VIRRASZTÓK - Saját szavaikkal!

Halottkísérés pszichedelikus folk metallal!

2009. december 5. (szombat) 17:26 | utoljára módosítva: 2009. december 24. (csütörtök) 09:23
Nem csoda, ha nem nagyon hallottál még a Virrasztók nevű társulásról, hiszen alig még két éve sincs, hogy megalakultak Pécsett, viszont a három muzsikus, a Halottidéző Scrofa, a Halottlátó Szkrobek és a Halottkísérő Tomusin, egy olyan koncepció köré építette fel a formációt, amely nemcsak a hazai színtéren számít különlegesnek. A halottól való végső búcsú, a virrasztás népi hagyományát felidéző, a magyar népzenét modern metallal elegyítő Virrasztók tagjai Az emlékezés órája című debüt albumuk dalait mutatják be..

 Virrasztók - Az emlékezés órája
 
"A Virrasztók első albuma egészen pontosan egy órás emlékezésre hívja a hallgatót. Ez alatt a 60 perc alatt megidézünk elhunytakat, egyszerű embereket és hősöket, bűnösöket és ártatlanokat, meghallgatjuk a túloldal felé tartók búcsúszavait, vallomásait. Sötét, de emelkedett hangulatú kirándulás ez, a temetőkerten keresztül. Lépjünk be!" 
BÁNATMALOM
 
"Ezzel a dallal kezdődött a Virrasztók története. Az első riff, amit Tomusin hozott, tulajdonképpen meghatározta a zenekar stílusát. Nagyon gyorsan összeállt! Szkrobek a gépek segítségével egy új világot varázsolt, eleinte furcsán néztünk rá, de később megértettük mit is szeretne. A bánatmalomról szóló népdal új énekdallamot kapott, a zenekar pedig lendületet, rájöttünk, hogy fog ez menni…"
 
VIRRASZTÓK - BÁNATMALOM (házi videó)
NEM ARRÓL HAJNALLIK
 
"A tömlöcben meghalt betyár története Scrofa egy régebbi témája, új köntösben, modernizálva. A kész tradicionális dallamokra kellett riffeket gyártani. Nagyon jók lettek a drum & bass –es témák, és Bogárdi Alíz hegedűjátéka is nagyon sokat hozzátett a dalhoz."
 
BUJDOSÓ
 
"Szkrobek egy majdnem teljesen kész dalt hozott, még a riffek nagy részét is kitalálta, így nekünk már csak ki kellett egészíteni néhány dologgal. Igazi sláger, ahogy indul már-már dance beütésű, persze később azért súlyosabbá változik. A dal sodró lendülete Tomusinban a rohanás képzetét keltette, Scrofa szövege viszont az idegen földön elhunyt bujdosó fájdalmas magányát írja le. A prózában megszólaló szöveg, a főszereplő halálának fájdalmas képe, és a ráinduló dance-es zárás nagyon drámaivá, katartikussá teszik a dalt."
 
KASZÁS
 
"Az elkerülhetetlen véggel való találkozás, a kaszasuhanás dala egy nagyon harapós, zúzós riffel indul, ami tulajdonképpen meghatározza a dal hangulatát. A menetelős verze, a gitárral majdnem unisono énekkel határozottan fenyegető hangulatú, nagyon dallamos refrén, a sok szólamú vokállala siratóénekeket idézi. A középrészben a riff meg a kasza hangja nagyon hatásos elegyet képeznek. Nagy közönségkedvenc!"
 
BASA PISTA
 
"A másik olyan dal, aminek már volt előzménye. Ezt is Scrofa múltjából választottuk ki, és egy nagyon jó kis dalt csináltunk belőle. A Rákóczi hadnagyáról szóló kuruc ballada a mi felfogásunkban egyszerre hagyomány-tisztelő, heroikus, és modern is. A dallamos és kemény középrészt akár a Metallica is játszhatná a szimfonikusokkal."
 
FEHÉR-FEKETE
 
"A Virrasztók második elkészült dala, ami mára már klasszikussá érett. A keleties dallam nagyon meghatározó az elején. Minden benne van, ami a Virrasztókra jellemző. A gitárok, a hegedűk, a gépek nagyon egészséges arányt képeznek, Orsi éneke gyönyörűen szárnyal. Az ének szövege hátborzongató. A nászi ágyán holtan fekvő lány képe az ismerősen csengő népdal-fordulatokkal nagyon erős hatást kelt. Kihagyhatatlan dal. A Virrasztók koncertek kezdő dala…"
 
VIRRASZTÓK - Fehér-fekete (Élő, 2009. szeptember 19, Vörös Yuk)
ESTVÉLI ÉNEK
 
"Egy nehezebb, de annál hatásosabb szerzemény. Progresszív hatásokkal bőven el van látva. Talán a lemez leg hátborzongatóbb hangulatú dala. Ajánlott az éjszakai fejhallgatós próba, sötét szobában. A hatás garantált! A női ének ismert tradicionális siratóéneket idéz, a férfi szólam nyomasztó képben festi le saját közeli halálának képét.  Szkrobek techno/ house témája, a pszichedelikus középrész és a vokálban megszólaló „elő-visszhang” ijesztő, sötét hangulatfestő hatásúak."
 
BEZSÁN PÉTER
 
"Az első világháború frontján meghalt baka búcsúdala szívszorító, epikus szerzemény. Nagyon sok rétű, építkezős szerkezetű, igazi prog metal. Hangulatilag a lemez legösszetettebb, legprogresszívebb dala.. A refrén nagyon elszállós, túlvilági lett."
 
LÉPJ ÁT
 
"A lemez talán legmodernebb felfogású kompozíciója. Egyszerű, lényegre törő dal. A kezdő riff sodró hatású, a tekerő már-már skót dudára emlékeztető hangokat hoz. A refrénekben a filozofikus tartalmat a megafon hatása nagyon kiemeli."
 
SIRALOMHÁZ
 
"A halálraítélt három kívánságáról szóló dal egy fájdalmas búcsúsikoly, egy bűnös lélek megbánó önvallomása a bitó árnyékában. Egy újabb sláger, ami nélkül nem lehet Virrasztók koncert. A különböző hatású dolgok itt is harmonikus eleggyé állnak össze. Az elektros kezdésre egy torzított basszus érkezik amire Tomusin riffjei ülnek rá. Sodró lendületű dal, kiverhetetlen dallamú refrénnel. Igazi koncertzáró tétel."
 
SIRATÓ
 
"Egy dal, ami teljesen más, mint a többi. Doomos, melankolikus, tiszta. A mi kis halotti gyászmenetünk. Nincsen benne elektronika, csak fájdalmas témák sorjáznak egymás után. Nagyon szép szomorú dal. Orsi itt megmutatja, hogy mire is képes valójában ő, és a fájdalmasan szép magyar népdal. A lemez zárótétele maga a gyász, a koporsót a hóban kísérő léptek maguk is a sírba tartanak… Az ez után megszólaló „Jer bé a temető kertbe” egy autentikus sirató, a maga természetes mivoltában, egy szál női hangon. Mintha egy angyal tenné be a látogató mögött a temető kapuját."
 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORM THE STUDIO - Szeretet áradt oda-vissza (koncertbeszámoló)
2020. augusztus 15. (szombat) 06:03

STORM THE STUDIO / SUPERUNKNOWNS Bp., A38 Hajó Ha nem lett volna a pandémia, akkor is ezt a koncertet vártam volna a legjobban ebben a rihes évben. Igaz, Esztergom helyett végül Pest s Buda között, az A38 hajón került megrendezésre, és persze, hogy érződött rajta a járvány hatása (a közönség is visszafogottabb volt, ötszázan sem voltunk, és csak lassan oldódott az az átok feszültség, amit ez a helyzet szült). De mégis, megtörtént: Fodi hazajött Japánból két koncert erejéig!   De előbb a Superunknowns koncertjét kellett megnéznünk, és kb. 666 ennél rosszabb előzenekart tudnék felsorolni, hehe. Székely Marciék Soundgarden számokat tolnak ebben a bandában, kicsit rozsdások voltak még ők is, de az iszonyat erős, alapvető "slágereket" és különlegességeket is felvonultató program így is remek bemelegítés volt (hiába nem volt Black Hole Sun).   Aztán jött a Storm The Studio oly nagyon...

PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója
PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója

69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg: "Elhunyt az ikonikus...

(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits
(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits

Az utóbbi pár évben három magyar koncertet is adott az amerikai rap-rock huligán (Hed) P.E., a legfrissebb albumuk pedig augusztus 21-én jön majd ki Class Of 2020 címmel. Már a második...

PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread
PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread

The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City címmel november 13-án lát majd napvilágot a régisulis death metalt atmoszférikus elemekkel kísérő svéd Puteraeon negyedik albuma, a 2014-es...

TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches
TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches

Andro címmel egy új szólóalbummal jelentkezik október 16-án a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee. Korábban már két klipes dalt is kikerült a lemezről, mindkét videót a Limp Bizkit...

PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS