BLESSED BY A BROKEN HEART - Hajmetalcore Kanadából

Éljenek a '80-as évek! - mondják az akkor még szinte meg sem született srácok!

2009. december 8. (kedd) 10:21 | utoljára módosítva: 2009. december 17. (csütörtök) 16:32

A Steel Panther posztironikus glam rockja nem egyedülálló fenomén a mai színtéren, hiszen itt ez a kanadai székhelyű hatos, akik szimpla keresztény metalcore-ként indultak el még a 2000-es évek derekán. Mára azonban a Blessed By A Broken Heart egy tekerős gitárszólókkal és Van Halen-es szintifutamokkal, valamint Def Leppard, Stryper jellegű harmóniavokálokkal dolgozó, a '80-as évek metalját éltető ifjúsági partibrigád lett ("move your body, move move your body, schools out and its time to party"), ahol csak egyre halványuló nyomokban fedezhető fel a metalcore-os múlt. A Blessed kettes albuma, a Pedal To The Metal még tavaly jelent meg, de 2010-ben érkezik az új anyag, amin már javában folyik a munka. A villantós szólókért felelős, és már nevében is tekerős Shred Sean gitárossal Danev Gyuri beszélgetett.

 


Egy brit rockújságban viccesen hajmetalcore-nak titulálták a Pedal To The Metal albumotokat, utalva a zenétek és az imázsotok ’80-as évekbeli jellegére. Mit szólsz ehhez?
 
"Ez egy rendkívül találó, frappáns elnevezés, de a 'shredhairmetalcore' még pontosabb lenne!" (nevet)
 
Nem féltek attól, hogy sokan esélyt sem adnak a zenéteknek a szándékosan eltúlzott külsőségek miatt? Úgy néztek ki, mint valami lökött rajzfilmfigurák, vagy mintha a Poison XXI. századi reinkarnációja lennétek…
 
"Ezek vagyunk mi. A többség amúgy is az első benyomás láttán dönt, nem a zene hallatán, de mit lehet tenni? Ilyen az élet. A való világban is számtalanszor ez megy, legyen szó állásinterjúról vagy első randiról. Még szerencse, hogy azért vannak jó páran, akiknek bejön ez a látvány!" 
 
Hogyan írnád körül az általatok űzött muzsikát?
 
"Viccesen így fogalmaznék: mintha a Vissza a jövőbe filmből elkötöttük volna Michael J. Fox DeLorean sportkocsiját, visszarepültünk a ’80-as évek metal világába, majd az ott tapasztaltakat elhoztuk a 2000-es évek fiataljainak! (nevet) Komolyra fordítva a szót, a dalaink struktúrája, a groove-ok, a tempók, és bizonyos értelemben az ének is magán viseli teszem azt a Killswitch Engage hatását, viszont azok a finomságok, melyeket erre a vázra felépítünk, megkülönböztetnek minket az átlag metalcore bandáktól. A dallamainkat, harmóniáinkat a Def Leppardtól eredeztetem, és ezek mellé jönnek még a Van Halen-jellegű billentyűs témák, valamint a Paul Gilbert iskola villámtekerései."
 
A 2004-es All Is Fair In Love And War debüt még határozottan egy metalcore album volt... 
 
"Így igaz. De ahhoz még semmi közöm. Tulajdonképpen a 4 számos Carry On demó idején, 2005 körül döntötte el a basszer Tyler, aki szintén rajong a ’80-as évek metaljáért, hogy egy letisztultabb, egyénibb irányba fordítja a Blessed hajóját. Ehhez viszont kellett egy olyan gitáros is, aki tudta, hogy abban az érában mit jelentett a gitár, a tekerés. Így kerültem a bandába, és attól kezdve már semmi sem volt ugyanolyan. Többen ki is szálltak menetközben, ez a mostani felállás úgy 2007-2008 körül alakult ki."

Keresztény zenekar vagytok. Ez megmutatkozik a szövegeitekben is?

"Igen is, meg nem is. Vannak dalaink, melyekben találni pozitív, vallásos üzeneteket, és vannak olyanok is, melyekben a szimpla, lényegre törő rock & roll szövegek dominálnak. Távol áll tőlünk, hogy bárkit is meg akarjunk téríteni.'
 
 
BLESSED BY A BROKEN HEART - Kiadói EPK (elektronikus sajtóanyag)

 

 
A Pedal To The Metal lemezt valamikor 2007 tavaszán vettétek fel, de csak tavaly jelent meg. Milyen visszajelzések jöttek erre az új, módosított irányvonalra?

"Egységesen pozitív fogadtatásban részesült az anyag, szerte a világon nagyon jó a sajtónk. Nemrég jöttünk vissza Japánból (olyan bandák társaságában játszottak a Loud Park fesztiválon, többek között, mint a Steel Panther, az Anthrax, az Arch Enemy vagy a Loudness - a szerk.), és az ottani srácok is imádják a cuccot! Azt pontosan nem tudom, hány példányban ment el eddig, tudatosan próbálok erre nem odafigyelni. Ebben a torrent-korszakban az eladott lemezek száma nem igazán mutatja meg egy banda népszerűségét. A rajongóink egy része talán életében nem vett még CD-t, inkább letöltik az anyagot a netről. Ez ellen nincs mit tenni. A koncertekre viszont ezek az arcok is lejönnek, megveszik a beugrót és a pólókat, ezzel valamelyest kompenzálva a letöltést."
 
Kvázi ismeretlen bandaként kerültetek a Century Media kiadóhoz, a kettes korong elkészítésében pedig nem kisebb név, mint GGGarth Richardson (Nickelback, Atreyu, RHCP, Racer X stb.) producer is közreműködött. Hogy jöttetek össze vele?
 
"A kiadó révén. Eleinte tök fel voltunk dobva, hogy egy ekkora névvel melózhatunk, aki ráadásul egy csomó kedvencünkkel dolgozott korábban, a lelkesedés azonban hamar alábbhagyott… Garth egy vicc, nem producer, a pénzkidobás volt vele dolgozni. Személy szerint azt gondolom, hogy az apja (Jack Richardson, a ’70-es évek egyik nagy amerikai zeneipari mogulja - D. Gy.) kapcsolatai és segítsége nélkül nem sztárproducer lenne, hanem a sarki McDonald’s-ben forgatná a hamburgereket - jó esetben. Amit a lemezünkön hallasz, azt mi hoztuk össze Ben Kaplan hangmérnökkel, aki viszont tényleg érti a dolgát! Garth csak azt tudta hajtogatni, hogy a nu metal milyen király, abba az irányba kéne menni. Hiába mondtuk neki, hogy az a szerelvény már elment pár éve, nem értette. Szóval, amíg mi a stúdióban gürcöltünk Bennel, addig vagy kő pornót nézett, vagy valami névtelen nu metal csapat küszködését hallgatta a lenti próbateremben. Ezt hívta ő produkciós munkának... Egyébként ezt a bizonyos csapatot Garth odavitte a Virgin kiadóhoz, akik persze elhitték neki, hogy ez lesz a következő nagy dobás, az aranytojást tojó tyúk. Szerződtették is őket, ám amikor már 200 ezer dollárra rúgott a stúdióköltség, és még mindig nem tudtak semmi konkrétat felmutatni, Garth mesterrel együtt úgy kivágták őket, hogy a lábuk sem érte a földet! Szép munka volt Ggggggggggggggarth!" (nevet)


KAT VON D IS BLESSED RAJONGÓ (középen Tyler)


 
 
Azt hallottam, hogy néhány jól ismert külső dalszerzővel melóztatok a dalokon…
 
"Íme, így terjednek a pletykák a neten! Mi magunk írjuk a nótáinkat, nincs szükségünk külső segítségre. Mindössze annyi történt, hogy adtunk pár interjút tavaly, és poénból olyan hülyeségeket mondtunk, hogy Michael Jackson, Quincy Jones, Babyface és P. Diddy is írt dalokat a lemezre, az emberek pedig bekajálták ezt a képtelenséget!" (nevet)
 
Tavaly az európai turnétok egyik állomásán összetűzésbe keveredtetek a hatóságokkal, ha jól tudom. Hogy is volt ez?
 
"Az egyik skót bulin történt az incidens. Annak rendje és módja szerint ment a színpadmászás, az együtténeklés, amikor Tyler észrevette, hogy az egyik biztonsági ember durván meglökött egy lányt. Több se kellett neki, fogta a mikrofonállványt és alaposan rákoppintott vele a barom fejére! Persze még le sem mentünk, már ott voltak a skót zsaruk, akik se szó, se beszéd megfogták Tylert, belökték az autóba, és már vitték is be! Az éjszakát a fogdában töltötte, másnap pedig rögtön bíróság elé állították, nekünk viszont oda kellett érnünk a következő buli helyszínére, úgyhogy ott kellett hagynunk. Szerencsére sikerült kimosakodnia az ügyből, úgyhogy este már ott volt velünk a színpadon!"
 
A prog/death/power metalos Into Eternity-t egy észak-amerikai turnén segítetted ki nem is olyan régen. Érdekes történet volt ez is , ahogy hallottam…
 
"Egyenesen ijesztő volt! A srácok az Iced Earth társaságában készülődtek útra kelni, amikor a gitárosuk, Tim Roth hirtelen kidőlt a sorból. Ők is a Century Mediánál vannak, a kiadó pedig megpróbált házon belül leakasztani valakit Roth pótlására. Péntek volt, amikor felhívtak, hogy ki tudom-e segíteni a csapatot. Óvatosan visszakérdeztem, hogy hány napom lenne a program betanulására, erre azt mondták, hogy öt! Huh, rendben, válaszoltam. A következő 120 órát azzal töltöttem, hogy Into Eternity számokat játszottam oda-vissza, kimostam az összes fekete ruhámat, lehangoltam a gitárjaimat ciszre, aztán felszálltam a minnesotai gépre és szerda este ott álltam a színpadon a többiek mellett. Úgy, hogy azelőtt még soha nem találkoztam velük! Egyébként nagyon élveztem a turnét, de nyitottunk a Testamentnek is egyszer, így találkozhattam Alex Skolnick-kal. Mexikóban pedig a Deicide társaságában játszottunk. Ilyen súlyos zenét játszó bandában azelőtt sosem pengettem, úgyhogy ez a kaland jó kis tapasztalatszerzésnek bizonyult. Stu Block egyébként a legjobb énekes, akit valaha is hallottam koncerten, remélem fogunk még együtt dolgozni a jövőben!"
 
A gitárjátékod rendkívül domináns a Pedal lemezen. Kik a legfőbb hatásaid?
 
"Paul Gilbert-et említeném először. Imádom, amit a Racer X-ben és a Mr. Big-ben csinált! Rengeteget tanultam a legendás Intense Rock oktatóanyagaiból is, a gyors pengetéstechnikát ezekből sajátítottam el. Abból a korszakból nagyon szeretem még George Lynch, Warren DeMartini, Nuno Bettencourt, Yngwie, Jason Becker, Steve Vai, Reb Beach és Marty Friedman játékát, a fúziós arcok közül pedig Greg Howe, Richie Kotzen, Guthrie Govan és Shawn Lane látásmódja fogott meg igazán."
 
Hogyan kezdtél neki a gitározásnak anno?
 
"Hetedikes voltam, és úgy gondoltam, hogy a gitározás klassz dolog lehet, úgyhogy nekiálltam gyakorolni. Nem sokkal később felléptem az osztálytársaim előtt, ám ekkor még nem voltam túl jó finoman szólva, úgyhogy kinevettek a többiek, hogy milyen béna vagyok. Ez annyira rosszul esett, hogy elhatároztam, olyan keményen fogok gyakorolni, amennyire csak lehet. Egy évvel később meg is nyertem az iskolai gitárversenyt! Emlékszem, hogy a nejlonhúros akusztikuson előadott tapping-szólóm láttán még a gúnyolódóknak is arcukra fagyott a mosoly, ami óriási elégtételnek bizonyult! Azóta is megszállottan gyakorolok minden egyes nap!"
 
És hogy kattantál rá erre a '80-as évekbeli gitárhős vonalra?
 
"A '90-es évek végén kezdtem gitározni, és akkoriban erről az egész mezőnyről semmit sem lehetett hallani. Korn, Limp Bizkit... Ezek mentek. A Metallicát ismertem, nálam az volt a gyors gitározás. De csak amíg a tanárom fel nem írt nekem három lemezt, mint kötelező tananyagot, ha már érdekel a villantós, gyors metal gitár. A Dokkentől a Back For The Attack, az egyes Van Halen és Malmsteentől a Rising Force szerepelt a listán. Megvettem a CD-ket és attól kezdve nekem végem is volt! Mániákusan gyűjtöttem be az összes akkori zenét, amiben tudott tekerni a gitáros. Akkoriban még volt néhány CD-bolt, és ezeket az anyagokat totál leértékelve tudtam begyűjteni. A haverjaim nem is értették, miről beszélek, amikor előkerült a White Lion, a Loudness, a Stryper, a Blue Murder, vagy a Winger neve!" (nevet)
 
New York-i srác vagy, a többiek viszont kanadaiak. Hogy kerültetek össze?
 
"Úgy négy vagy öt éve lehetett, hogy egy éjjel épp pihentem két tekerés közben, és a friss myspace oldalon olvasgattam a dicsérő kommenteket, hadd hízzon a májam! (nevet) Megnéztem azt is, hogy kik a legnépszerűbb myspace bandák, és az első helyen a System Of A Down állt, a másodikon meg ez az ismeretlen csapat nagyon gáz sérókkal és ezzel a  szánalmas emós névvel. Aztán belehallgattam a zenébe is... Sírva röhögtem rajtuk. De kattintgattak rájuk rendesen a srácok, a blogjukban meg azt olvastam, hogy egy igazi tekerős gityóst keresnek a '80-as évek gitárhőseinek stílusában. Erre írtam nekik egy üzenetet, hogy valamennyire tudok bánni a gitárral, nem vagyok dagadt és a fejem is okés, talán beillenék közéjük. Nem sokkal később már Montreal felé autóztam a meghallgatásra..."
 
 
BBABH - Japán turnévideó 2009

 

 
Mit várhatunk a következő Blessed albumtól?
 
"Többet és jobbat! Ez a két szó tökéletesen definiálja a törekvéseinket. Jelenleg ezerrel írjuk az új dalokat, úgyhogy a megjelenésről még korai lenne beszélni, de azt elmondhatom, hogy megpróbálunk még inkább visszanyúlni a ’80-as évek dolgaihoz, valamint eltávolodni a metalcore színtértől. Egyenesebb dalszerkezetű, tonnányi vakító gitárszólóval megspékelt ’80-as évekbeli turbo metal lesz hallható a 2010-ben érkező harmadik Blessed korongon, erről kezeskedem!"

 

 

Hozzászólások

[000616]
Bbence
Na végre! Geci de várom az új albumot ! a PEDAL TO METAL elég fasza lett kajakra egy olyan album, hogy meghallgatom 10x egymás után és nem elég FŐDURVa :DDD!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AXEL RUDI PELL - Dalpremier a májusi albumról: Wings Of The Storm
2020. március 29. (vasárnap) 18:49

Knights Call címmel 2018 tavaszán jelent meg Axel Rudi Pell tizenhetedik nagylemeze, majd az őszi turnéval végre eljött Budapestre is. Azóta egy XXX Anniversary Live albummal ünnepelte meg 30 éves pályafutását az ex-Steeler gitáros, május 8-án (tehát a korábban tervezettnél két héttel később) pedig kijön az új stúdióalbuma. A Sign Of The Times című lemez második előzetes dala a Wings Of The Storm. Ismerkedj meg vele! Jó hír, hogy az új turné sem kerüli majd el Budapestet, a koncert október 18-án lesz, ezúttal is a Barba Negra klubban. www.facebook.com/axelrudipellofficial A koncert Facebook oldala   "Ki emlékszik még 1989-re? Sorsfordító év volt ez régiónkban, ahogy Axel Rudi Pell hazájában, Németországban is, hiszen ekkor omlott le a berlini fal. A német gitárosnak azonban azért is kedves emlék ez az év, mert ekkor jelent meg első szólóanyaga, a Wild Obsession. A világ azóta sokat...

ILL NIÑO - Véget ért a zenekari harc, új videoklip: Sangre
ILL NIÑO - Véget ért a zenekari harc, új videoklip: Sangre

Az Ill Niño még tavaly januárban mutatta be a Sangre című dalát, amelyben Dave Chavarri dobos és Lazaro Pina basszer mellett három új tag szerepelt: Marcos Leal énekes (Shattered Sun),...

OSSIAN - Otthon készült videóval egy vadonatúj dal: Aki előre néz
OSSIAN - Otthon készült videóval egy vadonatúj dal: Aki előre néz

Csak a Jót címmel április 17-én jelenik meg az Ossian új stúdióalbuma, a lemez legfrissebb előzetese az Aki előre néz című dal, amelyhez egy különleges videó született ebben a...

RIOT - Koronavírusban hunyt el az eredeti gitáros, L.A. Kouvaris
RIOT - Koronavírusban hunyt el az eredeti gitáros, L.A. Kouvaris

65 éves korában elhunyt az amerikai Riot egyik alapító gitárosa, a görög születésű Louie A. Kouvaris (L.A. Kouvaris), aki a csapat 1977-es bemutatkozó albumán (Rock City) szerepelt, de...

MUDFIELD - Utólag is megnézheted a tegnapi Youtube-os lemezbemutató bulijukat
MUDFIELD - Utólag is megnézheted a tegnapi Youtube-os lemezbemutató bulijukat

Kelet népe címmel egy hónapja jelent meg megjelent a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. Úgy volt, hogy a budapesti lemezbemutató...

CSERFALVI "TÖFI" ZOLTÁN - Új szülinapos dal a Mobilmániával: Templomban, kocsmákban
CSERFALVI "TÖFI" ZOLTÁN - Új szülinapos dal a Mobilmániával: Templomban, kocsmákban

Templomban, kocsmákban címmel megérkezett egy új előzetes dal Cserfalvi 'Töfi' Zoltán (Denevér stúdió, Szolnok) 50. születésnapja alkalmából készülő The Number Of The Years: 50...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS