A HÉT METAL MŰTÁRGYA - Vol. 6. - Def Leppard - Hysteria

Klasszikus albumok klasszikus borítói nyomában

2010. január 11. (hétfő) 09:39 | utoljára módosítva: 2017. január 8. (vasárnap) 17:08

DEF LEPPARD - HYSTERIAMegjelent: 1987. augusztusCsaknem napra pontosan 19 évvel ezelőtt, 1991. január 8-án a Def Leppard 30 éves gitárosát, Steve Clark-ot (Stephen Maynard Clark) londoni lakásának kanapéján holtan találta a barátnője. A boncolás szerint anti-depresszánsok, receptre kiváltott fájdalomcsillapítók és alkohol keveréke okozta Clark halálát.

A szesszel akkor már évek óta kemény harcot folytató gitáros ivócimborája elmesélte, hogy előző este éjféltájban értek haza a helyi kocsmából, hogy videózzanak, majd miután Clark szűk félóra alatt legurított a torkán egy tripla vodkát, meg két duplát, majd egy dupla brandyt is, elájult a kanapén. A boncolóorvos szerint nemcsak az ivást vitte túlzásba a zenész, de a gyógyszereket is mérték nélkül dobálta magába. Steve Clark ekkor már fél éve nem játszott a társaival, épp a gátlástalan piálása miatt.


Előzőleg a Def Leppard tagjai mindent elkövettek annak érdekében, hogy Steve-et kirángassák ebből a helyzetből, de nem jártak sikerrel, ezért inkább szabadságolták a gitározáson és a vedelésen kívül sok egyéb iránt nem érdeklődő, de amúgy roppant tehetséges zenészt. Amikor 1988 végén a csapat befejezte a Hysteria turnét, úgy hitték, hogy nem telik el négy újabb év lemez nélkül, ám amíg Clark a bulikon mindig józan tudott maradni, a színpadon kívül rendre eszméletlenre itta magát. Amikor 1989 végén egy minneapolisi sikátorban találtak rá a piálástól magatehetetlen zenészre, azonnal elvonóra került, de zenésztársai és családja erőfeszítései ellenére sem tudott leszokni az alkoholról.
Steve Clark érzéssel teli játéka utoljára az 1987-es Hysteria albumon volt hallható, noha az 1992-es Adrenalize lemezhez is írt dalokat. Clark korai halála miatt azonban ezen az anyagon már csak a csapat másik gitárosa, Phil Collen játszott (aki a szintén mértéktelen szeszelés miatt kitett Pete Willis utódjaként került a Leppardba).

Az 1987 nyarán kiadott Hysteria a Brit Heavy Metal Új Hullámával feltűnt banda negyedik nagylemeze volt, egyben a legsikeresebb anyaguk, amelyről hét sláger is született. A Robert John "Mutt" Lange producerrel felvett lemez a mai napig több mint 20 millió példányban kelt el világszerte. Az amerikai áttörést meghozó 1983-as Pyromania lemez folytatásának elkészítése azonban nem volt diadalmenet, a csapat hangzását és munkamódszerét is alapvetően át kellett formálni, miután a dobos Rick Allen 1984. december 31-én egy autóbaleset következtében elveszítette a bal karját.


De nem csak Rick rehabilitációja hátráltatta a munkát, az eredetileg producernek kiválasztott Jim Steinman (ld. Meat Loaf) sem bizonyult megfelelő partnernek, így került végül a keverőpult mögé az AC/DC mellett a Pyromania albumon is bizonyított Mutt Lange, akivel a csapat újradefiniálta a Def Leppard-hangzást. Mutt egy olyan rockalbumot akart összehozni a Siket Leopárddal, amelynek minden egyes dala tuti sláger. Majdnem sikerült is... 

A stúdiózás azonban olyan lassan haladt, és a kiadó közben olyan követelőző lett, hogy Steve Elliotték önmagukat gúnyoló pólókat is készíttettek, miközben a stúdióköltségeik az egekbe emelkedtek. A lemez Animal című európai felvezető nótáján például három éven át dolgoztak. A szakmában sokan azt jósolták, hogy ilyen előzmények után a Def Leppardra a biztos bukás vár.

Az önironikus pólóminta terve (fent), lent pedig a kész póló, amit a szintén a Q Prime menedzsmenthez szerződött Metallica dobosa, Lars Ulrich is előszeretettel viselt akkoriban. 


A Hysteria lemez mindent elsöprő sikere egy csapásra elnémította a kétkedőket. Ebben a sikerben nyilván maguk a dalok játszották a legnagyobb szerepet, de azért az album borítójára is érdemes néhány mondatot vesztegetni.

A borítót Andie Airfix stúdiója készítette. Andie nevéhez fűződött már a profetikus Pyromania borító (18 évvel előzte 9/11-et), azaz a csapattal már 1983-ban is együtt dolgozott. A kapcsolat úgy indult, hogy a Q Prime alapító Cliff Burnstein  fiatal támogatottjának és alkalmazottjának, az azóta vezető rockmenedzserré vált Peter Mensch-nek feltűnt néhány brit popcsapat lemezének borítója. A Pyromania és különösen a Hysteria sikere nyomán Andie Airfix aztán olyan legendákkal is dolgozott, mint a Led Zeppelin, a Metallica, vagy a Rolling Stones.

"Nem kaptam konkrét instrukciókat a borító kapcsán - mesélte Andie a Hysteria borító kapcsán. - Ehhez persze már hozzászoktam a Pyromania lemeznél, ahol csak annyit mondott Peter, hogy semmiképp nem akarnak tipikus metal borítót csicsás motorokkal, alulöltözött ribancokkal, vagy lángokat köpködő szörnyekkel. (nevet) Ezúttal sem adtak semmilyen más információt, csak az eredetileg tervezett lemezcímet: Animal Instinct. Ennek megfelelően kezdtük hát a melót, és egy olyan riasztó valamit álmodtunk meg, amiben ott ez az állati ösztön, ami hirtelen megfordulva bámul rád, és várhatóan a következő pillanatban meg is támad. Egy sas, egy oroszlán és egy cápa fejét igyekeztem egybegyúrni. Amikor ezzel elkészült Adrian Baumgartner kollégám, nyolc hónapnyi kemény meló után, jött a hír, hogy a cím megváltozott, Hysteria az új program neve, úgyhogy ki kellett dobnunk az előzetes terveket... Adrian vigasztalhatatlan volt kezdetben, de aztán megérkezett egy csinos összeg a számlánkra a több hónapos fáradozásaink fejében, és ez némiképp őt is jobb kedvre derítette. Folytatódhatott a meló..."Az új borító egy háromszögbe foglalt eltorzult arcot ábrázolt, csaknem összeolvasztva azt egy bonyolult háttérrel, amely részben a korai Def Leppard logón alapult.

"A háromszög eleve bele volt égetve a rajongók agyába a Def Leppard felirat révén, ez tehát egy biztos kiindulópontot jelentett számomra. Ezek után már csak valami olyasmit kellett megalkotnom hozzá, amely amellett, hogy látványos és izgalmas, még némiképp félelmetes is. Az arc központi része csaknem emberi lett, ugyanakkor maradt benne valami az állati ösztönös elképzelésemből is. És azzal, hogy ez a valami épp a néző felé fordul, csak még ijesztőbb lett az összhatás. Amit elképzeltem, ahhoz szükségem volt az akkoriban még gyerekcipőben járó komputeres grafikára is. Ez a meló akkoriban baromi hosszadalmas és rettentő unalmas volt. Tanácsokat is kellett kérnem egy olyan stúdiótól, ahol erről az új digitális világról nálam sokkal többet tudtak, hogy a végeredmény még futuristább lehessen. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a stúdióban elkészült képet úgy tudtam magammal vinni a pár órán át tartó folyamat legvégén, hogy lefényképeztük a monitort... Itt fontos megemlíteni azt a tényt is, hogy a Hysteria volt a legelső olyan lemezborító, amely komputeres grafikát is felhasználva készült el. Továbbá a Hysteria volt az első munkám, ahol már CD-borítóban is kellett gondolkodnom. Utáltam ezt az új formátumot, egyrészt a méret miatt, másrészt meg azért, mert egyből tudtam, hogy ezzel elérkeztünk az imádott bakelitlemezek fénykorának végéhez."

Airfixnek nem kellett kapkodnia a művel, majd' két éve volt rá, hogy befejezze a borítót, szoros munkakapcsolatban a zenekarral és a menedzsmenttel.

"Rendszeresen megnézték, hogy állok a melóval, de érezhetően megbíztak bennem, rám hagyták a dolgot. Többnyire csak annyit mondtak, hogy ez jó, az meg talán kevésbé. Amikor aztán megjelent a lemez, páran egyből azt mondták, hogy ennél azért a Pyromania borítója jobban sikerült, de szerintem utóbb még az elégedetlenkedők is belátták, hogy ez egy erős, feltűnő és rengeteg apró részletet tartalmazó borító, ami ráadásul jól passzolt mindahhoz, amit a csapat akkortájt zeneileg ki akart fejezni."DEF LEPPARD - Die Hard The Hunter (koncertfelvétel az 1988-as Hysteria turnéról)
www.andieairfix.com
 

 

A hét metal műtárgya rovatban eddig szerepelt:
Motörhead - Ace Of Spades
Metallica - Kill'em All
Marilyn Manson - Mechanical Animals
Whitesnake - Lovehunter
Soundgarden - Louder Than Love

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HAMMERWORLD - Exkluzív dupla magyar válogatáslemezzel érkezik az évvégi számunk
2018. december 10. (hétfő) 19:23

Hammered - exkluzív dupla magyar válogatáslemezzel zárja az évet a HammerWorld. A magazin 310-es száma napokon belül országszerte kapható lesz. Hammered címmel lát napvilágot a hamarosan megjelenő HammerWorld Magazin decemberi-januári számának dupla, extra CD-melléklete. Ez a két lemezből álló kiadvány a magyar rock és metal színtér 2018-as esszenciája, 38 zenekar, közel 300 ember - zenészek, énekesek, szövegírók, grafikusok, hangmérnökök idei munkájának lenyomata.   A válogatáson szereplő dalok pedig - ha lehet hinni a közösségi média által mutatott számoknak - idén sok százezer rock és metal rajongónak lettek kedvencei. 2018 intenzív, termékeny esztendő volt a magyar metal színtéren. Kiadói részlegeink, az ebben az évben éppen 20 éves Hammer Records, valamint az Edge és a Nail Records alaposan kivették a részüket a munkából, hiszen az év végéig (a Hammered dupla válogatást is...

ICED EARTH - Ilyen lesz John Schaffer múltidéző Purgatory anyaga
ICED EARTH - Ilyen lesz John Schaffer múltidéző Purgatory anyaga

Arról már tavaly említést tett az Iced Earth főnöke, Jon Schaffer, hogy a csapat korai lemezeinek új felvételeit tervezi, december 21-én pedig napvilágot lát az Iced Earth elődjének...

MIKE SHINODA - Új videoklippel jelentkezett: Can't Hear You Now
MIKE SHINODA - Új videoklippel jelentkezett: Can't Hear You Now

Mike Shinoda a Linkin Parkból november végén jelentette be a 2019 márciusában megrendezésre kerülő európai turnéját, amely az óriási sikerrel zajló észak-amerikai Monster Energy...

ROAD - Márciusban triplázni fognak Budapesten
ROAD - Márciusban triplázni fognak Budapesten

Márciusban három egymást követő napon, három különböző budapesti helyszínen játszik majd a Road - és persze különböző programmal és jelleggel. Egyet Pesten... Egyet Budán......

THE JOYSTIX - Klippel egy cseppet sem karácsonyi dal: Break The Silent Night
THE JOYSTIX - Klippel egy cseppet sem karácsonyi dal: Break The Silent Night

Az új lemezére készülő székesfehérvári The Joystix előhúzott a kalapból egy igazi karácsonyi slágert - így két héttel az ünnepek előtt... "Ugyan külföldön elég nagy...

DEADLAND RITUAL - Klippel az első dal Geezer Butler, Matt Sorum, Steve Stevens új csapatától
DEADLAND RITUAL - Klippel az első dal Geezer Butler, Matt Sorum, Steve Stevens új csapatától

Down In Flames címmel máris itt a klippel kísért első dal attól az új csapattól, a Deadland Ritual-tól, amelyben Geezer Butler basszusgitáros (Black Sabbath), Steve Stevens gitáros...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS