Rockmaraton - 3. nap

Malomvölgy, 3x7 fok, eső elmaradt

2009. július 9. (csütörtök) 16:46 | utoljára módosítva: 2009. november 15. (vasárnap) 14:42
Az első napirendi pont, amelyet feltétlenül meg kell említeni, a héten először látott rock-karaoke verseny a sörsátorban. Érkezésünkkor már csak az utolsó három versenyzőt sikerült kifognunk, de a srác, aki Deep Purple-t énekelt, valami olyat tudott, amire még Fidós is csak annyit bírt mondani, hogy otthon késztesse már őszinte vallomásra a szülőket, hogy vajon nem áll-e közeli rokonságban Gillan bácsival...

A rockerek.hu sátorban eközben a Fekete Sereg attrakciójába néztünk bele, akik 1995 óta nyomják a magyar történelemre épülő szövegvilággal rendelkező rockzenét. A kb. félsátornyi közönség között akadtak olyan lelkes rajongók, akik már a felkonferáló szövegből tudták, melyik dal következik, úgyhogy a hangulat eléggé rendben volt. Régebbi emlékeimhez viszonyítva a megjelenés egy kicsit leegyszerűsödött, sehol egy vért vagy kard, de lehet, hogy ezek csak a színpad méretei miatt maradtak el.

A Kalapács első hangjaira véget ért a karaoke, így mi is kivonultunk a koncertre. Számomra Kalács korosztályának mai napig leghitelesebb, legtudatosabb énekese, aki egy évtizede üzemelteti saját néven futó zenekarát, ráadásul ugyanabban a felállásban. A fesztiválkoncert alatt azért nem maradhatott el pályafutásának néhány régebbi klasszikusa sem, mint az Ómen-es Fagyott világ, meg a Pokolgéptől az Ítélet helyett. Kalapácson azért látszik, hogy tudja, mi a dolga egy frontembernek, a néhány tagú akelázó kórust is kiválóan kezelte és ahelyett, hogy elküldte volna őket a francba, inkább megosztotta azt az információt, hogy lesz majd egy olyan koncert, ahol ők is meg Katona Főnök is fellép. Az egész színpadi produkció profi, sok mindenki tanulhatna belőle. Nagy újdonságot nem várhat senki egy ilyen koncerttől, de a stabil színvonalra nem lehet panasz.

Mikor vége lett a Kalapács koncertnek, átsétáltam, hogy beletekintsek a Chief Rebel Angel koncertbe. Na, azért az elég megdöbbentő látvány volt, hogy kb. 30 ember volt csak kíváncsi rajtam kívül (na jó, nem kb, mert megszámoltam). Tény, hogy ezzel a hallójáratokat nem kímélő death’n’roll-lal nehéz felvenni a versenyt az évtizedek próbáját kiállt hazai heavy metal himnuszokkal, de azért annál sokkal jobb, hogy csak harminc néző legyen. A probléma talán inkább abban lehet, hogy nem ismerik őket errefelé. Na, ezen el is töprengtem az alatt a két szám alatt, amit sikerült még elérnem, mivel a koncertnek a meghirdetettnél hamarabb vége lett. „180 km, néha több…”

A nagyszínpadon a Kalapács után egy másik régi harcos, a Moby Dick következett. Ezen a koncerten aztán olyat láttam, amit az elmúlt 17-18 éves rockkoncert-látogatói pályafutásom alatt még soha. És nem is hittem, hogy ilyen előfordulhat. Mivel csak távoli szemlélője voltam a dolgoknak és nem szeretném, hogy később aztán magyarázkodni kelljen, a részletektől tekintsünk el, de ami tény, hogy Göbl Gabira valaki feldobott a színpadra egy doboz(?) sört miután nehezményezte, hogy a biztonsági emberek egyike „fejen harapott egy rajongót”. Hátrébb voltam, nem láttuk tisztán, nem is tisztünk igazságot tenni, mindenesetre örvendetes, hogy pár perc után a zenekar folytatta a bulit és nem lett ennél nagyobb balhé.

A tavalyi deklaráltan retro turnéhoz képest én nagy változást nem éreztem a setlisten. Új dal továbbra sem hangzott el, még mindig az első három lemez dalai uralják a programot. Talán egyedül a Na Mi Van? volt meglepetés az Indul A Box-ról.

A sátras csúszás miatt lemaradtunk a Wall of Sleep helyére beugró Gyöngyvérről, pedig a Dick után bőven játszaniuk kellett volna még. See you next year.

Mire besötétedett, addigra felvirradt a nagy nap… na jó, ez valóban ellentmondás, de tudjátok, mire gondolok, az Ossian következett. Ezen a koncerten több régi Ossianos nóta is előkerült, de az is lehet, hogy ugyanannyi volt a régi és az új korszakból, csak nekem azok maradtak meg jobban. Mondhat bárki bármit, az olyen klasszikusoknak mint a Rocker Vagyok meg az Ítéletnap minden korosztály kívülről tudja a szövegét. És innentől nincs miről beszélni, amíg helye van ennek a zenekarnak, addig lesznek, és ez így van rendjén.

A Blind Myself kellemesen megtöltötte a rockerek.hu sátrat még az Ossian alatt is. Azt gondolom, sikerült elérni a céljukat és teljesen zökkenőmentes volt a váltás az angol és magyar szövegek között. A Budapest, 7 fok, eső lemez dalai ugyanúgy ütnek, mint a régebbi angol nyelvűek, bár aki nem ismeri a dalokat, kétlem, hogy meg tudta volna mondani, Gergő, hogy énekel! J Nem tudom, a magyar nyelvű dalok révén sikerül-e előrébb jutniuk, de ez a buli nagyon rendben volt. Talán a leghangosabb koncert volt eddig és félelmetesen együtt voltak! Külön öröm volt Pécs város szülöttjét, Gróf Balázst bólogatni és vigyorogni látni a Lost In Time-ra, arra a dalra, amelynek videoklipjét ő készítette, és amely komoly nemzetközi ismertséget hozott a zenekarnak.

Érdekes módon a soktagú Korpiklaani-nak elegendő volt kb. 15 perc a beállásra, ellentétben a tegnapi háromnegyed órás Amon Amarth kínszenvedéssel, és mégis teljesen korrekt hangzást kaptunk. Az erdei törzsből képviseltette magát a törp (mezítláb a színpadon.. azért ez már elég gyűrűk urás, nem?), a hegedűs, a tangóharmónikás, szóval ott volt mindenki, hogy hatalmas hangulatot csináljanak. Mondjuk, az elég méltatlan, hogy egy ivókürt helyett szimpla műanyagpohárból kortyolták a sört. De mindegy is, mert nem ez a lényeg, hanem hogy ez a megjelenésre zord, muzsikára elképesztően hangulatos koncert minden jelenlévőt levett a lábáról, akár szó szerint is, hiszen aki ott volt, az ugrált, táncolt, zúzott, bármit csak épp nem álldogált egyhelyben. Persze nem kockáztattak, rögtön a Vodka című új slágerrel kezdtek, és aztán nem volt megállás másfél órán keresztül. És éljen a megbonthatatlan finn-magyar barátság, de az hogy lehet, hogy a hegedűs pontosan ugyanúgy nézett ki, mintha valami magyar világzenei produkcióból ugrott volna ki? Ruhára, megjelenésre, mindenre. Ennyire közeli rokonok lennénk?

Levezetésként elindultunk, hogy egy-két szám erejéig belenézzünk az Up The Irons Maiden-tribute bandába, ami aztán vagy másfél órát tartott, lévén, hogy olyan profin és hangulatosan tolták a klasszikusokat, hogy azt nem lehetett otthagyni. Az, hogy a srácok, még egy éve sem koncerteznek igazából csak azon látszott, hogy Márkon, az énekesen kívül a többiek még egy picit feszültebbek voltak a kelleténél. Meglepődtem, hogy három gitárral tolják, én elhiszem nekik, hogy így jobb. J Hangulatos buli volt, szinte csak a legnagyobb slágerekkel, de mi más kellene egy nap zárásaként, mint egy kis együtténeklés, nem igaz? :)

A mai napi beszámoló képi megjelenítése az amatőr hozzáállás (lemerült fényképező akku) miatt elmarad. Elégedjetek meg hát a verbalitással, illetve a fesztivál hivatalos fotóival.

Partyzoo Rockmaraton fotók
BAMA Rockmaraton fotók

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
2020. augusztus 6. (csütörtök) 17:29

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót egy Izlandon élő magyar srác, Puskás Dániel (Valhallartworks) készítette, a nótában a billentyűszólót vendégként Arnaldur Ingi Jónsson (Lucy In Blue) játssza. Puskás Daninak ez a második klipje, az elsőt az izlandi blacker Nyrst idei első albumának címadó dalához forgatta. A 2015-ben Reykjavíkban elindított banda eddig egyetlen EP-t adott ki (Arkanum, 2016), a Metal Blade-hez idén tavasszal szerződtek. A 2020-as lemez dobjait Chris Van Der Valk hangmérnökkel (a Grave Superior frontembere, aki a Hail Of Bullets-szel is dolgozott korábban) rögzítették, a többi felvétel az egyik gitáros, Kristján Jóhann Júlíusson (Grave Superior, Zakaz) irányításával készült. A borító Eliran Kantor műve.   www.facebook.com/cultoflilithband...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert
MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert

Tavaly októberben egy Daemon című új albummal jelentkezett a black metal műfaj egészének egyik legfontosabb zenekara, a norvég-magyar Mayhem. Csihar Attila és csapata eredetileg idén...

DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood
DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood

Tragic Separation címmel október 9-én jelenik meg a prog/power-vonalas olasz DGM új stúdióalbuma, a 2016-os The Passage lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Flesh...

AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok
AVANTGARDE - Dalpremier szöveges videóval: Súlyos átok

Tavaly augusztusban alakult meg a budapesti Avantgarde zenekar, amely a neve ellenére durván tolja a metalt. Ismerkedj meg a szöveges videóval kísért harmadik dalukkal, amelynek címe:...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS