MI FÁN TEREM A KONCEPTALBUM?

A rocktörténet 20 klasszikus konceptalbuma

2009. december 13. (vasárnap) 16:22 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 12:09

A letöltések korában sokan temetik magát az album formátumot is, nem is beszélve a tematikailag összekapcsolódó dalokból álló, legtöbb esetben egy komplett sztorit kibontakoztató lemezekről, az ún. konceptalbumokról. Sok előadó mégis ragaszkodik a klasszikus punk korszakban is nevetségessé tett, mesterkéltnek nevezett koncepciózus lemezekhez, elég csak a Sepulturára, a Porcupine Tree-re, az Ayreonra, a Green Dayre, a The Mars Voltára, az Opethre, a Mastodonra gondolni, vagy akár a Prowler In The Yard-ra a brutális Pig Destroyertől. A Smashing Pumpkins főnöke, Billy Corgan épp a napokban tette letölthetővé az első dalát annak a 44 nótásra tervezett konceptlemeznek, amely a nótánkénti ingyenes letöltés után kiadja majd a Teargarden by Kaleidyscope című nyolcadik Smashing Pumpkins albumot. Amennyiben kattintasz egyet, a rocktörténet legklasszikusabb konceptalbumai közül hússzal találhatod szembe magad. A sorrend nem szentírás, ahogy nyilván kimaradt jó néhány fontos anyag is. Szívesen vennénk, ha a kommentek közt jeleznéd, hogy szerinted melyek a legjobb konceptlemezek, és hogy melyeknek kellett volna még ebben a listában sorakozniuk.   

 

 

20. SPOCK’S BEARD
Snow (2002)

Dióhéjban:
Az albinó főhős, Snow, legyőzi a gátlásait, és átmegy rockistenségbe. A sztori végigköveti, ahogy próbálja megőrizni ép elméjét, miközben körülötte minden pokoli káoszba fullad.
 

19. THE PRETTY THINGS
S.F. Sorrow (1968)

Dióhéjban:

A rocktörténet talán legelső konceptalbumának főszereplőjét, Sebastian F. Sorrow-t az őrületbe kergeti az übergonosz Szombat Báró. A pszichedelikus hangulatú lemez egyes források szerint a The Who korszalkotó Tommyjára is hatással volt.
  
18. SAVATAGE
Streets: A Rock Opera (1991)

Dióhéjban:

A lemez elején a DT Jesus névre hallgató egykori rocksztár lecsúszott drogdílerként ügyködik New Yorkban, maga a sztori pedig végigkíséri DT Jesus újbóli felemelkedését, aki másodjára is csaknem elbukik.
 

17. STYX
Kilroy Was Here (1983)
 
Dióhéjban:
Az igazi rock’n’roll már betiltatott, helyét a technika vette át, a főhős rockisten azonban nem hagyja kialudni a lángot.
  


 
16. FEAR FACTORY
Obsolete (1998)
 
Dióhéjban:
Az emberiség felett eljárt az idő, az emberek alkotta gépek vették át a szerepüket. Természetesen van főhős is, aki igyekszik megmenteni a világot.
 


15. PINK FLOYD
The Final Cut (1983)
 
Dióhéjban:
Roger Waters édesapja a II. világháborúban vesztette életét, ez a szomorú történet a lemez alapját, de Waters háborúellenes üzenetének lényege, hogy a politika elárulta az egyszeri katonákat.
 
 
14. FRANK ZAPPA
Joe’s Garage (1979)

Dióhéjban:

Egy olyan világban, ahol a rockzene gyűlölet tárgyát képezi, a főhős rockzenésznek is csakis kiközösítés, kiátkozás juthat.
 13. GREEN DAY
American Idiot (2004)

Dióhéjban:
Egy kaliforniai kölyök ráébred arra, hogy a világ egy szar hely, globálisan és lokálisan is. Irak, buta tévéműsorok, agymosás... A Városba költözik, ahol még inkább kifordul önmagából, a sztori végén pedig a hazaút, a diliház, vagy a börtön várja. Lehet választani…
 
12. IRON MAIDEN
Seventh Son Of A Seventh Son (1988)

Dióhéjban:
A főszereplő rádöbben, hogy különleges pszichikai képességekkel bír, de nem nagyon érti, hogy miért, majd megpróbál figyelmezetni egy városkát a közelgő veszélyre. Nem hisznek neki.
 

11. DAVID BOWIE
The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)

Dióhéjban:

Egy intergalaktikus rockszár a globális megváltás után kutat, de amit valójában megtalál, az nem más, mint a rock’n’roll öngyilkosság.
 

10. GENESIS
The Lamb Lies Down On Broadway (1974)

Dióhéjban:

Egy graffiti művész a vibráló New York helyett egy fura árnyakkal teli, bizarr alvilágban találja magát, ahol találkozik a bátyjával, egy gonosz doki meg ráadásul kasztrálja is.

 
9. NINE INCH NAILS
The Downward Spiral (1994)

Dióhéjban:

Ahogy a lemezcím is elárulja, itt egy adott személy lassú, gyötrelmes, kínokkal teli alászállását követhetjük nyomon. Irány a komplett őrület, meg ami még mögötte rejlik.


 
8. MARILLION
Misplaced Childhood (1985)

Dióhéjban:
Egy tönkrement szerelmi kapcsolat arra készteti a főszereplőt, azaz az énekes Fisht, hogy a hedonista életvitele helyett inkább a múltján, a gyerekkorán filózzon egy keveset, hátha sikerül visszanyernie némi elveszett ártatlanságot.

 
7. MARILYN MANSON
Antichrist Superstar (1996)

Dióhéjban:
Egy elnyomott, kirekesztett fiatal srácból hatalmas rockisten lesz, maga az Antikrisztus Szupersztár, méghozzá épp a gyűlöletnek és a bosszúnak köszönhetően.


 
6. DREAM THEATER
Metropolis Pt. 2.: Scenes From A Memory (1999)

Dióhéjban:

Regressziós hipnózis során a főhős rájön, hogy egyik előző életében egy fiatal nő volt, akit még az 1920-as években tettek el láb alól. 
 


5. PINK FLOYD
The Wall (1979)

Dióhéjban:
Egy Pink névre hallgató rocksztár sikeres lesz, mégis akkorát csalódik, hogy öngyilkosságra készül, a háttérben pedig gyerekkori bántalmazásainak emléke, valamint édesapja háborús halála is kísérti. 
 
 
4. THE WHO
Tommy (1969)

Dióhéjban:
A gyermekként durva dolgokat átélt főszereplő, azaz Tommy, a történtek hatására süketté, némává és vakká lesz, így kell szembesülnie az élet megannyi furcsaságával, de a végén rátalál élete értelmére, és flipperbajnok lesz.

 
3. RUSH
2112 (1976)

Dióhéjban:
Egy olyan jövőbe visz el minket a kanadai trió, ahol a rock’n’rollt már betiltották. A fiatal főhős ráakad egy gitárra, meg is tanul játszani rajta, de a hatóság rászáll, így végül öngyilkos lesz.

 
2. QUEENSRYCHE
Operation: Mindcrime (1988)

Dióhéjban:
Kőkemény politikai sztori, amely a Reagan-irányította USA-ban játszódik, ahol egy korrupt doki bérgyilkossá változtat egy utcai csavargót, aki összejön egy csajjal, de az szintén az ördögi dokinak dolgozik. A lány végül öngyilkos lesz, a srác meg drogos. Vidám.
 
1. PINK FLOYD
Dark Side Of The Moon (1973)

Dióhéjban:
Ahogy a mindennapi élet feszültségei, idegeskedései, valamint a társadalmi problémák az őrületbe kergetik az embert, anélkül, hogy igazából észrevenné.


 

 

Hozzászólások

[002122]
Kicsinalas
„Szívesen vennénk, ha a kommentek közt jeleznéd, hogy szerinted melyek a legjobb konceptlemezek…” Személy szerint én nagyon szeretem a Heavenly –től a Dust To Dust –albumot.
[000381]
shmonsta
Azt hiszem King Diamond is bátran megemlíthető itt.
[000122]
wiktor
Igaz, nem saját sztorira épül, de a Blind Guardiantől a Nightfall is egy mestermű.
[000118]
turisas
"A gyermekként durva dolgokat átélt főszereplő, azaz Tommy, a történtek hatására süketté, némává és vakká lesz, így kell szembesülnie az élet megannyi furcsaságával, de a végén rátalál élete értelmére, és flipperbajnok lesz."
Minden tiszteletem a rock nagyjainak, de ezt a sztori akár egy Woody Allen könyvből is érkezhetett volna! A flipper, mint az élet értelme! Magvas! A rockzenét és rockzenészeket nem feltétlen a mélyenszántó eszmeiségükért, ill az eszükért szeretjük. Ettől függetlenül, a zene önmagában, legyen az Rush, Floyd, vagy Savatage, az egyetemes kultúra része, még akkor is, ha erről millióknak fogalmuk sincs!
[000117]
udometal
nevermore-dreaming neon black-je is elferne ezen a listan
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEST OF PLAGUES - Új dal a budapesti bandától, már négyes felállásban: Choke
2020. augusztus 4. (kedd) 14:09

Choke címmel egy szöveges videóval kísért új dallal jelentkezett a budapesti Nest Of Plagues. A csapat első nagylemeze, a gyulai No Silence stúdióban rögzített és 2018-ban kiadott End Of The Century volt, 2019-ben pedig már kihoztak egy új dalt (Memento For Her Deeds), azóta azonban Kövecses Evelin személyében lett egy második gitárosuk is. A két nóta mellé újabbak is érkeznek majd, erről a metal.hu-nak beszéltek a premier kapcsán: "Most fel van véve a Memento For Her Deeds-en és a Choke-on kívül 4 dal. Ha a COVID és a pénztárca engedi, akkor ezeket fogjuk kiadni a következő tavaszig tételenként, illetve közben íródik kb. 3 szám, amelyekkel összeállhat jövőre egy nagylemez. Kevesebb lesz a death metal/deathcore vonal a leendő nagylemezen. Több dallam, metalcore, szinti-elem lesz benne, illetve a vokállal is sokat kísérletezünk. A szövegek témáját illetően is egységesedik a körítés. Jobban összpontosulnak bizonyos...

THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak
THE DEVIL'S TRADE - Videoklippel a nyár végi album címadó dala: The Call Of The Iron Peak

Arról már tavasszal beszámoltunk, hogy a Haw és a Stereochrist éléről ismert Makó Dávid egyszemélyes projektje, a folk/dark/blues vonalas The Devil's Trade a francia Season Of Mist...

STUBBORN - Dalpremier a hazai zúzda-brigádtól: Narrow-minded
STUBBORN - Dalpremier a hazai zúzda-brigádtól: Narrow-minded

Narrow-minded címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a metal/hardcore vonalas kerekegyházi Stubborn, amelynek második albuma, a remekül sikerült Let's Start A Fire még 2018-ban látta meg...

DIVIDED - Friss klipet kapott a sunshine-sláger: Don't Turn Away
DIVIDED - Friss klipet kapott a sunshine-sláger: Don't Turn Away

A HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, a Behind Your Neon Eyes. A csapat legfrissebb klipje a Don't...

NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik....

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS