SUBSCRIBE

Kölyköd voltam, Roaddal vagyok, Dürerben leszek…

2009. október 15. (csütörtök) 15:33 | utoljára módosítva: 2009. október 18. (vasárnap) 14:18

 

Napokon belül beindul a tavasszal nagy sikert aratott Subscribe-Road közös turné nem várt őszi folytatása, de ahhoz képest, hogy a Subi pár napja az Edda Petőfi Csarnokos koncertjének vendégzenekara volt, október 25-én pedig egy Rock vs. Hip Hop est keretében tartják a pesti "Nagykoncertjüket" a Dürer Kertben, ez az országjárás egész hagyományos Subi-tevékenységnek tűnik. A Kölyköd voltam feldolgozás, két vadiúj dal és egy jubileumi DVD összevont kiadására is készülő gárdából a dobos Rékasi Attila válaszolt a hammerworld.hu kíváncsi kérdéseire.

 

 

Pár napja az Edda előtt játszottatok a PeCsában, ami elég szürreális élmény lehetett... Milyen volt odafentről, mit tapasztaltatok? Egyáltalán hogy keveredtetek oda?
 
„Nyáron ugye felléptünk az Edda tiszteletére rendezett MTV Icon bulin, és utána hívott el minket a PeCsába Gömöri Zsolt billentyűs, mert nagyon tetszett neki, amit csináltunk! Eleinte nekünk is fura volt picit ez az ötlet, mivel eléggé különböző a stílus, a közönségről nem is beszélve, de aztán gondoltuk, hogy miért is ne?! Azért mégiscsak az Eddáról van szó, Magyarország egyik legnagyobb és legrégibb rockzenekaráról. Habár egyikünk sem volt soha Edda rajongó, azért tiszteljük és elismerjük őket, mindazt, amit elértek, és tettek a magyar rock életért. Úgy éreztük, hogy ez a meghívás egy komoly megtiszteltetés! Sokszor játszottunk már külföldön fullos sportcsarnokban úgy, hogy nem ismertek minket az emberek, most meg kipróbáltuk, hogy működik ez kishazánkban. Sajnos az Eddások nem voltak olyan nyitottak, mint gondoltuk, de azért nem bántuk meg a koncertet! (nevet) A Pecsa nagyon tele volt, és tényleg le a kalappal az ‘öregek’ előtt. Nagyon komolyan tolták, és minden borzasztóan profi volt.”
 
Október 25, Dürer Kert, Nagykoncert egy hip hop formációval, az Akkezdetphiai-val. Táltossámán után gandzsakirályok? Mi jöhet még? Sportaréna a Dupla Kávéval?
 
“Mindig is szerettük a különleges lineup-okat. Az AKPH a kedvenc hip hop formációnk. Eredetileg is lett volna egy közös bulink a Syma Csarnokban, egy sportos rendezvényen, de azt a szponzorok visszalépése miatt visszamondták a szervezők. Miklós (Anga Kis Miklós Subi-basszer és fáradhatatlan szervező) meg úgy gondolta, hogy ha már mindketten hoppon maradtunk, akkor hozzunk össze közösen valami nagyszabású bált. A Kezdetes srácoknak is bejött az ötlet, így aztán belevágtunk. Amióta megy a buli promója, mindenki dicséri az ötletet. Sok beírást kaptunk, hogy ez már milyen jó ötlet! Vicceltél ugyan, de azért a Dupla Kávé-val soha nem játszanánk! (nevet) Semmi közös nincs bennünk. A Kezdetes fiúk viszont ugyanazt képviselik, amit mi, csak ők hip hop vonalon nyomják. És persze az USA-ban ezt már rég megcsinálták: 1993, Judgment Night filmzene, ahol ugye a metalt és hip hopot házasították. Tervezünk amúgy még más stílusú zenekarral kooperációt, de erről most korai lenne bármit is mondani.”
 
Közben indul a turné a Roaddal, ami a tavaszi kanyar folytatása. Ennyire bejött a tavaszi zúzás?
 
“Nagyon jóban lettünk a domoszlói pálinkagyáros haverjainkkal. Amikor elindult ez a tavaszi túra, még nem tudtuk, hogy fogunk velük kijönni, hiszen egyszerű parasztgyerekek, mi meg nagyképű, újgazdag pestiek vagyunk, de a turné közepén már mindkét zenekar tudta, hogy ezt folytatni kell! A nyáron is szinte végig együtt játszottunk, így olyan, mintha február óta meg sem állt volna a közös koncertezés.”
 
Subi szempontból melyek az ország legjobb helyei?
 
“Szerencsére elég jó a helyzet! Mindenhol szívesen fogadnak minket, minden városban van egy kisebb-nagyobb rajongói mag! Nézőszám tekintetében természetesen Budapest és Debrecen vezet, de irgalmatlanul jó bulikat szoktunk adni Szegeden, Fehérváron, Veszprémben, Kiskunfélegyházán, Gödöllőn, Nyíregyházán, Miskolcon, Kazincbarcikán, Gyöngyösön, Verpeléten, Békéscsabán, Zalaegerszegen, Pécsett, Keszthelyen, Sopronban, Balassagyarmaton... És persze az összes többi városban is!”
 
Merrefelé volt az eddigi legnagyobb buli a színpadon?
 
“Huhh... Nem is tudom. Bálint mondjuk többször is csinált már olyat, hogy felhívta a közönséget maga mellé... Azt hiszem, olyankor van a ‘legnagyobb buli a színpadon’! (nevet) Volt hogy vagy 50 ember ugrált a színpadon egyszerre...” (nevet)
 
És a színpadon kívül? A zaftos részleteket se hagyd ki... Bálintot látva a Kettőnégyben, azzal meg se próbálkozz, hogy este 11-kor lejöttök a színpadról és fél tizenkettőkor már csendesen robogtok hazafelé a busszal...
 
“Hát igen! (nevet) Nem vagyunk egy csendes társaság! Krisz, a sofőrünk mesélte is a múltkor, hogy elég nehezen tud helyettest találni, mert mindenki retteg tölünk! (nevet) A hazaindulással amúgy mindig problémák vannak, pláne a Roados turné alatt, mivel őket sem kell félteni! Minden este sikerült megmérgezniük minket a pálinkájukkal! (nevet) A zaftos részletek? Hmmm! Lenne mit mesélni... Most hirtelen a miskolci Gyár feszt jut eszembe, ahol elment az áram, és várni kellett, hogy rendbehozzák. Az egész fesztivál területén nem volt semmi fény, kivéve a Pálinka-házat, mert volt saját agregátoruk... Sejtheted! (nevet) Az összes zenekar ott vedelt, amíg olyan éjfél körül hirtelen meg nem jött az áram! Mondanom sem kell, hogy addigra milyen állapotba került a zenekar... A nyár talán leggyalázatosabb buliját csináltuk ott, de ettől függetlenül remekül éreztük magunkat! És a közönség is kiválóan szórakozott a színpadon látott esés-keléseken! (nevet) A botrány csak a buli után jött, amikor sikerült elfoglalnunk a szállást Miskolc központi leánykollégiumában... Szegény portás néni kapott rendesen! Volt ott minden! Ablakon kirepülő különböző tárgyak (szék, párnák, wc-pumpa), nudimán séta a folyosókon, telefonon pezsgőrendelés eperrel... Utóbbira szegény portás néni csak annyit tudott mondani: ‘Jaj, Kedveskéim! Hát nálunk nincsen szobaszervíz!’ (nevet)  A pontot az i-re a  miskolci központi nyomozóhivatal címerének ellopásával tettük fel, amit aztán sikerült felragasztani a buszunk elejére, így érkeztünk meg a verpeléti Borock fesztiválra... A gond csak az volt, hogy az egészet felvették ipari kamerákkal, és másnap már jött is a feljelentéssel fenyegető telefon! Na, ennek Miklós különösen örült...” (nevet)
 
A világuralmi törekvéseitok most hogy állnak? A Nuclear Blast által meghirdetett Rock The Nation Award-ról van már valami híretek?
 
“Sajnos nem nyertünk! Egy svéd és egy görög banda nyerte a díjat! Igazából nem vártunk sokat ettől az egésztől, de gondoltuk, hogy egy próbát megér...”
 
Novemberre várható egy új kiadványotok, de hogy pontosan mi is ez, azt jobb lenne tőled hallani...
 
“Az ötlet Miklós fejéből pattant ki, nyilván. Legyen már valami jelenlét, valami új anyag, egy kis morzsa, hogy milyen is lesz a hármas lemez, hiszen arra még várni kell 2010 őszéig. 3 nótát fogunk hamarosan felvenni, 2 vadonatúj Subi-dalt, valamint a Kölyköd voltam-ot az Eddától, persze Subscribe ízekkel. Ehhez aztán hozzácsapjuk DVD-n a 10 éves Subi buli felvételét a PeCsából, valamint egy-két nosztalgiázós ősfelvételt vagyis inkább érdekes részleteket ezekből, aztán készítünk hozzá egy nagy videóinterjút saját magunkkal, valamint a hazai zenei színtér különböző résztvevőivel, rákerül egy kis werkfilm a kettes lemez felvételéről, a kislemez munkálatairól, előkészületeiről... És persze klipek is lesznek rajta. Nem egy hétkönapi kiadvány lesz, az tuti!”
 
Az Eddás  MTV-Icon balhéra amúgy kitől kaptatok meghívást?
 
“Nem fogod elhinni, de a szervezőktől!” (nevet)
 
Azt hittem, egyenesen a zenekartól. Mennyit készültetek rá? Hogyan válogattátok ki épp a Kölyköd voltam dalt meg az Edda-mixbe került nótákat?
 
“Bulis csapat vagyunk, de komolyan készültünk. Több mint két hónapon keresztül semmi mást nem csináltunk, csak Edda dalokat próbáltunk. A  Kölyköd voltam-ot alapból nekünk szánták a szervezők, és ennek nagyon örültünk, a medley pedig a szervezők és Miklós közös ötlete volt. Az alapot a Freddy Mercury emlékkoncert szolgáltatta, ahol az Extreme zenekar csinált egy fasza kis medleyt Queen dalokból.”
 
Ezt a mixet nem adta le az MTV, és kerestem a youtube-on is, de nem találtam meg. Nem is készült róla felvétel?
 
“Egy kézikamerás felvétel elméletileg valahol fent van, de rendes anyag sajnos nincs! Az MTV ugyan felvette, a zenei rész meg is van nekünk, de annak a jogai is az MTV-nél vannak. Képes összevágást meg már nem is készítettek belőle! És nem is adják oda a felvételt, pedig szerettük volna rendesen megfaragni. Sajnáljuk, mert szerintünk nagyon jól sikerült az a szám is!”
 
A Kölyködöt akkor most rendesen, stúdióban felveszitek? És játsszátok is majd a bulikon?
 
“Igen, az új verzió kerül fel erre a DVD-vel vegyített kislemezre. Már játszottuk is pár helyen és mindenhol bejött az embereknek! Ha nem is kerül majd elő minden bulin, azért párszor biztosan elnyomjuk majd, pláne ha kijön a kislemez! Elég sokat dolgoztunk a dallal, és úgy érezzük, hogy jól is sikerült. Elég ‘Subis’ lett ahhoz, hogy beférjen a műsorba.”
 
Eddáék amúgy miket mondtak a siófoki performansz után? Volt közös pálinkázás, hátbataszajtás meg minden?
 
“Nagyon tetszett nekik! Pacsizás volt, meg ilyenek, de hosszan beszélgetni nem tudtunk, mert eléggé helyzetben voltak már a végére. Meg amúgy is rengeteg borzalmasan fontos és híres ember sürgött körülöttük! (nevet) Gömöri Zsolt jött oda először hozzánk. Tudod, ő hívott minket a PeCsába... Kiderült, hogy ismert minket régebbről, mivel a lánya nagy Subscribe fan, aki szorgalmasan pumpálta otthon a zenénket apuci fülébe!” (nevet)
 
 
SUBSCRIBE - Kölyköd voltam (Edda) - Mtv Icon, 2009, Siófok


 
 
A két vadiúj Subi-dalról... Vannak már számcímek, szövegek? Hol dolgoztok majd, milyen módszerrel?
 
“Még csak munkacímek vannak, bár könnyen lehet, hogy ezek lesznek a véglegesek... Általában valami lökött, agymenés címet kapnak a készülő dalaink, az adott helyzet szüli őket! Felvételek egyelőre csak demós szinten vannak! A következő két hétben szeretnénk felvenni a dalokat a Bakery stúdióban! Szerencsés helyzetben vagyunk, mert végre elértük azt a szintet, hogy mindenki képes otthon felvenni a saját hangszerét, és így egymásnak küldözgetve a különböző témákat sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudjuk kidolgozni a nótákat!”
 
Zenei szempontból hozhat meglepetést ez a két dal?  Érzel bennük továbblépést a kettes albumhoz képest?
 
“Ez a két szám abszolút iránymutató lesz a hármas lemezhez! Már most ki merem jelenteni, hogy igazán ‘Subscribe-os’ anyag lesz! (nevet) De azért lesznek benne meglepik is bőven...”
 
Okés, köszi, dobostól minek is kérdezek ilyet... Mikorra várható a harmadik lemez?
 
“Jövő tavaszra tervezzük a felvételeket és remélhetőleg összel ki is jön a lemez!”
 
Láttam talán a youtube-on régi Subi felvételeket, ahol Tankcsapdát, Barátok közt zenét, Nirvanát nyomtok a József Attila gimi udvárán. Az tényleg a hőskorszak volt, igaz?
 
“Pontosan! Az volt életünk második koncertje és visszanézve elég vicces volt, amit ott nyújtottunk, de azért egy nagyon kedves emlék mindannyiunk számára... Még a sulinkból is kaptunk kikérőt, hogy felléphessünk ott!”
 
Hogy kerültetek a Jóskába? Vagy akkor már újra Szent Imre volt a neve?
 
“Jóska. Az énekesünk, Máté járt oda anno, és a bátyja szervezte a bulit, aki szintén Jóskás volt. Érdekesség még, hogy előttünk az Insane zenekar lépett fel, akiknek szintén az első fellépéseik közt volt ez a buli! Ha jobban megnézed a videót, felfedezheted Oszit és Érsit is, amint pogóznak a Jönnek a férgekre! Zseniális!” (nevet)
 

 

Fotók: deedee - subscribe.hu

Korábbi interjúnk a basszer Anga Kis Mikivel

 

 

Hozzászólások

[000052]
Selkath
És MIKOR fog megjelenni ez a DVD-s, Eddás cucc???
[000017]
tMartin
Erre a Düreres Subi koncertre sajna nem tudok elmenni, de jó szórakozást azoknak akik igen! :D
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
2020. augusztus 6. (csütörtök) 17:29

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót egy Izlandon élő magyar srác, Puskás Dániel (Valhallartworks) készítette, a nótában a billentyűszólót vendégként Arnaldur Ingi Jónsson (Lucy In Blue) játssza. Puskás Daninak ez a második klipje, az elsőt az izlandi blacker Nyrst idei első albumának címadó dalához forgatta. A 2015-ben Reykjavíkban elindított banda eddig egyetlen EP-t adott ki (Arkanum, 2016), a Metal Blade-hez idén tavasszal szerződtek. A 2020-as lemez dobjait Chris Van Der Valk hangmérnökkel (a Grave Superior frontembere, aki a Hail Of Bullets-szel is dolgozott korábban) rögzítették, a többi felvétel az egyik gitáros, Kristján Jóhann Júlíusson (Grave Superior, Zakaz) irányításával készült. A borító Eliran Kantor műve.   www.facebook.com/cultoflilithband...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert
MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert

Tavaly októberben egy Daemon című új albummal jelentkezett a black metal műfaj egészének egyik legfontosabb zenekara, a norvég-magyar Mayhem. Csihar Attila és csapata eredetileg idén...

DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood
DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood

Tragic Separation címmel október 9-én jelenik meg a prog/power-vonalas olasz DGM új stúdióalbuma, a 2016-os The Passage lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Flesh...

AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok
AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok

Tavaly augusztusban alakult meg a budapesti Avantgarde zenekar, amely a neve ellenére durván tolja a metalt. Ismerkedj meg a szöveges videóval kísért harmadik dalukkal, amelynek címe:...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS