SLAYER - World Painted Blood

Az első amerikai kritika

2009. október 1. (csütörtök) 16:41 | utoljára módosítva: 2017. november 29. (szerda) 16:22

November 2-án jelenik meg a Slayer új stúdióalbuma, a World Painted Blood, amit két részletben rögzítettek Tom Arayáé. Mind 2008 októberében, mind 2009 január végétől márciusig Los Angelesben stúdiózott a banda, mégpedig Greg Fidelman producerrel, de a végeredmény a kiemelt producer Rick Rubin keze nyomát is magán viseli.

 "Reméljük, a rajongóknak is épp annyira bejön majd a World Painted Blood egésze, mint nekünk - lelkesedett Lombardo dobos. - Zenekarként is az egyik legnagyszerűbb élményünk volt ez a stúdiózás. Már a megírása közben is több időt töltöttünk együtt, mint korábban, közösen dolgoztunk, mindenki jöhetett a javaslataival és ötleteivel, mindent meghallgattunk és megfontoltunk, és ez a bajtársiasság is hallható az új albumon."


A World Painted Blood albumról az első kritika már meg is jelent a Revolver magazinban. A World Painted Blood számcímei:

01. World Painted Blood
02. Unit 731
03. Snuff
04. Beauty Through Order
05. Hate Worldwide
06. Public Display Of Dismemberment
07. Human Strain
08. Americon
09. Psychopathy Red
10. Playing With Dolls
11. Not Of This God


SLAYER - Psychopathy Red (új dal)


 SLAYER
World Painted Blood
(American, Sony BMG)Akárcsak korábban a Ramones és az AC/DC, a thrash metal titán Slayer is karriert épített a makacs kitartásra, valamint a hasonlóan makacs ellenállásra bárminemű olyasfajta fellengzős koncepcióval szemben, mint a "változás", a "művészi kiteljesedés".

Természetesen a trendekkel szembeni bámulatra méltó hajthatatlanság egyúttal kitette őket a riff-újrahasznosítás és a múló dicsfényben történő sütkérezés vádjainak – és itt a dicsfény különösképpen a karrier-csúcspont trilógiára utal, az 1986-os Reign In Bloodra, az 1988-as South Of Heavenre, valamint az 1990-es Seasons In The Abyss-re.

Noha akadnak fanatista Slayeresek, akik minden új albumot és turnét az igazi thrash egyértelmű életjeleként üdvözölnek, ugyanígy vannak nem kevésbé mániákus Slayeresek, akik tetovált szívük mélyén jól tudják, hogy Kerry Kingéknek már évekkel ezelőtt ki kellett volna szállniuk.

Ezt a vitát a World Painted Blood album sem dönti el – mi több, a Slayerék jelen idejű fontosságáról folytatott diskurzusokat csak még hevesebbé teszi majd. A Greg Fidelmann producerkedésével, valamint Rick Rubin kiemelt producerkedésével (ez a duó volt felelős a Metallica legfrissebb, Death Magnetic című lemezéért) készült 11. stúdiólemez 11 dala egy csaknem demósan nyers, minden polírtól mentes, imádod-vagy-gyűlölöd hangzással bír, mintha a dühvel teli banda a legkoraibb formában nyomta volna fel a számokat, majd utólag okosan ellenállt a kísértésnek, hogy belepiszkáljon az izgalmas végeredménybe.

A címadó dal baljós katonai pörgetésekkel és doomos gitártémákkal indít, mielőtt teljesen átkapcsol harcos üzemmódba, Tom Araya világgá ugatott apokaliptikus tűnődéseivel, valamint a megfelelően elmebeteg King és Jeff Hanneman szólók váltogatásával. King szövegei a Snuff-ban távolról sem hozzák a csúcsszintet ("gyilkosság a jövőm, és gyilkolás a jövőm"), de Jeff és ő megmentik azzal ezt a kemény-töltetű tételt, hogy alaposan megsorozzák gitár-söréttel.

A Psychopathy Red és a Hate Worldwide - a korábban kiadott két kislemezdal - valahogy töredezettnek és be nem fejezettnek tűnt önmagában, de az album részeként teljesen érett és végtelenül gonosz hangzású mindkettő. A Public Display Of Dismemberment – ennél alapvetőbb módon slayeres már nem is lehetne egy cím – két és fél percnyi, színtiszta végtagfűrészelő thrash, a Not Of This God című zárás pedig a speed és a groove között kapcsolgat oda és vissza, minden váltásnál egyre végzetesebb hangulattal.

A 2004-ben visszatért Dave Lombardo ezúttal is bizonyítja, hogy miért ő az egyetlen dobos, akinek itt, a Slayerben kell játszania – valójában a démoni dupla lábdobokon bemutatott szvingelései, öklözései és dörömbölései adják a World Painted Blood zeneiségét és bőrnyúzó erejét.

King rendre a Seasons In The Abyss-hez hasonlította az új albumot, és a tempók, a groove-ok terén nyújtott változatossága miatt meg is áll ez a hasonlat, azt azonban csak az idő döntheti el, hogy hosszabb távon ezek a dalok odakerülnek-e a War Ensemble és Dead Skin Mask kaliberűek mellé. (Meggyőző biztonsággal kijelenthető, a Playing With Dolls, a World album egyetlen igazi bűzbombája soha nem kerül még egyazon bekezdésbe sem ezekkel a klasszikusokkal.)

Akárhogy is, a World Painted Blood boldogan igazolja, hogy a Slayer pokoli tartálya még jelentékeny mennyiségű üzemanyagot tartalmaz – nem is beszélve a csomó vérről, epéről, vizeletről és ecetről.

5/4 Dan Epstein (Revolver)

Hozzászólások

[000028]
shownomarcy
Szerintem jó album lett! Mondjuk az, hogy hogyan került az intróba olyan Trouble-ös riff, azt nem tudom! :) Nekem a Christ Illusion nagyon tetszik, és ez is bejön. (Talán nekem is a Dolls az a szám, ami nem tetszik.)
Slayernél, ha lehet mélypontról beszélni, szerintem az a Diabolus in Musica volt, arra az albumra adnék a legkevesebb pontot.
Klasszikusnak szerintem minimum 4 albumot lehet mondani, de pontszámtól függetlenül mind elég egyedi, mindig változtak (talán most kevésbé), és ez főleg ebben a műfajban nagy dolog, szerintem.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
2020. augusztus 14. (péntek) 14:11

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta azonban visszatért hozzájuk Johan Hallgren gitáros, aki 1998 és 2011 között volt a Pain Of Salvation tagja. Az új lemez felvételét a frontember Daniel Gildenlöw irányította, együtt Daniel Bergstranddal (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend stb), a keverést is együtt végezték el. A borítót André Meister készítette. Harmadik előzetesként a klippel kísért címadó dallal, a Pantherrel lehet barátkozni.   www.facebook.com/Painofsalvation   Daniel: "Több mint két éven át készült a Panther. Szükségét éreztem annak, hogy még távolabb kerüljenek a korlátok, mind zeneileg, mind hangzásilag. Hogy még több szemszögből közelítsünk a zenéhez, miközben nem veszítjük el a bandánk identitásának velejét. A szövegek...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz
JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz

Már előrendelhető a Junkies új kiadványa: augusztus 28-án jelenik meg az idén 25 éves Káros az egészségre album újrakiadása - teljes egészében újra felvéve, digipak csomagolásban,...

EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice
EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását, pár hónapja pedig az ötödik stúdióalbum első...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS