FALCONGATE

Kína után itthon, Lady Gagával megturbózva!

2009. szeptember 30. (szerda) 14:38 | utoljára módosítva: 2009. november 18. (szerda) 23:17

Nem sok magyar zenekar mondhatja el magáról, hogy turnézott már Kínában is, talán a gyulai Falcongate ötösét leszámítva pont egy sem. A punk/hardcore vonal melodikusabb ágát művelő srácok idén hozták ki Disappear Here című negyedik teljes nagylemezüket, az eddigi legerősebb anyagukat, készítettek egy már letölthető Lady Gaga feldolgozást (Just Dance - "straightedgesített" szöveggel) a Butcher In The Moshpit-beli cimboráikkal, mostanság pedig itthon koncerteznek az Idoru és a Grenma társaságában. A kínai kalandról, továbbá a friss hírekről kérdeztük ki Gyimesi Ádám énekest.

 

Pop punk ez, vagy inkább ultramelodic hardcore? Ti hogyan helyezitek el magatokat a zenei térképen?
 
“Nos, zenekarunk a hardcore-ból jön, és a mai napig rengeteg hardcore elemet igyekszünk belevinni a dalainkba, de ha már a műfajunkat kellene pontosabban meghatározni, mégis valamiféle pop punk-rock-hardcore egyveleget mondanék, ez fedné leginkább a valóságot. Kaptunk is érte annak idején eleget, 'hogy mi ez a sok dallam?!' (nevet) Egyszerűen a magyar hardcore színtér egy idő után elkezdett olyan irányba haladni, amerre mi nem igazán szerettünk volna menni. Tehát ami nekünk a hardcore-t jelentette, az lényegében teljesen átalakult és mivel a Falcongate számunkra az örömzenélésről szól, így természetesen csináltuk azt, amihez kedvünk volt, és amit élveztünk. A lényeg, hogy a Falcongate mindig is egy pozitív szemléletű, a hardcore életérzést, az egészséges életet közvetítő csapat volt, és az is marad.”
 
Valahogy úgy tűnik, hogy mindig két lépéssel előrébb jártatok, mint a legtöbb hazai punkos banda, mégis inkább csak a bennfentesek ismernek titeket. Kicsi a tábora itthon ennek a zenének vagy Gyuláról minden nehezebb?
 
"Örülünk, ha így látod. Igyekszünk. Minden zenekarnak nagy kihívás, hogy valami újat, valami mást alkosson. Ez manapság kimondottan nehéz, ugyanis rengeteg nagyszerű banda van a világban."
 
 
A Disappear Here album első klipje: Where's The Beat
 
 
 

A 2004-es Blood Red Roses lemez óta mi történt veletek? Volt tagcsere (új dobos, majd új gitáros is jött), készült két új dal, de aztán nagyjából el is veszett a fonál egészen az idei albumig. Végig aktívak voltatok?
 
"2004 óta tényleg hosszú idő telt el a Disappear Here lemez idei megjelenéséig, de a zenekarban történt változások miatt nem tudtunk folyamatosan atívak lenni. A friss lemez munkálatai is hosszabbra nyúltak, mint terveztük. Nem is a konkrét felvételekre gondolok itt, hanem a keverés állított elénk szinte megoldhatatlan feladatot, ezért nyúlt el a dolog. Amúgy a felvételek jó barátainknál, az Artist Factory stúdióban készültek, Csészi (The Trousers) és Tomika (Neo) nagyon nagyot melóztak!"
 
Egy kinti kiadónál dolgoztok? Hozzájuk hogy kerültetek?
 
"A Lockjaw Records-ról van szó, akikkel már régebben is felvettük a kapcsolatot, de most sokkal eltökéltebbnek mutatkoztak, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes belevágni a közös munkába. Nagyon elégedettek vagyunk velük, az új lemez már szinte a világ bármely csücskéből beszerezhető, és a rádiós promócióra is sok energiát fordítanak. Brit újságokban is jelentek meg többnyire nagyon jó kritikák a Disappear Here-ről, szóval úgy fest, nem volt rossz döntés belevágni. Általuk több angol bandával is kapcsolatba kerültünk és így lassan körvonalazódni látszik egy angliai kiruccanás is."

És te milyennek tartod az új lemezt?
 
"Egyértelműen az eddigi legjobb Falcongate album és egyben a kedvencünk is! Sosa (gitáros) igencsak kivette a részét a számírásból, és így a lemez nemcsak ütősebb, hanem színesebb is lett az eddigieknél. Szövegvilágát tekintve pedig meglehetősen mérgesre sikeredett. A visszajelzések is szerencsére többnyire jók, talán a közönség is megérezte a lemezbe fektetett rengeteg energiát. Természetesen tudjuk azt is, hol kell még fejlődnünk."

A kínai turné minek köszönhetően jött össze? Egyáltalán járt már előttetek magyar banda Kínában?
 
"Na ez az, amit mi sem tudunk! (nevet) Kaptunk egy e-mailt, ami körülbelül ennyi volt: 'Hello srácok, jók vagytok, szeretnétek játszani Kínában? Ha igen, szóljatok.' OK... Hallottunk már az Icon Promotions-ről, tudtuk, hogy milyen nagy nevű bandákat vittek már el Kínába, ezért aztán egyből igent mondtunk."
 
Mesélj egy kicsit az előkészületekről! Aztán magáról az útról is...
 
"Igazából csak az indulás előtti néhány napban készültünk rá az útra. Kinyomtattunk minden helyszínről, városról egy kis információs füzetet, hogy tanulmányozhassuk az ottani kultúrát, éghajlatot, nevezetességeket, klubokat, ételeket, életet. Az összes szervezéssel kapcsolatos dolgot Paul, a turnémenedzserünk intézte, így minket mindenhol a megrendelt színpadi kellékek, finom vacsorák és a koncerthelyiségektől legfeljebb 100 méterre fekvő szállodák vártak. Minden elismerés az övé, tökéletesen előkészített turné volt! Maga az odaút viszont rendesen kifárasztott minket, vagyis az első napokban még a 9 órás repülőút, és az időeltolódás okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenünk. 10 nap, 10 koncert, 7 repülőút, 3 vonatút és rengeteg rizstészta. Így foglalható össze legtömörebben."
 
Odakint megjelent a lemezetek? Volt helyi képviselet vagy promoter?
 
"A turné előtt természetesen promotálták a lemezt és a klipjeinket is, de azért Kínában nem minden olyan egyszerű. A turnébeharangozó ugyan számos internetes oldalon megjelent, de náluk a youtube le van tiltva, ezért ki kellett küldjük a klipeket, hogy azokat különböző helyi videómegosztó portálokra feltöltsék."

Mörcs, CD jól ment? A hangulat, a visszhang milyen volt?
 
"Minden elfogyott. Nem kell több ezres darabszámokra gondolni, de amit magunkkal tudtunk vinni, az mind elment már jóval az utolsó állomás előtt. Keresni ugyan nem kerestünk ezzel, mert a CD-t például 40 yuanért lehetett árulni, ami átszámítva durván 1200 Ft... De legalább abban a tudatban hajthatjuk le a fejünket este a párnánkra, hogy Kínában talán azóta is hallgatnak minket. A kínai közönség ki van éhezve az amerikai, illetve európai bandákra, és nem győztek hálálkodni, hogy elmentünk játszani nekik. Ennek megfelelően volt is hangulat rendesen a bulikon!"
 
Mi jelentette számotokra a legnagyobb kultúrsokkot?
 
"A meleg! (nevet) Gondoltuk, hogy nyáron ott sem kell majd kabátot hordani, de néha már elviselhetetlen volt az időjárás. Levegőt is alig lehetett kapni, hatalmas volt a páratartalom, és ez koncert közben azért eléggé kellemetlen tud lenni. Talán Wuhanban találtuk szembe magunkat a legnagyobb hőséggel, jóval a nyári 37 fokos átlaghőmérséklet fölötti kánikulában érkeztünk a városba, amelyet a helyiek találóan csak 'owen'-nek, azaz kemencének becéznek... Eddig a bandából néhányunknak repülésfóbiája volt, de most már ez el is törpül a taxifóbiánk mellett. Minden túlzás nélkül szinte csodával határos, hogy még élünk! A gyakori repülések miatt (10 nap alatt 7 repülőút) sokszor kellett taxit fogjunk, hogy a belvárosba jussunk. Az, hogy egysávos úton kívülről előzünk, még semmi, de a gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat simán leszorítottuk az útról, ledudáltuk őket a zebráról is. Félelmetes vezetési technikákat láthattunk! Az egyik kedvencünk az volt, amikor a taxis egy rendőrautóra húzta rá a kormányt sávváltáskor, indexelés nélkül, átszorítva őt egy külsőbb sávba..."
 
Komoly pénz lehetett kijutni Kínába, ahogy anno az Idorunak sem volt olcsó a Japán-beli kanyar. Nyilván életre szóló élmény ez, amúgy talán sosem jutna el oda az ember. Ezért vállaltátok el?
 
"Természetesen. Nem mindennap jut el az ember Kínába, ha jól tudom, ez magyar rockzenekarnak még nem is sikerült. Tudtuk, hogy professzionális lesz a szervezés, ezért nem volt mitől tartanunk. Érettnek éreztük az együttest arra, hogy tíz nap alatt tíz fellépésen is a maximumot hozzuk ki magunkból, és ahogy láttuk, a közönségnek nem is volt hiányérzete. Az Icon Promotions és a Hot Pot Music egyébként minden költségünket fedezte, így aztán nem is volt min töprengeni, amikor felmerült a turné lehetősége."
 
Létezik odakint melodic HC, pop/punk színtér? Megismerkedtetek kínai bandákkal?
 
"Kínában is netezik minden fiatal, ezért érthető, hogy ők sem maradnak ki semmiből. Ugyanúgy ismerik a külföldi zenekarokat, de még a fociban is meglepően otthon vannak. Az előzenekarok minden esetben helyi bandák voltak, akikkel természetesen volt alkalmunk beszélgetni is. A rajongók szívesen járnak koncertekre, különösen, ha külföldi zenekar érkezik, de hát ez általában mindenhol így van. Utánunk két héttel a Terror csinált egy picit rövidebb turnét ugyanezzel a turnémenedzserrel, előttünk nem sokkal pedig az MxPx játszott odakint. Szóval a kínai szintér él és virul."
 
A Falcongate Kínában: 10 nap 5 perc 46 másodpercben
 
 
 
 
A legnagyobb bulis élmény?
 
"Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, nehéz is kiválasztani egyet. A turné talán legjobb állomása Chengdu volt, ahol a közönség félelmetes hangulatot teremtett. Faltól falig ment az ugrálás, a teremben egy gombostűt nem lehetett leejteni! Amikor Andris (Gyimesi Andris gitáros, civilben középiskolai tanár) elénekelte az I Don’t Wanna Hear It-et a Minor Threat-től, és következett a szokásos nóta végi tömegbe ugrás, akkor csak valahol a hátsó sorokban sikerült lejönnie. Szerencsére számos fotó és videó készült, amiket a myspace oldalunkon mindenki megnézhet! A legviccesebb jelenetek közé tartozott, amikor az egyébként igen vékony testalkatú fiatalok közül egy-egy kövérebb - max. 80-90 kiló -  a pocakját villogtatva büszkén rohant Pistihez (Gál Pisti basszer), hogy megmutassa neki is van olyanJ A koncertek végén sokszor órákig tartó fotózkodás folyt, senki sem maradhatott ki. A legnagyobb élmény talán az a szeretet volt, amit a közönségtől kaptunk. Hihetetlen, milyen hálásak tudtak lenni az ottaniak, hogy elmentünk zenélni nekik! Sajnos, mi talán sosem fogjuk tudni meghálálni nekik azt a rengeteg kedvességet, figyelmességet és szeretetet, amit kaptunk tőlük. Ez az egyetlen, ami némi keserű szájízt ad ennek a tökéletesre sikerült történetnek."

Lett volna egy brit turnétok is, azzal mi történt?
 
"Egészségügyi okok miatt sajnos le kellett mondani ezeket a tavaszi fellépéseket, de reméljük, hogy jövőre már nem lesz akadálya annak, hogy Angliában is megmérettessük magunkat!"
 
 
A Disappear Here album második klipje: Credits
 
 
 
 
Mi következik most? Itthoni klubozás ezerrel?
 
"Idén lesz még néhány koncertünk itthon is, de már rengeteg ötlet összegyűlt, szóval hamarosan elkezdjük az új dalok összerakását is. Az Idoru-val és a Grenma-val játszunk most sokat, szeretettel várunk mindenkit a hátralévő állomásokon!"
 
Nemrég a Dürerben játszottatok, többek közt az Idoruval is. Mit szóltatok a frontember Andris kiválásához?
 
"Sokat játszottunk együtt mostanában, ezért természetesen szomorúan hallottuk a hírt, hogy átalakul a formáció. Az Idoru az egyik legszínvonalasabb hazai banda, és amiket az új felállásról hallottunk, annak alapján ez minden bizonnyal így is marad. Andrist pedig még nagyon régről ismerjük, jóval azelőttről, hogy megcsinálták volna az Idoru-t. Nagyon jó barátunk, és ezúton is sok szerencsét és boldogságot kívánunk neki a jövőben!"

Aki meg akar nézni titeket az őszi dátumokon, mire számíthat?
 
"45, jó esetben 50 perc őrületre!"
 
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke
2020. július 5. (vasárnap) 10:04

A rozsda lelke címmel megjelent és végig is hallgatható a budapesti Sub-Zero zenekar második albuma. "Az új anyagunk tíz számot tartalmaz, amelyek között vannak lazább, AC/DC-sebb és harapósabb, Black Sabbath/Megadeth/Dream Theater-hangulatú tételek is. A szövegek továbbra is elgondolkodtatóak, a mindennapok problémáival foglalkoznak, a zene pedig az első albumhoz képest direktebb lett, de a hangzásunk is sokat fejlődött."   www.facebook.com/SubZeroZenekar   SUB-ZERO - A rozsda lelke (a 2020-as album) 01. Nincs fék 02. Titkos rajongód 03. Mindig magas a tét 04. Túl mélyen jártam 05. Gépvilág 06. Mosolyogva 07. Csak az másnak szólt 08. Hányszor kell égni? 09. Nyögsz, mint a gép 10. Játszmák A rozsda lelke - a Spotify-on SUB-ZERO - Gépvilág (szöveges videó a 2020-as albumhoz)  

KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow
KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow

Miközben javában készül az új Megadeth album, Kiko Loureiro gitáros egy újabb szólólemez kiadására készül. A brazil Angrából 2015-ben igazolt át Kiko a Megadethbe, és korábban...

IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine
IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine

Alphaville címmel július 31-én jelenik meg az avant-garde metalos New York-i Imperial Triumphant negyedik albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a videóval kísért City...

PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator
PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában
ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában

A Black Sabbath debütáló albuma 1970. február 13-án jelent meg, azaz már több mint 50 éve, a Zakk Wylde vezette Black Sabbath tribute csapat, a Zakk Sabbath pedig ünnepelte meg ezt a...

U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond
U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond

Eredetileg úgy volt, hogy Udo Dirkschneider és csapata, a U.D.O. két különleges koncertet is ad az idei Wacken fesztiválon: az egyiken megünnepli az Accept idén 35 éves Metal Heart...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS