H.A.R.D. - Máris meghallgathatod az első nótát!

A svéd-magyar hard rock koprodukció 2010-ben hozza ki a lemezét!

2009. szeptember 30. (szerda) 11:57 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 16:50
Azt nem lehet mondani, hogy a H.A.R.D. zenekar környékén unalmas volna az élet. Ugye, ezt a bandát Kalapács Józsi egy hard rockosabb, melodikusabb projektjeként ismertük meg, majd a nemzetközi rockszíntér kedvező visszajelzései nyomán a Wendigo-ból is ismert BZ lett a frontember, akivel fel is léptek az angliai Z Rock fesztiválon idén májusban. Pár héttel később azonban már BZ helyére egy svéd énekes került, a Baltimoore-ból is ismerős Björn Lodin, akinek svédországi stúdiójában már javában készül a december helyett 2010 elejére várható új album. Danev György az első északi kiruccanás után csípte el a H.A.R.D. fáradhatatatlan bőgősét, Mirkovics "Zserbó" Gábort, valamint kérdezte ki Björnt is.

 

 

FRISS INFORMÁCIÓK:

Mivel az új H.A.R.D. albumon jelenleg is lázas munka folyik, az alábbi interjúban említett terv a HammerWorld decemberi számának extra mellékleteként történő CD-megjelenésről nem valósulhat meg, de az elképzelés továbbra is él. Mindössze egy kicsit tovább kell várni az albumra.

Viszont az első nóta, a Love Goes With Anything máris meghallgatható a 2010 első negyedévére várható lemezről:

Love Goes With Anything

 


 

 
 
A sikeres Z Rock fesztiválos fellépés után nem sokkal BZ helyére új énekest kerestetek, és gyorsan találtatok is egyet Björn személyében. Miért volt szükség erre a váltásra?
 
"Anélkül, hogy nagyon belemennénk ebbe az elég hálátlan témába, annyit mondhatok, hogy az előző énekesünk nem tudta 100 százalékosan vállalni a zenekarral járó kötelezettségeket, ez pedig lelassította a munkatempónkat. Januárban elkezdtünk dolgozni az új lemezen, májusban pedig még nem tartottunk sehol, az énekes egyéb elfoglaltságai miatt. Mivel külföldön is nagyon jól mennek a dolgaink mostanában, nem engedhettük meg magunknak azt a luxust, hogy ölbe tett kézzel üldögéljünk, ezért eldöntöttük, hogy új frontembert keresünk."
 
Itthon, vagy rögtön külföldön?
 
"Először körülnéztem idehaza, de olyan embert sajnos nem találtam, aki minden kritériumnak megfelelt volna. Félreértés ne essék, Magyarországon is vannak nagyon jó énekesek, beszéltem is pár arccal, ám valami mindegyikükből hiányzott. Vagy a profi hozzáállás, vagy a megfelelő angoltudás. Sipos Peti az Irigy Hónaljmirigyből például nagyszerű lett volna a magyar piacra, egy fantasztikus frontember és kiváló énekes. Egyedül az angol nyelvű szövegek miatt nem vállalta a felkérést."
 
Hogy akadtatok végül Björn Lodinra?
 
"Még a Z Rock buli előtt küldtem egy mailt az ottani promóciónkat intéző irodának, hogy ajánljanak néhány embert. Hamarosan kaptam is pár nevet, és mondanom sem kell, jobbnál-jobb énekesekről volt szó. De nem sokkal később jött egy újabb levél, hogy megtalálták a számunkra tökéletes énekest! Ez volt Björn. Miután utánanéztem a munkáinak, rögtön azt gondoltam, hogy 'Úristen, ez a fickó szóba sem fog állni velünk'! (nevet) De azért kapcsolatba léptem vele, és kiderült, hogy abszolút nem ez a szituáció! Björn igazi munkamániás, de nagyon súlyosan! Most itt volt nálam egy hónapig, és minden reggel arra ébredtem, hogy már hétkor gitárral a kezében rögzíti a témáit. Óriási szerencsénk van vele, mert pontosan az a hang, amit elképzeltünk ehhez az anyaghoz. Ráadásul az ötleteivel, a profizmusával sok új elemet hozott a dalainkba, amelyektől azok összehasonlíthatatlanul jobbak, komolyabbak lettek. Nagyot léptünk előre a legutóbbi koronghoz képest, úgyhogy biztosíthatok mindenkit, nem fogunk csalódást okozni a nemsokára megjelenő új albummal!"
 
Björn, ugyan sokan ismerik a korábbi zenekaraidat és projektjeidet Magyarországon, ennek ellenére megtennéd, hogy bemutatkoznál néhány szóban?
 
"Örömmel! Az észak-svédországi Sundsvall városában születtem 1965-ben, és nagyjából 11 éves lehettem, amikor elkezdtem komolyan érdeklődni a zenélés iránt. Nagyon hamar tudatosult bennem, hogy ez az, amivel egész életemben foglalkozni szeretnék. Legnagyobb hatással a korai AC/DC volt rám, Bon Scott máig a kedvenc énekesem, de imádom a Deep Purple, a Led Zeppelin, a Thin Lizzy és az egészen korai Whitesnake, tehát a klasszikus brit iskola képviselőinek muzsikáját, az énekesek közül pedig elsősorban Robert Plant és David Coverdale stílusát. Emlékszem, hogy micsoda élmény volt, amikor 1981-ben a londoni Hammersmith Odeon-ban láttam a Whitesnake-et! E sorfordító pillanat még inkább megerősített abban, hogy profi zenész váljon belőlem! Először egy Six Feet Under nevű bandában énekeltem (nem azonos az amerikai death metal hordával - D.Gy.), 1987-ben pedig megalapítottam a Baltimoore zenekart, mely azóta 11 lemezt adott ki. A legutóbbi album Quick Fix címmel jelent meg idén. Az elmúlt két évtizedben főleg erre a csapatra koncentráltam, de producerként és session-muzsikusként dolgoztam más bandákkal is, például Lars Eric Mattson gitárossal és az Astral Groove zenekarral."
 
Björn Lodin a Baltimoore élén a stockholmi Hard Rock Cafe-ban 2006 végén
BALTIMOORE - Kahlua Confusion (live) 
 
 
 
Mit szóltál hozzá, amikor megkeresett a H.A.R.D. zenekar ügynöksége?
 
"Mivel általában nagyon elfoglalt vagyok, az ilyen jellegű felkérésekre nem szoktam igent mondani, ám ahogy belehallgattam az előző munkáikba, rögtön éreztem, hogy ebből akár izgalmas dolgok is kisülhetnek. 44 évesen úgy gondoltam, hogy ez egy soha vissza nem térő lehetőség, amit kár lenne elszalasztani."
 

 

Hogy érzed, sikerült már valamennyire beilleszkedned a zenekarba?
 
"Abszolút! Mindannyian ugyanahhoz a generációhoz tartozunk, az intenzív közös munka során pedig bebizonyosodott, hogy emberileg és zeneileg is azonos hullámhosszon vagyunk. Noha még csak néhány hónapja ismerjük egymást, a dalszerzés és az eddigi stúdiós munkálatok hihetetlenül könnyen mentek. Érzem, hogy a srácok feltétel nélkül megbíznak bennem, ami nagyban megkönnyíti a feladatomat, énekesként, dalszerzőként és producerként egyaránt. Alig várom, hogy elkészüljünk mindennel, és a világ elé tárhassuk az új albumot!"
 
Zserbó, a megjelenés hátteréről már lehet pontos infókat tudni?
 
"Jelenleg úgy látjuk, hogy a korong november vége felé napvilágot láthat Európa-szerte, fontos viszont, hogy idehaza a decemberi HammerWorld magazin exkluzív mellékleteként jelenik meg első körben. Azaz minőségi karácsonyi ajándékkal kedveskedünk az újságot megvásárló rajongók számára! Nagyon bízom benne, hogy tudjuk tartani a kijelölt megjelenési dátumot, viszont kapkodni sem akarunk, mert az a minőség rovására mehet. Szeretnénk a tökéletességhez olyannyira közel kerülni az új lemezzel, amennyire csak lehetséges, ez pedig aprólékos, kifinomult munkát igényel."
 
Csillik Zsolti mellett újabban az egykori Eddás zenésztársad, a Bikini soraiban szintúgy megfordult Csillag Endre is penget a csapatban. Ő hogy került a képbe?
 
"Régi dédelgetett álmom volt, hogy Endrével újra együtt játszhassak valamikor, hiszen az Eddában remekül kijöttünk. 1985 és '88 között, a banda egyik legsikeresebb időszakában dolgoztunk együtt. Már a korai HARD időkben szó volt róla, hogy billentyűs helyett inkább két gitárossal kellene megvalósítani az elképzeléseinket, mert a billentyűsökkel mindig csak baj van. A mi zenénk éppúgy nem igényli a túl sok szintetizátor szólamot, ahogy a Whitesnake dalai sem, egy profi billentyűs viszont unja, ha csak szimpla szőnyeget kell tolnia a gitárok alá. Szóval, Endrével már akkor beszélgettünk erről, ám az ötlet megmaradt elméleti síkon. Egészen mostanáig, mert ahogy meghallotta, hogy ki az új énekesünk, azonnal igent mondott!" (nevet)
 

HARD (2007) - Gyere, őrült! (Edda),
vendég: Sipos Peti (IHM) és az azóta már H.A.R.D.-tag Csuka
 
 
 
 
Zsolti és Endre hogyan osztják meg a gitáros dolgokat egymás között? Nem áll fenn a veszélye annak, hogy egyikük háttérbe szorul a másik miatt?
 
"Erről szó sincs. A zeneszerzésből mindketten alaposan kivették a részüket, és mivel rengeteg gitársáv kerül rögzítésre, így mindkettőjükre szükség van. A koncerteken pedig ez hatványozottan igaz lesz. Annyi rétegzett gitárt egy ember ugyanis képtelen élőben eljátszani. Egyébként jelenleg a legnagyobb problémánk az, hogy mely témák maradjanak le az albumról. Endre, Zsolti, Björn és jómagam is írtunk fejenként 3-4 dalt, úgyhogy most szortíroznunk kell, hogy mi maradjon, és melyek azok az ötletek, amiket érdemes eltenni későbbre."
 
Ebből számomra úgy tűnik, hogy nem egy 70 perces albumot terveztek...
 
"Volna hozzá anyag, de inkább egy 45-50 perces, üresjáratoktól mentes korongot rakunk össze. Björn lesz a producer, aki egyébként úgy dolgozik, hogy nézi a másodpercmutatót az órán, és az esetek túlnyomó többségében maximum négy percig enged egy dalt. Odakint nem rúghatsz labdába a rádióknál a hosszabb nótákkal, ezt is figyelembe kell vennünk. Egyébként lehetséges, hogy lesz egy hosszabb, kifejtősebb jellegű, epikus darab is a lemezen. Van egy Jekyll & Hyde tematikájú, zeneileg kicsit Zeppelin-hatású ötletünk, de hogy felhasználjuk-e, az még kérdéses."
 
 
 
A stúdiómunkálatokkal most hogy álltok?
"Szeptember elején kint jártunk Svédországban Björn stúdiójában, hogy felvegyük a bőgőt és a dobokat, a gitárok és a hangszerelési finomítások pedig ezután következnek. Jelenleg úgy érzem, hogy Björn és Endre beszállásával végre megtaláltuk azt a hangzást, ami csak a miénk, senki másé. Az előző anyagnál folyamatosan olyan csapatokhoz hasonlítgattak bennünket, mint a Whitesnake, a Journey, ami egyfelől megtiszteltetés, mert hatalmas nevekről van szó, másrészt átok, hiszen a nemzetközi porondon kismilliónyi ilyen típusú zenekar tevékenykedik. A verseny pedig nagyon éles, úgyhogy az embernek muszáj egyéniséggel rendelkeznie, ha talpon akar maradni."
 
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
JINJER - A decemberi budapesti koncerten a The Agonist is játszik
2019. augusztus 22. (csütörtök) 17:34

Az már július közepén kiderült, hogy december 22-én újra Budapesten játszik a Jinjer, a koncert a Barba Negra klubban lesz. Friss hír, hogy a vendégzenekaruk - akárcsak az egész Európa-turnén - a kanadai The Agonist lesz, amelynek új albuma Orphans címmel jön ki szeptember 20-án. A Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer idén egy Micro című EP-vel jelentkezett, de már az új album felvételei is befejeződtek Kievben, a lemez ősszel jön majd ki, így az év végén már friss dalokat is hallhatunk tőlük a Barbában. "A Micro EP nem az igazi folytatása volt a King Of Everything albumnak, az új lemez viszont a Micro folytatása lesz, a tematikáját tekintve is." A nyári HammerWorld magazinban az alábbi Jinjer posztert is megtalálod:   www.facebook.com/JinjerOfficial A koncert Facebook oldala A Hammer Concerts bemutatja: JINJER THE AGONIST 2019. december 22. Barba Negra Jegyek: 5999 Ft - augusztus 31-ig...

INNISTRAD - Október elején érkezik a soproni csapat első albuma: A hatalom figyel
INNISTRAD - Október elején érkezik a soproni csapat első albuma: A hatalom figyel

A 2016 tavaszán alakult soproni Innistrad zenekar bemutatkozó EP-je, az 5 tételes Múló jövő 2017-ben jelent meg, a nyár folyamán a thrash csapat pedig elkészült az első nagylemez...

ALTER BRIDGE - Októberben új album, dalpremier: Take The Crown
ALTER BRIDGE - Októberben új album, dalpremier: Take The Crown

Walk The Sky címmel október 18-án jelenik meg az Alter Bridge hatodik stúdióalbuma, a 2016-os The Last Hero lemez folytatása. A Myles Kennedy énekes/gitáros és Mark Tremonti gitáros...

FOO FIGHTERS - Közeli videón a kerekesszékes rajongó gitárzúzása a Szigetről
FOO FIGHTERS - Közeli videón a kerekesszékes rajongó gitárzúzása a Szigetről

A Foo Fighters többek között egy olyan exkluzív koncertfelvételt adott a Sziget Fesztiválnak, amelyen a két és fél órás műsoruk utolsó számában, az Everlongban egy, a közönségből...

KRISIUN - Tripla death metal támadás, a Gruesome-mal és a Vitriollal jönnek Budapestre
KRISIUN - Tripla death metal támadás, a Gruesome-mal és a Vitriollal jönnek Budapestre

Scourge Of The Enthroned címmel tavaly ősszel jött ki a brazil death metal gépezet Krisiun tizenegyedik albuma, amelynek turnéjával Budapestet is útba ejtik majd. "Tripla death metal...

THE NEW DEATH CULT - Melodikus, pszichedelikus, maszkos norvég rock, dalpremier: Moon
THE NEW DEATH CULT - Melodikus, pszichedelikus, maszkos norvég rock, dalpremier: Moon

Szeptember 6-án jelenik meg a debütáló albuma annak a norvég hard rock csapatnak, amelynek négy tagja csak művészneveket visel, a fotókon és a színpadon pedig álarc mögé rejtőznek....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS