RUBICON - Saját szavaikkal

Az októberi HammerWorld extra CD-mellékleteként megjelent debütalbum dalai

2009. október 10. (szombat) 12:17 | utoljára módosítva: 2009. október 17. (szombat) 15:49

A lendületes, melodikus hard rock muzsikát játszó budapesti zenekar még 2003-ban alakult, és három éven át a Társulat Tordája, azaz Tóth Attila volt az énekesük, majd a Gyöngyvér egykori frontembere, Orbán-Ducos Tamás állt a Rubicon élére. A 2008-ban kiadott, hat dalt tartalmazó A kocka el van vetve EP már vele készült el, most pedig itt a debütáló album, A holnap tüze, amely az októberi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként szerezhető be. A Rubicon fellép a november 28-án a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő nagyszabású Ossian buli vendégeként is, de az igazi lemezbemutatójuk 2010. január 16-án lesz a Wigwamban, a H.A.R.D. Találkozó keretén belül. A holnap tüze album dalait a frontember Orbán-Ducos Tomi és az alapító/gitáros Horváth Imi mutatja be..

NYITÁNY
Orbán-Ducos Tamás (énekes): "Hmm… Ebben nem is énekelek! (nevet) Komolyra fordítva a szót: üde színfolt a Rubicon repertoárjában ez az instrumentális szerzemény. Az a legjobb, hogy amíg a srácok ezt játsszák a buli elején, én a színfalak mögül leshetem a közönséget, ahogy kezdi őket átitatni a zene!"
Horváth Imre (gitáros): "Ez egy nagyzenekari hangzással felvértezett, ízes, dallamos szólókkal kísért koncertkezdő dal egyébként."

 

ŐRANGYAL
O-D.T.: "Az egyik személyes kedvencem. Nem csak azért, mert ez éppenséggel a saját szerzeményem, hanem mert sikerült megtölteni azzal a döggel, erővel, energiával, amit eleve elképzeltem hozzá, amikor írtam a szövegét és a dallamokat. Én hiszek abban, hogy mindenkinek van egy saját, szuverén Őrangyala, aki fentről lesi minden apró botlását és segít neki, ha kell. Néha még sajnálom is őket, mert egy-két gyarló tett után biztosan rendesen hullik a hajuk... Az én őrangyalom már tuti, hogy kopasz!" (nevet)

 

RUBICON - A holnap tüze (koncertfelvétel a Wigwamból, 09/04/11)

A HOLNAP TÜZE
O-D.T.: "Hmm... Ez a legelső dal, amit hallottam a Rubicontól. És ez az, amit el kellett énekelnem nekik, ennek alapján választottak énekesükké. Könnyednek tűnik a szám, ám minden hangja átgondolt és felépített. Szeretem énekelni, mert rettentően fülbemászó a dallam, mondhatni, ez a 'közönségénekeltetős' dalunk. Nyilván nem véletlen az sem, hogy ez lett az albumunk címadója."
H.I.: "Ez a nóta az elsők között látott napvilágot. Sokak szerint a Rubicon zenekar velejét adja, tele van élettel, az élet szeretetével, azaz teljesen pozitív és bizakodó szemléletet sugároz."

 

CSILLAGOD VEZESSEN
O-D.T.:  "Slágergyanús! (nevet) Némi klasszikus Van Halen is árad belőle egy-egy röpke pillanat erejéig. Némiképp az Őrangyalhoz is lehet kötni, már ami a mondanivalót illeti. Ne add fel, menj előre, bárki bármit is mond! Neked is van egy csillagod, ami vezet az utadon, csak találd meg az égen! Bízz meg benne és kövesd!"

 

LÉLEKSIVATAG
H.I.: "A legelsőként elkészült szerzeményem a lemezről, ezért végtelenül közel áll a szívemhez. Keleties hangulatú motívumok is átfonják az egyik legkeményebb dalunkat, és érdekes módon a keménységét éppen az a lomha fejbólogatós tempó adja, ami tökéletesen passzol a kicsit borongósabb mondanivalóhoz."
O-D.T.: "Léteznek olyan emberek, akiknek a szemében a segítségül nyújtott kéz leginkább egy koszos disznólábhoz hasonlít. Nem kötelező elfogadni a segítséget, viszont nem biztos, hogy a nihil önfejűség célravezető."

 

FELKAP A SZÉL
O-D.T.: "Ez a nóta is az elsők között volt, amit megtanultam az akkori Rubicon repertoárból. Mindig találok benne valami új finomságot. Remekül felépített, dinamikus szerzemény, így egy időben a Nyitány után mindig ezzel kezdtük a koncerteket. Elég nagyot tud ütni!" (nevet)
H.I.: "Ez szintén egy slágergyanús tétel, egy igazi koncertdal, ami bárhol és bármikor beindítja a közönséget."

 

MERRE TART AZ ÚT
H.I.: "Gyerekek, szerintem a legfogósabb refrént ebben a nótában találhatjátok! (nevet) Zeneileg nagyon összetett, négy hangnemváltás is van benne, de ennek ellenére masszív, hegytolós egységet alkot. A mondanivalója egyértelmű: ha célok nélkül élünk, az nem vezet sehová. Mindig tudnunk kell merre tart az út, amin járunk."
O-D.T.: "Ebben a dalban vágtam ki először életem legmagasabb hangját. Csak egy helyen fordul elő benne, de az egy magas 'D'. Egy magas 'D'! Bárhonnan is hallgatom... Az egyik legmetalosabb nótánk, mehet rá a hajrázás ezerrel! Közben meg progresszívoskodás is van benne rendesen..."

 

RUBICON - Csak bennem bízz (EP változat)

CSAK BENNEM BÍZZ
O-D.T.: "Gyors és lassú. Mint a jó szex! (Nevet) Legalábbis a ritmusa. A szöveg viszont inkább egy kicsit befordult, önelemző és kitörő. Sokaknak fáj, hogy a mai világban feledésbe merültek az emberi értékek, túl sok a hazug ember. Tisztelet a kivételnek."

 

ELVESZETT LÁNY
O-D.T.: "Eddig az egyetlen blues dalunk, de biztosan nem az utolsó. Egy könnyedebb, játékosabb hangvételű tétel, ízes riffekkel és szólókkal, tele élettel. Szerintünk ilyennek kell lennie egy bluesos dalnak, persze Rubicon módra!

 

AHOGY ÉLTEM
O-D.T.: „Az a tűz még bennem ég
Sose bántam semmit még
Ahogyan éltem úgy volt szép
Újra mindent megtennék”
H.I.: "Ebben a dalban hangzik el a kedvenc szólóm a lemezről: egy tappinges, arpeggios őrület… IMÁDOM JÁTSZANI! Ez a nótánk mindig mindenkiben más érzéseket, gondolatokat ébreszt. Eddig még nem hallottam két egyforma véleményt róla."

 

ELROHAN MELLETTED AZ ÉLET
H.I.: "Ezzel elérkeztünk a koncertzáró dalhoz, amely nem véletlenül került ide. Szédületes tempó, tekerős billentyű- és gitárszóló jellemzi. Úgy gondoltuk, hogy a lemez legvégéhez közeledve érdemes bedobni egy ilyen típusú dalt, hogy amikor kikapcsolod a lejátszót, még jó ideig ott lüktessen a fejedben a Rubicon!" (nevet)
O-D.T.: "Az egyik legpörgősebb dalunk, ez mindig fel tudja rázni a közönséget. Ha az ember csukott szemmel jár, soha nem fogja meglátni azokat a lehetőségeket, amelyek szembejönnek vele. Elsétál mellettük, majd ugyanúgy a sanyarú sorsán fog keseregni, mint sokan mások. Ne legyetek ilyenek! NYISSÁTOK KI A SZEMEITEKET!"

 

UTOLSÓ EMLÉK
O-D.T.: "És a legeslegvégére itt egy lassú, lírai dal. Mély, érzelmes, verzéről verzére felépített, körülbelül, mint amikor lassan behálóz egy érzés... Magával ragad, és elrepít."
H.I.: "Úgy gondolom, hogy a szám végén hallható szóló outro hangulata egy vérbeli lemezbefejezés."

 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
2020. augusztus 6. (csütörtök) 17:52

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal a 2019-ben Not My War címmel megjelent debütáló album címadó dalához született meg egy kirobbanóan energikus és látványos videó. A hanganyag is fel lett turbózva, így - remaszterelt formában - még erőteljesebben szólal meg - ami a mozgalmas kliphez kimondottan jól is illik."   www.facebook.com/continoom Schrott Péter énekes: "Életem egyik legprofibb és legnagyobb volumenű forgatása volt, még mindig a hatása alatt vagyok. Nagyon köszönjük a segítséget mindenkinek, akinek része volt benne. Igazán látványos, és minőségi produktum lett a végeredmény. Az új klipes dal mondanivalója is aktuális. Fő üzenete dühös és mégis pacifista, kiegészítve a Continoom fő mondanivalójával: bármi történjék is, maradj...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert
MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert

Tavaly októberben egy Daemon című új albummal jelentkezett a black metal műfaj egészének egyik legfontosabb zenekara, a norvég-magyar Mayhem. Csihar Attila és csapata eredetileg idén...

DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood
DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood

Tragic Separation címmel október 9-én jelenik meg a prog/power-vonalas olasz DGM új stúdióalbuma, a 2016-os The Passage lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Flesh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS