THY CATAFALQUE - Szól a Róka hasa rádió!

A novemberi Hammerworldben megjelent Kátai Tamás interjú teljes verziója

2009. december 2. (szerda) 10:43 | utoljára módosítva: 2009. december 7. (hétfő) 04:14

Kátai Tamás szövegíró és szintis, valamint Juhász János gitáros közös projektje, a Thy Catafalque még 1998-ban indult el Makón, és eleddig egy demójuk mellett négy albumuk született. A Róka hasa címmel idén megjelent negyedik lemez, amely számos vendéget is - Bakos Attila (Taranis) ének, Tóth Ágnes (The Moon And The Nightspirit) ének, Hermann Balázs (Gire) basszusgitár, Kónya Zoltán (Gire) gitár, Bíró Anita hegedű, Tóth Ádám (Mocun) hegedű, Derdák Andrea cselló, Deák Sándor klarinét, Varga Viktória narráció - felvonultatott, egy kis cseh kiadónál talált otthonra, és úgy idehaza, mint szerte a világon lelkes fogadtatásra talált az avantgarde, szokatlan, netán népzenei elemekkel operáló metal kedvelői körében. A novemberi Hammerworldben rövidített formában megjelent interjút Uzseka Norbert készítette Kátai Tamással, most pedig a teljes beszélgetést elolvashatod.

 

A Gire zenekar 2007-es feloszlása óta mi minden történt veled?
 
„Ugyebár a Gire alapvetően azért állt le, mert egymástól függetlenül úgy láttuk, hogy semmi lehetőségünk nincs arra, hogy előre lépjünk az életben. És itt nem a zenekarról volt szó, hanem a személyes életünkről. Mifelénk nincs munka, kerek perec ez a helyzet. Makóról sok száz fiatal ment el külföldre, csak mutatóba maradt valaki a generációnkból. Én Edinburghbe jöttem ki tavaly januárban, azóta itt élek. Most egy nyomdában dolgozom, mellette meg fordítok.”
 
Hogyan tudott így megszületni a Róka Hasa Rádió?
 
„János témáit itthon összeraktam az enyéimmel, aztán a vendégzenészek részei jöttek, majd egyszer csak kész lett. De épp azért telt el öt év a Tűnő idő tárlat óta, mert az egész életem fenekestül felfordult... Eleinte itt még hangszerem sem volt, sem számítógépem...”
 
János mennyire tudott így részt venni a dalírásban? Vagy a vendégek folytak most jobban bele a melóba?
 
„Négy dalban játszik ezúttal, több témája nem született. De ez sem csoda, hiszen ő meg Norvégiában dolgozott látástól vakulásig, és nem volt kint semmilyen cucca. Csak akkor tudtuk felvenni a részeit, amikor véletlenül mindketten Makón tartózkodtunk. A vendégek közül a legtöbbet Bakos Attila tette hozzá a dalokhoz, aki a Taranisból lehet ismerős, illetve Balázs (Gire) és Ági (The Moon And The Nightspirit) is sokat segített a kreativitásukkal. Szerepel még Zolcsi a Gire-ból, aki a Köd utánamban gitározik. Bár neki erről a leghalványabb emlékképe sincs, de én emlékszem, hogy azt a két riffet ő játszotta fel! (nevet) Tóth Ádám (Mocun) és Bíró Anita hegedül, illetve Derdák Andi csellózik, és van némi klarinét is Deák Zsolttól. Neten keresztül ment majdnem minden, kivéve a basszusgitárt, mert azt itthon tudtuk felvenni. A csellót még 2005-ben rögzítettük az Erika szobájához, de arra a lemezre végül nem került fel. Ez azért tud így működni, mert ez sosem volt egy hagyományos zenekar. Nem koncertezünk, nem próbálunk. Ez stúdiózene, nem rock’n’roll.”

Eddig saját kiadásban jöttek ki a lemezeitek, most azonban egy kis cseh céggel állapodtatok meg. Hogy kerültetek az Epidemie Records-hoz?
 
„Elküldtem a kész anyagot néhány helyre, ők meg érdeklődtek, ennyi az egész. Ez valóban egy kis kiadó, sok lehetőségük nincs, de örültem, hogy egyáltalán valaki válaszol egy ilyen típusú zenekarnak, amelyik ráadásul magyarul énekel. Ha senki nem jelentkezik, akkor feltettem volna a netre, és kész. A visszajelzések egyelőre szépek.”
 
Már az öt évvel ezelőtti Tűnő idő tárlat is kimagasló fogadtatásban részesült, legalábbis egy halom kritikus odavolt érte, és az új albumnál ez csak fokozódott. A Rate Your Music oldalon például 2009 eddigi legjobb lemezei közé szavazták, a Mastodon és az Animal Collective albumai mellé. Számodra ez mit jelent?
 
„Ez azért fura kicsit, mert most már inkább külföldről érkeznek a kritikák és ők nyilván nem értenek egy szót sem az egészből. Nemcsak a szövegekből, hanem az olyan jellegzetesen hazai kulturális utalásokból sem, mint a vízállásjelentés vagy az iskolatévés felvételek, amelyek szerintem nagyon is meghatározzák azt, hogy tulajdonképpen miről is szól az album. És ha még így is működik a dolog, az azért jó érzés. De azt hiszem, pont emiatt ezeket a lemezeket a magyar hallgatók tudják igazán megérteni.”
 
Lemezeladási eredményekről nyilván nincs mit beszélni, nem?
 
„Ezt a kiadó intézi, egy igazán pici cég, nem túl komoly háttérrel, de az teljesen egyértelmű, hogy a netről sokkal többen leszedték, mint ahányan megvették a CD-t. Ez természetes is. Viszont most valószínűnek tűnik, hogy egy komolyabb orosz cég is liszenszeli az anyagot és lehet majd kapni Oroszországban, Belorussziában, Ukrajnában és Kazahsztánban is! (nevet) A kazahoknál különösen nagy az igény a magyar nyelvű avantgárdra!”
 
Ha a zenei oldalt nézzük, mi változott a legtöbbet öt év alatt?
 
„A Tárlathoz képest földközelibb lett a zene, nem kozmikus, nem monumentális. Kisebb léptékű, és nem annyira hideg. Avantgárdnak vagy post-black metalnak szokták hívni általában, akármit is jelentsen ez, de az ambient és a folk jelzők is előfordulnak. Én meg nem tudom.”
 
A borítóba fordítva került szövegrészt - úgy tudom -, nem ilyennek terveztétek…
 
„Hát igen, a belső oldalon jobbról balra van a szöveg, mert elrontottam, a kiadó meg azt hitte, hogy annyira avantgárdista mozgalmárok vagyunk, hogy ez direkt tükörírás! Úgyhogy egy vállrándítással átküldte a nyomdának, azok meg szemrebbenés nélkül kinyomtattak 600 darab méregdrága digipackot. Ennyire azért nem szívügyünk a dekonstruktivizmus...” 
A borítófotókról és a lemezcímről is mesélhetnél!
 
„A borítón a nagyapám szerepel, a húgom, valamint én és egy csirke is, körülbelül 27 évvel ezelőttről. A lemezcím is a gyerekkorra utal.”
 
A Molekuláris gépezetek szövegét elég nehéz értelmeznem, hacsak úgy nem, hogy egyesek így próbálják leírni az életet, kihagyva a lényeget. Míg a dalban az is ott van…
 
„A Molekuláris gépezetekben benne van az a gondolat, ami az egész album mögött is meghúzódik: az ellentét a kérlelhetetlenül logikus fizikai, biológiai lét és az egzakt módon leírhatatlan lélek mögött. Vagyis amögött a fogalom mögött, amit a személyiség, a szubjektum, az idő, a tapasztalás alkot, és ami olyan, mint egy puha mag, amit kemény, tömör, másmilyen értelemben élő burok vesz körbe. Persze nem kell ezt feltétlenül így látni, de én valami ilyesmire gondoltam. A többi dal is erre a kettősségre épül elkezdve a Szervetlentől a Fehér berekig.”

Hogyan és hol élnél, ha olyan életet és körülményeket választhatnál magadnak, amilyeneket csak szeretnél?
 
„Akkor otthon, Makón élnék, és onnan utazgatnék mindenfelé. De mindig oda térnék vissza.”
 
Skóciában hogy érzed magad, milyen az életed?
 
„A lényeg, hogy Skócia pont olyan gyönyörű, mint amilyen a híre. Sőt, annál is szebb! Olyan sok helyen még nem jártunk, de tényleg lélegzetelállító a táj és a hangulat. Aki teheti, nézzen el erre, megbánni semmiképpen sem fogja, mint ahogy én sem bántam meg, hogy kijöttem, ha nem is csak egy kirándulásra. Az időjárás egy kicsit szeszélyes és mostoha tud lenni, de azért nem annyira vészes. Az egyetlen dolog, ami zavaró, hogy nincsenek igazi évszakok, nincs akkora kontraszt köztük, mint a kontinentális éghajlat alatt. Ez nekem hiányzik.”
 
Szerinted a Gire valaha még létezni, alkotni fog?
 
„Most csak Thy Catafalque van. A Gire-ból jelenleg mindenki az Egyesült Királyságban dolgozik, de Zolcsi sajnos Angliában. Messze van, és ideje - szokás szerint - semmi. Megint rajta múlik, mert mi, Balázzsal a távzenés megoldáson is rajta vagyunk, neki kéne riffelni. Sajnos a régi, próbatermi együttzenélés nem működik a földrajzi akadályok miatt, pedig a Gire-ban az volt az igazi. Az úgy volt tökéletes. Mindenesetre nagyon is tartjuk a kapcsolatot.”
 
Thy Catafalque koncert lesz mikor is?
 
„Nem hiszem. Jelenleg nem akarom ezzel is bonyolítani az életemet. A zeneszerzés jobban motivál.”

THY CATAFALQUE - Molekuláris gépezetek (részlet) 
A Molekurális gépezetek klipjében kik láthatók? (Csak mert legutóbb azt ígérted, apai ágról mutatsz majd be rokonokat...)
 
„Amikor otthon voltam áprilisban, akkor felvettem, amerre mentem a városban és ebből meg pár régebbi videóból lett a klip összevágva. Mindenféle családi videók ezek, igen.”
 
És honnan származnak azok az ódon illusztrációk a Köd utánam klipjében?
 
„Elena Fontany Csillagok városa című könyvéből valók, ami 1935-ben jelent meg magyar fordításban. Még otthon, az öregházban találtam, láttam már régebben is, de nem figyeltem fel rá, viszont most nagyon megtetszett. Azután olvastam egy tanulmányt is nemrég, hogy valószínűleg József Attila is ez alapján a könyv alapján építette fel a kozmikus világképét.”

THY CATAFALQUE - Köd utánam (Róka hasa rádió, 2009) 
Lesz további klip is?
 
„Nem, most már inkább a következő albumra koncentrálok. Van már jónéhány téma, de fogalmam sincs egyelőre, hogy mi sül ki belőle a végén. Akármi lehet, ugyebár.”
 
Nem először fordul elő, hogy a Mindentudás Egyeteméből veszel át részleteket. Miért pont onnan? És mi egyéb érdekes apróságot raktál a dalokba?
 
„A tudomány elkápráztat. Régen nem érdekelt sem a fizika, sem a kémia, sem a biológia, matekból gimnáziumban kis híján megbuktam, de megtanultam tisztelni az okos embereket és a tudományos eredményeket. Ez a részlet dr. Závodszky Péter „Fehérjék – A szerkezettől a funkcióig, a fizikától a biológiáig” című előadásból való. Abszolút laikus vagyok, de foglalkoztat a világ működése, a természet és ennek kapcsolata a belső világunkkal. Vannak még részletek innen-onnan, de azért nem túl sok, például a már említett vízállásjelentés, ami nem igazi, az már megszűnt a rádióban évekkel ezelőtt. Felhasználtam egy orosz nyelv-oktató kazettát is 1987-ből, az általános iskola 5. osztályához, de ezek mind okkal vannak ott, ahol.”
 
Láttam egyszer egy dokumentumfilmet, ami az atomok lefényképezéséről, annak problémáiról szólt. Merthogy végül is sikerült, de olyasmikkel kellett szembesülniük, hogy pl. a teljes mértékben, minden külső hatástól elzárt, steril laboratóriumban azért volt nehéz rendesen végigvinni a kísérletet, mert ha a relatíve közeli folyosón végigment valaki, akkor annak lépteire is berezonáltak az atomok. Amit én annak az újabb bizonyítékának fogok fel, hogy minden mindennel összefügg. Hát Te? 
 
„Dolgozik és változik minden bennünk és körülöttünk, velünk együtt, hatással van minden mindenre.”
 
Az a dalaidból nyilvánvaló, hogy a múltadból nagyon sok szerethetőt, szép emléket őriztél meg. De mi a helyzet a jelennel? Abban is találsz ilyesmiket? És azoknak hol a nyoma? Húsz év múlva jelennek csak meg egy újabb albumodon vagy versedben?
 
„Persze, én úgy szeretem látni a világot, hogy ami rossznak tűnik elsőre, abban is megpróbálom megkeresni mi az, ami pozitív. És egyáltalán nincs okom panaszra egyébként sem, jól érzem magam, anélkül nem is tudnék csinálni semmi hasznosat. Ha valami bajom van, mármint ha tényleg van, nem csak nyavalygok, akkor képtelen vagyok zenével foglalkozni, és ha elkészül egy lemez, akkor abban a jelenem van benne, még ha úgy is tűnik, hogy az a múlt. Igazából nem.”
 
Mik voltak a kedvenc gyerekdalaid és meséid és tévéműsoraid gyerekkorodban?
 
„A Varjúdombi meséket gyerekként nem különösebben díjaztam, csak később, de akkor nagyon. Mazsola és Tádé, Mézga. Meg hát a Magyar népmeséket, a Fehérlófiát, a Háry Jánost. Jankovics Marcell alap.”
 
Lehetséges felnőtt fejjel olyasmiket átélni, mint gyermekként?
 
„Ha teljesen új környezetbe kerülsz, akkor egy kis ideig igen.”

Elmeséled azt az élményt, amit az Űrhajók Makón-ban írtál meg?
 
„Az egy közönséges kitaláció. Valójában nem tévedtem el 1984-ben a Bolygó utcában, viszont tényleg van Makón Bolygó, Nagycsillag, Nap és Hold utca is. Üstökös is és az összes többi, ami a szövegben előfordul.”
 

 

Hozzászólások

[002114]
TrollH
Tamás, 83-ban tévedtél el :D:D:D
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIRSTBORNE - Friss videó Chris Adler és James Lomenzo új projektjétől: Roll The Dice
2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:38

Még júniusban jelent meg a debütáló EP az ex-Lamb Of God dobos, Chris Adler új projektjétől, a FirstBorne-tól, a Roll The Dice dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó. A csapatban James Lomenzo basszusozik (ex-Megadeth, White Lion, Lynch Mob), az énekes Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), a gitáros pedig Myrone. "A FirstBorne egy közösség. Innen senki sincs kizárva. Ez egy soundtrack mindenki számára, ezekben a sötét időkben egy pozitív jelzőfénynek szánjuk."   www.facebook.com/pg/firstborneofficial   FIRSTBORNE - Roll The Dice (szöveges videó a 2020-as FirstBorne EP-hez) FIRSTBORNE - FirstBorne EP (2020) Firstborne by Firstborne

BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again
BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again

The Human Condition címmel október 30-án lát majd napvilágot a southern rocker Black Stone Cherry hetedik albuma, első előzetesként pedig máris itt van a klippel kísért Again dal. A...

CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS