GRÓF BALÁZS - "A drog az rossz klip életem eddigi legjobbja!"

Beszélgetés a nagysikerű Blind Myself és Junkies animációs videók készítőjével

2010. január 12. (kedd) 07:49 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 12:16

2008-ban nemcsak Magyarországon, hanem a tengerentúlon is sokan felkapták a fejüket a Blind Myself zenekar animációs klipje láttán. A Gróf Balázs rajzolta Lost In Time videóban a Blind tagjai és a dalban éneklő Téglás Zoli mellett felbukkant a Metallica, a Slipknot, valamint Ozzy is, akikből BlindGergőék mind kiszívták az életerőt, hogy maguk is sikeresek lehessenek, a klip végén azonban mégis Jacko győzedelmeskedik. Az Est Lapokban megjelent képregényei révén már korábban is jól ismert pécsi grafikus, a krisztusi korban járó Gróf Balázs tavaly egy újabb rajzos klippel rukkolt elő, amely a Junkies egyik friss dalához készült, az überironikus A drog az rossz-hoz. A HammerWorld olvasóinak egyértelműen tetszett a klip, ez majd kiderül a februári számunkban megjelenő Közönségszavazásból is, a quart.hu pedig beválogatta 2009 öt legjobb magyar klipje közé, a filmecske netes bemutatásakor viszont a zenekar és az alkotó is kapott hideget-meleget. De inkább hideget... Balázst nem vágta földhöz a kritika, ő továbbra is az eddigi legjobbjának tartja A drog az rossz videót.Grafikusként, képregényrajzolóként, klipek és animációs filmek készítőjeként vagy ismert. A névjegykártyádon mi olvasható?

"Semmi, mivel nincs névjegykártyám. Azt hiszem, képregényrajzolóként szoktak leginkább emlegetni, mert a hetente megjelenő képregényeimet ismerik a leginkább."

Gyerekként is rajzmániás voltál?

"Abszolút, csináltam egy rakás képregényt, egész füzeteket a fióknak, pl. az Indul a bakterház történetét is megrajzoltam 10 évesen. Az egyik kedvenc regényem volt."

Hogy kattantál rá a képregényekre és hogy kerültél annak idején az Est Lapokhoz?

"A képregényre kattanást a PIF újságnak köszönhetem, amit gyerekkoromban vettek nekem a szüleim. A Pesti Esthez úgy, hogy 2000-ben az akkori főszerkesztő, Galambos Attila odahívott rajzolni. Azt hiszem, megtetszettek neki azok a cuccok, amiket a Pécsi Estbe csináltam, akkor már 3-4 éve. A pécsi sztori pedig Papp András barátommal indult, akinek még gimnáziumban kezdtem rajzolni az általa szerkesztett iskolaújságba, később meg ő lett a Pécsi Est főszerkesztője."

Gyűjtöd is a képregényeket? Vannak kinti és hazai kedvenc rajzolóid?

"Külföldön mindig próbálok felkutatni boltokat, és venni ezt-azt a kedvenc szerzőimtől. Robert Crumb, Sarah Varon, Lewis Trondheim, ilyeneket szeretek. Ezek Magyarországon egyáltalán nem ismert művészek, ugyanis nem mangát vagy szuperhősös Marvel-füzeteket rajzolnak..."

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a zenével? Netán zenéltél is valamikor?

"Apám volt hatalmas zenebuzi, az ő hatására szerettem meg elég korán a rock- és popzene javát. Egyik első kedvencem Billy Idol volt, az általánosban ötödikesként büszkén hordtam őt kitűzőn! (nevet) A metal 14 évesen kapott el elég durván, főleg a death/grind-vonal, de ma már többet hallgatom a Van Halen best of-ját, mint mondjuk egy Napalm Death albumot. A zenélést mindig csak felületesen csináltam, és nagyon ritkán: gimiben basszusgitároztam és doboltam, aztán hosszú ideig semmi, manapság meg időnként haverokkal csörömpölök a dob mögött ülve valami próbateremben. Színpadi ambícióim nincsenek! Illetve, most jut eszembe: 2002 körül többször voltam a Burzsoá Nyugdíjasok vendégdobosa koncerten, de szerencsére jelmezben kellett játszani..."


Ders együttes, 1993 - Balázs a bal szélen lóg


Első animációs kliped a Persona Non Grata zenekar Minimal dalára készült, még 2002-ben. Hogy jött az ötlet és milyen visszhangja volt?

"Az ötlet, hogy legyen egy ilyen klip, magától a zenekartól származik, amiért a mai napig hálás vagyok nekik. Ha ők nem noszogatnak, talán sosem kezdek el klipeket készíteni. A visszhangjáról meg annyit, hogy minden klip hozott idővel egy újabb megrendelést."

Dolgoztál aztán a Heaven Street Sevennel, a Magashegyi Undergrounddal is, mégis talán a 2008-as Blind Myself videó, a Lost In Time az eddigi legismertebb klipes munkád. BlindGergő keresett meg a feladattal?

"Ja. Kész koncepcióval jött, én csak az energiavámpír-vonalat adtam hozzá. Eredetileg a zenekar megette volna az áldozatokat, de aztán rájöttünk, hogy az életerő elszívása viccesebb lesz."

BLIND MYSELF - Lost In TimeMennyi időt vett igénybe a Lost In Time elkészítése? Anyagilag egyáltalán ellentételezhető a hazai piacon egy ekkora feladat? Vagy inkább a munkában rejlő kihívás hajtott?

"Hát, anyagilag ez a dolog eddig mindig úgy nézett ki, hogy egy team által legyártott animációs film árának a töredékéért dolgoztam minden videón, mondhatni lelkesedésből. A zenekaroknak meg nagyon türelmesnek kellett lenniük, mivel egyetlen ember csinálta a klipjeiket. A Blind esetében 13 hónapon keresztül."

Hazai és kinti reakciók?

"Amikor a Blind-klip elkészült, a nagy hírportálok jó ideig b...tak reagálni rá bármit, jóformán csak bloggerek emlékeztek meg róla. Aztán amikor az amerikai MTV 2008-as listájára feljutott, már a magyar véleményformálók is megemlékeztek róla, legalábbis bizonyos véleményformálók."

Jött megkeresés, új meló a Blind Myself klip kapcsán?

"A Junkiestól a Drog az rossz című dalhoz, mint tudjuk. Van két világsztár is, akik mindketten belengették nekem, hogy akarnának ilyen rajzfilmes klipet tőlem, aztán amikor pénzről esett szó, már nem lelkesedtek annyira: az egyik John Tardy volt az Obituary-ból, a másik Keith Caputo a Life Of Agony-ből. Mindenesetre én már annak is örültem, hogy egyáltalán szóba került náluk a dolog."

A Lost In Time végén az életerő Jacko-hoz került, de ő tavaly meghalt. Szerinted kinél van most az életerő?

"Susan Boyle-nál!" (nevet)A Junkies korábbi dolgait mennyire ismerted?

"Szekeres Andrissal a pécsi Rockmaratonon találkoztunk először, ahol hamar kiderült, hogy zenei ízlésben egy húron pendülünk. Én a Junkiest elsősorban koncerten szeretem nézni. Élőben ez a két égimeszelő gitáros, Rikki és Barbaró Attila tökéletesen megjelenítik a vagány rock and roll-figura archetipusát. És hát van is egy olyan best of-setlistjük mára, amit jól esik élőben végighallgatni."

Egy akkora meló után, mint a Lost In Time, nyilván komoly elhatározás kellett egy újabb klipkészítős feladat elvállalásához


"Volt időm pihenni a két munka között, és nagyon tetszett a Drog az rossz szám, meg ez az ironikusan egyszerű sulykolás, ami a dalszövegben van, úgyhogy nem volt probléma."

JUNKIES - A drog az rossz (a 2009-es Degeneráció albumhoz)Az iróniával alaposan megterhelt Drog klip koncepciója kitől jött? A zenekartól, mint korábban a Lost In Time-nál?


"Ezt az egész 'Családi kör-fílinget', az alkesz apával meg a teljesen kretén anyával és a többivel, én találtam ki, a dalszöveg alapján."

A Lángoló gitárok-blogon a klip bemutatásakor felbukkant olvasói kritikák elég lesújtóak voltak. Szerinted miért? (Bár ott a Junkies korábban is komoly alázást kapott...)

"Szerintem azért, mert a Lángoló-blognak van egy nagyon markánsan körülírható olvasótábora, már ami a zenei ízlést illeti. Úgy látom, hogy a többség olyan rock- vagy metal rajongókból áll, akiknek a valamilyen szempontból éppen menő, meghatározó világtrendek tetszenek. System Of A Down- vagy Tool-rajongót egész biztosan sokkal többet lehetne találni közöttük, mint mondjuk Ramones-rajongót. A Ramonest nem véletlenül említem: ez egy olyan régi zenekar, ami mára már beépült a rockzene egyetemes kánonjába, és azt az iskolát, amit ők teremtettek, képviseli a Junkies is, profin, csakhogy ezt értékelni mégsem akarja egy olyan zenerajongó, aki képtelen a rockzene minden műfaját egy 50-60 éves történetiségen keresztül szemlélni és szeretni, hanem kizárólag trendek hullámán hánykolódik. Én például imádom az Isten Háta Mögött zenekart, de azokon a sznobokon csak röhögni tudok, akik semmi másról nem tudnak beszélni rockzene címén az elmúlt 2-3 évben, mint az IHM-ről."

Te magad mit gondolsz a Drog az rossz videóról?

"Szerintem az eddigi legjobb klipem lett."

A lángolós fikaáradaton kívül egyéb visszajelzés jött rá?

"A quart.hu az év végén beválasztotta 2009 legjobb öt magyar klipje közé."

Ha azzal keres meg egy banda, hogy rajzolj nekik klipet, milyen kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy igent mondj?


"Eddig még nem fordult elő, hogy olyan zenekar keresett volna meg, akiknek a produkcióját utáltam volna, vagy bármilyen szempontból aggályosnak találtam volna a közös munkát, úgyhogy erre nehezen tudok válaszolni. Illetve egyszer volt egy kvázi megkeresés, de csak a menedzser részéről. Olyan együttesnek kellett volna klip, akiket semmilyen szempontból nem tartok vállalhatónak. Horror-összeget adtam árajánlatnak, így hamar befejeztük a tárgyalást. "

BlindGergő mondta valahol, hogy 2010-re is vannak közös klipes terveitek. Ezúttal melyik dalra készítesz klipet nekik?

"Még nagyon az elején vagyunk ennek a projektnek, de annyit mondhatok, hogy az animációs munkát nem én vállalom, csak a figurák és a látvány kialakításában veszek részt."

Pécsett élsz ma is. Van hivatalos állásod is valahol, avagy a munkáidból meg tudsz élni?

"Eddig nem kellett elmennem rajztanárnak középiskolába, ha erre gondolsz!" (nevet)

Mire számítasz, hogy jön ki idén Pécs ebből a 'kulturális főváros' projektből? Téged is bevontak valamelyik részfeladatba?


"Már a projekt legelső vezetése megkeresett, tárgyaltunk, aztán ahogy egyre gyakrabban adták egymás kezébe a stafétabotot a különböző frissen érkező arcok, úgy kerültem egyre távolabb a bárminemű közreműködéstől. Hogy ez kinek jó, és kinek rossz, azt majd az idő fogja megválaszolni."

GRÓF BALÁZS - Top 10 - 2009

1. Kiscsillag - Örökre szívembe zártalak
2. Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
3. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
4. Julian Plenti is… Skyscraper
5. Pearl Jam - Backspacer
6. Gossip - Music For Men
7. KISS - Sonic Boom
8. Wolfmother - Cosmic Egg
9. John Frusciante - The Empyrean
10. Turbo - Vol. 1.www.grofbalazs.hu
www.myspace.com/grofbalazs
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS