A HÉT METAL MŰTÁRGYA - Vol. 12. - Ozzy Osbourne - Bark At The Moon

Klasszikus albumok klasszikus borítói nyomában

2010. február 22. (hétfő) 09:20 | utoljára módosítva: 2016. november 16. (szerda) 09:44

 OZZY OSBOURNE - BARK AT THE MOONMegjelent: 1983. november 15.
Minthogy a héten megjelenő márciusi HammerWorld magazin Klasszikus! rovatában Ozzy legelső szólóalbumáról esik szó - sajnálatosan a gitármágus Randy Rhoads 1982. március 19-én bekövetkezett tragikus halála kapcsán -, eheti műtárgyunknak a Randy halálát követő első Ozzy stúdióalbum borítóját választottuk.

További apropót szolgáltatott ehhez a Shadows Fall nemrég elkészült klipje, amelyet a Bark At The Moon lemez címadó dalának feldolgozásához forgattak le, mégpedig többnyire képenként felidézve a farkasemberré váló tudósról szóló eredeti Ozzy klipet.

A Bark At The Moon albumon mutatkozott be Ozzy új gitárosa, a korábban a Ratt és a Rough Cutt soraiban is megfordult, egy amerikai tengerész és egy japán lány frigyéből, már Amerikában született Jake E. Lee (Jakey Lou Williams, 1957. február 15.), aki úgy véli, hogy a mai napig nem sikerült teljesen kikeverednie Randy árnyékából, holott már 1987-ben kilépett Ozzy csapatából. Igaz, kilépése is annak volt köszönhető, hogy Ozzy nekiállt összerakni a Tribute című koncertlemezt, amellyel a Randy Rhoads-korszakot kívánta megörökíteni.Jake E. Lee így nyilatkozott arról, hogyan is lett belőle Randy utódja:

"Amikor először megkerestek az Ozzy csapatból, nemet mondtam,és pont azért, mert nem akartam Randy cipőibe bújni. Egy jó gitáros örökébe lépni is elég kemény feladat, de amikor egy jó gitáros meghal, legendává válik. Egy legendával összehasonlítva bárki kevésnek bizonyul, nem igaz? Nem akartam, hogy egész életemben valaki máshoz hasonlítgassanak. Végül aztán csak elmentem a meghallgatásra, ahol vagy két tucatnyi gitáros neve szerepelt a listán. Mindannyian 15 percet kaptunk, ezalatt viszont azt mutathattunk be, amit csak akartunk.

Ozzy nem is volt ott, ő csak a felvételeket kapta meg, valamint a fotóinkat. Végül már csak hárman maradtunk: George Lynch (a Dokken gitárosa), Mitch Perry, valamint jómagam. George-ot át is reptették Angliába, hogy élesben is kipróbálhassák, nekem pedig végül New York-ban volt egy próbám Ozzyval. És noha 45 percet késtem, végül megkaptam az állást! Dana Strum (a későbbi Vinnie Vincent és Slaughter basszer) intézte ezeket a próbákat, és utóbb mesélte, hogy Ozzy mennyire kiakadt a késésemen: 'B...meg, ha azzal sem törődik, hogy idejében itt legyen, ha ilyesfajta problémát jelent, felejtsük el, bármennyire jó is.' Csakis Dana rábeszélőkészségének köszönhettem, hogy Ozzy egyáltalán megvárt..."


Randy Rhoads játékáról mi volt a véleményed?

"Mondhatjuk, hogy rajongója voltam. Az Eddie Van Halen utáni korszak legjobb új gitárosának tartottam. Ő tűnt a legígéretesebbnek mindenki közül. Tragikus volt a haláláról hallani. Azon az éjjelen csakis Randyre koccintottunk Warren DeMartini-val (a Ratt gitárosa) - rendesen be is rúgtunk..."


A Randy-hívek megnehezítették az életedet a turnékon?

"Voltak ilyenek. Randy pólókban jöttek a bulikra, Randy feliratokat, zászlókat emeltek a magasba, és ez nemcsak engem nyomasztott, de Ozzynak sem esett jól. Ő aztán különösen nehezen tette túl magát a baleseten, és a barátja elvesztésén. Kezdetben mindig azzal jött, hogy miért nem használok tremolókart, hiszen minden gitáros használja... Új srácként nehéz dolgom volt, de aztán a turnén már valahogy összecsiszolódtunk. A Bark At The Moon lemeznél, bármennyire is igyekeztem nem törődni vele, sokszor az járt a fejemben, hogy igyekeznem kell a szólóimmal, hiszen mindenki kíváncsi arra, hogy Randy helyére kit talált Ozzy. De a mai napig is jönnek oda hozzám gitárosok, hogy igazából nekik járt volna ez az állás..."


A Bark At The Moon borítófotóját ugyanaz a Fin Costello készítette, aki az első két Ozzy szólóalbumét (Blizzard Of Ozz 1980, Diary Of A Madman 1981), de a brit fotós hírnevét  leginkább az 1975-ös KISS koncertalbum, az Alive! borítója alapozta meg. (Kis adalék, hogy a sorsfordító koncertalbum frontján látható kép nem a detroiti Michigan Palace-beli KISS bulin készült, hanem az előző napi próbák során.)


Az Ozzy-féle farkasemberes fotózás helyszínéül a London melletti Shepperton stúdiót szemelték ki, ahol olyan filmeket forgattak korábban, mint a Ridley Scott-féle Alien, a két Rózsaszín Párduc film, vagy a Led Zeppelin híres The Song Remains The Same mozija.

"Ozzy és Sharon nagyon komolyan részt vett a munkában - mesélte utóbb a fotós. - Ötleteket, terveket, elképzeléseket hoztak, jószerivel csak a világítás és a fényképek elkészítése maradt ránk. A CBS kiadó művészeti igazgatója, Roslav Szaybo eredetileg egy komplett farkasjelmezbe akarta bújtatni Ozzyt, farkasfejjel, mindennel együtt, de Ozzyék azt elég gyermetegnek tartották. Ők valami komolyabbat, valami szélsőségesebbet akartak."Sharon korábban már megegyezett egy spéci effektekkel és különleges maszkokkal foglalkozó szakemberrel, Greg Cannommal, aki többek között Michael Jackson Thriller klipjén is dolgozott, de már annál is korábban, 1981-ben is "készített" farkasembereket az 1981-es The Howling filmben.

"A farkasemberes maszkhoz szükséges összes mintát és formát, a szőröket, a fogazatot, és az olyan extra cuccokat, mint például Ozzy karmai eleve Los Angelesben gyártották le Greg Cannom emberei, mi meg Ozzyval egy kocsmában beszéltük át a fotózás részleteit. Egy csomó farkasemberes könyvet szedtünk össze, korábbi filmekről szóló háttéranyagokkal, fotókkal, és végigvettük a lehetőségeinket. Vagy egy hónapon át ötleteltünk, míg végül megszületett a komplett farkasember cucc, és kezdődhetett a fotózás."


Ozzy már reggel hatkor a helyszínen toporgott aznap, de a tényleges akció csak este tíz tájban kezdődött, a smink, a jelmez felillesztése, tökéletesítése szinte egy teljes napot vett igénybe.

"Október volt és cudar hideg. Szinte megfagytunk odakint, különösen Ozzy, akinek testét, leszámítva egy fekete harisnyát, csupán a műszőrök fedték - mesélte Fin Costello. - Baromira fázhatott, de nem siránkozott, nem panaszkodott, egy zokszót nem ejtett. Pedig vagy öt órán keresztül tarthatott a szabadtéri fényképezés."


A borítón látható kép végül is két külön kép montázsa. Ozzy fotója egy 35 milliméteres film egy kockája, a háttér pedig egy korábbi zenekari fotózás során született, amikor Costello a Bark album rögzítésének helyén, a Surrey-beli Ridge Farm stúdióban fényképezte le a bandát.

"Ozzy esetében egy olyan képet akartunk használni, ami nyers, ami elnagyolt, ami technikailag nem tökéletes, de olyan hangulatot áraszt, mintha egy fotós a vakujával éppen magára vonná egy eszelős vadállat figyelmét. Szakmai szempontból a fotó akár még borzalmasnak is nevezhető, de ehhez a borítóhoz épp egy ilyen kép illett. És akárcsak a KISS Alive! borítója, ez is önálló életre kelt azóta."

A borítófotó önálló életre kelésében nagy szerepe volt a farkasemberes tematikát továbbgondoló kosztümös, sztoris klipnek, amely a lemez címadó dalához készült, és amelynek különleges remake-jét épp nemrég hozta össze az amerikai Shadows Fall.

 OZZY OSBOURNE - Bark At The Moon (az eredeti Ozzy klip az 1984-es Bark At The Moon albumhoz)

SHADOWS FALL - Bark At The Moon (Ozzy feldolgozás - a 2009-es Retribution album limitált verziójához)
További Ozzy-képek a farkasemberes fotosessionrőlA hét metal műtárgya rovatban eddig szerepelt:
Motörhead - Ace Of Spades
Metallica - Kill'em All
Marilyn Manson - Mechanical Animals
Whitesnake - Lovehunter
Soundgarden - Louder Than Love
Def Leppard - Hysteria
KISS - Destroyer
Scorpions - Blackout
Megadeth - Rust In Peace
Anderson, Wakeman, Bruford, Howe - An Evening Of Yes Music Plus
AC/DC - Highway To Hell

Hozzászólások

[000592]
Selkath
Ez egy bűnrossz dal. Még a Shadows Fall ultrazseniális előadásmódja és megszólalása sem tudja megmenteni. Ozzy egyszerűen egy rossz énekes. Rossz volt a "Blekkszabi" idején, ma meg csak a Pro-Tools-szal tud duettezni. Nyugdíjba vele!
[000557]
tMartin
Kíváncsi vagyok, milyen lesz az új album borítója.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MÖRK GRYNING - 15 év után új album jön a svéd black metalosoktól, dalpremier: Fältherren
2020. augusztus 12. (szerda) 18:35

Hinsides Vrede címmel október 23-án jelenik meg a 2016 óta újra aktív svéd Mörk Gryning hatodik albuma, elsőú előzetesként pedig máris itt a Fältherren dal. A stockholmi black metal brigád legutóbbi lemeze, a Mörk Gryning még 2005-ben jelent meg, aztán 11 éven át szünetelt a zenekar. A friss albumot Sverker Widgrennel rögzítették a stockholmi Wing stúdióban, Carl-Gustaf Bäckström dobos játéka csaupán a Black Spirit dalban hallható, amelyben amúgy Jonas Bernt basszer mellett Laura Ute is énekel. Johan "Aeon" Larsson, aki a koncerteken billentyűzik, a For Those Departed és az On The Elysian Fields számokban zongorázik az új lemezen. "Büszkén jelenthetjük be, hogy végre kiadás előtt áll az új albumunk. Sokat kellett várni rá, mi azonban épp olyan éhesek vagyunk, mint bármikor. A lemezanyag egyenesen leás a bandánk leglényegéig: brutális és melodikus, sötét és euforikus..."  ...

ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Klippremier, az első dal John Bushék új albumáról: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. A reggel már bemutatott...

KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától
KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától

Tegnapután címmel és egy klip kíséretében hozta ki első dalát a Kori, az ex-P. Box énekes, Koroknai Árpád (ex-Omen, Szfinx) új formációja. Ez a szám Kozma Norbert gitáros (Rúzsa...

DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük
DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a svéd Desolator második albuma, amelynek harmadik előzeteseként a The Great Law Of The Dead nótával lehet ismerkedni. A szám...

ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS