TANKCSAPDA - EXKLUZÍV ALBUMELŐZETES!

Már hallottuk az új lemezt! Ismertető dalról-dalra

2009. október 5. (hétfő) 11:09 | utoljára módosítva: 2009. október 30. (péntek) 09:27

Már csak egy bő hetet kell várni a Minden jót című új Tankcsapda lemez boltokba kerülésére, aminek éppen itt az ideje, hiszen a legutóbbi stúdióalbum, a Mindenki vár valamit megjelenése óta nem kevesebb, mint három és fél év telt el. Ehavi címlapbandánk ilyen hosszú ideig még sosem éheztette a rajongótábort, ráadásul a debreceni trió épp most, az album megjelenése napján ünnepli 20. születésnapját, ami csak fokozza az új anyag iránti érdeklődést. Abban a kivételezett helyzetben vagyunk, hogy tegnap megérkezett a HammerWorld főhadiszállásra az új anyag szupertitkos előzetese, így ennek alapján máris megszülethetett egy nótáról nótára történő villámvesézés. Ha október 14-én teljes meglepetést szeretnél magadnak, akkor most semmiképpen ne kattints a Tovább gombra!  

 

CSAPDA VAGYUNK
Bábeli zűrzavart idéző intróval kezd a lemez: délies bluest síró gitár, szirénavijjogás, alattuk pedig számok káosza, amiből végül ezzel szabadul ki Lukács: ’kettő-nulla-nulla-kilenc’… A nóta pofás indítóriffjét akár Warren DeMartini is írhatta volna 1985-ben, de a teljes beindulást még késlelteti egy kis dobpakolásra érkező suttogós szövegmondás Lukácstól, aki felteszi ezt a kérdést is: „tudja-e a kapitány, merre van egy jó irány?”… A kellemes szólóval kísért középtempós nóta zenekari ars poetica-ként is helytálló szövege (egy helyen finom utalással az AC/DC-re) a vadabbul üvöltött refrénnél kicsit nehezen érthető, de azért az üzenet így is világos: „Újra jön a reggel, megyünk tovább, addig amíg ad, addig amíg kér”.
 
MINDEN JÓT
Vérbeli punk’n’rollként indul, a verzénél meg vadul pörgős punk témává fejlődik. Koncertfavorit lesz, a dühöngő új himnusza, a szövege pedig precíz lenyomata a mának, benne Cserkó kedvenc soraival: „mindenhol van válság, hogy a nyomorultak lássák, a hitelből vett ásóikkal a saját sírjukat ássák”. A kapkodós tempót középtájt váratlanul felváltja egy lassabb, dallamos betétrész, ami Wildhearts-módra teljesen kizökkenti az embert („ez már itt egy új nóta?”), de a szöveg itt sem kevésbé komoly: „a testvéred, a legnagyobb, megfigyel, ha meghagyod”…
 
KÓLA, JÉG ÉS WHISKEY
A csajozós Csapda-nóták sorát gazdagítja ez a középtempós rocktéma a „tömnivaló libákról”, sok dallammal, okosan kitalált Fejes-tempókkal, és egy olyasfajta rock’n’roll szólóbetéttel, ami akár egy klasszikus Hanoi Rocks albumon sem hatna idegenül. A Fiúk ölébe lányok, Mindig péntek típusú bulizós dalok közeli rokona ez, a leállósabb, agyasabb második felében olyan sorokkal, hogy „nem bánom, csináld úgy, hogy vonyítsak a díványon”, de a „ha semmi nincs rajtad, csak én, az is jó rád” résznél Bryan Adams is kacsint egyet a távolból.
 
NÉZZ SZÉT BELÜL
Klasszikus Csapda rock’n’roll: lábbeindítós középtempó, némi korai AC/DC feeling, de napfényes arénarock riffeléssel díszítve. Hangulatában rokon a zene az ausztrál Airbourne tökös négynegyedeivel, de a szöveg itt nem piázós, bulizós, hanem önvizsgálós - Lukács módra. Jól hallatszik itt is, hogy Laci az éneket a lehető legváltozatosabbra igyekezett venni ezen a lemezen.
 
KEVERÉK
A jellegzetes Cserkó-riffel és feszes Fejes-tempókkal startoló dal eleinte ismerős felépítésű és ritmizálású, valahol az Agyarország odamondogatós stílusára hajaz a verze, de a szöveg egészen más, nem oktatós, sokkal inkább hétvégét várós, piát keverős, és persze ezerrel csajozós. A refrén gyilkos, jobbnál is jobb sorokkal, és nyilván lesznek olyan kíváncsiak, nem is kevesen, akik nem a 007-re várnak és komolyan veszik majd Lukács elüvöltött sorait „Gyere, és ébredj mellettem”…
 
(LAX) JÖN MAJD EGY GÉP
Az egészen korai Csapda punkos vonalán startol a dal, és ez a pörgős jelleg később sem tűnik el belőle. A California über alles folytatása ez (LAX – Los Angeles nemzetközi reptere), de hasonlóan rétegzett, sokfelé elkanyarodó szöveggel. A „fejem az tele van néha a rock’n’roll-lal” kezdetű betét vagy átkötés meg nagyon durván közönségénekeltetős! A punkosan startoló dal második fele rock’n’rollba vált, igazából a gondolkodtatós refrén is csak itt ölt alakot.
 
KÖSZÖNET DOKTOR
Az ingyenes újságmelléklet formájában a klipjével együtt korábban már tízezrekhez eljuttatott dal igazi Csapda, hápogtatós gitárokra érkező végtelenül lendületes rock’n’roll, áthajlásos sorokkal, már a második-harmadik körben énekelhető refrénnel. Sőt, itt a verzetéma is fogósabb, mint a legtöbb bandánál a refrén. Ezért (is) szeretjük őket, nem?
 
 
 
 
MINDENTŐL TÁVOL
Kétlábdobos metal vadulás az alap, ahonnan elindul ez a szám, eleinte tipikusnak is mondható rocklázadós szövegekkel („nem leszek szolga, nem leszek báb”), de ez itt a Tankcsapda, úgyhogy jön is a csavar egy pattogósra vett, de szinte popos refrén képében (gondolj a My Chemical Romance vagy a Fall Out Boy nótáira), aminek musical-es jellegét később jópofa hangszerelési ötletekkel is kidomborítja a trió. A nóta vége persze ismét egy metal öntöde.
 
ÚJ NAP VÁR
„A hüvelykujjam rég nem mutat az égre, a csizmámról is lekopott már a por…” – indul torzítás nélkül a múltra, egészen pontosan a korai Csapda egyik meghatározó fontosságú dalára, az 1992-es Gyűrd össze a lepedőt-re utaló szám, aminek talán a legfontosabb üzenete, hogy ugyan sok minden változott 17 év alatt, de az út ma is ugyanaz. A verzedallam némiképp a Föld és ég-gel rokon, de a magasabb fekvésű refrén már egészen más karaktert ad a dalnak. Fontos a refrén szövege is, érdemes figyelni rá, ráadásul itt minden Tankcsapda-rajongó úgy érezheti, Lukács hozzá is énekel. A lemez egyik olyan szövege ez, ami legpontosabban mutatja Lacit és a gondolatait. A torzításmentes indítás a szám végén is felbukkan, méltó keretbe foglalva az album egyik csúcspontját.”
 
NINCS FÉK (NINCS FÉLELEM) 
Mintha a Motörhead és az Airbourne jammelne, úgy indul a szám, kell is kapaszkodni rendesen, de a „semmiből-a-csúcsra” típusú rock’n’roll sztorit feldolgozó, és persze a szegény, kicsi Johnnyt is megidéző szöveg ezúttal sem csak erről szól, hanem általában az életről, ami ugyebár a legjobb méreg. „Az egyenes végén jönnek a kanyarok, ennyi az életem…” kezdetű refrén letaglóz, mint egy ipari kalapács. Igen, te is torkod szakadtáig fogod üvölteni Lukáccsal! Direkt nóta, direkt szövegekkel, amiben Cserkó és Fejes is nagyot alakít.
 
MIRE VAGY KÍVÁNCSI
A Valami Amerika 2 filmből ismerős, és tavaly már egy Pecsás koncertfelvétellel meg is klipesített nóta egy jó értelemben vett Tankcsapda sláger, igaz, a szövege nem az az egyből letaglózó fajta. A korábbi verzióhoz képest a hangszerelés nem változott jelentősen, középtájt a dúdolós, fülbe ragadós gitárdallam után itt is jönnek a katonás pergők, az új, még profibb hangzáskép pedig tökéletesen passzol a lemez egészéhez.
 
 
 
 
CSAK LAZÁN
A cím mindent elárul egyből, ez tényleg egy lazulós, hátradőlős nóta. Nem a rockos, odamondogatós Tankcsapdát mutatja, sokkal inkább az elvontabb, alteresebb oldalukat, így akár még az MR2 is rákattanhat. A dallamokkal folytatott küzdelemben rendesen megizzad Lukács, de a harc önmagában még nem elég ahhoz, hogy a lemez zöménél linerárisabb felépítésű nóta igazán klasszikussá váljon. Levente viszont itt is rendesen odatette, amit kell! 
 
 

 

Hozzászólások

[000016]
tMartin
Én egyenlőre nem tudok véleményt mondani, mert még nem hallottam a korongot, de pár ismerősöm már igen, és ők eléggé lehordták a sárga föld alá...
[000013]
demonslayer
ÉS IGEN VÉGRE ELJÖTT :) az országnak már szüksége volt egy új tankcsapda lemezre.

KÖSZÖNET DOKTOR
Sőt, itt a verzetéma is fogósabb, mint a legtöbb bandánál a refrén.
IGEN? http://www.youtube.com/watch?v=wFpIR7Fdu-Q

mivan, kifogyott a nirvana jön a maiden?
[000007]
wiktor
jó lett ez lemez, még egy picit szokni kell némelyik számot, de ennél nagyobb baj ne legyen :D
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
2020. augusztus 14. (péntek) 16:58

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage címet viseli. Ismerkedj meg vele! Joseph Rowland basszer/zeneszerző: "A Forgotten Days lemezen olyan dalokra akartunk fókuszálni, amelyek zsigerből jönnek, természetesek és amelyeket élvezet játszani a koncerteken. És amiket a közönség is élvezettel tapasztal meg. De az is igaz, hogy a Pallbearer groove-osabb, súlyosabb elemeihez kanyarodtunk vissza. A Heartless meglehetősen tempós és technikás anyag volt. Ez az új egy kicsit nyitottabb, rendesen belekalapál majd a talajba..."   www.facebook.com/pallbearerdoom   PALLBEARER - Rite Of Passage (a 2020-as Forgotten Days albumról) Brett Campbell énekes/gitáros: "Rendkívüli módon örülök annak, hogy végre megoszthatjuk veletek ezt a dalt. Ben Meredith rendezte a klipjét, amely...

AMARANTHE - Hivatalos klippremier, új nóta a Battle Beast énekesnőjével: Strong
AMARANTHE - Hivatalos klippremier, új nóta a Battle Beast énekesnőjével: Strong

Eredetileg november közepén indult volna közös headliner turnéra Európában az Amaranthe és a Beyond The Black, azonban a világjárvány miatt a körutat jövő tavaszra szervezték át....

PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS