Paganfest turnénapló 2009-09-23, Pratteln

Pogány metal a bankok, bicskák és a pontos órák országában!

2009. szeptember 25. (péntek) 11:59 | utoljára módosítva: 2009. november 15. (vasárnap) 12:23

 

 2009-09-23 Pratteln – Z7 (12. nap)
 
Pont félidőben vagyunk, az eredmény pedig 10-1, mármint ha az eddig eltelt napokat, és az azok közül jól sikerülteket nézem. A tegnapi lyoni vesszőfutás után Svájc és a Bázelhez közeli Pratteln szélén álló, Európa-szerte legendás klub maga az álom. Mint koncerthelyszín is vérprofi, de itt aztán úgy fogadnak, mintha családtag lennél, de legalábbis nagyon kedves vendég.
 
A backstage-ben mosógép és ruhaszárító várja a horda viseltes cuccait - ilyennel is csak itt találkozom. Szépen sorban is állnak a muzsikusok, tisztulnak a verejtéktől, cigiszagtól bűzlő cuccok. Amúgy a srácok elég gyakran egészen egyszerűen eldobálják a pólóikat, alsóneműiket a nap végén. Ezt először eléggé furcsáltam is, de rá kellett jönnöm, hogy ez a racionális megfejtés, ha nem akarják mobil bűzbombává változtatni a buszt. A „kosztümös” bandáknak persze nehezebb a dolguk, a Swashbuckle arcok kalózjelmezeit, az Ex Deo profi római bőrpáncéljait, a Reiter szadomazo cucctól (Dr. Pest) a díszmagyarhoz hasonló mentéig (Fuchs) terjedő színes ruháit, és persze a Korpisok erdei csuháit nem lehet csak úgy eldobni, majd másnap pótolni. Ők - ahol csak tudják - napoztatják, szárítják, szellőztetik a cuccokat, több-kevesebb sikerrel :) Szerencsére ezek a motyók az utánfutóban utaznak a többi őrült színpadi cuccal együtt. A Swashbuckle felfújható cápája, papagája és cápajelmeze, valamint pálmaifái, a Reiter idióta hintája és csónakgyűjteménye,  vagy a Korpi speckó táltos mikrofonállványa rengeteg helyet foglal, de nélkülük unalmasabb lenne a műsor.
 
Az öltözők egymásra pakolt konténerek, a kajálda viszont olyan, mint otthon. Helyben főzött nagyon finom menü, sokféle házisüti, rengeteg gyümölcs, ezerféle szósz és kencefice, mellé itallal bőven pakolt hűtő, kedves, mosolygós szakácsnők. Jókedvvel, bőséggel pusztít is a siserehad.
 
Az itteni szervező, Norbert egy jópofa ősz rocker, mintha a Still Crazy-ből (otthon asszem Újra a régi néven futott ez a kötelező rock-road mozi) pattant volna elő. 100 százalékosan megbízható arc, így végre nem a kapuban kell állnom a koncertek alatt.
 
Igazi mintahelyszín ez, mintaemberekkel. Amolyan „kopipészt” franchiseként lehetne másolni és beilleszteni minden fontos európai városba. Jól lesz ide visszajönni az Into Darkness és a Neckbreakers csomaggal is.
 
A turnén itt látom először az Ex Deo és az Alestorm teljes showját. A Kataklysm arcok római kori tematikájú bandája sokkolóan jó a színpadon, Maurizio kidolgozott testtel, vértben, igazi légióparancsnokként vezényli csatába a seregét, valamint hörgi, károgja a világba Róma dicsőségét! A Dimmu Borgir / Amon Amarth monumentális súlya keveredik itt a Gladiátor és Ben Hur filmzenék hangulatával, de a Kataklysm betonstabil szélsőséges metaljával is. Ez a banda nagyon-nagyon ott van a fronton, feszesek, precízek, egy gyilkos rohamosztag! Kéretik a pesti bulira időben érkezni! Nagy kár lenne kihagyni őket. Kár, hogy az új géppel készített videóm még nem az igazi. Azért itt van:
 

 

 

 
 
Az Alestorm a másik véglet. A dalaik óriásiak, fergeteges hangulatot csinálnak, pedig Chris mellzongorázása vicc, de legalább jó vicc, a dobos viszont egy nagyon rossz poén, csapkod mint hal a szatyorban. Danny, az apró termetű gitáros, Dime modellel a kezében kaszabol. Bár nem egy virtuóz bárdista, azért összetartja a bandát. A svájciak pedig kajálják őket, méghozzá nagykanállal.
 
 

 

 

 
Mivel ez is német nyelvterület, legalábbis nagyjából, itt az Unleashed előbb következik, mint a Reiter. Őket már többször láttam, most kihagyom, de a Reiter és Korpi bulikból is csak pár nótát nézek meg, mert őket többnyire a kapuzárás utáni pánikban :) meg tudom nézni más napokon is.
 
A koncertek után teljes higiéniai karbantartás következik, a tiszta, rendezett, tágas vizesblokkban össze is jön a felfrissülés, majd lazulunk még egy kicsit a busz mellett, aztán indulunk vissza Németföldre.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez
2019. augusztus 17. (szombat) 12:23

Megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze, a Bujdosók II, amelyet a Pittyendáré zenekar közreműködésével készítettek el. A CD megrendelhető a zenekar online boltjában. Az első Bujdosók album 2011. márciusában jelent meg, szintén népzenei átdolgozásokkal. A Pittyendáré egy halásztelki zenekar, amely Szécsi Attila hegedűs vezetésével autentikus magyar népzenét, népzenei feldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket játszik. A legutóbbi rockos Kárpátia album az áprilisban kiadott Egyenes gerinccel volt.   www.facebook.com/Karpatiazenekar    

IRON MAIDEN - 1984. augusztus 17.: az első magyar koncert
IRON MAIDEN - 1984. augusztus 17.: az első magyar koncert

1984. augusztus 17-én adta az első magyar koncertjét az Iron Maiden, mégpedig a Budapest Sportcsarnok parkolójában.  Az Iron Maiden ötödik nagylemeze, a Powerslave 1984. szeptember...

WITCHER - Dalpremier a szombathelyi black metal duótól: Feloldozás
WITCHER - Dalpremier a szombathelyi black metal duótól: Feloldozás

A gyertyák csonkig égnek címmel ősszel érkezik a Witcher néven ismert, 2010-ben alakult szombathelyi black metal duó harmadik nagylemeze, előzetesként pedig máris itt a Feloldozás című...

JUNKIES - Óriási öröm érte őket Dél-Koreában
JUNKIES - Óriási öröm érte őket Dél-Koreában

Szerencsésen megérkeztek a Junkies tagjai Dél-Koreába, ahol augusztus 17-én Gangwon Rock Fesztiválon lépnek fel. A zenészeket ráadásul a landolás után nem sokkal hatalmas öröm érte:...

ARCHAIC - Jótékonysági akcióval akarnak segíteni a hallássérülteknek
ARCHAIC - Jótékonysági akcióval akarnak segíteni a hallássérülteknek

A budapesti thrasher Archaic a 2019-es Wacken fesztiválon a világ minden sarkából érkezett 30 zenekar közül a 2. helyet szerezte meg, és ehhez kapcsolódik a jótékonysági felhívásuk:...

FOUND ITEMS - Albumpremier a budapesti punk rock csapattól: All Bets Are Off
FOUND ITEMS - Albumpremier a budapesti punk rock csapattól: All Bets Are Off

All Bets Are Off címmel megjelent a budapesti Found Items 10 dalos új albuma, a tavalyi Juicy lemez folytatása, amit azonnal végighallgathatsz, de szabadon le is tölthetsz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS