OSSIAN - A letiltás háttere!

Exkluzív interjú Paksi Endrével

2009. november 8. (vasárnap) 10:40 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 16:49

Az Egyszer az életben című új Ossian albumhoz a napokban egy friss klip is készült, november 28-án pedig már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Petőfi Csarnokban az Ossianosok Nemzetközi Találkozója. De a Paksi Endre frontemberrel készült exkluzív interjúnknak most nem ez az apropója, hanem egy olyan interjú, amely a Rockinform novemberi számához készült, ám többszöri írásos ígéret ellenére sem olvasható az újságban. A lap kiadójának képviseletében megnyilvánuló Szilágyi István szerint: "A letiltás nem a zenekar milyensége, hanem az interjú minősége miatt történt, így nem véletlen, hogy nem jelent meg". A történtek hátterét Paksi Endrével együtt próbáltuk megvilágítani.

Szia Endre! Milyen volt a tegnapi békéscsabai buli? 

“Egyszerűen fantasztikus! Már egy hónapja nem koncerteztünk és nagyon jól esett újra színpadon lenni, együtt utazni a zenekari buszban, sztorizgatni, de a legkirályabb a békéscsabai közönség fogadtatása volt! Végig velünk énekelték az összes dalt, az Acélszívtől a Külvárosi álmokig!”
 
Közeledik a PeCsás lemezbemutató, a november 28.-i nagy buli napja is. Oda mivel készültök?
 
“Most egyeztettem a világítási szakemberekkel meg a pirotechnikusokkal, úgy néz ki, hogy van jó néhány friss ötlet, amivel tovább tudjuk korszerűsíteni a látványt, valamint gyúrjuk az új dalokat is ezerrel. Békéscsabán is játszottunk hármat és úgy érezzük, nagyon jól illeszkednek a klasszikus nóták közé. Egyébként jó hosszú buli lesz a PeCsás, mert az újak mellett nagyon sok régi nótát is nyomunk majd!”
 
A minap elkészült az új klipetek is a Külvárosi álmok dalra...
 
“Simonkovits Ákos rendezte, akivel már többször dolgoztunk együtt (Tűzkeresztség II., Desdemona, Asszony feketében), ő pedig most egy sztoris klippel rukkolt elő: egy fiatal lány kálváriája a pesti betondzsungelben. Teljesen egyszerű, hétköznapi, túlzásoktól mentes történet, éppen ezért tartom hitelesnek. A végére volt egy kis ötletem, egy apró csavar, ami jól lezárja a sztorit.”
 

OSSIAN - Külvárosi álmok (Egyszer az életben album, 2009)


 

Eddig milyen az Egyszer az életben lemez fogadtatása?
 
“Lekopogom, a jelek biztatóak. Akikkel beszéltem, mind dicsérik a lemezt és a Mahasz-listán is nagyon szépen szerepelünk.”
 
És akkor térjünk át erre a szomorú rockinformos sztorira, a letiltott interjúdra. Elmesélnéd, hogy mi is történt valójában?
 
“Dióhéjban annyi történt, hogy novemberben szerettek volna egy Ossian interjút, és átküldtek kilenc kérdést, amelyeket én becsülettel meg is válaszoltam. Szerintem semmi durvát nem mondtam, senkit nem bántottam benne - aki olvasta, tanúsíthatja - mégis letiltották az egészet.”
 
Ezt az interjút ti kezdeményeztétek, akár zenekarilag, akár kiadóilag, avagy a Rockinform keresett meg titeket?
 
“Egyértelműen a Rockinform keresett meg engem, mi nem kértünk tőlük interjú lehetőséget. Ráadásul az újság előző számában megjelent egy mérhetetlenül személyeskedő ‘lemezkritika’, amelynek szerzője húsz évvel ezelőtti dalszövegeimből önkényesen, a szövegkörnyezetükből kiragadott sorok alapján ‘üldözési mániásnak’ titulált, közölte, hogy ‘fulldokolva röhögött’ a szövegeimen stb. Így: ‘fulldokolva’... (nevet) Ezek után ugyanez az ember interjút kért tőlem, és elküldte a kérdéseit! Nyeltem egy nagyot, de belementem. Sajnos ezek a kérdések szintén a ‘kritika’ vonalát követték, prekoncepciós jellegűek voltak, kettő kivételével közük nem volt az új albumunkhoz, az aktuális munkáinkhoz, az elért eredményeinkhez. Egy olyan, a személyiségemet, zenei képzettségemet firtató, a múltban vájkáló bulvár-cucc volt, ami szerintem nem méltó egy rockzenei szaklaphoz. Például: ‘Tartjátok-e a kapcsolatot a régi zenészekkel? Ricsi és Maróthy szokott-e együtt szakmázni?’ Gázosnak és provokatívnak tartottam ezt a kérdést is, mert nem hiszem, hogy ‘bennfentesként’ ne tudná erre a választ... Mégis tisztességes választ adtam erre is:
'Nem tartunk, és ez nem miattunk van így. De kapcsolódva a korábbi válaszomhoz, hadd jegyezzem meg, hogy ‘egyszer az életben’ annyira jó lenne egy olyan interjút adni egy Rockinform-típusú szakmai lapnak, amelyben zenei kérdésekről, az új dalokról esik szó, és nem arról, hogy mi történt közel 15-20 éve. Az Ossian egy mai zenekar, amelynek folyamatosan születnek friss számai, ezek képezik a koncertjeink gerincét, természetesen nem elfeledkezve a korai időszak nótáiról sem. De nem vagyunk egy nosztalgiazenekar, egy olyan nyugdíjas csapat, amelyik legszívesebben csak a dicsőnek mondott múltról beszél. Ráadásul, ha a koncertek látogatottságát vesszük alapul, akkor az Ossian ma népszerűbb zenekar, mint valaha'.” 
 
Az interjú e-mailes lebonyolítása is az ő javaslatuk volt?
 
“Szeretem az élő, rádiós interjúkat is, de gyakran javaslom az e-mailt. Épp azért kértem ezt a megoldást itt is, mert szerettem volna, ha a válaszaim vágatlanul, változtatások nélkül jelennek meg. Jobb helyeken még egy szóbeli ‘gentlemen’s agreement’ is kötelező érvényű, itt pedig többször is írásos ígéretet kaptam arra, hogy novemberben vágatlan formában jelenik meg ez az interjú. Ehelyett letiltották...” 
 
Volt olyan kérdés, ami különösen kiakasztott?
 
“Ez például: ‘Nem zavar a zeneszerzésben, hogy nem vagy univerzális zenész?’ (nevet) Már elnézést, de azt sem tudom, ki ez az ember, szerintem sohasem találkoztunk, akkor honnan veszi ezt az állítást?! Udvariasan megírtam, hogy hosszú éveken keresztül tanultam basszusgitározni, többek között olyan konzervatóriumot végzett, kiváló muzsikusnál, mint Sáfár József, aki a V73 és a P. Box tagja volt, tanultam zeneelméletet, valamint alapszinten tudok gitározni és billentyűzni, tehát átláthatóan rögzíteni tudom a szerzeményeimet. Épp a szeptemberi Hammer-interjúban oszlattam el néhány tévhitet, és elmondtam, hogy zeneileg-szövegileg is én írtam a régi Ossian klasszikusokat. Ez némelyeknek nagyon nem tetszik, és itt is arra ment ki a játék, hogy erre valamilyen cáfolat szülessen... Mivel nem jött össze, így maradt a letiltás...” (nevet)
 
Én olvastam ezt az ominózus interjút, és azt láttam, hogy tök normális, konstruktív válaszokat adtál, bár néhány helyen kritikus-ironikus megjegyzéseket tettél a kérdésekkel, a felvetett témákkal kapcsolatban. Ez lehetett a letiltás oka?
 
“Szerintem igen. Ha a kérdésekkel lett volna gondjuk, akkor küldtek volna újakat, szívesen válaszoltam volna azokra is, itt a válaszaimmal volt a gond, nem azt mondtam, amit szerettek volna hallani. Pedig még az utólag elküldött alibi-kérdést is készségesen megválaszoltam. Én ezt az egészet borzasztóan sajnálom, megdöbbentő, hogy Magyarországon 2009-ben ilyen még létezik. Ráadásul amúgy is nagyon szűkösek a lehetőségek egy magunkfajta zenekar számára, már ami a nyilvánosságot illeti. Szomorú, hogy épp egy rockzenei szaklap bánik így el egy magyar zenekarral, és persze közvetett módon az Ossian rajongókkal is. Ha a tulajdonosokat nem zavarta mindaz, ami rólam korábban megjelent a lapban, nekem miért nem adnak lehetőséget, hogy én is elmondjam a magamét?”
 
Csak azért kérdem, mert a Rockinform kiadójának képviseletében megnyilvánuló Szilágyi István így fogalmazott: "A letiltás nem a zenekar milyensége, hanem az interjú minősége miatt történt, így nem véletlen, hogy nem jelent meg". Ez a mondat szerinted mit jelenthet?
 
“Ezt tőle kellene megkérdeznetek, mert ez kétértelmű nyilatkozat.”
 
Említetted ezt az utólag beszúrt kérdést és választ, ennek mi állt a hátterében?
 
“Alibi-kérdés volt az, kicsit szépítendő a túl átlátszó koncepciót. Ezt feleltem az egyik kérdésre:
‘A szövegeim nagyon sok mindenről szólnak, elég ha csak az új albumot meghallgatod. Emberi kapcsolatoktól kezdve a hazaszereteten át a zenész-életérzésig... De ha már itt tartunk: vannak misztikus szövegeim is, mint a Végállomás Motel, és akadnak az elmúlással, avagy az Élet értelmével foglalkozók is. De akadnak simán bulis számok is, mint a Pokolnál hangosabb... Nem túlzás azt mondani, hogy rocker generációk nőttek fel ezeken a dalokon, és óriási öröm azt látni, hogy a mai srácokat és lányokat is megfogják az adott esetben 10-20 évvel ezelőtt született számok és a szövegeik. De a számkivetettség ma is létezik. Elég csak összevetni azt, hogy hány ember fordul meg egy-egy évben Ossian koncerteken, és ehhez képest hányszor és milyen összefüggésben jelenik meg az Ossian a médiában. Ez persze nem csak ránk igaz... Tudnék még sorolni zenekarokat, akik folyamatosan nagy tömegek előtt játszanak, mégsem kapnak semmiféle támogatást a média részéről, ideértve a netes oldalakat is. Másfelől meg vannak csapatok, akik távolról sem olyan sikeresek, mint amilyen gyakran ajnározzák őket itt-ott. Ezért is sajnálom, hogy ez az interjú sem az új albumunkról, a dalainkról, a gondolatainkról, a mögöttes mozgatórugókról szól. Szívesen beszéltem volna például Rubcsics Ricsi bravúros Brahms-feldolgozásáról, a nagyszerű Kaszás Attila emlékének ajánlott Fény-év távolság dalról, amelynek eredetije a Padlás musicalben volt hallható, vagy akár olyan fontos, közéleti problémákat is felvető szerzeményekről, mint a címadó szám, vagy a Kiáltunk az égre.’
És erre érkezett utólag egy kérdés, mintegy megemlítve két új dalt a lemezről... De még erre a plusz kérdésre is válaszoltam, és a választ visszaküldtem nekik.”
 
Egyébként honnan tudtad meg, hogy az Ossian interjút letiltották a lapnál?
 
“Megvettem az újságot... Ez is döbbenetes egyébként. Még pár nappal az újság utcára kerülése előtt is ott szerepelt a honlapjukon az Ossian neve a következő szám tartalmánál. Igazán megtehették volna, hogy akár nekem, akár a kiadónknak jelzik, hogy ‘felrúgtuk a megállapodást’, nem lesztek a lapban, mert ‘gond van az interjú minőségével’.
 
Talán az lett volna egy lehetséges megoldás, hogy amennyiben a kiadó elégedetlen az interjú minőségével, akkor a szerkesztőségnél villámgyorsan bepótolják a mulasztást és összeraknak egy minőségi kérdéssort. Ilyen irányú megkeresés nem érkezett hozzád?
 
“Nem.”
 
A Hammer honlapról is lekerült az interjú...
 
“Nem akartam, hogy a két újság között ilyen kicsinyes történet miatt vita legyen. Ez az egész jól példázza azt a morális válságot, amiben élünk. Perrel fenyegették meg a Hammert, azt állítva, hogy a letiltott interjú az ő szellemi termékük... Ebből az interjúból a 9 + 1 kérdés volt az ő szellemi termékük, azokat nyugodtan vihetik, a többi, a válaszok – már bocsánat! – de azok az én szellemi termékeim! (nevet) Az a baj ezzel az egésszel, hogy ha nem olvasható el sehol az interjú, aminek most a kifogásolható minőségére hivatkoznak, sokan hihetik, hogy én nem álltam elég konstruktívan a dologhoz. Ami szöges ellentétben van a valósággal.”
 
Az interjú készítője így fogalmazott az említett lemezkritikájában: "a dalszövegekből rendre visszaköszönő üldözési mániával, mint  főmotívummal...". Valóban ez lenne az Ossian szövegeiben a fő motívum?
 
“Aki ismeri a lemezeinket, tudja, hogy számtalan dolog foglalkoztat: az emberi kapcsolatok, az élet értelme, az elmúlás gondolata, a hazaszeretet... De ahogy említettem is a letiltott interjúban, még szimplán csak bulizós dalaink is vannak. Természetesen írtam és írni is fogok a kirekesztésről és a kirekesztettségről is, hiszen ez sajnos valós, létező dolog, hiába tagadják le és jönnek egyesek ezzel a gyenge ‘üldözési mánia’ szöveggel. Persze, ha már itt tartunk, akkor E.A. Poe is az volt? (‘Más voltam én már, mint gyerek, mást láttam mint a többiek...’) A Pokolgép zenekarnak (‘gyűlölnek, zűrös-hangos a zeném...’) és az Eddának is (‘Lesnek rám, fák mögé rejtőzve...’) vannak hasonló jellegű szövegei, de ‘érdekes módon’ másoknál ez a dolog fel sem merült soha. Egyébként én ezeket a Pokolgép és Edda szövegeket szeretem, és eszembe nem jutna ezekről ilyen marhaság! Sőt, ezzel az erővel Arany János egy szuicid hajlamú, játék-szenvedélytől sújtott ember lehetett, mert megírta a Hídavatást, Shakespeare pedig hatalomvágyó, gyilkos paranoid volt, mert megalkotta a Macbeth-et...”


 
 
 
Az Ossian VIII. Nemzetközi Találkozója, az Egyszer az életben lemezbemutató bulija november 28-án szombaton lesz a Petőfi Csarnokban.
Kapunyitás: 18h
Vendégek: Krízis (18.30), Rubicon (19.30)
 

További fotók az Ossian myspace oldalán találhatók!

Hozzászólások

[000143]
isaz666
Nem értem egyeseknek mi baja van az ossian szövegekkel!37 éves vagyok a kezdetektől hallgatom az együttest és nekem mindig nagyon tetszettek a szövegek!Na a blind myself-es énekes meg beszól de az ilyenek szoktak olyan nagy művészek lenni hogy egy tök értelmetlen összedobált szövegről megkérdezik miről szól de ő maga se tudja és akkor jön az a duma hogy nem akarom megmondani mert mindenkinek mást jelent! Ha meg mindenki haladna a korral zeneileg rég nem hallgatnék meg egy új lemezt se! Kell a sz.rnak ipari csörömpölés,steril hangzás meg szaggatott riffelés! Még szerencse hogy minden stílusban megtalálni a régi szellemiségű zenekarokat!
[000087]
HartmannKristof
WadBorz!

Az Ossian a nemzetközi sajtóban, rendszeresen kifejezetten jó kritikákat kap, nem ciki, hanem patinás a heavy metal undergroundban jól csengő név.

Kár és visszás is szarozni a bandákat, vagy a magyar metalt, főleg egy magyar metal zenésznek.

Ha nem tetszik, ne hallgasd ennyi. Kár ezen vergődni, ha tudsz csinálj jobbat.

HK


[000086]
Mikkamakka
Sajnos csalódást kell okoznom és ki kell ábrándítsalak: koránt sem tartozom az Ossian hívők táborába. De mielőtt másokra rásütöd az "amatőr szövegíró" jelzőt, talán nem ártana némi önkritikát gyakorolni. Mert ugyan nem vitatom az írással kapcsolatos ismereteid (mivel nem ismerlek), de a műveid alapján nem győztél meg, hogy tehetségesebb lennél, mint az általad kritizált személy.
[000085]
WaDBoRZ
Továbbá elnézést, hogy betörtem véleményemmel a kedves Ossian-hívő tábor soraiba, és otromba módon kinyilatkoztatást nyertek gondolataim. Nem is világmegváltást akartam. Csak épp nem értem, hogy -és most merítek BlindMyselfes Gergőtől- miért kell egy magyar metal bandának feltétlenül cikinek is lennie? (Gergő ciki helyett szart mondott, ha jól emlékszem. Sőt. nagyjából azt is mondta, hogy "nem is lenne rossz dolog ez az ossian, csak... és itt hosszan fejtettem ki, amit ő pár szóban.)
[000084]
WaDBoRZ
nem tudok róla hogy barátaim közt szerepelnének Mikkamakka névre hallgató egyedek. továbbá. az, hogy "elég jártas vagyok a szövegek terén" nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy én esetleg minden szempontból tökéletes verseket írok. csupán azt, hogy sok mindent olvastam, sokmindenkitől. meg tudom ítélni, mi jó, mi nem. Arról meg, ha valaki nem képes, esetleg meg sem próbál értelmezni valamit, nem tehetek. És ezer elnézést, ha nem élek közhelyekkel a verseimben. Komolyan. De ha annyira szeretnéd, hát legyen "Fortuna csókja oly keserű".
[000082]
Mikkamakka
Barátom, pl. az Aureliano Buendía I-II. és a hozzá hasonló remekművek jelentenék azt, hogy "elég jártas vagyok a szövegek terén"?
[000078]
WaDBoRZ
Igazán köszönet a reklámért. Miért érzek enyhe rosszindulatot benne? :)
[000076]
tzar
Márk néhány verse itt olvasható.

http://prae.hu/prae/portfolio.php?menu_id=15&uid=1541

Ha valakit érdekelne....
[000075]
WaDBoRZ
Továbbá az önvédelem legszánalmasabb módjának tartom, ha már a helyesírási hibákat, esetleg elgépeléseket hántorgatjuk fel. :) Mindenki hibázhat néha. Én pl. az ékezeteket szoktam lehagyni, amiket gyakran csak sokadik olvasáskor veszek észre. Nem a "fulldokolva röhögött" 2 l-jén volt a hangsúly. A dalszövegek tényleg megmosolyogni valóak. :)
[000074]
WaDBoRZ
Üdvözletem!
Ha megengednek egy észrevételt. Paksi Endre hangján erőteljes sértődöttség, egyben ellenszenv érződött/érződik. Ez a sértettség akkor jelentkezik elsősorban az emberben, mikor megkapja, hogy egy adott kategóriában, melyben ő tehetségesnek, vagy legalábbis elég jónak tartja magát, esetleg nem is olyan jó. Nem szeretnék kitérni zenei kvalitásaira, mert őszintén meg kell vallanom, ha az Ossian zenei részének akár csak felét tekintjük, csodás. Viszont!
Kedves Endre! 2009-et írunk! Sajnos elég jártas vagyok a szövegek terén. Mind irodalmi szövegeket, mind zenét tekintve. Ez azzal jár, hogy kifejezetten kritikusan figyelek erre a részre. Nos. Hangsúlyozom, ez egy személyes vélemény, minden Ossian szám ott lett meglőve, hogy Endre megszólalt. Nem a hangjával van baj. Csodálatos torokkal rendelkezik. A szövegek. Egy barátom szokta mondani az ilyen típusú zenére, hogy "hegyi metal". Endre szövegeiből ítélve ez a meglátás teljesen helyénvaló. Mikor netán arra vetemedek, hogy Ossian-t hallgassak, folyamatosan olyan érzések kavarognak bennem, hogy ez az ember egy barlangban él, érzéseit és értékrendjét ezzel bekorlátozva. Legalábbis ezeket a szövegeket hallgatva nekem ez jut eszembe. Szörnyen amatőr szövegíróktól és költőktől olvasni/hallni ilyet. Őszintén megmondva, a 12 éves önmagamra emlékeztet. Én írtam ilyeneket. És ha nem is régóta volt, de fejlődtem azóta. Viszont, mint látszik, Endre a bő 20 év alatt semmit nem fejlődött. Régi és új számaik egyaránt szörnyen amatőr dalszövegírói teljesítményt mutatnak. Tény, hogy a kirekesztettség általános dolog ma is, de ezt meg lehet fogalmazni JOBBAN is. Ebből a szemszögből érthető a zenész tehetségét firtató kérdés. Még ha kicsit valóban kritikus is. És akkor mi van? Ha folyamatos dicséretet kapunk, sosem tudunk javulni. Ember nem volt még úgy tehetséges, hogy ő azt mondta, "én most tehetséges vagyok". A tehetség kérdése akkor dől el, mikor a pályatársak, a hallgatók azt mondják: igen, ő tehetséges. Ezért pedig meg kell dolgozni.

És végére érve mondandómnak, a közeljövőben támadólag fellépő művészek nézzenek magukba, mielőtt lehurrogják a véleményem. Személy szerint inkább adjak ki 5 évente lemezt, minthogy minden évben valami gagyit, amit más címekkel, ezerszer kiadtam már.

Köszöntem:
Horváth Márk
[000046]
turisas
Ha valakit érdekel, a blogomra feltettem az interjút, hogy szolgáljon mindannyiunk lelki épülésére:-)))
Ennél egyébként vannak sokkal fontosabb dolgok az életben, sőt azt is mondhatnám, hogy ennél csak fontosabb dolgok vannak az életben. A vihar egy pohár vízben tipikus esete.

http://dionysosrising.blog.hu/2009/11/10/a_szamkivetettseg_ma_is_letezik_beszelgetes_paksi_endrevel
[000044]
Zsolty
Ebből én azt látom, hogy itt most két korrekt ember ment egymásnak, egy külső, harmadik fél (kiadó) jóvoltából. Igaz, hogy Turisas erős kérdéseket tett fel és az is igaz, hogy Endre érzékenyen reagált, de mindketten felvállalták véleményüket, amiért mindkettő tiszteletre méltó nálam. A hunyó a kiadó, aki a szerző és az interjú alany értesítése nélkül önkényesen tiltotta le az interjút! Ehhez a lépéshez kétségtelenül volt joga, de ettől még egy erkölcstelen húzás volt. Kár ezért ölre menni. A kiadó meg ezzel - nem direkt - növelte az Ossian hírét és lejáratta saját magát.
[000043]
turisas
Talán kiderült, fogalmam sem volt, hogy nem jelenik meg, ezzel a ténnyel a tegnapi nap szembesültem.
[000042]
glitter
Kedves Túri Csaba! Te magad írtad privátban és most is megerősíted az akkori ígéretedet: "Minden változtatás nélkül fog megjelenni, a vastagon szedett kiegészítő kérdéssel." Nos, én megelőlegezve a bizalmat, ezt a "korrektséget" köszöntem meg, valamint a szintén privátban küldött jókívánságodat udvariasságból viszonoztam. Ezeknek semmi köze a kritikádhoz, a kérdéseidhez és a történtekhez. Üdvözlettel: Paksi Endre
[000041]
turisas
Hmmmmmmm....érdekes. Kedves Ossianosok! Én vagyok a főgonosz, én követtem el az interjút, amit ezek szerint letiltottak. Kár. Először is a kritikáról, amit szintén én írtam. Olvassa el mindenki figyelmesen, harag és elfogultság nélkül (most ez talán nem lesz egyszerű..).Ebben a kritikában Endre versértékű sorairól is beszéltem, és alapvetően egy jó lemezről. El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha lehúzom az anyagot, ami egyébként egyáltalán nem állt szándékomban. A külvárosi álmok nótát éppen ma hallgattam meg sokadjára. (A dionysosrising.blog.hu oldalon mindez megtalálható, az újságban megjelentnél egy kicsit hosszabb változatban.)
És most az interjú.
Miután elolvastam a Hammerben készült beszélgetést, úgy döntöttem, hogy ne jelenjen meg újra ugyanez, kicsit más szavakkal (a két olvasótábor között van némi átfedés),hanem adjunk lehetőséget Endrének megválaszolni egy-két olyan dolgot, ami személyét illetően, kritikaként sokszor megfogalmazódik vele szemben. Ez történt, Endre pedig kissé túlérzékenyen, de megválaszolta.
Talán nem sértődik meg, ha most közreadom az interjú végi levelezésünket. Azt hiszem, sok mindent megmagyaráz.
Íme:
Kedves Endre!

Minden, változtatás nélkül fog megjelenni, a vastagon szedett kiegészítő kérdéssel.
A lemez recenzióját is én írtam a lapban, azt gondolom, hogy az összes kritikai hang ellenére pozitív a kicsengése.

Személy szerint az első lemezetek óta figyelemmel kisérem a zenekart, és további sikert, kitartást, kívánok.

Néhány dologra rákérdeztem, de emögött nem rosszindulat volt, egyszerűen így most van lehetőséged válaszolni olyan dolgokra, ami érdekelheti az embereket Veled kapcsolatban.
Ezért is fog megjelenni változatlan formában.
Lénárd Lacival kivesézted a lemezt a Hammerben, ez most kicsit más,de nem rosszindulatú élveboncolás. A kettő talán kiad egy egészet, és nagyon sok embernek lesz meggyőző amit mondtál.- Ahogy nekem is. Nem mindenki ellenség, aki annak látszik:-))

Üdvözlettel,
Túri Csaba

Kedves Csaba! Köszönöm szépen a korrektséget és a jókívánságodat, Neked és az újságnak is hasonló jókat kívánok! Örülök, hogy sikerült meggyőznöm Téged és hidd el – hogy szófordulatoddal éljek – nem mindenki „nehéz ember”, akiről néhányan azt terjesztik…J))) Üdv! Paksi Endre


[000040]
gepe
Ha esetleg valaki elmentette magának a letiltott interjút, legyen olyan kedves, küldje el erre a címre: gepe@vipmail.hu

Előre is köszönöm!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS