A HÉT METAL MŰTÁRGYA - Vol. 12. - Ozzy Osbourne - Bark At The Moon

Klasszikus albumok klasszikus borítói nyomában

2010. február 22. (hétfő) 09:20 | utoljára módosítva: 2016. november 16. (szerda) 09:44

 OZZY OSBOURNE - BARK AT THE MOONMegjelent: 1983. november 15.
Minthogy a héten megjelenő márciusi HammerWorld magazin Klasszikus! rovatában Ozzy legelső szólóalbumáról esik szó - sajnálatosan a gitármágus Randy Rhoads 1982. március 19-én bekövetkezett tragikus halála kapcsán -, eheti műtárgyunknak a Randy halálát követő első Ozzy stúdióalbum borítóját választottuk.

További apropót szolgáltatott ehhez a Shadows Fall nemrég elkészült klipje, amelyet a Bark At The Moon lemez címadó dalának feldolgozásához forgattak le, mégpedig többnyire képenként felidézve a farkasemberré váló tudósról szóló eredeti Ozzy klipet.

A Bark At The Moon albumon mutatkozott be Ozzy új gitárosa, a korábban a Ratt és a Rough Cutt soraiban is megfordult, egy amerikai tengerész és egy japán lány frigyéből, már Amerikában született Jake E. Lee (Jakey Lou Williams, 1957. február 15.), aki úgy véli, hogy a mai napig nem sikerült teljesen kikeverednie Randy árnyékából, holott már 1987-ben kilépett Ozzy csapatából. Igaz, kilépése is annak volt köszönhető, hogy Ozzy nekiállt összerakni a Tribute című koncertlemezt, amellyel a Randy Rhoads-korszakot kívánta megörökíteni.Jake E. Lee így nyilatkozott arról, hogyan is lett belőle Randy utódja:

"Amikor először megkerestek az Ozzy csapatból, nemet mondtam,és pont azért, mert nem akartam Randy cipőibe bújni. Egy jó gitáros örökébe lépni is elég kemény feladat, de amikor egy jó gitáros meghal, legendává válik. Egy legendával összehasonlítva bárki kevésnek bizonyul, nem igaz? Nem akartam, hogy egész életemben valaki máshoz hasonlítgassanak. Végül aztán csak elmentem a meghallgatásra, ahol vagy két tucatnyi gitáros neve szerepelt a listán. Mindannyian 15 percet kaptunk, ezalatt viszont azt mutathattunk be, amit csak akartunk.

Ozzy nem is volt ott, ő csak a felvételeket kapta meg, valamint a fotóinkat. Végül már csak hárman maradtunk: George Lynch (a Dokken gitárosa), Mitch Perry, valamint jómagam. George-ot át is reptették Angliába, hogy élesben is kipróbálhassák, nekem pedig végül New York-ban volt egy próbám Ozzyval. És noha 45 percet késtem, végül megkaptam az állást! Dana Strum (a későbbi Vinnie Vincent és Slaughter basszer) intézte ezeket a próbákat, és utóbb mesélte, hogy Ozzy mennyire kiakadt a késésemen: 'B...meg, ha azzal sem törődik, hogy idejében itt legyen, ha ilyesfajta problémát jelent, felejtsük el, bármennyire jó is.' Csakis Dana rábeszélőkészségének köszönhettem, hogy Ozzy egyáltalán megvárt..."


Randy Rhoads játékáról mi volt a véleményed?

"Mondhatjuk, hogy rajongója voltam. Az Eddie Van Halen utáni korszak legjobb új gitárosának tartottam. Ő tűnt a legígéretesebbnek mindenki közül. Tragikus volt a haláláról hallani. Azon az éjjelen csakis Randyre koccintottunk Warren DeMartini-val (a Ratt gitárosa) - rendesen be is rúgtunk..."


A Randy-hívek megnehezítették az életedet a turnékon?

"Voltak ilyenek. Randy pólókban jöttek a bulikra, Randy feliratokat, zászlókat emeltek a magasba, és ez nemcsak engem nyomasztott, de Ozzynak sem esett jól. Ő aztán különösen nehezen tette túl magát a baleseten, és a barátja elvesztésén. Kezdetben mindig azzal jött, hogy miért nem használok tremolókart, hiszen minden gitáros használja... Új srácként nehéz dolgom volt, de aztán a turnén már valahogy összecsiszolódtunk. A Bark At The Moon lemeznél, bármennyire is igyekeztem nem törődni vele, sokszor az járt a fejemben, hogy igyekeznem kell a szólóimmal, hiszen mindenki kíváncsi arra, hogy Randy helyére kit talált Ozzy. De a mai napig is jönnek oda hozzám gitárosok, hogy igazából nekik járt volna ez az állás..."


A Bark At The Moon borítófotóját ugyanaz a Fin Costello készítette, aki az első két Ozzy szólóalbumét (Blizzard Of Ozz 1980, Diary Of A Madman 1981), de a brit fotós hírnevét  leginkább az 1975-ös KISS koncertalbum, az Alive! borítója alapozta meg. (Kis adalék, hogy a sorsfordító koncertalbum frontján látható kép nem a detroiti Michigan Palace-beli KISS bulin készült, hanem az előző napi próbák során.)


Az Ozzy-féle farkasemberes fotózás helyszínéül a London melletti Shepperton stúdiót szemelték ki, ahol olyan filmeket forgattak korábban, mint a Ridley Scott-féle Alien, a két Rózsaszín Párduc film, vagy a Led Zeppelin híres The Song Remains The Same mozija.

"Ozzy és Sharon nagyon komolyan részt vett a munkában - mesélte utóbb a fotós. - Ötleteket, terveket, elképzeléseket hoztak, jószerivel csak a világítás és a fényképek elkészítése maradt ránk. A CBS kiadó művészeti igazgatója, Roslav Szaybo eredetileg egy komplett farkasjelmezbe akarta bújtatni Ozzyt, farkasfejjel, mindennel együtt, de Ozzyék azt elég gyermetegnek tartották. Ők valami komolyabbat, valami szélsőségesebbet akartak."Sharon korábban már megegyezett egy spéci effektekkel és különleges maszkokkal foglalkozó szakemberrel, Greg Cannommal, aki többek között Michael Jackson Thriller klipjén is dolgozott, de már annál is korábban, 1981-ben is "készített" farkasembereket az 1981-es The Howling filmben.

"A farkasemberes maszkhoz szükséges összes mintát és formát, a szőröket, a fogazatot, és az olyan extra cuccokat, mint például Ozzy karmai eleve Los Angelesben gyártották le Greg Cannom emberei, mi meg Ozzyval egy kocsmában beszéltük át a fotózás részleteit. Egy csomó farkasemberes könyvet szedtünk össze, korábbi filmekről szóló háttéranyagokkal, fotókkal, és végigvettük a lehetőségeinket. Vagy egy hónapon át ötleteltünk, míg végül megszületett a komplett farkasember cucc, és kezdődhetett a fotózás."


Ozzy már reggel hatkor a helyszínen toporgott aznap, de a tényleges akció csak este tíz tájban kezdődött, a smink, a jelmez felillesztése, tökéletesítése szinte egy teljes napot vett igénybe.

"Október volt és cudar hideg. Szinte megfagytunk odakint, különösen Ozzy, akinek testét, leszámítva egy fekete harisnyát, csupán a műszőrök fedték - mesélte Fin Costello. - Baromira fázhatott, de nem siránkozott, nem panaszkodott, egy zokszót nem ejtett. Pedig vagy öt órán keresztül tarthatott a szabadtéri fényképezés."


A borítón látható kép végül is két külön kép montázsa. Ozzy fotója egy 35 milliméteres film egy kockája, a háttér pedig egy korábbi zenekari fotózás során született, amikor Costello a Bark album rögzítésének helyén, a Surrey-beli Ridge Farm stúdióban fényképezte le a bandát.

"Ozzy esetében egy olyan képet akartunk használni, ami nyers, ami elnagyolt, ami technikailag nem tökéletes, de olyan hangulatot áraszt, mintha egy fotós a vakujával éppen magára vonná egy eszelős vadállat figyelmét. Szakmai szempontból a fotó akár még borzalmasnak is nevezhető, de ehhez a borítóhoz épp egy ilyen kép illett. És akárcsak a KISS Alive! borítója, ez is önálló életre kelt azóta."

A borítófotó önálló életre kelésében nagy szerepe volt a farkasemberes tematikát továbbgondoló kosztümös, sztoris klipnek, amely a lemez címadó dalához készült, és amelynek különleges remake-jét épp nemrég hozta össze az amerikai Shadows Fall.

 OZZY OSBOURNE - Bark At The Moon (az eredeti Ozzy klip az 1984-es Bark At The Moon albumhoz)

SHADOWS FALL - Bark At The Moon (Ozzy feldolgozás - a 2009-es Retribution album limitált verziójához)
További Ozzy-képek a farkasemberes fotosessionrőlA hét metal műtárgya rovatban eddig szerepelt:
Motörhead - Ace Of Spades
Metallica - Kill'em All
Marilyn Manson - Mechanical Animals
Whitesnake - Lovehunter
Soundgarden - Louder Than Love
Def Leppard - Hysteria
KISS - Destroyer
Scorpions - Blackout
Megadeth - Rust In Peace
Anderson, Wakeman, Bruford, Howe - An Evening Of Yes Music Plus
AC/DC - Highway To Hell

Hozzászólások

[000592]
Selkath
Ez egy bűnrossz dal. Még a Shadows Fall ultrazseniális előadásmódja és megszólalása sem tudja megmenteni. Ozzy egyszerűen egy rossz énekes. Rossz volt a "Blekkszabi" idején, ma meg csak a Pro-Tools-szal tud duettezni. Nyugdíjba vele!
[000557]
tMartin
Kíváncsi vagyok, milyen lesz az új album borítója.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
2021. március 5. (péntek) 07:29

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me címmel jön majd ki március 19-én. Harmadik előzetes dalként már az Outer Space Connection tétellel is lehet barátkozni. Cyriis egy új felállást toborzott maga köré, egy nemzetközi brigádot: egy Dániában élő bolgár gitárost, egy japán basszert, egy dán dobost és egy brazil gitárost. Az Agent Steel legutóbbi albuma a 2007-es Alienigma volt, az volt a harmadik lemezük Bruce Hall énekessel, aki 2010-ben távozott a zenekarból. 2011-ben már az eredeti énekessel - John Cyriis - léptek színpadra, Cyriis pedig 2018 őszén jelentette be, hogy újraindítja a csapatot. A No Other Godz Before Me az első Agent Steel album lesz John Cyriis énekessel az 1987-es Unstoppable Force óta.   www.facebook.com/AgentSteelOfficial AGENT STEEL...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior
ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior

Baptize címmel június 4-én jelenik meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu nyolcadik stúdióalbuma. A metalcore...

CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages
CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages

Ars Moriendi (A meghalás művészete) címmel április 9-én jelenik meg a Cadaveres hatodik albuma, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Savages dallal lehet ismerkedni. "A...

EPICA - Omega (lemezkritika)
EPICA - Omega (lemezkritika)

EPICA Omega (Nuclear Blast)   Öt évvel a kiváló The Holographic Principle után végre megérkezett a holland szimfo-metal alakulat új, sorrendben nyolcadik soralbuma, az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS