BABY BONE - Interjú a Supernova album kapcsán!

A világ várhat

2010. február 28. (vasárnap) 13:02
Gondoltad volna, hogy az újkígyósi Baby Bone legutóbbi albuma, a Global már egy évtizede jelent meg? Ugye, hogy nem? Az 1992-ben alakult, és a grunge-os, Chains-es, Black-Out-os vonalat magáénak tudó csapat novemberben kiadott új lemeze, a Supernova ezt az egyszerre ütős és agyas, modern és hagyományos rock-elemekkel teli vonalat viszi tovább, de minden korábbinál királyabb hangzással. A civil életben Újkígyóson egy családi kocsmát üzemeltető, de a világ történéseiről igen markáns véleménnyel bíró Rákóczi Antal énekest Uzseka Norbert faggatta ki.


Adja magát a kérdés: mi történt az elmúlt tíz évben, amennyi a Global lemez és az új között telt el?
 
„Igazából nekünk nem tűnt olyan eseménytelennek az elmúlt tíz év, ez csak kívülről néz ki amolyan „tetszhalott” állapotnak, tettük a dolgunkat, mint azelőtt. 1999 előtt persze nagy elánnak estünk a zeneiparnak, ám kellet egy bizonyos begubózás, túlélési mechanizmus a nem éppen ezerrel hasító és hátulütőkkel teli magyar rockszakmában, hogy ne menjünk tönkre bele agyilag. Három demónk is kijött, egy 2001-ben, egy 2004-ben, plusz egy dal 2005-ben, amelyekből éppen egy 11 dalos album is lehetett volna, de így alakult. Persze a koncertek száma csökkenő tendenciát mutatott, mondjuk az 1995-96-os Nyers turné időszakához képest, amikor akár heti három bulit is bavállaltunk. Kissé visszafogottabb lett a klubok látogatottsága, meg sok negatív tapasztalat ért minket, ezért óvatosan kezdtünk el utazgatni. Lustultunk is, meg a hajtóerő, a relatíve sikertelenség miatt csökkenő motiváció néha nagyon a béka seggénél volt. Azt kellett felfognunk, hogy míg sztárok jönnek, divatok mennek, teszik a dolgukat a kiadók, a rádiók, a média agyat mos, addig mi nyugodtan zenélhetünk magunkanak, meg a maroknyi közönségnek a saját hangunkon. Szóval a banda mindig is létezett, heti, kétheti próbákkal, néha az akaraterő valamelyikőnkben alábbhagyott, de hamar helyrebillent az egyensúly. Egyszer úgy fogalmaztam meg egy éppen leköszönni kívánó zenésztársnak, hogy a zenéléssel kicsit kilépsz az átlagból, más vagy, mint a droidok a mindennapokban, tudsz valamit, amit más nem tud. Ezzel erőt kapott a folytatáshoz. Az élet darálója, a meló orrvérzésig nem olyan, mint a Bahamákon stúdiózni két koktél meg strandolás között. A saját kényelmes próbatermünkben mindig a saját uraink voltunk, de a szakma biztatása is hozzájárult a hosszú létezésünkhöz.” 

 
BABY BONE - YZLK (friss klip a 2009-es Supernova albumhoz)

 
A három demó dalai azonban nem kerültek fel a Supernova albumra. Miért nem?

„Egyszerűen azért, mert - mint a zenészek többségének - nekünk is nyomasztó volt, mikor már századjára nyomtuk a régi dalokat, és titokban a legfőbb vágyunk, az új dalok írása, a felfrissülés, a megújulás belülről gyötört, mégis akadozott. A három demó is egy-egy korszak volt, amit én, mint egy mitugrálsz muppet figura mindig azonnal le akartam zárni, pontot tenni rá, rögzíteni az örökkévalóságnak. Ilyen a mentalitásom. Ettől voltak rosszabb minőségű, elkapkodott dolgaink is, de végül is legalább a haladás útján maradtunk. Az más kérdés, hogy a zenénk nem változott akkorát, hogy ne fért volna rá a CD-re mondjuk az a 11 régebbi dal új köntösben az újak mellé. Igen ám, de a porosabb dolgokat nehezen szedi le az ember a polcról, mert ha van újabb, hát az izgatja!”

És hogy állt össze a Supernova anyaga?

„Mikor már évek óta nem megy a dalírás, és nem értjük miért, szenvedünk, rinyálunk, akkor jön egy hír egy zseni producerről, aki házilag olyan felvételeket csinál, hogy berosálunk (Vári Gabi), meg egy kiadási lehetőségről és az rögtön megadja a löketet. „Hallgassuk csak meg azokat a régi felvételeket a próbákról!” „Kapjuk csak elő azt az elfeledett riffet!” És pörög az agyunk, van kitűzött időpont is, van motiváció. Egy év alatt tíz dal összeállt, nagyrészt új dolgok, sőt arra is vetemedtem, hogy magamban, minimális gitártudással külön írjak dalokat, hogy a kevés próbaidő hasznosabban teljen. De a nóták 90 százaléka abszolút közös munka. Azután tényleg elmenni a stúdióba, a producer biztatása, hogy ez marha jó rock n’roll album lesz, az ilyenek miatt lógott az iskolából és lett ő is zenész, na, az már sodor… Mi meg állunk meghatódottan, a fika önbizalmunkkal 37 évesen egy 25 éves srác előtt…”


BABY BONE - Az éhség karma (youtube-videó a 2009-es Supernova záródalához)

 

Hogyan írsz szövegeket? Van valami speciális módszer, hely, akármi, ami kell hozzá, már az ihleten kívül?
 
„Ezelőtt papírra firkáltam, most wordben megy. Ebben csak a lefagyásveszély jelent rosszat, amúgy tök jó. Kell az abszolút csend, koncentráció, de a legnagyobb műhelytitkom talán az, hogy a próbateremben angolul halandzsázott szövegeket írom át magyarra. Méghozzá szigorúan meghagyva a szavak ritmusát, és a magánhangzók helyét, dallamát, mert ami egyszer ütött halandzsával, az magyarul is csak úgy fekszik jól a dalnak. Aztán felviszem a próbai cuccot a géphez, hallgatom, írom rá a szöveget, és így iszonyatosan nehéz, amúgy ízlésesebb. Bár bulis szöveget nem nagyon írok, elég kötött, depresszív a konstrukció, a legrémisztőbb mégis az, mikor hónapok múlva esik le, miről is írtam, mik az összefüggések a szövegekben, ilyenkor megrémülök: ki nyomkodta akkor a billentyűzetet?”
 
Most először szól úgy Baby Bone album, ahogy élőben is megdörrentek. Hogy zajlott a stúdiózás?

„Egy felszámolt szegedi varroda aerobik-terme, átalakítva persze, de a nagy feljátszó terem hangzása vátozatlan maradt, nem volt hangszigetelve. Kinn, a város kihalt szélén nem volt semmi zavaró tényező, se látogatók, se okostojások, csak mi, zenészek. Szegény melós nők! Látszott, hogy egyik napról a másikra küldték el őket, sokuk váltóruhája ott maradt a vasszekrényben! Ez már egy instrukció! Visszatérve: nem hagyta Vári a hangszerek hangját megfojtani – ez is jót tett a hangzásnak. Külön vettük fel őket, jó, együtt szebb lett volna. Mindenki profin állt hozzá, amúgy meg nem vagyunk egy szőrszálhasogatós banda. Vári Gábor tapasztalata, mint zenész nem csak a hangszeres részeknél, feljátszásnál, de az éneknél is nagy szerepet kapott. Soha életemben nem kért senki stúdióban, hogy úgy énekeljek, mintha szakadék szélén állva, széttárt karokkal küzdenék az egyensúllyal az életemért. Hogy az érzés az ott legyen! Az ember koncentrál, néha elfelejt beleérezni. Többé-kevésbé sikerült a lélek-jelenlét, szuperek a vokálok, büszke vagyok a végeredményre. Azt hittem úgy veszek a múltba, hogy csak néhány gyengébb hangzású lemez marad utánam, néhol vékonyka énekkel, és esetleg meggyanúsítanak, hogy Jimmy volt rám hatással.”
 
Mit jelent ez a lemezcím? Miért épp Supernova?

„Ez már a stúdióban jött képbe! A varrónők, ha mellé ment a varrás a géppel, ilyen félbetört pengékkel - ami a borítón is van - fejtették vissza a rossz helyre futott cérnát. Gondolom felvásárolt a fonógyár anno egy vagon Supernova pengét, és azt a már rég nem gyártott magyar gyártású vágóeszközt ilyen halkonzerves dobozban tárolták a dolgozó nők. Ennyi, lefotóztuk. Ja és jól hangzik, olyan élesen végtelen és tüzes!” (nevet)


 
Hogyan tovább? Klip, koncertek, bármi egyéb?

„Nem túl sok a meghívás, és kissé kiestünk a zenei életet mozgató arcok mellől. Kapaszkodunk, beugrunk az Angertea turné néhány állomására, promotáljuk a lemezt kifulladásig a magunk szintjén. Egy klip már kész házilag, a másik, az Angyalszív nótára tavaszig talán meglesz, egy „fényrajzoló” brigáddal, fotós tecnikával készült animáció segítségével. Nem látunk nagyon előre. Messze vagyunk a tűztől. Közel a semmihez.”

Az elég nyilvánvaló a szövegeid alapján, hogy sok dolog nem tetszik a mai világban, de az is érdekelne, szerinted mit tehet az ember, hogy jobb legyen az élete, vagy akár a világ egy kisebb-nagyobb része, meg hogy megússza az agymosást?

„Ha tudnám a megoldást, már nem élnék! (nevet). Persze az összeesküvés-elméleteknél egyszerűbb a képlet. Először is az értelmiségiek ne nyavajogjanak, csináljanak fejenként öt gyereket, mert a csökkenő értelmi szint is zülleszti a világot. Bocs! (nevet) Bár én a józan paraszti észjárást többre tartom. A tájékozottság és a mindenben való kételkedés együttes szerepe fontos. Kételkedj azokban is, akik tájékoztatnak, magad próbáld átgondolni a dolgokat, biztos csak abban légy, amit magad tapasztalsz! Különben ez a globális katyvasz, ez a „legyünk mindannyian büszke, ám büdös kis fogyasztók” ez egyelőre legyőzhetetlennek tűnik. Tudom vannak páran, akik tudják mivel etetik őket, magukban tesznek is rá, de aztán mégis vonszol a világ magával. A tudás hatalom, a szabadság és a boldogság madara mindig éhes.”

Egyáltalán: miért zenéltek még mindig?
 
„Őrültségből. Egyfajta mazochista csoport vagyunk. Még több pénzkiadás, még több elvesztegetett idő… Nem, ez egy szerelem, s mint olyan, keserűen édes volt az elején, majd jött a házasság, hét évente a szakítás gondolata, aztán a megszokás, majd a békés nyugdíjas évek. Hülyeséget félre: valami belülről késztet minket, nem kell mindenről tudni! Jó dalokat írni öröm, valahogy meg kell nyílni, nehogy túlnyomás keletkezzen. Már 4 évesen ezt akartam csinálni.”
 
Visszatekintve a pályátokra, mik voltak az eddigi legjobb pillanatok?
 
„Azok a koncertek, vagy próbák, ahol mind a négyünknek sütött a buli és éreztük, a felhőket nyaldossuk. A szarságokat elfelejtjük hamar. A stúdiózás meg egyfajta megnyugvás, hogy a dal már nem vész el többé, pedig ki tudja!”
 
És van bármi, amin változtatnál, amit máshogy csinálnál? Akár általában véve az életben is.

„Zenekarvezetőként és magánemberként toleránsabb lennék, mint amilyen voltam. Talán kevésbé kapkodnék, mindent jól átgondolnék, de ezek a dolgok maguktól feljavulnak az idővel. Nézd, a dolgok nem véletlenül történtek úgy, ahogy! A vérvonal, a lázadás, a forrófejűség… Formáltak a koleszban, a katonaságnál, a házasságban, és formálódom most is, még a kisfiaim által is. Szeretnék bölcs öregember lenni ifjú szívvel, meg jó apa, jó társ. Ez a törekvés maga a folyamatos változás.”

A Baby Bone mellett mivel foglalkoztok?

„Én a kocsmánkban (www.baziskocsma.netpark.hu) vagyok pultos és dáridó DJ, Tisó teherautó sofőr, Zuzó a gitáros matek-számtek tanár, Robi a dobosunk meg, izé, hogyan is hívják? Boltlátogató egy élelmiszeripari konszernnél. Aztán van akinek csak a zene a hobbija, de Tisó pl. ladakrosszozik. Kínlódjuk ezt a szép életet.”

Régebben írtál a Vol.10 nevű fanzine-be is. Manapság írsz valahova?

„A Vol. 10? Nagy durranás volt! De tényleg! Írtam azóta egy pár netes blogba. Lemorzsolódtam, sűrűbben kéne reagálnom a világ dolgaira, de most a család és a zene pont elég. Farigcsálok verseket is, karácsonyit a helyi lapba, meg rajzolgatok néha. Az írás számomra, ha ritkul is, szintén lételem. Könyvet kéne, ha lesz időm. Realisztikus szociológiai tanulmány, horror a legmélyebbről.”
 
A honlapotokon arra a kérdésre, hogy mi dühít fel, azt is válaszoltad, hogy a halálod. Ezt hogy kell érteni? És szerinted mi jön aztán?

„Múltkor vita volt, a barátaim váltig állították, hogy a halál az jön, nem kell foglalkozni vele, a sör legyen hideg, ők nem félnek. Én meg elárultam nekik, hogy igenis a művészetet, sőt az egyszerűbb dolgokat is tudatosan, vagy tudat alatt a halálfélelem mozgatja. Kiröhögtek. Ha az elmúlástól félsz, hát kapaszkodsz a jelenbe, nyomokat hagysz, reprodukálnád magad, hibázol, jót és rosszat teszel, nem csak létezel, gondoskodsz a létedről. Módosítanám a honlapon lévő válaszom: mivel két gyermeket fel kell nevelnem, csak időt szertnék még nyerni. A rohanó idő idegesít fel. A végén széthullunk a végtelenben, ha jól csináltunk valamit talán megmarad másokban a létünk. Vagy elfelejtenek, de az minket már nem izgat. Irigylem a buddhistákat, hisznek egy következő lépcsőben.”
 
Visszatérve a kocsmára, gondolom, onnan azért lehet meríteni, ha az embernek nincs elég saját baja. De ahogy nézegettem a kocsma honlapját, úgy tűnt, nem csak lepusztulás van ott, valamiféle, bénán fogalmazva, pozitív közösségi jelleg is átjön.
 
„Az alkohol összehozza és szét is választja még a legjobb közösségeket is. Cserélődik a nép, a jó hangulat viszont majdnem állandó. Végighallgattam sok rimánkodást, sok stand up komédiát, korán kell kelnem, fél hatkor már várnak, takarítottam hányást, szart, majdnem elmerültem benne én is, most inkább próbálok munkahelyként tekinteni rá. Könnyen beszippant és lezülleszt. Jó a csapat, vannak jó arcok, de nem jókedvükben járnak ide. Valaminek a hiánya hoz és visz. Vagy a túlzott végtag-rezonancia ébredéskor! (nevet) Mondjuk nálunk egy egész dinasztia volt kocsmáros. Nem éppen kecsegtető megélhetési forma ez, egy biztonság a bizonytalanságban. Sokan ájuldoznak, hogy mit keresek én ott a becsületsüllyesztőben, egy ilyen sokoldalú ember!? Hát, valószínűleg a megélhetésemet! Egyébként tűrhető munkahely. Sokan irigyelnek a napi nyolc óra kocsmázásért. Ne tegyék!”


 

Édesapád ill. a törzsvendégek hogy állnak a Baby Bone-os dolgaidhoz? És mi a helyzet a fiaiddal, ők hogy veszik le, ha az apjuk muzsikál?

 
„Hát, tudomásul veszik, ugyanis látják az elszántságot, már hozzászoktak, hogy van, láthatóan meg is értik. A nagyobbik fiam, Botond már dobol két és fél évesen! A kicsi Kolos még csak ritmusra rugózik. A zenélés hasznos hobbi, jobb, mint a narkó, hát miért ne mutatnék ehhez utat nekik. Persze nem erőltetve! A próbaterem nyitva áll... A francba! Mindig ilyen személyes dolgok szerepelnek az interjúkban velem kapcsolatban, egy nyitott könyv vagyok lassan. Pedig lehetne ilyen texasiasan keményen is nyilatkozni: nyomulunk, kőkemény, lazaság, buli, megüljük a bikát stb. Mert a hazugságokból is ugyanaz marad végül, mint az őszinteségből. Vér és sár.”
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MÖRK GRYNING - 15 év után új album jön a svéd black metalosoktól, dalpremier: Fältherren
2020. augusztus 12. (szerda) 18:35

Hinsides Vrede címmel október 23-án jelenik meg a 2016 óta újra aktív svéd Mörk Gryning hatodik albuma, elsőú előzetesként pedig máris itt a Fältherren dal. A stockholmi black metal brigád legutóbbi lemeze, a Mörk Gryning még 2005-ben jelent meg, aztán 11 éven át szünetelt a zenekar. A friss albumot Sverker Widgrennel rögzítették a stockholmi Wing stúdióban, Carl-Gustaf Bäckström dobos játéka csaupán a Black Spirit dalban hallható, amelyben amúgy Jonas Bernt basszer mellett Laura Ute is énekel. Johan "Aeon" Larsson, aki a koncerteken billentyűzik, a For Those Departed és az On The Elysian Fields számokban zongorázik az új lemezen. "Büszkén jelenthetjük be, hogy végre kiadás előtt áll az új albumunk. Sokat kellett várni rá, mi azonban épp olyan éhesek vagyunk, mint bármikor. A lemezanyag egyenesen leás a bandánk leglényegéig: brutális és melodikus, sötét és euforikus..."  ...

ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. A reggel már bemutatott...

KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától
KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától

Tegnapután címmel és egy klip kíséretében hozta ki első dalát a Kori, az ex-P. Box énekes, Koroknai Árpád (ex-Omen, Szfinx) új formációja. Ez a szám Kozma Norbert gitáros (Rúzsa...

DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük
DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a svéd Desolator második albuma, amelynek harmadik előzeteseként a The Great Law Of The Dead nótával lehet ismerkedni. A szám...

ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS