MADDER MORTEM - Metal a földből

Az októberi HammerWorldben megjelent interjú teljes verziója

2009. november 8. (vasárnap) 17:46 | utoljára módosítva: 2016. október 10. (hétfő) 19:39

A norvég Madder Mortem sosem játszott átlagos zenét. Progresszív vagy thrash részeket épp úgy találni náluk, mint mondjuk trip-hop dolgokat, ráadásul van egy egyéni hanggal és stílussal bíró énekesnőjük, Agnete M. Kirkevaag, akit Uzseka Norbert faggatott az új albumukról, a minden eddigit felülmúló Eight Ways-ről.

  

 

 

A lemezborító megint csak gyönyörű lett. Hedmark lankáit látni a képen? És mik azok az izék, amik úgy néznek ki, mint egy hajótat és egy tank keveréke?
 
“Ami a hegyeket illeti, a festő, Christian Ruud lenne a megmondhatója, de nem hiszem. Bár eléggé hasonló a látvány, mint amit a próbatermünkből látunk. Azok a hogyishívjákok pedig leginkább valamiféle útjelzők, egyszersmind szállítóeszközök. Felszállsz rájuk, bedobsz egy érmét, és elvisznek a következő ilyen izéhez. Ha jól megnézed, nyolc ilyet találsz a borítón… Christian most a Where Dream And Day Collide dal animált klipjén dolgozik, és lényegében a borítót dolgozza fel. Ha meglátod, az egész érthetőbb lesz. És nagyon király lesz a klip, remélhetőleg Karácsonyra el is készül!”

 

MADDER MORTEM - Where Dream And Day Collide
Az Armour klipje is nagyon rendben van. Direkt olyat akartatok csinálni, ami teljes ellentéte az előző lemezes My Name is Silence klipjének?

"Hehe, mondhatni. Mindenképp olyasmit akartunk, ami különbözik a legtöbb metal kliptől, és maga a dal igényelte, hogy ennyire különbözzön a My Name is Silence-től. Tormod testvére, Arnfinn Moseng és a barátja, Negar Bagheri is animációval foglalkoznak, és ki akarták próbálni magukat a zenei videók terén, és így velük hoztuk össze ezt a klipet. Van benne animált rész és zenekari cucc is, és szerintem ez így pont jó. Meg az is, hogy olyan lassú, szelíd és kifinomult."Egyes ősi tradíciók és mítoszok úgy tartják, hogy az Aranykorban 9 kapu vagy 9 híd volt, ami az emberi világot összekötötte az istenekével, vagyis a Másvilággal, de az emberiség ebből 8-at lerombolt, így csak a halál maradt, amin a két világ között lehet közlekedni. Van ehhez bármi köze a lemez címének?

"Nem, de tetszik az elképzelés! De manapság annyi különféle elképzelésről lehet olvasni meg hallani, hogy nem tartom kizártnak, hogy hallottam már erről, és megakadt az agyam egy rejtett zugában. De a cím a káoszcsillagra utal, aminek nyolc nyila más-más irányokba mutat, ezzel szimbolizálva a változást, kiterjedést és növekedést. Mindazon dolgokat, amik fontosak voltak számunkra, míg ezt a lemezt készítettük, és amik személy szerint nekem különösen sokat jelentenek, így aztán a szövegekben is megjelennek. Élni annyi, mint változni és haladni."Nem vagyok benne biztos, hogy pont azt értem a szövegeidből, amit Te mondani akarsz velük, de nekem az jön le, hogy ez az eddigi legszemélyesebb anyagotok.


"Nagyon személyes, de ez nálam mindig is így volt. Ha azt akarom, hogy jól hangozzék, amit énekelek, ahhoz az is kell, hogy jelentsen is számomra valamit, amiről szól a dal. Viszont ez alkalommal igyekeztem direktebben fogalmazni, kevésbé rejtélyesen és metaforikusan, és azt gondolom, ettől jobbak is lettek a szövegek, hiszen könnyebben és erőteljesebben közvetítik a mondanivalómat. De meglepődnél, hogy milyen sokszor nem is arról éneklek, ami konkrétan velem esett meg, hanem a gondolataimról olyasmikről, mint az idő és ahogy hozzá viszonyulunk, meg a változás és stagnálás, hang és csönd ellentétei – amik alighanem a lemez fő témái. De a legfontosabb az, hogy a hallgatónak mit mondanak."Csak mert nekem kissé az jön le, hogy nagyon sok valós élettapasztalat van a dalokban, és hogy mintha nem találnád a Párodat… Jól veszem le? Nehéz egy metal énekesnőnek megfelelő társat találni?

"Hehe, gondolom, számíthatok efféle kérdésekre, ha az én koromban még szingli vagyok! Volt ez az egész valaha is könnyű bárkinek?! Iszonyú elfoglalt vagyok, és megveszekedett módon független, és nem érzem azt, hogy mindenáron kell valaki az életemben. Elég jól elvagyok magamban, és ha lesz valakim, akkor az az Igazim lesz, senki más. Nem arról van szó, hogy válogatós meg túl igényes lennék, egyszerűen csak azt gondolom, hogy olyannal lenni, akit nem szeretsz és tisztelsz egész lényeddel, az nagyon kegyetlen és hamis dolog.

És nem is olyan felületes tulajdonságokról van szó, mint a külső, a neveltetés vagy a pénz, hanem hogy olyan valakit találj, aki mellett jól érzed magad, aki veszi azokat a dolgokat, amiket senki más nem lát, aki képes veled nevetni az élet túlságosan is komolyan vett részein. Olyan társ, aki mellett lehetsz önmagad, mégis együtt járjátok végig az egészet. Volt már dolgom ilyen emberekkel, és ennél nem adom alább. De amúgy nem gondolom, hogy túl sűrűn találkozunk az életben olyanokkal, akik igazán illenek hozzánk."Azt is gondolom még, hogy ez a lemez a rock/metal zene történetének egyik legnőiesebb albuma. Mit jelent számodra nőnek lenni? Milyen nőként létezni manapság, úgy a világban, mint a saját városodban? És mit gondolsz a nők helyzetéről?

"Köszönöm. Örülök, hogy ezt mondod, pláne mivel én is így érzem. Van valami nagyon földközeli, organikus és érzéki ebben a lemezben, amik olyan tulajdonságok, amiket inkább nőiesnek tartanak. Mint maga a föld, a termékeny Anyaistennő. S természetesen a szövegek is női szemszögből íródtak, hehe. Lehet, hogy a srácok a bandából nem örülnek ennek, de felfoghatjuk úgy is, hogy ez egy női máz, ami az ő remek férfi munkájukat takarja, nem igaz? Annyi szent, hogy nem szenvedek pénisz-irigységben. Hallottam már, milyen hangot ad ki egy fickó, ha a cipzár elkapja a fütykösét.

Abszolúte jobban szeretek nőnek lenni. De vannak a nőknek olyan dolgaik, amikkel nehezemre esik azonosulni. Sok nő szeret bizonyos dolgokat nem épp egyenes módon intézni, és kavarni pusztán a kavarás kedvéért. Tudod, ezek a hátulról mellbeszúró, pletykálkodó mártírok, akik minden bajukért másokat tesznek felelőssé. Sőt, néha magamban is észreveszem ennek a viselkedésnek a nyomait, és azt nagyon tudom utálni. De ezek nem olyan dolgok, amik genetikailag a nőkhöz tartoznak, sokkal inkább kulturális beidegződések. Azt gondolom, az emberek úgy általában véve hajlamosak elfogadni azokat a szerepeket, amiket az irodalom és a média kioszt nekik, és a nők esetében ez ilyen hazug, álságos személyiség kifejlődéséhez vezethet.

Az ismétlés a lényeg, hogy pl. annyiszor hallod, hogy az udvarlódtól rózsát kell kapnod, hogy végül elvárod majd tőle, függetlenül attól, hogy szereted-e egyáltalán a virágokat. Norvégia egyébként elég liberális ország, ami a nemi szerepeket illeti, így nincs okom panaszra – bár lassan ott tartunk, hogy azokat a nőket, akiket a hagyományosabb női szerepek és érdeklődési körök vonzanak, kezdik furán megítélni. De annak mindenképp örülök, hogy olyan társadalomba születtem, ahol van helye a független nőknek, mert különben az egész életem egy szenvedés volna.

Ami a nők helyzetét illeti, az pedig csakis rajtunk múlik. Szerintem az egyenlőség nagyon fontos, úgy nemi értelemben, mint politikailag, de azt gondolom, mi itt Nyugaton végül is rossz oldalról közelítjük meg. Nem a 'nők felszabadítása' a lényeg, hanem az egyenlőség. És az egyenlőség nem jelent azonosságot, ez talán a legfontosabb. Vannak nők, akik nehéz gépeket akarnak vezetni, mások meg megmaradnának a hímzésnél. Vannak férfiak, akik favágónak akarnak állni, mások meg ápolónak. Számomra az egyenlőség azt jelenti, hogy szabadon eldönthesd, mit akarsz dolgozni, hogy akarsz élni, függetlenül bármiféle biológiai tényezőtől."A világgazdasági válságnak van bármi hatása a saját életetekre, ill. szerinted mit tehetnek az emberek, hogy túléljék ezeket a nehéz időket?

"Norvégia eddig elég jól jött ki a dologból, a java inkább csak riadalom, és valójában nincsenek nagy változások. De azt látom, hogy így még nehezebb eljutnunk más országokba játszani. A koncertszervezők még óvatosabbak, hiszen az embereknek még kevesebb a pénzük, amit ilyesmire fordíthatnak.

De azt gondolom, a legtöbb ember át fogja vészelni ezt is, mint mindent, de remélem, mindenki jól belevési majd az agyába, hogy ne bízzunk azokban, akiknek sosem piszkolódik be a keze. A pénz csak egy kitaláció, amit mind elfogadunk, de az, hogy mennyire tud működni, azon múlik, hogy mennyi köze van a valós világhoz. Maradjunk csak a krumpliknál. Nem lehet minusz 1 krumplid. Vagy van krumplid, vagy nincs!" (nevet)


A Life, Lust & Liberty-ben azért érzek némi társadalomkritikát, főleg a felelőtlen emberek felé…

"Igen, felfogható így is, nem rossz verzió. De számomra elsősorban arról szól, hogy elsősorban is saját magunk felé kell felelősebbnek lennünk, semmint az elfogadott normák meg elvárások felé. Vedd úgy, hogy ez egyfajta 'carpe diem, ragadd meg a napot' dolog!"Van egy sor a Where Dream and Day Collide-ban, ami mintha azt sugallná: ami egyvalakivel megeshet, az bárki mással is megtörténhet.

"Így van. Egyszersmind egy figyelmeztetés, hogy ne érezd magad túl nagy biztonságban, mert sosem tudhatod, mit hoz az élet, és hogy soha ne ítélj meg senkit, amíg nem jártál az ő cipőjében."És mi az a szörny a Get That Monster Out of Here-ben?


"Egy Elefánt, mint a Micimackóban! (nevet) De komolyan, az 'elefánt a szobában', a bonyolult és érzékeny témák, amiket igyekszünk minél inkább elkerülni, és úgy tenni, mintha ott sem volnának. Ami aztán azt eredményezi, hogy a lehető legrosszabb pillanatokban bukkannak a felszínre. Ez egy klasszikus mechanizmus, és nagyon buta is: a legtöbb dolgot sokkal könnyebb úgy kezelni, ha elismered a létezését, mintsem homokba dugni a fejünket, mígnem a probléma akkorává növekszik, hogy már képtelenség is vele bármit kezdeni."Mesélj egy kicsit Hedmarkról! Az előző interjúnknál még Oslóban éltél. Elköltöztél azóta?


"Hedmark Norvégia keleti részének közepén van, a svéd határnál. Vidéki terület, nagy kiterjedésű, de ritkás erdőkkel, sok tóval, folyóval, farmergazdasággal. A legtöbben gazdálkodásból és fakitermelésből élnek. Itt egy link a megyéhez: www.hedmark.com/pub/category/en/category/34/

Jobbára most is Oslóban lakom, de Hedmarkban születtem és nőttem fel, akárcsak az MM többi tagja. Mind a mai napig a szülővárosomban, Nord-Odalban van a próbatermünk, és azt remélem, ha végeztem a tanulmányaimmal, visszaköltözhetek majd ide. Amit a legjobban szeretek Hedmarkban, az az, hogy ide tartozom, meg a vidéki élet a várostól olyannyira különböző sebessége és hangulata. A városban folyamatosan ömlik rád az információ, a különféle benyomások, és ez néha épp attól von el, ami a legfontosabb."Mi a helyzet a viking ősökkel meg az ő isteneikkel?

"Szerintem az északi mitológia, sok másikkal egyetemben, emberbarátibb hitrendszer, ahol az istenek nem tökéletesek, hibáznak, bután viselkednek, ahogy mi emberek is, és ami a céljuk, az nem természetellenes, sem elérhetetlen, egyszerűen csak ennyi: ‘tedd a legjobbat, ami tőled telik’. A különféle istenek különféle emberi tulajdonságokat testesítenek meg, és ez értékes eszköze lehetett a tudás átörökítésének egyik generációról a másikra. De hinni bennük szerintem elég buta dolog."Az előző interjúban említetted, hogy fordítónak készülsz. Most már akként is dolgozol?

"Nem, még csak most kezdtem neki a mester fokozatnak. Angol-norvég szakra járok, és nagyon élvezem!”Kedvenc írók, könyvek?

"Hosszú lista lenne, csak párat mondok, ami épp beugrik: Patrick Süskind – Parfüm, Ray Bradbury – Marsbéli krónikák, W. M. Thackeray – A hiúság vására, Terry Pratchett Korongvilág sorozata, Roald Dahlnak főleg a novellái, meg két norvég költő, Gunvor Hofmo és Andre Bjerke."Te magad nem tervezel könyvet írni?

"Előbb-utóbb szeretném megpróbálni, de nem egyhamar – látod, még interjúkra válaszolni is alig van időm…"


www.maddermortem.com 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
2021. március 5. (péntek) 07:29

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me címmel jön majd ki március 19-én. Harmadik előzetes dalként már az Outer Space Connection tétellel is lehet barátkozni. Cyriis egy új felállást toborzott maga köré, egy nemzetközi brigádot: egy Dániában élő bolgár gitárost, egy japán basszert, egy dán dobost és egy brazil gitárost. Az Agent Steel legutóbbi albuma a 2007-es Alienigma volt, az volt a harmadik lemezük Bruce Hall énekessel, aki 2010-ben távozott a zenekarból. 2011-ben már az eredeti énekessel - John Cyriis - léptek színpadra, Cyriis pedig 2018 őszén jelentette be, hogy újraindítja a csapatot. A No Other Godz Before Me az első Agent Steel album lesz John Cyriis énekessel az 1987-es Unstoppable Force óta.   www.facebook.com/AgentSteelOfficial AGENT STEEL...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior
ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior

Baptize címmel június 4-én jelenik meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu nyolcadik stúdióalbuma. A metalcore...

CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages
CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages

Ars Moriendi (A meghalás művészete) címmel április 9-én jelenik meg a Cadaveres hatodik albuma, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Savages dallal lehet ismerkedni. "A...

EPICA - Omega (lemezkritika)
EPICA - Omega (lemezkritika)

EPICA Omega (Nuclear Blast)   Öt évvel a kiváló The Holographic Principle után végre megérkezett a holland szimfo-metal alakulat új, sorrendben nyolcadik soralbuma, az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS