anyag, debütáló lemezként nagyon is rendben van."

"Ez a lemez máig nagy hatással van arra, amit csinálunk - jelentette ki Vreth. - Itt fektetődött le az az alap, amire építkezünk azóta is. Az egyetlen Finntroll album, ami megvolt a gyűjteményemben, mielőtt beszálltam volna."


www.myspace.com/officialfinntroll

Hozzászólások

[000619]
Slania
SZerintem a Jaktens Tid a legjobb lemezük:)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MÖRK GRYNING - 15 év után új album jön a svéd black metalosoktól, dalpremier: Fältherren
2020. augusztus 12. (szerda) 18:35

Hinsides Vrede címmel október 23-án jelenik meg a 2016 óta újra aktív svéd Mörk Gryning hatodik albuma, elsőú előzetesként pedig máris itt a Fältherren dal. A stockholmi black metal brigád legutóbbi lemeze, a Mörk Gryning még 2005-ben jelent meg, aztán 11 éven át szünetelt a zenekar. A friss albumot Sverker Widgrennel rögzítették a stockholmi Wing stúdióban, Carl-Gustaf Bäckström dobos játéka csaupán a Black Spirit dalban hallható, amelyben amúgy Jonas Bernt basszer mellett Laura Ute is énekel. Johan "Aeon" Larsson, aki a koncerteken billentyűzik, a For Those Departed és az On The Elysian Fields számokban zongorázik az új lemezen. "Büszkén jelenthetjük be, hogy végre kiadás előtt áll az új albumunk. Sokat kellett várni rá, mi azonban épp olyan éhesek vagyunk, mint bármikor. A lemezanyag egyenesen leás a bandánk leglényegéig: brutális és melodikus, sötét és euforikus..."  ...

ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. A reggel már bemutatott...

KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától
KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától

Tegnapután címmel és egy klip kíséretében hozta ki első dalát a Kori, az ex-P. Box énekes, Koroknai Árpád (ex-Omen, Szfinx) új formációja. Ez a szám Kozma Norbert gitáros (Rúzsa...

DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük
DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a svéd Desolator második albuma, amelynek harmadik előzeteseként a The Great Law Of The Dead nótával lehet ismerkedni. A szám...

ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS