FALCONGATE

Kína után itthon, Lady Gagával megturbózva!

2009. szeptember 30. (szerda) 14:38 | utoljára módosítva: 2009. november 18. (szerda) 23:17

Nem sok magyar zenekar mondhatja el magáról, hogy turnézott már Kínában is, talán a gyulai Falcongate ötösét leszámítva pont egy sem. A punk/hardcore vonal melodikusabb ágát művelő srácok idén hozták ki Disappear Here című negyedik teljes nagylemezüket, az eddigi legerősebb anyagukat, készítettek egy már letölthető Lady Gaga feldolgozást (Just Dance - "straightedgesített" szöveggel) a Butcher In The Moshpit-beli cimboráikkal, mostanság pedig itthon koncerteznek az Idoru és a Grenma társaságában. A kínai kalandról, továbbá a friss hírekről kérdeztük ki Gyimesi Ádám énekest.

 

Pop punk ez, vagy inkább ultramelodic hardcore? Ti hogyan helyezitek el magatokat a zenei térképen?
 
“Nos, zenekarunk a hardcore-ból jön, és a mai napig rengeteg hardcore elemet igyekszünk belevinni a dalainkba, de ha már a műfajunkat kellene pontosabban meghatározni, mégis valamiféle pop punk-rock-hardcore egyveleget mondanék, ez fedné leginkább a valóságot. Kaptunk is érte annak idején eleget, 'hogy mi ez a sok dallam?!' (nevet) Egyszerűen a magyar hardcore színtér egy idő után elkezdett olyan irányba haladni, amerre mi nem igazán szerettünk volna menni. Tehát ami nekünk a hardcore-t jelentette, az lényegében teljesen átalakult és mivel a Falcongate számunkra az örömzenélésről szól, így természetesen csináltuk azt, amihez kedvünk volt, és amit élveztünk. A lényeg, hogy a Falcongate mindig is egy pozitív szemléletű, a hardcore életérzést, az egészséges életet közvetítő csapat volt, és az is marad.”
 
Valahogy úgy tűnik, hogy mindig két lépéssel előrébb jártatok, mint a legtöbb hazai punkos banda, mégis inkább csak a bennfentesek ismernek titeket. Kicsi a tábora itthon ennek a zenének vagy Gyuláról minden nehezebb?
 
"Örülünk, ha így látod. Igyekszünk. Minden zenekarnak nagy kihívás, hogy valami újat, valami mást alkosson. Ez manapság kimondottan nehéz, ugyanis rengeteg nagyszerű banda van a világban."
 
 
A Disappear Here album első klipje: Where's The Beat
 
 
 

A 2004-es Blood Red Roses lemez óta mi történt veletek? Volt tagcsere (új dobos, majd új gitáros is jött), készült két új dal, de aztán nagyjából el is veszett a fonál egészen az idei albumig. Végig aktívak voltatok?
 
"2004 óta tényleg hosszú idő telt el a Disappear Here lemez idei megjelenéséig, de a zenekarban történt változások miatt nem tudtunk folyamatosan atívak lenni. A friss lemez munkálatai is hosszabbra nyúltak, mint terveztük. Nem is a konkrét felvételekre gondolok itt, hanem a keverés állított elénk szinte megoldhatatlan feladatot, ezért nyúlt el a dolog. Amúgy a felvételek jó barátainknál, az Artist Factory stúdióban készültek, Csészi (The Trousers) és Tomika (Neo) nagyon nagyot melóztak!"
 
Egy kinti kiadónál dolgoztok? Hozzájuk hogy kerültetek?
 
"A Lockjaw Records-ról van szó, akikkel már régebben is felvettük a kapcsolatot, de most sokkal eltökéltebbnek mutatkoztak, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes belevágni a közös munkába. Nagyon elégedettek vagyunk velük, az új lemez már szinte a világ bármely csücskéből beszerezhető, és a rádiós promócióra is sok energiát fordítanak. Brit újságokban is jelentek meg többnyire nagyon jó kritikák a Disappear Here-ről, szóval úgy fest, nem volt rossz döntés belevágni. Általuk több angol bandával is kapcsolatba kerültünk és így lassan körvonalazódni látszik egy angliai kiruccanás is."

És te milyennek tartod az új lemezt?
 
"Egyértelműen az eddigi legjobb Falcongate album és egyben a kedvencünk is! Sosa (gitáros) igencsak kivette a részét a számírásból, és így a lemez nemcsak ütősebb, hanem színesebb is lett az eddigieknél. Szövegvilágát tekintve pedig meglehetősen mérgesre sikeredett. A visszajelzések is szerencsére többnyire jók, talán a közönség is megérezte a lemezbe fektetett rengeteg energiát. Természetesen tudjuk azt is, hol kell még fejlődnünk."

A kínai turné minek köszönhetően jött össze? Egyáltalán járt már előttetek magyar banda Kínában?
 
"Na ez az, amit mi sem tudunk! (nevet) Kaptunk egy e-mailt, ami körülbelül ennyi volt: 'Hello srácok, jók vagytok, szeretnétek játszani Kínában? Ha igen, szóljatok.' OK... Hallottunk már az Icon Promotions-ről, tudtuk, hogy milyen nagy nevű bandákat vittek már el Kínába, ezért aztán egyből igent mondtunk."
 
Mesélj egy kicsit az előkészületekről! Aztán magáról az útról is...
 
"Igazából csak az indulás előtti néhány napban készültünk rá az útra. Kinyomtattunk minden helyszínről, városról egy kis információs füzetet, hogy tanulmányozhassuk az ottani kultúrát, éghajlatot, nevezetességeket, klubokat, ételeket, életet. Az összes szervezéssel kapcsolatos dolgot Paul, a turnémenedzserünk intézte, így minket mindenhol a megrendelt színpadi kellékek, finom vacsorák és a koncerthelyiségektől legfeljebb 100 méterre fekvő szállodák vártak. Minden elismerés az övé, tökéletesen előkészített turné volt! Maga az odaút viszont rendesen kifárasztott minket, vagyis az első napokban még a 9 órás repülőút, és az időeltolódás okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenünk. 10 nap, 10 koncert, 7 repülőút, 3 vonatút és rengeteg rizstészta. Így foglalható össze legtömörebben."
 
Odakint megjelent a lemezetek? Volt helyi képviselet vagy promoter?
 
"A turné előtt természetesen promotálták a lemezt és a klipjeinket is, de azért Kínában nem minden olyan egyszerű. A turnébeharangozó ugyan számos internetes oldalon megjelent, de náluk a youtube le van tiltva, ezért ki kellett küldjük a klipeket, hogy azokat különböző helyi videómegosztó portálokra feltöltsék."

Mörcs, CD jól ment? A hangulat, a visszhang milyen volt?
 
"Minden elfogyott. Nem kell több ezres darabszámokra gondolni, de amit magunkkal tudtunk vinni, az mind elment már jóval az utolsó állomás előtt. Keresni ugyan nem kerestünk ezzel, mert a CD-t például 40 yuanért lehetett árulni, ami átszámítva durván 1200 Ft... De legalább abban a tudatban hajthatjuk le a fejünket este a párnánkra, hogy Kínában talán azóta is hallgatnak minket. A kínai közönség ki van éhezve az amerikai, illetve európai bandákra, és nem győztek hálálkodni, hogy elmentünk játszani nekik. Ennek megfelelően volt is hangulat rendesen a bulikon!"
 
Mi jelentette számotokra a legnagyobb kultúrsokkot?
 
"A meleg! (nevet) Gondoltuk, hogy nyáron ott sem kell majd kabátot hordani, de néha már elviselhetetlen volt az időjárás. Levegőt is alig lehetett kapni, hatalmas volt a páratartalom, és ez koncert közben azért eléggé kellemetlen tud lenni. Talán Wuhanban találtuk szembe magunkat a legnagyobb hőséggel, jóval a nyári 37 fokos átlaghőmérséklet fölötti kánikulában érkeztünk a városba, amelyet a helyiek találóan csak 'owen'-nek, azaz kemencének becéznek... Eddig a bandából néhányunknak repülésfóbiája volt, de most már ez el is törpül a taxifóbiánk mellett. Minden túlzás nélkül szinte csodával határos, hogy még élünk! A gyakori repülések miatt (10 nap alatt 7 repülőút) sokszor kellett taxit fogjunk, hogy a belvárosba jussunk. Az, hogy egysávos úton kívülről előzünk, még semmi, de a gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat simán leszorítottuk az útról, ledudáltuk őket a zebráról is. Félelmetes vezetési technikákat láthattunk! Az egyik kedvencünk az volt, amikor a taxis egy rendőrautóra húzta rá a kormányt sávváltáskor, indexelés nélkül, átszorítva őt egy külsőbb sávba..."
 
Komoly pénz lehetett kijutni Kínába, ahogy anno az Idorunak sem volt olcsó a Japán-beli kanyar. Nyilván életre szóló élmény ez, amúgy talán sosem jutna el oda az ember. Ezért vállaltátok el?
 
"Természetesen. Nem mindennap jut el az ember Kínába, ha jól tudom, ez magyar rockzenekarnak még nem is sikerült. Tudtuk, hogy professzionális lesz a szervezés, ezért nem volt mitől tartanunk. Érettnek éreztük az együttest arra, hogy tíz nap alatt tíz fellépésen is a maximumot hozzuk ki magunkból, és ahogy láttuk, a közönségnek nem is volt hiányérzete. Az Icon Promotions és a Hot Pot Music egyébként minden költségünket fedezte, így aztán nem is volt min töprengeni, amikor felmerült a turné lehetősége."
 
Létezik odakint melodic HC, pop/punk színtér? Megismerkedtetek kínai bandákkal?
 
"Kínában is netezik minden fiatal, ezért érthető, hogy ők sem maradnak ki semmiből. Ugyanúgy ismerik a külföldi zenekarokat, de még a fociban is meglepően otthon vannak. Az előzenekarok minden esetben helyi bandák voltak, akikkel természetesen volt alkalmunk beszélgetni is. A rajongók szívesen járnak koncertekre, különösen, ha külföldi zenekar érkezik, de hát ez általában mindenhol így van. Utánunk két héttel a Terror csinált egy picit rövidebb turnét ugyanezzel a turnémenedzserrel, előttünk nem sokkal pedig az MxPx játszott odakint. Szóval a kínai szintér él és virul."
 
A Falcongate Kínában: 10 nap 5 perc 46 másodpercben
 
 
 
 
A legnagyobb bulis élmény?
 
"Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, nehéz is kiválasztani egyet. A turné talán legjobb állomása Chengdu volt, ahol a közönség félelmetes hangulatot teremtett. Faltól falig ment az ugrálás, a teremben egy gombostűt nem lehetett leejteni! Amikor Andris (Gyimesi Andris gitáros, civilben középiskolai tanár) elénekelte az I Don’t Wanna Hear It-et a Minor Threat-től, és következett a szokásos nóta végi tömegbe ugrás, akkor csak valahol a hátsó sorokban sikerült lejönnie. Szerencsére számos fotó és videó készült, amiket a myspace oldalunkon mindenki megnézhet! A legviccesebb jelenetek közé tartozott, amikor az egyébként igen vékony testalkatú fiatalok közül egy-egy kövérebb - max. 80-90 kiló -  a pocakját villogtatva büszkén rohant Pistihez (Gál Pisti basszer), hogy megmutassa neki is van olyanJ A koncertek végén sokszor órákig tartó fotózkodás folyt, senki sem maradhatott ki. A legnagyobb élmény talán az a szeretet volt, amit a közönségtől kaptunk. Hihetetlen, milyen hálásak tudtak lenni az ottaniak, hogy elmentünk zenélni nekik! Sajnos, mi talán sosem fogjuk tudni meghálálni nekik azt a rengeteg kedvességet, figyelmességet és szeretetet, amit kaptunk tőlük. Ez az egyetlen, ami némi keserű szájízt ad ennek a tökéletesre sikerült történetnek."

Lett volna egy brit turnétok is, azzal mi történt?
 
"Egészségügyi okok miatt sajnos le kellett mondani ezeket a tavaszi fellépéseket, de reméljük, hogy jövőre már nem lesz akadálya annak, hogy Angliában is megmérettessük magunkat!"
 
 
A Disappear Here album második klipje: Credits
 
 
 
 
Mi következik most? Itthoni klubozás ezerrel?
 
"Idén lesz még néhány koncertünk itthon is, de már rengeteg ötlet összegyűlt, szóval hamarosan elkezdjük az új dalok összerakását is. Az Idoru-val és a Grenma-val játszunk most sokat, szeretettel várunk mindenkit a hátralévő állomásokon!"
 
Nemrég a Dürerben játszottatok, többek közt az Idoruval is. Mit szóltatok a frontember Andris kiválásához?
 
"Sokat játszottunk együtt mostanában, ezért természetesen szomorúan hallottuk a hírt, hogy átalakul a formáció. Az Idoru az egyik legszínvonalasabb hazai banda, és amiket az új felállásról hallottunk, annak alapján ez minden bizonnyal így is marad. Andrist pedig még nagyon régről ismerjük, jóval azelőttről, hogy megcsinálták volna az Idoru-t. Nagyon jó barátunk, és ezúton is sok szerencsét és boldogságot kívánunk neki a jövőben!"

Aki meg akar nézni titeket az őszi dátumokon, mire számíthat?
 
"45, jó esetben 50 perc őrületre!"
 
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE BLACK CROWES - Az újjáalakulás mellé a felállást is bejelentették
2019. november 11. (hétfő) 17:41

Reggel már írtunk arról, hogy 2020-ban újra összejön a The Black Crowes - a debütáló albumuk 30 éves jubileuma alkalmából. Most már bejelentette a komplett amerikai turnét az utóbbi csaknem két évtized során több feloszlást is átélt banda, valamint azt is, hogy a Robinson-testvérek mellett ki áll majd színpadra. Chris és Rich mellé felsorakozik Isiah Mitchell gitáros (Earthless), Tim LeFebvre basszer (aki David Bowie utolsó, Blackstar című lemezén játszott), a billentyűs Joel Robinov lesz, a dobos pedig Ojha (Once And Future Band).   Kibékült tehát az egymással jó ideje rossz viszonyban levő két Robinson-tesó, Chris Robinson énekes, valamint Rich Robinson gitáros (The Magpie Salute), a június közepén startoló turnén pedig teljes egészében előadják majd az 1990 februárjában kiadott Shake Your Money Maker albumot, de más sikerdalaikról sem fognak elfeledkezni.   Chris Robinson: "Izgatott vagyok és...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel pár napja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, most pedig a nóta hivatalos videoklipje is megérkezett. Ezt a számot a Death Stranding...

HITROCK - Különleges dalokkal és ritkaságokkal érkezik a második jubileumi kiadvány
HITROCK - Különleges dalokkal és ritkaságokkal érkezik a második jubileumi kiadvány

November 22-én jelenik meg a 40 éves jubileumát ünneplő HitRock zenekar idei második jubileumi kiadványa, a Nincs helye a rossznak. A májusban a Hammer Records gondozásában napvilágot...

FATAL ERROR - Új videoklippel jelentkeztek: Néma
FATAL ERROR - Új videoklippel jelentkeztek: Néma

Már javában turnézik a múlt hónapban kiadott Halandó című új albumát a Fatal Error, a budapesti lemezbemutató pedig pénteken, november 15-én lesz az Instantban, vendég a Jackie's Gun....

OZZY OSBOURNE - Itt vannak a kétszer halasztott Európa-turné új állomásai
OZZY OSBOURNE - Itt vannak a kétszer halasztott Európa-turné új állomásai

Ozzy Osbourne október elején jelentette be, hogy kénytelen elhalasztani a korábban 2020 elejére átpakolt európai koncertjeit, most pedig itt vannak a friss koncertdátumok, 2020...

JOE SATRIANI - Jövő májusban visszatér Budapestre
JOE SATRIANI - Jövő májusban visszatér Budapestre

Joe Satriani 2018-ban adott egy kiváló koncertet a Barba Negra Trackben, jövő májusban pedig visszatér majd a tett színhelyére. A koncert időpontja május 8., a helyszín pedig ezúttal is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS