CADAVERES

Az extrém zenei kollektíva - Interjú Körmivel

2009. szeptember 21. (hétfő) 22:08 | utoljára módosítva: 2009. november 16. (hétfő) 20:48

 

A fehérvári Cadaveres De Tortugas kettéoszlása után, 2005 nyarán alakult meg a Cadaveres zenekar, amikor Körmöczi „Körmi” Péter a hazai undergroundban már nem ismeretlen arcokat gyűjtött maga köré. Rögtön egy német bulival debütáltak és a hazai klubok mellett felbukkantak Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában, Szerbiában, és olyan példaképek előtt is zenéltek az évek során, mint a Soulfly, a Biohazard, az Ill Nino vagy az Alice In Chains. Két nagylemezük jött ki eddig (Soul Of A New Breed – 2006, Evilution/Devil’s Dozen DVD – 2008), valamint 2007-ben a Lost Souls EP-t, rajta az eddig egyetlen magyar felvételükkel, a Bűntudattal. Az idei év nagy adag felfordulást hozott a banda életében, a rajongók leginkább azt tapasztalhatták a bulikon, hogy szinte minden alkalommal más felállást látnak a színpadon. Lénárd László a változásokról, valamint a közeljövő terveiről kérdezte ki Körmit a 7. Stagediving Fesztivál másnapján. 

Körmi, remélem, hogy nem érted félre az első kérdést: tegnap a Dieselben milyen felállásban játszottatok?

„Abban a felállásban, amit innentől kezdve a legtöbb bulin láthat majd mindenki: Bölcsi Zoli (Bölcsföldi Zoli énekes, North6), Gergő (Homonnai Gergő dobos), Balika (Delcsik Balázs basszer), Máté (Szabó Máté perkás), Kálmi (Göbölös Kálmi, Chaos Of Disorder) és persze én is ott zúztam. Ha láttál minket a Fezenen, ott is így nyomtuk!”
 
És milyen volt ez a 7. Stagediving Fesztivál?
 
“Nem volt rossz, bár egy kicsit korán kerültünk színpadra, még az emberek nagy része meg sem érkezett. Sajnos sokan lecsúsztak rólunk, de ki gondolta hogy 20.20-kor már színpadon leszünk?! Persze, ezt indokolta a Watch My Dying lemezbemutató, valamint a DVD felvételük. Ezért is tartották a Dieselben a fesztet. És hát a Dalriada meg lemezelőzetes bulit nyomott. Most ők voltak a fontosabbak, nem a mi kezdésünk. Jól szóltunk amúgy, jó volt játszani, annak ellenére, hogy két hete küzdök egy törött bordával, amit egy lovasbalesetnél szereztem...” (nevet)
 
CADAVERES 2008
 
 
Az utóbbi időben volt némi zűrzavar a bandán belül. Mi történt például a gitáros Kovács Lacikával (ex-Ektomorf, ex-Hybrid)?
 
“A Cadaveres egész sztorija, működése, működtetése mindig is kicsit zavaros, bonyodalmas  volt, leginkább abból adódóan, hogy nem egy városban élünk. A kezdet sem volt álomszerű... Ugyebár egy Cadaveres De Tortugas tribute csapatnak indultunk, olyan értelemben, hogy összejött a hat profi zenész, feldolgozásokon keresztül megismerkedett egymással, zenekarrá érett, majd idővel kialakította a saját stílusát. És kialakította a munkamódszerét is egy pesti központtal. A próbahelyen aztán megszületett az első lemezünk, majd a második is. Ez rengeteg erőfeszítésbe és energiába került, mindeközben folyamatosan koncertezve verekedtük vissza magunkat a hazai underground úgymond vezérhajói közé. Ehhez szinte emberfeletti kitartás és akaraterő kellett mindenkitől. Persze a zenélésből senki sem él meg ezen a szinten, ebből kifolyólag a munkahelyek, tehát a megélhetés, valamint a zenekar körüli dolgok napi egyeztetése is sokszor egyre nagyobb gondot okozott. Lacy egy pesti albérletben élt, belekezdett egy vállalkozásba, közben megírtuk és felvettük a második lemezünket is. Aztán az anyagiak, tehát a puszta megélhetés  miatt Angliába költözött - sajnos ez így alakult. Ott kezdett új életet, talán elege is lett az örökös jövésmenésből. Tudod, a rengeteg buli még az Ektomorffal, aztán ez a Cadaveres őrület... Komoly meló volt ez, hidd el!”
 
Az elmúlt hónapokban Vörös “Mowgli” Attila (Remembering The Steel – Pantera tribute) gitározott veletek, de a Fezenen már nem őt láttam a színpadon. Nem is próbáltátok állandósítani őt?
“Lacy távozása után pont Mowgli volt az első gitáros, akit megkérdeztünk. Mi soha nem kerestünk állandó embereket, hanem olyan tehetséges, profi segítőket, akik hozzá tudnak tenni valamit ehhez a produkcióhoz. Aztán idővel, ha minden működik – akár kimondatlanul is -, akkor részesévé válnak a Cadaveres-közösségnek. Attila nyolc hónapon keresztül játszott velünk, de amikor Pantera tribute bulija volt, nyilván neki is akadt helyettesítője. Koncertezett velünk Dénes a Stiff Bastards-ból, Kálmi a Chaos of Disorder-ből... Mowglival egyébként rengeteget jammeltünk, írtunk egy remek számot Schmici Bloody Roots projektjéhez is, de aztán másfelé kanyarodott az utunk. Mowgli a legkomolyabb hazai gitárosok egyike, előtte más út is megnyílhat... Azóta azért néhány  bulin fellépett velünk vendégként, egy-egy dalban, a Dieselben is egyébként, és játszani fog a következő Cadaveres stúdiófelvételen is! Tisztelem és bírom őt, jóban vagyunk... A jelent pedig Kálmi képviseli.”
 
Neki is van másik bandája, ha jól tudom, a Chaos Of Disorder. Ez nem húzhatja keresztül a számításaitokat?
 
Eleinte csak kisegített minket, de azóta feloszlott, illetve átalakult a saját zenekara, így most már 100%-osan tudunk rá számítani. Megbízható, lelkes  harcos! Szekszárdon lakik, így még nehezebb az egyeztetés, de megoldjuk! Jön, ha kell, esőben, szélben, hóban.”
 
CADAVERES - Amszterdam 2008
 
 
Aztán ott van ugye az énekes kérdése is. Az alapítótag Gabó Ádi az év elején végleg kiszállt tőletek?
 
“Nála hasonló volt a helyzet, mint Lacynál. Januárban rendes munkahelye lett, nagy fizetéssel, komoly elvárásokkal. Beiskolázta a cég fél évre egy tanfolyamra, ami péntek/szombatra esett. Ez nyilván ütötte a leszervezett koncerteket, ezért először beugró énekeseket kerestünk. Pár embert ki is próbáltunk, csináltunk feldolgozás bulikat, ahol színpadon is vizsgáztattuk a kiszemelt dobosokat, gitárosokat, énekeseket... (nevet) Bölcsi Zoli pedig nagyon jó volt, lelkes is, ügyes is. Aztán véget ért Ádi tanfolyása, és inkább a melót választotta, ezzel együtt a biztos egzisztenciát. 30 évesen ezek azért fontos dolgok. Nem szabad komolytalanul hozzáállni az élethez... Van helyzet, amikor tudni kell bátran választani bizonyos dolgok közül. Sajnos ilyen az élet, ezek a hazai lehetőségek. Ő is végigcsinált sok mindent a Hybriddel, aztán velünk - talán kicsit elege is lett. Felnőtt. Jóban vagyunk továbbra is... Legutóbb Ausztriában volt két fellépésünk, ahová Zolit nem engedték el a munkahelyéről, így Ádi ült be a járműbe. A 200. Cadaveres bulit így közösen tudtuk megünnepelni Ausztriában! Komoly, nem igaz?!”
 
CADAVERES - Seventh Heaven klip
 
 
 
 
Bölcsföldi Zoli a North6 énekese is. Képes arra, hogy a két bandát párhuzamosan vigye?
 
“Képes. De ahogy mondtam, nem célunk az, hogy kőbe véssünk dolgokat. Nincs kimondva, hogy ő lett az állandó énekesünk, de talán mégis ez a helyzet. Van két remek lemezanyagunk és szeretünk koncertezni, főleg hogy rengeteg helyre hívnak minket. A bulik viszont sok utazással és rengeteg más elfoglaltsággal járnak. Akinek engedi az ideje, aki meg tudja ezt oldani, az eljön. Nem görcsölünk ezen, érted? Az a lényeg, hogy színvonalas produkciót adjunk és minden este egy kicsit meghaljunk a színpadon a közönségért! Ezt mindannyian így érezzük most. Sajnos a munkahely, az élet néha közbeszól, de ezzel nincs mit tenni. Ez a magyar valóság!”
 
A dob mögötti Gergők kérdése is izgalmas. Ott most mi az ábra? Ektomorf vagy Cadaveres? Ha nem ér rá az egyik Gergő, jön a másik? És ha ő sem, akkor meg Szakács Joci (ex-Ektomorf)?
“Homonnai Gergő kapott az Ektomorftól egy remek ajánlatot, amit nem lehetett visszautasítani. Leültünk, megbeszéltük. Mivel nincs munkahelye, ezért más dolgok is belejátszanak ezekbe a döntésekbe. Erről szól végül is ez az interjú. Kőkemény döntések ezek, de miért ne működhetne így is egy zenekar? Főleg ha a tagok szeretik nyomni a metalt! Mindenkinek van még egy, vagy mondjuk három zenekara... (nevet) Elég kreatív ez a csapat, nem igaz? Az Ektomorfnak amúgy nincs sok bulija. Eddig 3-4 koncerten kellett Gergőt helyettesítenünk. Volt ugye olyan őrült bulink, ahol csakis feldolgozásokat játszottunk, rengeteg vendéggel. Béres Laci is dobolt az Inferno MC-ből, Szabó Gergő a Replikából, meg persze Máténk is, akinek ez a fő hangszere, nem a perka... Amúgy a Lights Go Out-ban dobol. Nagyon komoly happening volt Sepultura, Deftones, Biohazard, Machine Head nótákkal! Aztán jött Szűcs Gergő, aki sokáig a Hangyák zenekarban dobolt, meg az újkori Mind Control-ban. Vele is nyomtunk pár bulit és szerintem még fogunk is. Kitűnő zenész, remek srác! De mostanában találkoztunk, dumáltunk és jammeltünk Jocival is és októberben vele is lesznek bulijaink. Ez egy nagy család kezd lenni, aminek a lényege az, hogy a színpadon érezzük jól egymást! Őrület van! És amúgy tényleg mindenkinek van még legalább egy másik zenekara... Na, ez a zeneszeretet! Így legalább senki sem mondhatja, hogy a Cadaveres bulik kiszámíthatóak!” (nevet)
 
Főnökként, irányító emberként hogy bírod észben tartani, hogy melyik bulira kit kell leszállítani?
 
Profi vagyok és jó szervező... (nevet) Amúgy ez nem is olyan bonyolult. Mindig is szerettem ezzel foglalkozni, a háttérmunka mindig az én nyakamba szakadt. A magyar bulik nagy részét még ma is én szervezem, de emellett persze a próbák, a bulikra a hangosítás megszervezése, a pólók,a CD-k, a borítók, a hirdetések, a plakátok, a plakátolás, a szórólapok, a postázás, a buszbérlés, és még a sofőrködés is sokszor az én dolgom. De imádom!”
 
CADAVERES: "Végre valaki, aki még nem játszott nálunk!"
 
 
Hogy lehet ilyen zenekari káosz közepette hosszabb távra tervezni?
 
“A Cadaveres az én bandám - ha innen nézzük – vagyis én működtetem... De ha másfelől lessük a dolgot, akkor közös a banda és a működése is hat ember munkája. Mindenkinek fontos a következő buli, az odajutás és maga a koncert - ezt tehát nem én erőltetem. És nem kell aggódni, megvannak a hosszútávú tervek is! Jövő februárra már vannak koncertdátumaink... (nevet)
 
Új számok is születtek már? Vagy majd csak akkor, ha eljön egy új album ideje?
 
“Csinálgatunk új nótákat is, mert ősszel már szeretnénk játszani legalább egyet, sőt felvenni is. Új albumban nem gondolkozom most, maximum egy EP-ben. Készülnek most remixek, vettünk fel koncerteket és tervezünk egy hasonló akusztikus magyar nyelvű dolgot is, mint a Bűntudat volt. Amit egyébként még mindig sokat játszik az MR2. Ez a lemezkiadás történet kicsit a halálán van jelenleg, lehet, hogy egyszerűen kitesszük a netre az új felvételeket, mondjuk egyesével. Inkább, mint hogy gyűjtögetjük őket, aztán stúdió és CD-re préselés... Mert azt az egy évedet letölti mindenki három perc alatt. Ennek most nem látom értelmét.”
 
CADAVERES - Bűntudat klip
 
 
 
Hogy álltok a beígért Nadie klippel? Milyen jellegű videóban gondolkodtok? És ki szerepel majd benne ebből a Cadaveres-familiából?
 
“Épp az elmondottak miatt is, meg azért is, mert volt már pár klipünk, amelyekben szerepeltünk, itt nem fogunk látszódni. A Nadie klip egy érdekes vállalkozás lesz, ha nem is túl eredeti az ötlet. Egy ilyen gyurmás, elvont, fekete-fehér klipre gondolj! Régóta terveztem már ilyet, mivel akad néhány barátom, akik benne vannak a magyarországi amatőr filmezésben. Rajtuk keresztül ismerkedtem meg hasonló alkotásokkal. Innen is jött az ötlet... Egy 1976-ban készült, ilyen jellegű film jogait vettük meg, annak alapján készül majd a klip. Remek a sztori és a képi világ is zseniális!”
 
Végezetül itt ez a Bloodiest projekt is. Ebben kik vannak pontosan, és mi a koncepció?
“A  Bloodiest projektet hárman kezdtük el: Gergő dobol, Balika bőgőzik és jómagam gitározom, visítozom. Írtunk nótákat is, persze szép lassan, csak hogy ne unatkozzunk a Cada mellett... (nevet) Aztán találtunk egy énekest is ehhez az őrületünkhöz, Both Andrist, aki az MWS tagja. Punk, thrash és grind hatások vannak a zenében. Aki ismer, tudja, hogy mennyira bírom a Nailbombot, a Napalm Death-et vagy éppen a Brutal Truth és Terrorizer jellegű őrléseket. Ilyesmi a zenénk, némi punkkal átitatva, ugyanis a G.B.H. és az Exploited is nagy kedvenc! Október végén szeretnénk stúdiózni az érdi Bakery-ben, majd november 6-án lesz egy újabb bulink Fehérváron. A bemutatkozó Bloodiest koncert amúgy Csolnokon volt a WMD-táborban - harisnyákkal a fejünkön... Persze ezt nem próbáltuk  el előzőleg, így annyira röhögtünk egymáson, hogy alig bírtunk játszani! A myspace-ünkön bele lehet hallgatni a zenébe és vannak fotók is! Amúgy az új számaink még keményebbek!”
 
 
 
Fotók: Kelemen Beáta, metalcore.hu, Rainer Ruber (www.cadaveres.hu)
 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer
2020. május 29. (péntek) 20:07

70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer, Bob Kulick. A tragikus hírt a zenész testvére, az ex-KISS gitáros, Bruce Kulick is megerősítette. Bruce Kulick: "Összetört szívvel tudatom, hogy a testvérem, Bob Kulick elhunyt. A zeneszeretére, a produceri és a zenészi tehetségét mindig is emlékeznünk kell. Tudom, hogy most megbékélt, együtt van a szüleinkkel, és amilyen hangosan csak lehet, játszik a gitárján. Kérem, hogy legyetek figyelemmel a Kulick család magánéletére, tiszteljétek ezt ezekben a nehéz időkben." A bő négy évtizedes pályafutása alatt Bob Kulick olyan művészekkel, zenekarokkal dolgozott, mint Meat Loaf, a Motörhead, a KISS, aW.A.S.P., Michael Bolton, Alice Cooper, Lou Reed és Paul Stanley.     Bob Kulick 1972-ben meghallgatáson volt a KISS-nél, és ugyan nem ő lett a banda gitárosa, hanem Ace Frehley de a későbbiekben rendre kisegítette a zenekart. Játszott az Alive II...

CENTINEX - Klasszikus svéd halál, albumpremier: Death In Pieces
CENTINEX - Klasszikus svéd halál, albumpremier: Death In Pieces

Death In Pieces címmel megjelent és végigis hallgatható a veterán svéd death metal banda, az 1990-ben alakult, majd 2006-ban feloszlott, ám 2014 legelejétől ismét aktív Centinex új...

US FESTIVAL 1983 - "Ez volt az a nap, amikor a new wave meghalt, és a rock'n'roll átvette az uralmat"
US FESTIVAL 1983 - "Ez volt az a nap, amikor a new wave meghalt, és a rock'n'roll átvette az uralmat"

Az Apple Computer cég egyik alapítója, Steve "Woz" Wozniak szervezésében 1983. május végén a kaliforniai San Bernardino-ban került megrendezésre a második US Festival, amelynek...

ALESTORM - Itt az új album és mellé egy friss klip: Pirate Metal Drinking Crew
ALESTORM - Itt az új album és mellé egy friss klip: Pirate Metal Drinking Crew

Megjelent és vgig is hallgatható az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Pirate Metal Drinking Crew című friss dalhoz pedig egy stúdiós videó is érkezett. Ismerkedj meg...

OM - Hosszú csend után három új dallal jelentkeztek
OM - Hosszú csend után három új dallal jelentkeztek

Az OM zenekar Érted címmel 2011-ben adta ki az első nagylemezét az Edge Records gondozásában, 2013 óta viszont csend volt körülöttük, és ezt a csendet most három új dallal törték...

BLEED FROM WITHIN - Albumpremier és mellé egy vadonatúj klip: Fracture
BLEED FROM WITHIN - Albumpremier és mellé egy vadonatúj klip: Fracture

Fracture címmel jelent és végig is hallgatható a modern metal vonalas skót Bleed From Within ötödik albuma, a 2018-as Era lemez folytatása. A címadó dalhoz pedig egy friss klip is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS