OSSIAN - Élő Fém

2009. november 28., Bp., PeCsa

2009. november 30. (hétfő) 12:02 | utoljára módosítva: 2009. december 24. (csütörtök) 09:25

Döbbenetes, hogy idén már a nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Ossianosok Nemzetközi Találkozója. Az évek során ez lett a hagyományos nagy buli és egyben pesti lemezbemutató napja, amelyen azoknak is meg kell jelenniük, akik ezért vagy azért, de csupán évi egy Ossian koncertet tudnak megnézni. Ugyan kábé halál fáradt voltam, és az előző napi döbbenetes erejű Alice In Chains előadás hatása alól sem sikerült még maximálisan kikerülnöm, este azért csak a Városliget felé vettem az irányt, hiszen mégiscsak évente egyszer van Endrééknek is ekkora önálló koncertjük.


A bulit nyitó Krízis nálam valahogy örök kieső, úgy tűnik, hogy egyszerűen képtelen vagyok elcsípni őket. Akár a Pallai-féle utazó fesztiválokon, akár ilyen PeCsás bulikon, de rendre az utolsó taktusokat kapom el. Ezúttal is csupán egy fél nótát sikerült lefülelnem… Pedig igyekeztem korán is érkezni.

A másodikként játszó Rubicon kapcsán abszolút képben voltam a HammerWorld-melléklet, valamint az egykori Gyöngyvér énekes, Orbán-Ducos Tamás révén, de itt és most nem sikerült maximálisan lenyűgözniük. Nem voltak rosszak, de még erőtlennek sem mondanám őket, a PeCsa-színpad azonban picit nagynak tűnt még nekik. Tamás hiába énekelt itt is remekül, azért az utánérzős hard rock témák, nem egyszer konkrét Edda „nyúlások”, bántották a füleimet. Ettől persze még nem veszett fejsze nyele a csapat, egy önálló koncerten kíváncsi lennék a saját arcukra!
 
Az Ossian azon példás zenekarok közé tarozik, akik a kiírt kezdést, évek óta metronóm-pontossággal betartják. A Rubicon után lefüggönyözött színpadon rohammunka folyhatott, mert mint kiderült, egyes látványelemek még csak ekkor kerültek a helyükre. (Érthetően, nehogy idő előtt „lőjék le” a meglepetést.) Ám még így is percre időben csendült fel a jól ismert intro. Előzetesen döbbentem néztem, még a Rubicon alatt is, hogy legalábbis a megszokotthoz képest mennyire kevesen vannak a teremben. A keverő környékén, meg hátrébb is szinte lézengtek az arcok. Picit féltem is, el ne ússzon a buli, ám a kezdésre - honnan, ki tudja? - mégis megtelt a terem. Pont, mint az előző években. Válság ide vagy oda, az Ossian tábor évről-évre tiszteletét teszi a bulikon, Paksi Endre és csapata pedig igyekszik meg is hálálni mindezt.
 
A PeCsás látvány, ahogy minden évben, ezúttal is újabb elemekkel gazdagodott. Az extrém, kör alakú fényhídon túl ugyanis a dobemelvény két oldalára lépcsőzetesen elhelyezett ledfal-elemeket lógattak be, amelyek a rájuk vetített hangulatfokozó színekkel, effektekkel valóban sokat dobtak a színpadképen, kihasználva a fények és színek nyújtotta lehetőségeket. Le a kalappal (egyben kíváncsi leszek, mit hoz a következő év), a programnál viszont így nyolcadjára egyes pontokon már kevésbé voltam „kibékülve”.
 
Na, nem drákói szigorból, mert a csapattal nem volt persze gond (ahogy szokták, hozták a formájukat), és örömmel fogadtam - persze a nyilvánvalóan új szereplős friss számokon túl - egy-egy régebben játszott darab elővételét is. Ilyen a 15 perc pl., ami egy kifejezetten erős dal is). Ám ennyi év után én talán mégis mernék ennél nagyobbat álmodni, és elhagyni mondjuk a sok-sok-sok év óta bebetonozott Rock katonái kezdést, vagy akár állandóbb szereplő dalokat is beáldozni elveszett gyöngyszemekért, amik tényleg ritkaságnak számítanak (akár a szinte fekete-bárány Félre az útból, vagy Emberi dolgok albumokról), és ami által így valóban meglepő és különlegesség-számba menő lehetne már a program alapján is egy ilyen Nemezetközi Találkozó.
 
Nyilván persze így sem távozhatott egy rajongó elégedetlenül, szikraeső is villant (fentről és lentről is), a setlista pedig így is hemzsegett a klasszikus régi vagy a mára klasszikusssá ért új korszakos daloktól, a hangulat pedig abszolút panaszmentes volt. (Én pedig keblemre ölelhettem így élőben is az utóbbi évek legerősebb új dalát, a Külvárosi álmokat!)
 
Ős-Ossianosként még ma is nosztalgikus érzéseket csal elő belőlem a Sátán képében, vagy a klasszikus Acélszív is, minden idők legekményebb Ossian daláról, az Ítéletnapról nem is beszélve, azt pedig mindig külön öröm látni, hogy mennyi nálunknál jóval ifjabb rocker teszi tiszteletét látható fanatizmussal egy-egy ilyen bulin.
Egy remek hétvége valóban klasszikus lezárása volt ez a buli a magyar heavy metal alapcsapatával.
Szilvás Gergő

 

A szombaton megrendezett Ossianosok VIII. Nemzetközi Találkozóján, az Egyszer az életben album bemutató buliján készült fotók galériája.

 A koncert teljes programja:

Intro
A Rock katonái
Az ördögök mennyországa
Élő sakkfigurák
Vadászik a vér (piró)
Tűzkeresztség II
15 perc
Fegyver és töltény
Acélszív
A Sátán képében
Fényév távolság
Desdemona
Egyszer az életben (piró)
Ítéletnap
V. magyar tánc + dobszóló
A pokolnál hangosabb
Amikor még
Külvárosi álmok (piró)
Éféli lány (akusztikus)
Magányos angyal (akusztikus)
A magam útját járom
Szenvedély
Rocker vagyok

ráadás:
Rock And Roll démon
Nincs menekvés

2. ráadás:
Mire megvirrad


www.ossian.hu
www.myspace.com/ossianofficial

 

 

 

Hozzászólások

[000103]
zuhatagszabi
jóvolt
[000095]
repasidavid
életem legjobb koncertje volt..... pedig utána még kalapácson is voltam xD
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
2020. augusztus 14. (péntek) 16:58

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage címet viseli. Ismerkedj meg vele! Joseph Rowland basszer/zeneszerző: "A Forgotten Days lemezen olyan dalokra akartunk fókuszálni, amelyek zsigerből jönnek, természetesek és amelyeket élvezet játszani a koncerteken. És amiket a közönség is élvezettel tapasztal meg. De az is igaz, hogy a Pallbearer groove-osabb, súlyosabb elemeihez kanyarodtunk vissza. A Heartless meglehetősen tempós és technikás anyag volt. Ez az új egy kicsit nyitottabb, rendesen belekalapál majd a talajba..."   www.facebook.com/pallbearerdoom   PALLBEARER - Rite Of Passage (a 2020-as Forgotten Days albumról) Brett Campbell énekes/gitáros: "Rendkívüli módon örülök annak, hogy végre megoszthatjuk veletek ezt a dalt. Ben Meredith rendezte a klipjét, amely...

AMARANTHE - Hivatalos klippremier, új nóta a Battle Beast énekesnőjével: Strong
AMARANTHE - Hivatalos klippremier, új nóta a Battle Beast énekesnőjével: Strong

Eredetileg november közepén indult volna közös headliner turnéra Európában az Amaranthe és a Beyond The Black, azonban a világjárvány miatt a körutat jövő tavaszra szervezték át....

PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS