SUPERBUTT - "Mint a legjobb orgazmus"

Az interjút Uzseka Norbert készítette

2008. december 9. (kedd) 10:11 | utoljára módosítva: 2019. augusztus 7. (szerda) 13:30

You and Your Revolution címmel jött ki a napokban a Superbutt új albuma, ami részben a Meshuggah és a Clawfinger közös stockholmi stúdiójában készült. Mi több, a Clawfingerből Zakk Tell vendégeskedik is az egyik dalban! A Superbutt most is hozza a szokott szintet, lehet pörögni, zúzni, bulizni az anyagra, amely egyben színesebb és érettebb is lett elődjeinél.

A decemberi PeCsás bulira készülő csapatból Vörös András énekest és Szűcs Péter dobost faggatta Uzseka Norbert.
(A Hammerworld december-januári dupla számában megjelent Superbutt interjú extra folytatása)

 
 
Hogy sikerült a múlt év karácsonyi pecsás bulitok? Lesz belőle valamikor DVD?


Sz.P.: "Talán akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha úgy tekintünk az egész bulira, mint egy megnyert ütközetre. Mindenképpen el akartuk érni, hogy aki eljön, annak emlékezetes legyen a koncert, többek között ezért is volt különleges vetítés és egyéb kreációk a koncert alatt. Szerintünk ez sikerült is, kimondottan jó buli volt az egész este, és gondolom nem is kell mondani, hogy ugyanezt várjuk az idén decemberi báltól, amire szintén különlegességekkel készülünk. A tavalyi kép- és hangfelvétel megvan, annak alapanyagából össze is vágtunk egy klipet A hetedikre, de igazság szerint azóta nem foglalkoztunk a nyersanyaggal Ha engem kérdezel, a legjobb megoldás az lenne, ha összevágnánk gyorsan, és feltennénk a Youtube-ra."Minden eddiginél cifrábban zajlott most a stúdiózásotok. Úgy rémlik, hogy a Watch My Dying Fényérzékeny lemezét a te ajánlásodra keverte a clawfingeres Jocke Skog a Fear and Loathing-ban, viszont ti most melóztatok nála először.

V.A.: "Amikor a WMD nekállt a Fényérzékenynek, nekünk még nem volt megírt, komplett lemezanyagunk, így értelemszerűen ők lettek az elsők, akik részben kint dolgoztak, ránk pedig most került sor. Szabika (Szűcs Szabi Superbutt gitáros, elismert stúdiós szakember) kimondottan kérte, hogy a saját anyagot ne ő csinálja, mert nehéz egyszerre rablónak és pandúrnak is lenni, hiszen a producerség lényege sokszor pont az, hogy a szerzőktől függetlenül hallgassa valaki az anyagot, és ne befolyásolja az, hogy adott esetben például nagyon a szívéhez nőtt egy téma, amit ő írt, viszont lehet, hogy a dal jobb lenne nélküle.

A 'külső fül' egyrészt kíméletlenül ki tudja vagdalni az oda nem illő részeket, másrészt hozzátehet pluszokat a zenekar eredeti elképzeléseihez képest, így mindannyian egyetértettünk, hogy ezt a kérdést ne oldjuk meg házon belül. Pikáns fejlemény, hogy most őszre, mire a lemez elkészült, Szabika annyira tele lett hangmérnöki munkával, hogy - egy időre legalábbis - szögre is akasztotta a gitárt, nekünk pedig van egy ifjú titánunk helyette Práznek Tamás személyében.

A kinti munkával kapcsolatban elsősorban azt kell leszögezni, hogy nem azért választottuk Stockholmot, mert itthon ne lehetne minőségi anyagot készíteni. Ha viszont adott a lehetőség, hogy a hazaival azonos stúdióköltségek mellett Tomas Haake dobján dobolhass, Jocke keverjen, Zak beleénekeljen, és mindemellett még együtt mulass esténként a komplett Meshuggah-val meg a fél Hellacoptersszel és Entombeddal, akkor ezt butaság lenne kihagyni, nem? Ne felejtsük el azonban kiemelni, hogy a hazai top gun producer Varga Zoli is vastagon ott hagyta a keze nyomát a lemezen, hiszen az énekfelvételeket ő irányította a Bakeryben és a masterelést is végezte ugyanott. A végeredmény magáért beszél: megcsináltuk az eddigi legjobb lemezünket és most már csak az kell, hogy a közönség is ugyanannyira szeresse, mint mi."

 Kerül fel magyar nyelvű bónusznóta az anyagra?


Sz.P.: "Nem, nem kerül. Egyrészt nem akarjuk a két dolgot összekeverni, mert abból valószínű sok jó nem sülne ki, alaposan összezavarná az embereket. Másrészt most abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy 13 saját dalt rögzítettünk a lemezhez, és ebből került fel 10 a lemezre. Ami megmaradt, abból kettőt tuti, hogy még használni fogunk, és épp most beszéltünk róla, hogy a napokban elkezdjük csinálni a következő magyar nyelvű EP-t, úgyhogy valószínűleg ott lesznek hallhatóak. Végső soron sokat nem kockáztatunk, ha hamar kijövünk egy újabb magyar nyelvű rövidebb anyaggal. Bár én személy szerint nem biztos, hogy most azonnal erőltetném, a többiek viszont igen, úgyhogy csináljuk, veszíteni végül is semmit nem veszítünk vele. Mondjuk ehhez az is hozzájárul, hogy a Szájon átnak elég jó visszhangja volt, a magyar dalokat imádják a koncerteken is."Nem tudom, mennyire helytálló az észrevétel, de a Gone Far-ban meg a Blisters-ben érzek némi Iron Maiden hatást.

Sz.P.: "Értem én, hogy mire gondolsz, sőt valahol egyet is értek vele, de szerintem ezt az egészet nem innen kell megközelíteni. Amikor elkezdtük csinálni a lemezt, a cél az volt, hogy izgalmas, színes legyen. Tudod, természetes fejlődés, ilyenek, bármennyire hülyén is hangzik. Szóval, én úgy érzem, színes lett a lemez, pont az olyan részeknek is köszönhetően, amit te is említettél. Persze, nem nyomunk klasszikus metalt, nem kell megijedni, de kicsit most a határok megnyúltak, belefértek olyan dolgok a dalokba, amik eddig nem voltak jelen, a disszonáns szólóktól kezdve a stoner-riffeken át a különböző effektekig. Igazság szerint nem is volt kétség bennünk, hogy elférnek-e az ilyen dolgok a dalokban, egyrészt a zenekar természetes fejlődése, másrészt pedig azért, mert most valóban volt nagybetűs produceri munka. Ez egyébként azt is jelentette, hogy nekem is eltűnt egy-két pörgetésem, díszítésem, mert nem kívánta az adott rész a dalban, de megértettem, ilyen helyzetekben a lemez producere a főnök, nincs visszapofázás. A végeredménnyel meg valóban elégedettek vagyunk."

  A Clawfinger énekese, Zak Tell is szerepel a lemezen. Ő hogy került képbe? De van a Figure elején egy iszonyat punnyadt sanzon is. Azt honnan sikerült előkaparni?

V.A.: "A Figure elején a 6:3, avagy játszd újra, Tutti című film egyik betétdalából van egy részlet, Cseh Tamás előadásában. Mind a film, mind alapból Cseh Tamás zseniális, így ezt felfoghatjuk tisztelgésnek is a nagyok előtt, amellett, hogy a sanzonrészlet hangulatában tökéletes kontrasztja az utána következő számnak, ezért gyönyörűen passzol is oda, ahol a lemezen hallható. A vendégek pedig adták magukat, különösen Zak, hiszen ha már kint voltunk, kár lett volna elszalasztani az alkalmat, hogy csináljuk egy közös számot. Nálunk amúgyis hagyomány, hogy bárki, aki a stúdió közelében jár, beleénekel valamit az anyagba, mert mániám, hogy ettől mindig csak színesebb és érdekesebb lesz a dolog. A mostani lemezen így van még háttérvokál Téglás Zolitól a Killerben és Felföldi Pétertől a Gone Farban, a fent említett Práznek Tamás és a locustos Szabó Laci pedig két számban gitáron működött közre."

  

 

 

András, nem értem teljesen, mit akarsz mondani a Lift Herrel, mindenesetre érettebb, tapasztaltabb csajozós szövegnek is felfogható, azt hiszem

V.A.: "Közvetlen, primer értelmezésben valószínűleg annak is felfoghatjuk, de nekem nem egészen ez járt a fejemben. Bár a gyakorlatban nem hiszek semmilyen természetfeletti hatalomban, de mondjuk most mégis azt, hogy a szövegbeli "nőnemű ő", akit magadhoz ölelve fel kellene emelni és boldogan forogni vele körbe, mint a filmekben, a saját sorsod vagy még inkább célod. Nekimész a falnak óriási önbizalommal (...your head was a size of a freight train), lepattansz róla, de mész tovább, mint a szamár, aminek a feje előtt egy méterrel a rúdon ott tartják a szénakévét és el akarja érni. És mindig csak egy pici hiányzik, aztán amikor megvan, akkor kiderül, hogy még ez sem az, vagy nem olyan, mint amilyennek elképzelted, az a bizonyos "ő" meg tovább incselkedik, hogy ott van ez a véredben, csak egy kicsit szedd magad még jobban össze... És persze soha nem éred el, ami természetes is, mert tudjuk, hogy küzdeni a küzdelemért magáért szép, de közben mégis annyiszor érzed magad megcsalatva, fel is adnád egy pillanatra, de aztán csak mész megint... Szóval, nekem valami ilyesmiről szól a Lift Her, de simán elfogadom, ha másnak nem ez jön át, mert az ilyen mondandókat önmagukban sokszor olyan profánnak érzem, hogy a végén becsomagolom őket mindenféle képekbe, és ettől aztán lehet, hogy érthetetlenné is válnak. De nem baj, nem hiszem, hogy bárkinek is olyasfajta prédikációra lenne szüksége tőlünk, ami azonnal és egyértelműen dekódolható. Hab a tortán, hogy szövegíráskor soha nem a mondanivaló fogalmazódik meg bennem először, hanem a képek, és aztán pakolgatom őket egymás mellé, amíg egyszercsak valahogy össze nem áll valamivé, ami nekem kerek egésznek tűnik. Másnak meg lehet, hogy értelmetlen katyvasz, ki tudja?"

 Sok-sok iróniát érzek a szövegeidben, de vajon hogy álltok az öniróniával?


V.A.: "Megvan az is, bőven. Nem is hiszem, hogy előbbi létezhet utóbbi nélkül."A With Nailsben van ez a sor: "All that we are is a scream for therapy". Van ennek köze ahhoz, hogy a Blind Myself távozott a Budapestrocknrollból?

V.A.: "Furcsa, mert ez volt a legelső szám, ami elkészült. Nagyjából egy héttel az ominózus történés előtt énekeltem fel, és amikor íródott, nem lehett hozzá konkrét dolgokat kötni. Csak gondolatok voltak, amiket az élet utólag tett igazán helyre, és most visszanézve tényleg hátborzongató, hogy milyen szépen festi alá a szöveg a BPRNR nevű délibáb megreccsenését. Kicsit úgy éreztem magam, mint Amerika meg a nyugati demokráciák, akik megpróbálják a saját gondolkodásmódjuk szerinti legjobb társadalmi berendezkedést exportálni a Közel-Keletre, és csak néznek bután, hogy miért lőnek rájuk, ahelyett, hogy tárt karokkal várnák őket. Én is azt gondoltam, hogy mindenkinek csak jobb lehet, ha közösen építünk egy nagy hajót, amivel gyorsabban és biztosabban haladunk majd mindannyian, de az út során kiderült, hogy az emberek inkább szeretnék a saját kis bárkájukban a maguk szabta irányt követni, mint hogy első tisztek legyenek a hajón, ahol más a kapitány. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem fájt ezzel szembesülni, de mit van mit tenni, valószínűleg ez az élet rendje. Együtt vagy külön, de "navigare necesse est", úgyhogy az élet megy tovább."Elképesztően jó klipjeitek voltak eddig. Mire számíthatunk ezen a téren?

V.A.: "Remélhetőleg valami hasonlóra. A klipkészítés titka nálunk annyi, hogy egyáltalán nem akarunk beleszólni, egy kicsit sem. Odaadjuk a rendezőnek a számot, és kb. annyit kérdezünk, hogy hova és mikorra menjünk majd a forgatásra. Miután mi nem értünk a filmezéshez, csak rosszabbul járhatnánk, ha nem adnánk teljesen szabad kezet azoknak, akik viszont igen."És mi a pálya a koncertek terén?

Sz.P.: "Lesz az is bőven, továbbra is, nyilván. Jövőre igyekszünk bekerülni egy vagy két nagyobb turnéra külföldön, plusz a szokásos klubkoncertek és fesztiválok mindenfelé."András, egy interjúban azt mondtad, hogy ti "nem egy népbutító metal zenekar" vagytok. Szerinted miért van az, hogy még 2008-ban is ciki a metal, miközben messze-messze túljutott már egy halom dolgon, ami a '80-as években volt menő, és ami fölött azóta esetleg valóban elmúlt az idő?


V.A.: "Nem tudom, szerintem en bloc nem ciki, legfeljebb ennek is vannak kultúremberek számára kevésbé vállalható hajtásai, ugyanúgy, mint a popzenének is. Az inkább igaz, hogy a keresekedelmi, vagy még inkább reklámértéke csekély a mainstream műfajokhoz képest, de ezen nincs mit csodálkozni. A kemény műfajok lényege pont az, hogy nem akarnak beállni a sorba, nem akarnak az átlagemberhez szólni, olyan valamit csinálunk, amit nem ért meg mindenki. Innentől meg miért siránkozzunk, hogy nem mi folyunk a tévéből, rádióból vagy nem minket szponzorálnak a nagy kereskedelmi cégek? Ha fordítva lenne és mindenki ilyen zenét hallgatna, akkor ez lenne a pop, és szerintem mi magunk fordítanánk hátat neki elsőként, mert éppenhogy a lényege veszne ki az egésznek."Még márciusban volt egy speciális FreshFabrik buli, a Nerve album 10. évfordulójára. Hogy sikerült, milyen érzés volt?

V.A.:
"Volt egy közepes koncert Debrecenben, egy kimondottan rossz Balassagyarmaton és egy jó Pesten. Összességében rendben volt, jó, hogy ezt is lezártuk megnyugtatóan. Ennyi."S végül: mi a helyzet a feldolgozásokat nyomó Luca Brasi projekttel?


V.A.: "Parkol, leginkább időhiány miatt. Most szilveszterkor a Nuke veszi át a stafétabotot, ugyanis csinálnak egy hasonlót Nuke Kids On The Block néven. Majd megyünk vendégszerepelni!"


www.superbutt.netHozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
2020. augusztus 6. (csütörtök) 17:52

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal a 2019-ben Not My War címmel megjelent debütáló album címadó dalához született meg egy kirobbanóan energikus és látványos videó. A hanganyag is fel lett turbózva, így - remaszterelt formában - még erőteljesebben szólal meg - ami a mozgalmas kliphez kimondottan jól is illik."   www.facebook.com/continoom Schrott Péter énekes: "Életem egyik legprofibb és legnagyobb volumenű forgatása volt, még mindig a hatása alatt vagyok. Nagyon köszönjük a segítséget mindenkinek, akinek része volt benne. Igazán látványos, és minőségi produktum lett a végeredmény. Az új klipes dal mondanivalója is aktuális. Fő üzenete dühös és mégis pacifista, kiegészítve a Continoom fő mondanivalójával: bármi történjék is, maradj...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert
MAYHEM - Nem októberben, hanem jövő márciusban lesz a budapesti koncert

Tavaly októberben egy Daemon című új albummal jelentkezett a black metal műfaj egészének egyik legfontosabb zenekara, a norvég-magyar Mayhem. Csihar Attila és csapata eredetileg idén...

DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood
DGM - Klippel az első dal a prog/power csapat őszi lemezéről: Flesh And Blood

Tragic Separation címmel október 9-én jelenik meg a prog/power-vonalas olasz DGM új stúdióalbuma, a 2016-os The Passage lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Flesh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS