MADDER MORTEM - Metal a földből

Az októberi HammerWorldben megjelent interjú teljes verziója

2009. november 8. (vasárnap) 17:46 | utoljára módosítva: 2016. október 10. (hétfő) 19:39

A norvég Madder Mortem sosem játszott átlagos zenét. Progresszív vagy thrash részeket épp úgy találni náluk, mint mondjuk trip-hop dolgokat, ráadásul van egy egyéni hanggal és stílussal bíró énekesnőjük, Agnete M. Kirkevaag, akit Uzseka Norbert faggatott az új albumukról, a minden eddigit felülmúló Eight Ways-ről.

  

 

 

A lemezborító megint csak gyönyörű lett. Hedmark lankáit látni a képen? És mik azok az izék, amik úgy néznek ki, mint egy hajótat és egy tank keveréke?
 
“Ami a hegyeket illeti, a festő, Christian Ruud lenne a megmondhatója, de nem hiszem. Bár eléggé hasonló a látvány, mint amit a próbatermünkből látunk. Azok a hogyishívjákok pedig leginkább valamiféle útjelzők, egyszersmind szállítóeszközök. Felszállsz rájuk, bedobsz egy érmét, és elvisznek a következő ilyen izéhez. Ha jól megnézed, nyolc ilyet találsz a borítón… Christian most a Where Dream And Day Collide dal animált klipjén dolgozik, és lényegében a borítót dolgozza fel. Ha meglátod, az egész érthetőbb lesz. És nagyon király lesz a klip, remélhetőleg Karácsonyra el is készül!”

 

MADDER MORTEM - Where Dream And Day Collide
Az Armour klipje is nagyon rendben van. Direkt olyat akartatok csinálni, ami teljes ellentéte az előző lemezes My Name is Silence klipjének?

"Hehe, mondhatni. Mindenképp olyasmit akartunk, ami különbözik a legtöbb metal kliptől, és maga a dal igényelte, hogy ennyire különbözzön a My Name is Silence-től. Tormod testvére, Arnfinn Moseng és a barátja, Negar Bagheri is animációval foglalkoznak, és ki akarták próbálni magukat a zenei videók terén, és így velük hoztuk össze ezt a klipet. Van benne animált rész és zenekari cucc is, és szerintem ez így pont jó. Meg az is, hogy olyan lassú, szelíd és kifinomult."Egyes ősi tradíciók és mítoszok úgy tartják, hogy az Aranykorban 9 kapu vagy 9 híd volt, ami az emberi világot összekötötte az istenekével, vagyis a Másvilággal, de az emberiség ebből 8-at lerombolt, így csak a halál maradt, amin a két világ között lehet közlekedni. Van ehhez bármi köze a lemez címének?

"Nem, de tetszik az elképzelés! De manapság annyi különféle elképzelésről lehet olvasni meg hallani, hogy nem tartom kizártnak, hogy hallottam már erről, és megakadt az agyam egy rejtett zugában. De a cím a káoszcsillagra utal, aminek nyolc nyila más-más irányokba mutat, ezzel szimbolizálva a változást, kiterjedést és növekedést. Mindazon dolgokat, amik fontosak voltak számunkra, míg ezt a lemezt készítettük, és amik személy szerint nekem különösen sokat jelentenek, így aztán a szövegekben is megjelennek. Élni annyi, mint változni és haladni."Nem vagyok benne biztos, hogy pont azt értem a szövegeidből, amit Te mondani akarsz velük, de nekem az jön le, hogy ez az eddigi legszemélyesebb anyagotok.


"Nagyon személyes, de ez nálam mindig is így volt. Ha azt akarom, hogy jól hangozzék, amit énekelek, ahhoz az is kell, hogy jelentsen is számomra valamit, amiről szól a dal. Viszont ez alkalommal igyekeztem direktebben fogalmazni, kevésbé rejtélyesen és metaforikusan, és azt gondolom, ettől jobbak is lettek a szövegek, hiszen könnyebben és erőteljesebben közvetítik a mondanivalómat. De meglepődnél, hogy milyen sokszor nem is arról éneklek, ami konkrétan velem esett meg, hanem a gondolataimról olyasmikről, mint az idő és ahogy hozzá viszonyulunk, meg a változás és stagnálás, hang és csönd ellentétei – amik alighanem a lemez fő témái. De a legfontosabb az, hogy a hallgatónak mit mondanak."Csak mert nekem kissé az jön le, hogy nagyon sok valós élettapasztalat van a dalokban, és hogy mintha nem találnád a Párodat… Jól veszem le? Nehéz egy metal énekesnőnek megfelelő társat találni?

"Hehe, gondolom, számíthatok efféle kérdésekre, ha az én koromban még szingli vagyok! Volt ez az egész valaha is könnyű bárkinek?! Iszonyú elfoglalt vagyok, és megveszekedett módon független, és nem érzem azt, hogy mindenáron kell valaki az életemben. Elég jól elvagyok magamban, és ha lesz valakim, akkor az az Igazim lesz, senki más. Nem arról van szó, hogy válogatós meg túl igényes lennék, egyszerűen csak azt gondolom, hogy olyannal lenni, akit nem szeretsz és tisztelsz egész lényeddel, az nagyon kegyetlen és hamis dolog.

És nem is olyan felületes tulajdonságokról van szó, mint a külső, a neveltetés vagy a pénz, hanem hogy olyan valakit találj, aki mellett jól érzed magad, aki veszi azokat a dolgokat, amiket senki más nem lát, aki képes veled nevetni az élet túlságosan is komolyan vett részein. Olyan társ, aki mellett lehetsz önmagad, mégis együtt járjátok végig az egészet. Volt már dolgom ilyen emberekkel, és ennél nem adom alább. De amúgy nem gondolom, hogy túl sűrűn találkozunk az életben olyanokkal, akik igazán illenek hozzánk."Azt is gondolom még, hogy ez a lemez a rock/metal zene történetének egyik legnőiesebb albuma. Mit jelent számodra nőnek lenni? Milyen nőként létezni manapság, úgy a világban, mint a saját városodban? És mit gondolsz a nők helyzetéről?

"Köszönöm. Örülök, hogy ezt mondod, pláne mivel én is így érzem. Van valami nagyon földközeli, organikus és érzéki ebben a lemezben, amik olyan tulajdonságok, amiket inkább nőiesnek tartanak. Mint maga a föld, a termékeny Anyaistennő. S természetesen a szövegek is női szemszögből íródtak, hehe. Lehet, hogy a srácok a bandából nem örülnek ennek, de felfoghatjuk úgy is, hogy ez egy női máz, ami az ő remek férfi munkájukat takarja, nem igaz? Annyi szent, hogy nem szenvedek pénisz-irigységben. Hallottam már, milyen hangot ad ki egy fickó, ha a cipzár elkapja a fütykösét.

Abszolúte jobban szeretek nőnek lenni. De vannak a nőknek olyan dolgaik, amikkel nehezemre esik azonosulni. Sok nő szeret bizonyos dolgokat nem épp egyenes módon intézni, és kavarni pusztán a kavarás kedvéért. Tudod, ezek a hátulról mellbeszúró, pletykálkodó mártírok, akik minden bajukért másokat tesznek felelőssé. Sőt, néha magamban is észreveszem ennek a viselkedésnek a nyomait, és azt nagyon tudom utálni. De ezek nem olyan dolgok, amik genetikailag a nőkhöz tartoznak, sokkal inkább kulturális beidegződések. Azt gondolom, az emberek úgy általában véve hajlamosak elfogadni azokat a szerepeket, amiket az irodalom és a média kioszt nekik, és a nők esetében ez ilyen hazug, álságos személyiség kifejlődéséhez vezethet.

Az ismétlés a lényeg, hogy pl. annyiszor hallod, hogy az udvarlódtól rózsát kell kapnod, hogy végül elvárod majd tőle, függetlenül attól, hogy szereted-e egyáltalán a virágokat. Norvégia egyébként elég liberális ország, ami a nemi szerepeket illeti, így nincs okom panaszra – bár lassan ott tartunk, hogy azokat a nőket, akiket a hagyományosabb női szerepek és érdeklődési körök vonzanak, kezdik furán megítélni. De annak mindenképp örülök, hogy olyan társadalomba születtem, ahol van helye a független nőknek, mert különben az egész életem egy szenvedés volna.

Ami a nők helyzetét illeti, az pedig csakis rajtunk múlik. Szerintem az egyenlőség nagyon fontos, úgy nemi értelemben, mint politikailag, de azt gondolom, mi itt Nyugaton végül is rossz oldalról közelítjük meg. Nem a 'nők felszabadítása' a lényeg, hanem az egyenlőség. És az egyenlőség nem jelent azonosságot, ez talán a legfontosabb. Vannak nők, akik nehéz gépeket akarnak vezetni, mások meg megmaradnának a hímzésnél. Vannak férfiak, akik favágónak akarnak állni, mások meg ápolónak. Számomra az egyenlőség azt jelenti, hogy szabadon eldönthesd, mit akarsz dolgozni, hogy akarsz élni, függetlenül bármiféle biológiai tényezőtől."A világgazdasági válságnak van bármi hatása a saját életetekre, ill. szerinted mit tehetnek az emberek, hogy túléljék ezeket a nehéz időket?

"Norvégia eddig elég jól jött ki a dologból, a java inkább csak riadalom, és valójában nincsenek nagy változások. De azt látom, hogy így még nehezebb eljutnunk más országokba játszani. A koncertszervezők még óvatosabbak, hiszen az embereknek még kevesebb a pénzük, amit ilyesmire fordíthatnak.

De azt gondolom, a legtöbb ember át fogja vészelni ezt is, mint mindent, de remélem, mindenki jól belevési majd az agyába, hogy ne bízzunk azokban, akiknek sosem piszkolódik be a keze. A pénz csak egy kitaláció, amit mind elfogadunk, de az, hogy mennyire tud működni, azon múlik, hogy mennyi köze van a valós világhoz. Maradjunk csak a krumpliknál. Nem lehet minusz 1 krumplid. Vagy van krumplid, vagy nincs!" (nevet)


A Life, Lust & Liberty-ben azért érzek némi társadalomkritikát, főleg a felelőtlen emberek felé…

"Igen, felfogható így is, nem rossz verzió. De számomra elsősorban arról szól, hogy elsősorban is saját magunk felé kell felelősebbnek lennünk, semmint az elfogadott normák meg elvárások felé. Vedd úgy, hogy ez egyfajta 'carpe diem, ragadd meg a napot' dolog!"Van egy sor a Where Dream and Day Collide-ban, ami mintha azt sugallná: ami egyvalakivel megeshet, az bárki mással is megtörténhet.

"Így van. Egyszersmind egy figyelmeztetés, hogy ne érezd magad túl nagy biztonságban, mert sosem tudhatod, mit hoz az élet, és hogy soha ne ítélj meg senkit, amíg nem jártál az ő cipőjében."És mi az a szörny a Get That Monster Out of Here-ben?


"Egy Elefánt, mint a Micimackóban! (nevet) De komolyan, az 'elefánt a szobában', a bonyolult és érzékeny témák, amiket igyekszünk minél inkább elkerülni, és úgy tenni, mintha ott sem volnának. Ami aztán azt eredményezi, hogy a lehető legrosszabb pillanatokban bukkannak a felszínre. Ez egy klasszikus mechanizmus, és nagyon buta is: a legtöbb dolgot sokkal könnyebb úgy kezelni, ha elismered a létezését, mintsem homokba dugni a fejünket, mígnem a probléma akkorává növekszik, hogy már képtelenség is vele bármit kezdeni."Mesélj egy kicsit Hedmarkról! Az előző interjúnknál még Oslóban éltél. Elköltöztél azóta?


"Hedmark Norvégia keleti részének közepén van, a svéd határnál. Vidéki terület, nagy kiterjedésű, de ritkás erdőkkel, sok tóval, folyóval, farmergazdasággal. A legtöbben gazdálkodásból és fakitermelésből élnek. Itt egy link a megyéhez: www.hedmark.com/pub/category/en/category/34/

Jobbára most is Oslóban lakom, de Hedmarkban születtem és nőttem fel, akárcsak az MM többi tagja. Mind a mai napig a szülővárosomban, Nord-Odalban van a próbatermünk, és azt remélem, ha végeztem a tanulmányaimmal, visszaköltözhetek majd ide. Amit a legjobban szeretek Hedmarkban, az az, hogy ide tartozom, meg a vidéki élet a várostól olyannyira különböző sebessége és hangulata. A városban folyamatosan ömlik rád az információ, a különféle benyomások, és ez néha épp attól von el, ami a legfontosabb."Mi a helyzet a viking ősökkel meg az ő isteneikkel?

"Szerintem az északi mitológia, sok másikkal egyetemben, emberbarátibb hitrendszer, ahol az istenek nem tökéletesek, hibáznak, bután viselkednek, ahogy mi emberek is, és ami a céljuk, az nem természetellenes, sem elérhetetlen, egyszerűen csak ennyi: ‘tedd a legjobbat, ami tőled telik’. A különféle istenek különféle emberi tulajdonságokat testesítenek meg, és ez értékes eszköze lehetett a tudás átörökítésének egyik generációról a másikra. De hinni bennük szerintem elég buta dolog."Az előző interjúban említetted, hogy fordítónak készülsz. Most már akként is dolgozol?

"Nem, még csak most kezdtem neki a mester fokozatnak. Angol-norvég szakra járok, és nagyon élvezem!”Kedvenc írók, könyvek?

"Hosszú lista lenne, csak párat mondok, ami épp beugrik: Patrick Süskind – Parfüm, Ray Bradbury – Marsbéli krónikák, W. M. Thackeray – A hiúság vására, Terry Pratchett Korongvilág sorozata, Roald Dahlnak főleg a novellái, meg két norvég költő, Gunvor Hofmo és Andre Bjerke."Te magad nem tervezel könyvet írni?

"Előbb-utóbb szeretném megpróbálni, de nem egyhamar – látod, még interjúkra válaszolni is alig van időm…"


www.maddermortem.com 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PROSECTURA - 30 éves a banda, novemberben jubileumi koncert jön
2019. augusztus 18. (vasárnap) 12:20

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én. Vendégként az éppen negyedszázados Macskanadrág lép fel. "30 év... Aranylemezek, kurvák, kábítószer, fotómodellek, gigapartik... Egy zenekar 30 éve általában erről szól. Mi büszkén számolhatunk be több ezer fagyasztott hamburgerről benzinkúton, néhány lightos tanyabuliról Szekszárdon, valamint egy színpadra dobott bugyiról még '93 -ban a Fekete Lyukból, és persze pár sírva röhögős, ám szalonképtelen történetről fél-, vagy akár tök részegen! Rendkívül büszkék vagyunk magunkra, úgyhogy ünnepelni fogunk! Legszebb éveinket adtuk Nektek, ezért ünnepeljünk együtt november 9-én a Dürerben. Utána átvonulunk egy benzinkútra és behambizunk...

FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben
FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben

Egy elég súlyos last minute buli kerekedett a Dürer Kert 041 termébe augusztus 22-re, csütörtökre: 11 év után visszatér a michigani metalcore fogat, a For The Fallen Dreams, ráadásul...

MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben
MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben

A Magor zenekar éppen a harmadik nagylemezén dolgozik, az első önálló szabadtéri koncertjük pedig szerdán, augusztus 21-én lesz a Barba Negra Track kisszínpadán, a Phoenix RT...

GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee
GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee

A Cold Coffeee című dalhoz készült el a 2016-ban alakult debreceni Gate69 új videoklipje. Ez a szám a 2018 februárjában megjelent bemutatkozó EP-n szerepelt, a Hungry-n, április óta...

HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert
HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert

Vénkert címmel megjelent és végig is hallgatható az instrumentális post-rock trió, a 2016-ban alakult budapesti Hársh 8 tételes bemutatkozó albuma. "Egy 3 tagú, 2016-ban alakult pesti...

KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez
KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez

Megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze, a Bujdosók II, amelyet a Pittyendáré zenekar közreműködésével készítettek el. A CD megrendelhető a zenekar online...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS